Philips Sonicare 9900 Prestige review: maakt tanden schoon en spiegels vies
Gebruik je een gewone tandenborstel of een elektrische borstel? Waar tandartsen toch vaak een elektrische variant aanraden, zijn er nog steeds veel mensen die met een ‘analoog’ tandenborstel blijven borstelen. Ik ben een van die mensen. Kan de Philips Sonicare 9900 mijn vele twijfels wegnemen?
Tanden poetsen is voor mij namelijk een soort noodzakelijk kwaad. Natuurlijk is het fijn als je mond fris is, maar er zijn ook nadelen. Zo ben ik geen fan van dat gevoel van die borstel over mijn tanden. Eigenlijk vind ik het al niet fijn als mensen hun tanden poetsen op televisie, laat staan in mijn buurt. Het geluid, dat geschraap over die kiezen en dan nog al die tandpasta vermengd met speeksel: terwijl ik dit schrijf trek ik al een gezicht. Kortom,het is een uitdaging om mij enthousiast te maken over tandenpoetsen.
Gewone tandenborstel versus elektrisch poetsen
Eigenlijk is de discussie gewone handtandenborstel versus een elektrisch model een uitgemaakte zaak. Elektrisch is beter. Toch heb ik heb twee of drie keer in mijn leven een elektrische tandenborstel gekocht, die altijd ergens in een hoek eindigde, terwijl ik allang weer met mijn handtandenborstel poets. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo moet je een elektrische tandenborstel steeds opladen. Ook zijn het vrij grote dingen om mee te nemen op reis. Bovenal vind ik het niet per se prettig voelen in mijn mond. Dat getril zorgt dat mijn neus gaat kriebelen en die vibratie op je kaakbot: liever niet.
Ik wist natuurlijk wel dat het resultaat van tanden poetsen met een elektrische tandenborstel vaak beter was. Wel twijfelde ik altijd aan hoe het nu moest: moet je heen en weer gaan zoals bij een gewone tandenborstel, of houd je het apparaat vrij stil en moet de trilling juist zijn werk doen? Na een korte cursus van Philips weet ik het nu. Beter stilhouden dan heftig bewegen. Die cursus kwam niet van een persoon, maar van een app. Ik testte de Philips Sonicare 9900, en dit zijn mijn bevindingen.
Philips Sonicare 9900: tandenpoetsen met een app
De Philips Sonicare 9900 is een ‘slimme’ elektrische tandenborstel. Dat wil zeggen dat hij verbinding kan maken met een app op je smartphone. Dat is de Philips Sonicare-app en die werkt erg goed. Je downloadt de app uit de Play Store of App Store, je geeft toestemming om apparaten in de buurt te vinden en daarna is je tandenborstel in een mum van tijd gekoppeld (via Bluetooth).
Vervolgens kom je in het hoofdmenu van de app terecht. Daar zie je welke tandenborstel je gebruikt, maar kan je ook tips lezen over beter tanden poetsen. Zo staat er dat je het beste twee keer per dag je tanden kunt poetsen. En wel steeds 2 minuten per keer, in plaats van de 40 seconden die mensen gemiddeld over een poetsbeurt doen. Veel tips, waarvan een sectie met tips speciaal voor jou, gebaseerd op hoe je poetst. Prettig is dat de tips verdwijnen wanneer je ze hebt gelezen. Dat zorgt ervoor dat ze niet rommelig in het startscherm in beeld blijven staan.
Verder draait de app vooral om het poetsen. Je tikt aan dat je gaat poetsen en de app neemt je in 2 minuten mee door de zes verschillende gebieden in je mond. Ben je te veel aan het schrobben, dan krijg je een melding in beeld. Zet je te veel druk, dan ook. Uiteindelijk geeft de app aan of je goed hebt gepoetst. Je krijgt zelfs nog de kans om de wat minder goed bewerkte kanten even extra te doen. Niet dat de app weet waar je precies hebt gepoetst: hij lijkt dat in elk geval niet altijd even goed waar te nemen. Philips zet hierbij zo te zien vooral hoog in op de druk die je zet en de beweging.
Uiteindelijk kun je zien hoe goed je het hebt gedaan. Niet dat je een sticker krijgt of een krul, maar er wordt wel bijgehouden wat je poetsfrequentie is en op basis daarvan krijg je elke dag twee bolletjes (twee keer poetsen) die gekleurd zijn. Dat voelt natuurlijk heel goed: iets afvinken.
Philips Sonicare 9900 Prestige
Er kan nog meer in de app: je ziet bijvoorbeeld hoeveel poetsbeurten je opzetborstel nog meegaat. Dat is een stuk of 200 keer bij de start met een nieuwe borstel. Daarna dien je een nieuwe te kopen, à 12,99 euro. Dat is wel een prijzige aankoop. Nu kun je er dus echt wel even mee vooruit, maar vergeleken met een gewone handtandenborstel is het wel een flink bedrag. Ook is het de vraag wat je met je oude borsteltje moet doen: daar zit de nodige technologie in en dat zou het een milieustraat-item maken. Goed opletten dus hoe je het op een duurzame manier kunt wegdoen. Dat gaat net even anders dan bij een ouderwetse tandenborstel.
