Review   |   Tablets

OnePlus Pad 2 review: middenklasse tablet met premium aspiraties

De OnePlus Pad 2 combineert een luxe afwerking en hoge prestaties met een aantrekkelijke prijs.
De OnePlus Pad 2 combineert een luxe afwerking en hoge prestaties met een aantrekkelijke prijs.

Dat je prima op tablets kunt werken, weten we inmiddels. Apple laat dat zien met zijn iPad Pro-reeks, terwijl Samsung met bijvoorbeeld de Galaxy Tab S9 Ultra laptops naar de kroon steekt. Afhankelijk van je werkzaamheden lukt dat ook heel aardig, op basis van onze ervaringen. Het grootste nadeel van deze high-end tablets is de prijs. De vergelijking met een laptop is dan zo gunstig niet meer. De OnePlus Pad 2 moet juist daar weten te scoren, want bij verschijnen heeft deze tablet een adviesprijs van 549 euro.

OnePlus Pad 2 met accessoires

Bestellen van een OnePlus Pad 2Hoewel formeel niet inbegrepen, krijg je de 67 watt lader (à 39,99 euro) er als cadeau bij. Daarnaast kan je kiezen tussen een gratis stylus of toetsenbord (99 en 149 euro respectievelijk). Ga je voor het toetsenbord, dan kan je de OnePlus Pad 2 'compleet' in huis halen voor 648 euro. Mocht OnePlus geen extra's meer weggeven - het bedrijf kon ons niet melden hoe lang genoemde actie geldig is - dan kan het oplopen tot maximaal bijna 840 euro. Nog steeds een hoop centen, een stuk minder dan bij Apple of Samsung.

OnePlus Pad 2: gemaakt van aluminium

Ondanks de bescheiden prijs heeft de OnePlus Pad 2 een aantal premium eigenschappen. De aluminium buitenkant (en frame) is er daar één van. Voor OnePlus is het in elk geval een belangrijke eigenschap, zo bleek op het evenement waarbij TechFi eerder aanwezig was.. De kleur is ontzettend saai: het apparaat is alleen in grijs verkrijgbaar. Wel fijn is de matte textuur op de achterkant, die vingerafdrukken vakkundig voorkomt.

OnePlus Pad 2 achterkant

Het gewicht is met 586 gram aan de hoge kant (het is twee gram lichter dan de Galaxy Tab S9+, die met een 12,4 inch scherm iets groter is). Daardoor wordt het op gegeven moment wat oncomfortabel om de tablet vast te houden. Mocht je het toetsenbord erbij nemen, dan zit daar ook een magnetische kickstand bij. Daarmee kan je de OnePlus Pad 2 op tafel neerzetten. De schermranden zijn dun genoeg om niet op te vallen, en dik genoeg om je duimen erop te laten rusten wanneer je hem vasthoudt.

Het frame is ook breed genoeg voor gemakkelijk bereikbare knoppen en in totaal zes speakers. Wel missen we een paar zaken. Zo schittert een vingerafdrukscanner door afwezigheid. Dat is extra jammer omdat de frontcamera niet altijd accuraat reageert voor gezichtsontgrendeling. Dan ben je aangewezen op een pincode of patroon invoeren, wat niet heel premium voelt. Zeker als je gewoon snel even iets wil doen of checken. Eveneens afwezig zijn een hoofdtelefoonaansluiting en een geheugenkaartsleuf. Zeker dat laatste is spijtig, want uitvoeringen met meer dan 256 GB opslag zijn er niet.

Beeld en geluid van de OnePlus Pad 2

Het scherm van de OnePlus Pad 2 is door zijn combinatie van formaat en verhouding tamelijk uniek. Oled paste duidelijk niet in het budget, het maakt gewoon gebruik van lcd-techniek. Dat is in de basis geen bezwaar. Zo is het beeld zeer scherp, de combinatie van schermdiagonaal en resolutie levert een hogere pixeldichtheid op dan die van de Galaxy Tab S9+. Ook zijn de kijkhoeken vrij groot, en kan je prima samen naar een video kijken of een game spelen. De kleuren ogen ook levendig en mooi. De hoge beeldsnelheid is prettig bij het scrollen, maar zeker ook in games. 

