Philips Screeneo UL5 Smart review: beeldkwaliteit met voor- en nadelen
De Philips Screeneo UL5 Smart is een draagbare ultra-short throw projector. Hij valt in meerdere opzichten op. Niet alleen door de combinatie van een laag gewicht en een triple-laser systeem, maar ook door de manier waarop hij in de markt gezet is. Dat gebeurde namelijk via een crowdfunding campagne via Indiegogo. In onze eerdere hands-on preview zijn we daar uitgebreid op ingegaan. Ook de functionaliteit en aansluitmogelijkheden kwamen daar al aan bod. Voor deze review beoordelen we de beeldkwaliteit en gaan we in op de technische eigenschappen van deze projector.
Lees ook: Philips Screeneo UL5 Smart hands-on preview: projector maat L in maatje XS verpakking
Philips Screeneo UL5 Smart: Full HD met een asterisk
Hoewel Philips de Screeneo UL5 Smart aanprijst als full hd projector, is het belangrijk te vermelden dat de dlp-chip in het apparaat een lagere resolutie heeft. Deze telt namelijk slechts 960x540 beeldpunten. Door een techniek met de naam XPR x4 kan de lens razendsnel vier keer een net iets ander deel van een 1920x1080 beeld projecteren. Door de snelheid waarmee dat gebeurt, ervaar je als kijker een volledig plaatje.
Het nadeel van deze techniek is dat het daadwerkelijk aantal beeldpunten nog altijd relatief laag is, wat zichtbaar is in een zogenaamd pixelrooster. Zoals we al beschreven in onze hands-on preview oogt het beeld van de projector daardoor wat grofkorrelig. Dit kan je ofwel verhelpen door het geprojecteerde beeld niet te groot te maken, ofwel door voldoende op afstand te gaan zitten.
Daarnaast is bij donkere beelden soms duidelijke dithering zichtbaar, wat toont als een vorm van ruis. Dat is vermoedelijk te wijten aan hoe de lasers gebruikt worden om donkere tinten weer te geven. Ook dat effect verdwijnt visueel als je genoeg afstand neemt. Bij lasers is het ook opletten voor zogenaamde ‘laserspeckle’. Dat is een typisch soort ruis dat eigen is aan laserlicht. De projector werkt dat goed weg, enkel in heel extreem rode tinten kan je het soms nog zien.
De projector gebruikt autofocus en die werkt prima. De focus is niet perfect er is wat minimale chromatische aberratie, maar valt gezien de erg kleine optica uitstekend mee. Bovenaan links leek het beeld altijd een klein beetje naar beneden gebogen (max 2cm bij een 2m breed beeld), dat is vermoedelijk een afwijking in de lens, maar ze is klein genoeg om niet te storen. De uniformiteit is goed, enkel aan linkerzijde is het beeld een tikje donkerder.
Licht en contrast
De specificaties van de Philips Screeneo UL5 Smart beloven 550 ANSI Lumen. Haalt de projector dat? Op ons projectiescherm, een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek, komen we uit op een lichtopbrengst van 353 ANSI lumen, in de presentatie beeldmodus. In de drie andere beeldmodi (standaard, film en game) landen we op 343 ANSI Lumen. Het moet gezegd, dat is vrij bescheiden. De projector kan groot projecteren, tot 120 inch, maar zelfs in een verduisterde ruimte zouden we aanraden om eerder bij 85 inch te blijven. Is er wat omgevingslicht houd je het zelfs beter op 60 inch.
In de eco-mode daalt de lichtopbrengst nog eens een goede 40-45%. Ja, de projector is dan een pak stiller, maar we zien eigenlijk geen scenario’s waarin dat nuttig is, het beeld wordt gewoon te flets en donker. Verrassend goede punten zijn er voor het contrast. Dat haalt ongeveer 1650:1, een erg goed resultaat. Daardoor hebben beelden toch voldoende pit, al worden die ook sterk geholpen door de intense kleuren (daarover zodadelijk meer).
Beeldkwaliteit bij SDR-beelden
Contrast en licht heeft de projector voldoende voor mooie sdr-prestaties en de laserlichtbron zou ook knappe kleuren moeten kunnen leveren. In de movie-beeldmode (nagenoeg identiek aan de standaard-beeldmode) zien we echter dat er flink wat te veel rood in de grijsschaal zit. De grijsschaal is wel goed uniform, dus je oog went er wel aan, en de afwijking zorgt niet voor lastige kleurfouten. Maar toch, de fout is vrij groot. Het kleurbereik wijst al snel het bijzonder intense rood als schuldige aan.
Wat ook opvalt, is dat ondanks dat groen en blauw vrij correct zijn, alle secundaire kleuren (cyaan, magenta en geel), ver buiten het gewenste bereik zitten. Dat is heel duidelijk in de kleurchecker, nagenoeg alle tinten, ook huidskleuren, zijn gewoon veel te intens en vaak ook nog te helder. Je kan dat effect milder maken, maar niet wegwerken, door de saturatie-instelling terug te brengen naar 45 (of zelfs 40).
Maar opgelet, die intense kleuren helpen wel om de wat matige lichtopbrengst te compenseren. Intense kleuren nemen we immers helderder waar en ze zorgen dus voor een iets meer contrastrijk beeld. Vermits er geen kleurbeheer in de projector zit, kan je er ook weinig aan verhelpen, behalve dan ons eerdere voorstel. In donkere beelden verdwijnt er wat zwartdetail, dat is terug te halen door ‘brightness’ naar 51-52 te brengen, al geef je dan ook wat contrast op. De gammacurve is wat onregelmatig, maar valt met een waarde van 2,34 prima binnen de norm.