Nu we het toch over handtandenborstels hebben: hoe zit ik na het gebruiken van deze elektrische tandenborstel in de wedstrijd? Het was eerst wel echt even wennen aan het gekriebel, de hoge intensiteit van het trillen en het geluid. Tegelijkertijd: als je dan voelt hoeveel gladder en schoner je tanden zijn, dan is dat het zeker waard. De Sonicare 9900 trilt wel ontzettend hard. Enerzijds heeft je neus dan geen tijd om te kriebelen, anderzijds is het op sommige plekken in de mond wel heel stevig. Zeker als je je tanden poetst voor je gaat slapen: je raakt er klaarwakker van. Het is, nogmaals, een kwestie van wennen.
Hoe vaker je met je elektrische tandenborstel poetst, hoe eerder het went. Die hoge frequenties zijn belangrijk: dat is wat het ‘sonisch’ maakt en dit zou een positieve uitwerking moeten hebben op hoe schoon de tanden worden.
Opbergen en opladen
De Sonicare 9900 wordt geleverd in een hard etuitje waarmee je het apparaat via usb-c kunt opladen. Je kunt de tandenborstel en de opzetborstel erbij precies in dat etui passen. Dat is vrij slank, waardoor je elektrische tandenborstel meenemen op reis minder gedoe is dan gedacht. Wel neemt deze tandenborstel uiteraard meer ruimte in dan een niet-elektrisch exemplar. Daar moet je rekening mee houden. Dan is er nog dat opladen: dat hoeft met deze tandenborstel slechts eens per twee weken, aldus Philips. Plus, er wordt een vrij mooi laadplateau meegeleverd, waarmee je deze tandenborstel kunt opladen door hem alleen even op de mooie, kleine lader te zetten.
Er wordt met die lader en de etui veel meegeleverd met de tandenborstel, maar dat mag ook wel gezien het prijskaartje. Dit apparaat heeft een adviesprijs van 299,99 euro en dat is enorm veel voor een tandenborstel. Tegelijkertijd is dit een van de weinige apparaten die niet na een paar jaar al weg wordt gedaan: mensen doen relatief lang met hun elektrische tandenborstel, mede omdat je er altijd nieuwe opzetborstels voor kunt kopen. En je hebt er dan dus wel het etui en dat oplaadschijfje bij.
Daar pak je de tandenborstel weer makkelijk vanaf bij je volgende poetsbeurt. En dat doe je waarschijnlijk graag. Mijn ervaring is dat ik de gewoonte van de app en de bolletjes erin om ‘in te kleuren’ ook niet meer los wilde laten. Niet alleen omdat ik een ‘completionist’ ben als het om spelletjes gaat. Ook omdat het gevoel van die heel schone tanden zo fijn is. Alles is glad, voelt fris en overzichtelijk.
Er is wel een nadeel bijgekomen: de trillingen zijn zo hevig, dat als je tijdens het poetsen je lippen van elkaar haalt, je zo de hele wastafel, spiegel en als je pech hebt zelfs je pyjama onder de tandpastaspetters zitten. Het gaat er hard tegenaan. Althans, als je hem op een vrij hoge intensiteit zet, want dat is een van de grootste voordelen aan deze tandenbrostel: hij begrijpt dat al die trillingen niet aan iedereen besteed zijn en biedt daarom verschillende standen aan.
Conclusie
Philips beantwoordt met de Sonicare 9900 onbewust, maar heel goed, de vragen die ik had voor ik me weer in een elektrisch poetsen-avontuur stortte. Mijn tanden voelen gladder en schoner. Bovendie, naast dat deze gadget goed helpt door middel van de app, valt het erg mee qua opladen. Ook is het prettig dat het rekening kan houden met mensen die dat elektrische poetsen minder gewend zijn. Zeker het overwegen waard dus, al moet je er wel een vrij flink bedrag voor vrijmaken, zeker vergeleken bij een handtandenborstel. In de praktijk valt de prijs wel lager uit, zo is de zwarte uitvoering op moment van schrijven voor 214 euro of zelfs 199 euro te vinden.
Philips Sonicare 9900 Prestige
Philips Sonicare 9900 Prestige (HX9992) in een oogopslag | |
Kleur | Champagne/goud (HX9992/11), Zwart (HX9992/12) |
Poetsbewegingen | Tot 62.000/min. |
Accu | Lithium-ion Tot 2 weken (in standaard poetsstand) Draadloos laden |
Aansluiting | Draadloos Lader: USB-C |
Draadloos | Bluetooth |
Bijzonderheden | Poetsdruksensor Schrobsensor Adaptieve intensiteit |
Poetsmodi | Clean, White+, Gezond tandvlees, Deep Clean, Sensitive |
Werkt met | iOS (13.0 en hoger) Android (8.0 en hoger) |
Adviesprijs | € 299,99 |
Koop bij |