OnePlus Pad 2

Voornaamste probleempunt van het scherm is dat sommige apps niet lekker werken met de 7:5 schermverhouding. Dat komt neer op 14:10, een stuk vierkanter dan de 16:9, 16:10 en 3:2-verhoudingen van de meeste tablets. Het lijkt daarmee een stuk meer op iPads (4:3) dan op de meeste Android tablets. De verhouding is prettig voor werktaken, zoals schrijven en content bewerken. Bij entertainmentapps zie je veel zwarte randen, en die onbenutte schermruimte voelt toch wat zonde. Een ander verbeterpunt is de luchtlaag tussen paneel en glaslaag, die zorgt voor een zichtbare schaduw. Bij luxere tablets is het glas op het lcd gelamineerd om dat te voorkomen. 

OnePlus Pad 2: buiten spiegelt het scherm behoorlijk.

Het scherm is voldoende helder voor gebruik binnen, maar ook daar merken we dat het bij donkere content wel erg snel gaat spiegelen. Dat is nog erger als we buiten op het balkon wat Netflix-shows in de zon bekijken. Het scherm presenteert de content kleurrijk en zichtbaar, maar weerspiegelt ook enorm. Hoewel OnePlus zelf meldt dat er support is voor Dolby Vision, laat Netflix binnen de app zien dat dit niet het geval is.

De zes speakers vallen dan weer op door hun kwaliteit. Stemmen en gesprekken klinken ontzettend helder, terwijl er zowaar sprake is van enige bas voor wat punch. Gezien de dunne body is dit natuurlijk relatief (drukke actiefilms klinken toch al snel wat minder), maar minder actierijke content laat zich aangenaam beluisteren.

OnePlus Pad 2 prestaties: hoog, maar koeling is krap

Terugkomend op die premium eigenschappen, dan is de processor duidelijk het andere waarmee de OnePlus Pad 2 zich onderscheidt. Dit is namelijk een Snapdragon 8 Gen 3, die maar in heel weinig Android-tablets te vinden is. Momenteel is dit een van de snelste in zijn soort. Bijgestaan door 12 GB werkgeheugen en 256 opslag is de tablet voor zijn vraagprijs op dit vlak zeer netjes bemeten.

Gamen gaat prima op de OnePlus Pad 2 dankzij het snelle scherm en dito processor.

De processor is ons bekend en presteert op vlaggenschipniveau. Opvallend is dat – OnePlus komt toch niet helemaal van dat beeld af – de prestaties gedurende het gebruik toch tijdelijk kunnen dippen. Tijdens het gamen zou je dat kunnen merken door een plotse framedrop, maar tijdens het werken, kijken of surfen valt dit gelukkig niet op.

Vermoedelijk houden de prestatiedrops verband met de koeling. Deze processor kan behoorlijk warm worden in de Pad 2 behuizing. Dat duurt nooit lang, want het systeem herstelt zich snel en koelt dan af. Gelukkig heb je ook hier als gebruiker weinig last van. De hitte centreert zich rondom de camera achterop. Daar heb je meestal je hand niet zitten in de horizontale stand. Houd je hem verticaal vast, dan merk je er wel meer van.

Werken en spelen

De processor is in elk geval krachtig genoeg voor de meest high-end games van dit moment. Ook op het gebied van emulatie loopt het systeem voor – zelfs op de ontwikkelingen vanuit de emulatiecommunity, maar dat verdient een verhaal op zich.

OnePlus Pad 2 met toetsenbord

De accu houdt het tegelijk redelijk lang uit. Met een capaciteit van 9510 mAh kun je rekenen op ongeveer tien uur onafgebroken gebruik, en dan is de gebruikersduur alsnog afhankelijk van wat je doet. Ben je gewoon lekker aan het tikken en verder niets, dan kom je mogelijk langer uit. Je zou in elk geval een werkdag door kunnen komen. Met de oplader van 67 watt laad je het systeem binnen anderhalf uur weer helemaal op, maar die moet je dan niet vergeten te bestellen.