HDR-prestaties van de Philips Screeneo UL5 Smart
Tijd om die lasers echt te laten werken. We meten een Rec.2020 kleurbereik van 96,1%, dat is bijzonder indrukwekkend, en ligt voldoende in lijn met de specificatie. Maar toch, hdr is een lastige opdracht voor de meeste projectoren, en al helemaal als ze zo weinig licht kunnen leveren. De grote fout op de grijsschaal wordt vooral veroorzaakt door de enorme tonemapping die nodig om het hdr-lichtbereik binnen dat van de projector te brengen.
Kijken we enkel naar de kleurfout op de grijsschaal zonder rekening te houden met helderheid, dan is die gemiddeld 3,8 (deICTCP). Net als in sdr zit er te veel rood in. Alhoewel de kleurprestaties dus redelijk goed zijn, wordt de projector hier sterk beperkt door zijn lichtopbrengst. De hdr-weergave is degelijk, met voldoende zwartdetail, en vrij degelijke kleuren, maar ze mist de impact van hdr. Je kan de ‘HDR brightness’ verhogen (naar max +2), maar dan verlies je ook contrast. We kozen er dan toch eerder voor om dat niet te doen. Ondanks dat enorme kleurbereik merken we ook dat heel erg heldere tinten gemakkelijk kleurintensiteit verliezen. Soms leidt dat tot wat zichtbare posterisatie. Kortom, accepteer dat hdr-weergave een kleine bonus is, eerder dan een echte reden om de projector in huis te halen.
Beeldverwerking
Projectors zoals deze zijn niet voorzien van een rijk uitgeruste beeldprocessor zoals je die in tv’s aantreft. Ruisonderdrukking is bijvoorbeeld volledig afwezig, net als motion interpolation. Dat laatste betekent dat je flink wat judder voor lief moet nemen in snelle camerabewegingen. Het gebrek aan ruisonderdrukking maakt dat de projector ook geen kleurstroken in zachte kleurovergangen kan elimineren. Die blijven zichtbaar in (relatief) heldere beelden, maar waren tot onze verrassing nauwelijks te zien in donkere beelden (die vaak het moeilijkst zijn voor televisies). Vermoedelijk ligt de dithering die we eerder zagen aan de oorsprong van dit gunstige effect.
Conclusie
Al bij al is de beeldkwaliteit van de Philips Screeneo UL5 Smart niet van het hoogste niveau. Je moet daarbij wel bedenken dat dit geen projector is voor een vaste opstelling in de kamer. Het is een - bijzonder - draagbaar model, dat je net zo makkelijk in de huiskamer, de kinderkamer of op kantoor neerzet. Het beeld dat hij levert is ruimschoots 'goed genoeg' om plezierig naar een film of serie te kunnen kijken. Puristen en liefhebbers zullen betere kalibratie en een hogere resolutie wensen, maar ook zij zullen moeten erkennen dat de Screeneo UL5 Smart wél zo mee kan op vakantie - in tegenstelling tot de machines die meer aan hun hogere technische eisen voldoen.
Binnen zijn segment van draagbare projectoren blijft de conclusie van onze hands-on preview daarom gewoon overeind: ook met de genoemde kanttekeningen op het vlak van beeldkwaliteit biedt de Screeneo UL5 Smart een fijne 'grootscherm ervaring'. Dat hij daarbij gewoon werkt zonder noodzaak tot externe bron is een belangrijk pluspunt. Zeker wie hem in de crowdfunding actie kocht, heeft er een fijne koop aan.
Lees ook: Philips Screeneo UL5 Smart hands-on preview: projector maat L in maatje XS verpakking
Philips Screeneo UL5 Smart
Philips Screeneo UL5 Smart | |
Afmetingen | 9,4 x 8,7 x 20,6 cm (BxHxD) |
Gewicht | 1,05 kg |
Projectie | DLP, drievoudige RGB-laser 0,23:1 throw ratio Full HD (1920x1080 pixels) 40 tot 120 inch (101 - 305 cm) Keystone correctie: handmatig |
HDR | HDR10 |
Helderheid | 550 ANSI Lumen |
Contrast | 1800:1 |
Kleurweergave | 200% Rec.709 108% Rec.2020 150% DCI-P3 |
Luidsprekers | 2x 3W Dolby Digital |
Aansluitingen | HDMI 2.1 (TDMS, 18 Gbps) USB-A USB-C (voeding) USB-C (data, video) |
Draadloos | WiFi 5 dual-band (AirPlay, Miracast) Bluetooth 4.2 |
Mediaspeler | Ondersteunde bestandsformaten MP4, RMVB, AVI, RM, MKV MP3, WMA, OGG, AAC, FLAC, APE, WAV BMP, PNG, JPEG |
Processor | AMLogic AMT972-B |
Geheugen | 2 GB RAM / 16 GB flashopslag |
Smart TV | LuminOS (Android AOSP) |
Testresultaten | Lichtopbrengst: 340 ANSI Lumen Contrast: 1600:1 SDR-Kleurtemperatuur: 5192 K SDR-Gamma: 2,34 SDR-Grijsschaal (dE2000): 8,45 SDR-Kleurweergave (dE2000): 10,86 HDR-Grijsschaal (dEICTCP): 17,7 P3-kleurbereik: 98,73% |
Adviesprijs | v.a. € 729 |