Nieuws   |   Tablets

Razer brengt mobiele Edge-handheld nu ook naar Europa

De Razer Edge is een krachtige gaming tablet, die samen met de Kishi V2 Pro grip een potente draagbare console vormt.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)
De Razer Edge is een krachtige gaming tablet, die samen met de Kishi V2 Pro grip een potente draagbare console vormt.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)

De Razer Edge is een soort hybride product. Het pakket bundelt het zogenaamde Razer Edge Gaming Tablet met de Razer Kishi V2 Pro-controller, een universele USB-C gaming grip voor smartphones en kleinere tablets. Samen vormen de twee producten niet de minste Android-machine voor mobiele gamers. De integratie van niet de minste chipset en een 6,8 inch oled-beeldscherm op 144 hertz onderstrepen enige luxe.

Razer Edge Gaming Tablet + Razer Kishi V2 Pro

In de Verenigde Staten wordt de Razer Edge al sinds begin dit jaar verkocht, zij het daar in meer uitvoeringen. Een speciaal Razer Edge 5G-model ondersteunt simkaarten voor mobiele verbindingen; wij Europeanen moeten het doen met het wifi-model van de Razer Edge, voor een lokale adviesprijs van 499,99 euro. De Razer Kishi V2 Pro wordt hier los aangeboden à 149,99 euro, het non-Pro-model kost 119,99 euro — en is tevens beschikbaar voor iPhone.

Razer Edge Gaming Tablet - Voldoende speelruimte voor mobiele games

Het Edge-tablet op zichzelf is niet de minste verschijning. Qua grootte valt het apparaat netjes in de gamepad-grip van de Kishi V2 Pro, waarmee het geheel op een luxe maar net wat compactere Nintendo Switch lijkt. Het tablet komt weliswaar met omvangrijke, gretig afgeronde schermranden, maar het centrale display mag er absoluut wezen. De 2400 bij 1080 pixels grote resolutie, behoorlijke contrasten en riante beeldverversing beloven prima spul voor zowel cloud-gaming als mobiele games.

Razer Edge Gaming Tablet Razer NexusWel jammer: de Edge heeft ergens in het ontwikkelproces de belofte van een hdr-scherm verloren. Op gelekt beeldmateriaal van het prototype was te zien hoe Razer, in samenwerking met Qualcomm, mikte op een oledpaneel inclusief hdr-capaciteiten, maar daar blijkt in het uiteindelijke product geen sprake meer van te zijn. Zeker voor het streamen van bloedmooie Xbox en GeForce Now-spellen had dat bredere beeldbereik niet misstaan.

Voor de daadwerkelijke spelprestaties doet Razer beroep op de Snapdragon G3X Gen 1, vooralsnog de snelste gamingchip van Qualcomm. Ondanks de toch behoorlijke grootte van het apparaat, kiest Razer ervoor de centrale chipset niet actief te koelen, ook al zou eerdergenoemde prototype van de handheld dat wel gedaan hebben.

Ergens sierde dat de wijlen gamingtelefoons van Lenovo Legion ook wel weer, zo’n miniventilator in een smart-apparaat. Actieve koeling pusht de chips iets verder, maar in werkelijkheid valt er waarschijnlijk niet bar veel meer uit een al stevige Snapdragon te halen. Voor het gros van de populaire mobiele games zal deze passief gekoelde G3X Gen 1 prima dienst doen.

Voor het verbeteren van de mobiele game-ervaring rolde Razer rond Gamescom 2023 een nieuwe versie van de Nexus-app uit (op Android en iOS). Vanuit Nexus 3.0 bladeren gamers makkelijk door allerlei mobiele games en het aanbod van verschillende streamingdiensten, maar zijn ook eigen besturingsprofielen in te richten.

Per game kunnen schermtoetsen aan fysieke knoppen en pookjes op de Kishi-controllers gekoppeld worden. Voor controllerloos gebruik zijn de schermoverlays met touch-besturing geheel naar smaak in te richten met de ‘Virtual Controller’-functie. Dat belooft toch fijnere interfaces dan wat soms enkel vanuit mobiele games mogelijk wordt gemaakt.

Razer Kishi V2 (Pro) - Maakt van je smartphone een minuscule Switch

De Razer Kishi V2 zet, niet geheel onverwachts, het succes van de originele Kishi-controller voort. Nog altijd betreft het een losse gamepad met in het midden een uitrrekbaar component, waardoor de controllerhelften stevig op menig smartphone klampen. De Kishi’s laten zich direct in de poort van de telefoon nestelen, maar kunnen via een eigen USB-C-aansluiting alsnog stroomtoevoer doorspelen.

Zodoende wordt vrijwel elke telefoon vrij gemakkelijk omgetoverd tot een gamingtabletje. Razer voorziet in haast muisachtige ‘Mecha-Tactile’-knoppen en een tweetal mechanische pookjes, die duidelijk van Nintendo’s Switch zijn afgekeken. De Kishi V2 straalt niet bepalad pure controller-luxe uit, maar zeker op dit compacte formaat biedt het toch al snel veel meer comfort dan een smartphone zou doen.

Het V2-model van de Kishi kwam al met enige fysieke verbeteringen, maar de Kishi V2 Pro doet daar nog een toefje bovenop. Voor drie tientjes meer komt het Pro-model met Razers eigen HyperSense Haptics-motoren ingebouwd. Deze moeten “levensechte vibraties” mogelijk maken naar in ieder geval Xbox’ standaard, maar daarbuiten is compatibiliteit niet verzekerd. In een korte hands-on ervaring op Gamescom 2023 voelen we vrijwel niets van de vibraties, laat staan hoe realistisch ze zouden zijn.

De vraag is vooral of Razer zich actief bezighoudt met het verspreiden van het HyperSense-gospel onder (mobiele) spelontwikkelaars. Het idee van een haptische standaard voor bijvoorbeeld smart-apparaten en spellen is immers niet verkeerd, maar vooralsnog is daar niet veel blijk van. Zo klinkt drie tientjes voor een beetje vibratie in Xbox-games wel iets minder begeerlijk.

GilletteLabs X Razer - De ‘Razer Razer’ wordt werkelijkheid

In typische Razer-stijl is het gamingmerk niet vies van een meme of twee. Traditiegetrouw kondigde Razer afgelopen 1 april weer een nepproduct aan: de Razer Razer, een muisvormig scheerapparaat vol RGB-verlichting. Nu is dat bizarre concept vanzelfsprekend nooit in productie getreden, maar de ongein leidde eerder dit jaar alsnog tot gesprekken met verzorgingsgigant Gillette. En dus onthulde Razer op Gamescom 2023, vol trots, alsnog een eigen ‘razer’.

Geen RGB, geen bizarre technische beloftes: in realiteit is de GilletteLabs Razer Limited Edition gewoon een compleet Gillette-scheerpakket in een Razer-jasje. Voor de adviesprijs van 29,99 euro krijg je het felgroene Razer-scheermeshoudertje, vijf scheermesjes, een magnetisch standaardje en een stevig reiskoffertje.

Gillette verkoopt onder GilletteLabs precies zo’n zelfde pakket, zonder het Razer-thema, voor circa 24,99. Tegenover de meerprijs staat wel 20 euro aan Razer Gold tegoed, dat gamers weer om kunnen zetten voor game-aankopen of in-game spulletjes. Geen verkeerde propositie voor iets wat een paar maanden terug nog een belachelijke meme was.