Werken en internetten op de OnePlus Tab 2 gaat eveneens als een trein. Niet alleen vanwege de hardware, maar ook de software. De fabrikant heeft Android namelijk voorzien van de bekende OxygenOS-laag, die door de samensmelting met Oppo indertijd flink veranderd is. Beide teams maken gebruik van elkaars ideeën en dat heeft onder meer Open Canvas opgeleverd.

Dit is een multitaskingsysteem dat daadwerkelijk intuïtief aanvoelt. Het werd voor het eerst geïntroduceerd op de OnePlus Open-vouwtelefoon. Met een simpele veegbeweging split je het beeld in tweeën, en draai je binnen enkele seconden twee apps naast elkaar. Je kunt de verhouding tussen die apps gemakkelijk aanpassen, en zelfs de tweede app in een soort stase houden. Handig voor bijvoorbeeld muziek dat je op de achtergrond afspeelt. Dan heb je links een website of werkdocument, en rechts YouTube of Spotify openstaan. Met een simpele tap spreek je de tweede app aan en vergroot de tablet het beeld iets automatisch, zodat de bedieningselementen netjes in beeld staan. Wanneer je dan weer op de app links tapt, schakelt het systeem terug naar de opgeborgen stand en krijgt de andere app alle ruimte.

Daarnaast is het ook mogelijk drie apps naast elkaar te draaien. De derde app kan je zelfs in een zwevend venster presenteren via een contextuele zijbalk die altijd in beeld staat. We hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en hebben derhalve ook geen externe monitor gemist. De app in stase stond wel een klein beetje in beeld, maar nam niet genoeg ruimte in om in de weg te staan. De OnePlus Pad 2 heeft weinig nieuwe toepassingen, maar ook zonder vernieuwingen is Open Canvas de moeite waard.

AI en software-updates

Uiteraard biedt de OnePlus Pad 2 allerlei AI-opties aan. Daar moeten we twee kanttekeningen bij plaatsen. Niet elke functie is in het Nederlands beschikbaar, en sommige functies komen pas later via een software-update beschikbaar. Een functie die wel werkt, is de Magic Eraser 2.0. Daarmee kun je mensen of objecten van foto’s verwijderen, vergelijkbaar met hoe dat werkt binnen Google Foto’s. Je hebt OnePlus hier niet echt voor nodig dus, maar soit.

OnePlus Pad 2 instellingen

De AI-tools zijn bij verschijnen dus niet ontzettend uitgebreid. Dat geldt ook voor het updatebeleid. De OnePlus Pad 2 wordt geleverd met Android 14 en OxygenOS 14.1, en krijgt drie jaar aan software-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates. Daarmee blijft OnePlus wel echt achter op de high-end concurrentie die het zegt te willen evenaren. Het is extra vreemd omdat de tegelijk met de Pad 2 gepresenteerde OnePlus Nord 4 (feitelijk een budgetmodel) in totaal zes jaar aan updates krijgt. 

Camera’s en accessoires

We zeggen het er altijd bij: je haalt een tablet niet in huis voor de cameraprestaties. Tegelijk geven we graag mee wat je ervan kunt verwachten. De frontcamera van de OnePlus Pad 2 maakt het onderwerp soms wat bleker dan nodig, maar de microfoon pakt je stem wel perfect op tijdens videogesprekken. Je hoeft niet te schreeuwen of harder te praten om jezelf te laten horen. De camera’s achterop hebben de neiging de foto’s wat te verwassen, helemaal als er te weinig licht is. Je ziet veel artefacten, maar de kleuren lijken natuurlijk vastgelegd te worden.

De OnePlus Stylo, zoals de stylus heet, heeft weinig vertraging. Dat betekent dat een letter of tekening snel op beeld verschijnt nadat je de handeling verricht hebt. Hij ligt lekker in de hand en geeft je, door de structuur, het idee een potlood vast te houden.

De Stylo stylus voor de OnePlus Pad 2 voelt prettig in de hand aan.

Over het toetsenbord zijn we iets minder te spreken. De toetsen zijn wat smaller dan we zouden willen zien, waardoor we tijdens het testen meer dan eens een typo maken. Daarnaast is het koppelstukje dun en bewegelijk, en dat nodigt niet tot vertrouwen. We snappen het: hierdoor omsluit het toetsenbord de tablet perfect. Maar dat heeft minder meerwaarde als de tablet niet stabiel op schoot rust, zoals je met een laptop wel kan doen.

Dat gezegd hebbende, bieden de toetsen zelf een fijne feedback en is vooral de travel betrouwbaar. Je hoeft geen seconde te twijfelen of je de knop indrukte of niet. De trackpad is bovendien ontzettend groot, en de cursor beweegt niet al te veel mee wanneer je de tactiele knop indrukt om een handeling te bevestigen. Ook is het tof dat deze accessoire via bluetooth verbinding maakt, waardoor je hem dus losgekoppeld van de tablet kunt gebruiken. Dat lost wellicht het probleem van instabiliteit voor sommige gebruikers meteen op.

Conclusie

De OnePlus Pad 2 heeft veel kenmerken die we waarderen. Een aluminium behuizing, goede multitaskingsoftware, een overzichtelijk Android-systeem en een krachtige processor. Het Android tablet ecosysteem is niet op het niveau van wat Apple met iPadOS aanbiedt, maar dat moeten we Google meer aanrekenen dan OnePlus. Natuurlijk kan OnePlus veel functies zelf maken, zoals het laat zien met Open Canvas, maar de basis van hoe apps zich gedragen moet vanuit Google komen.

Het afwijkende scherm en die uitstekende multitaskingfuncties zorgen voor een relatief unieke ervaring. Het OnePlus-toetsenbord is niet voldoende goed om het een laptopvervanger te noemen. Ook zijn de camera’s ondermaats, de cpu-prestaties zakken soms ineens in en het updatebeleid kan niet meekomen met dat van de marktleiders. De tablet biedt weinig echt unieke functies, en is in veel opzichten ‘gewoon een Android-tablet waar je op kunt werken en gamen’. Alleen dan een stuk krachtiger dan de instapmodellen.

Dat laatste maakt de OnePlus Pad 2 interessant als voordelige keus als je een 'alleskunner' tablet zoekt. Hij doet qua prestaties niet onder voor de Galaxy Tab S9-lijn, en dat in sommige gevallen voor de helft van de prijs. Vergeleken met de qua formaat vergelijkbare Tab S9+ lever je het contrast en de kleurenrijkdom van oled in, evenals de waterdichtheid en de kaartsleuf voor opslaguitbreiding. Ook kan je minder lang op updates rekenen. Maar je betaalt dan ook slechts tweederde of minder van de laagste prijs die we voor dat model zien op moment van schrijven.

Goede Deal Augustus 2024

OnePlus Pad 2

OnePlus Pad 2 in een oogopslag
KLEUREN Nimbus Gray
afmetingen
&
GEWICHT
26,9 x 19,5 x 0,65 cm

584 gram
BEELDSCHERM 12,1-inch (30,73 cm) LCD, 7:5
3000x2120 pixels, 303 PPI
1-144 Hz adaptive refresh
FRONT CAMERA'S 8 megapixel
CAMERA'S ACHTER 13 megapixel
PROCESSOR Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
WERKGEHEUGEN 12 GB
OPSLAG 256 GB
ACCU 9510 mAh
67W snelladen
WATERDICHT
BESTURINGSSYSTEEM Android 14
OxygenOS 14.1
VERBINDINGEN WiFi 7
Bluetooth 5.4
SIM -
VINGERAFDRUKLEZER -
ADVIESPRIJS € 549
Koop bij

Bol.com

Coolblue