Review   |   Tablets

OnePlus Pad 3 review: geslaagde tablet, matige laptopvervanger

De OnePlus Pad 3 heeft een bijzondere schermverhouding, die erg prettig is om te browsen of op te werken. Helaas gaat dat laatste moeizaam met de optionele toetsenbordaccessoire.
De OnePlus Pad 3 heeft een bijzondere schermverhouding, die erg prettig is om te browsen of op te werken. Helaas gaat dat laatste moeizaam met de optionele toetsenbordaccessoire.

OnePlus zet de OnePlus Pad 3 in de markt met een competitief prijskaartje, zij het iets duurder dan de voorganger. Het instapmodel, met een 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslag, kost 599 euro. Dat is 50 euro meer dan de Pad 2 kostte bij introductie. Voor de power user is er een variant met 16 GB RAM en 512 GB opslag, voor honderd euro meer. Daarnaast biedt het merk accessoires om de tablet te transformeren tot een productief werkpaard. Die zijn niet heel goedkoop, maar ook niet extreem duur. De OnePlus Stylo 2  stylus kost 100 euro en voor het Smart Keyboard betaal je 170 euro. Helaas blijken die accessoires in de praktijk minder overtuigend dan de tablet zelf.

OnePlus Pad 3: premium ambities met unieke beeldverhouding

Het eerste contact met de Pad 3 bevestigt zijn premium ambities. De tablet is vervaardigd uit een enkel stuk aluminium en voelt, ondanks het forse scherm, licht en verfijnd aan. Dit komt vooral door zijn dunheid van net geen 6 millimeter. De uitvoering in de kleur Storm Blue, de enige versie die je bij OnePlus aanschaft, geeft het een zakelijke en stijlvolle uitstraling. Hoewel het met 675 gram geen lichtgewicht is, zorgt de balans ervoor dat de tablet toch comfortabel hanteerbaar blijft, of je nu een film kijkt op de bank of notities maakt tijdens een vergadering.

Inmiddels zal duidelijk zijn dat de Pad 3 dankzij het grotere scherm groter en zwaarder is dan de Pad 2. Die had een 12,1 inch (30,7 cm) paneel, bij dit model is het gegroeid naar 13,2-inch (33,5 cm) . Dat grote lcd-paneel imponeert met een zeer hoge resolutie (3392 bij 2400 pixels). Daarmee is de scherpte vergelijkbaar met, zelfs nog iets hoger dan die van de voorganger. Gebleven is de unieke 7:5 verhouding. Daar komt bij dat elke scrollbeweging door de hoge verversingssnelheid van 144 hertz boterzacht aanvoelt. Wel moeten we opmerken dat lang niet elke app daar gebruik van maakt. De meeste draaien in 60 fps; je zult hooguit een game tegenkomen die 120 of heel misschien 144 Hertz ondersteunt. Het maakt het scherm in elk geval voor gamen wel heel aantrekkelijk, met haarscherp en soepel beeld.

De beeldverhouding van 7:5 biedt nog wat meer verticale werkruimte dan de 3:2 van bijvoorbeeld een Surface tablet. Het is een typisch kenmerk van de OnePlus-tablets, en bewijst opnieuw zijn waarde. Het lezen van webpagina's en documenten voelt natuurlijker, en multitasken met twee apps naast elkaar is praktischer. Je hebt niet het idee dat je ruimte tekort komt. Webpagina’s komen goed tot hun recht, terwijl documenten bewerken moeiteloos gaat.

Beeldkwaliteit en geluid van de OnePlus Pad 3

Hoewel OnePlus geen oled-paneel plaatst - dat zou met deze eigenschappen extreem duur uitpakken - oogt het beeld over het algemeen alleraardigst. Weliswaar mis je vergeleken met oled wat verzadiging en contrast, maar het is een mooi paneel. Perfect is het niet. Met name op het gebied van helderheid blijft er wel wat te wensen over. Laat ik positief beginnen: ik heb zowel binnen als buiten niet gemerkt dat ik moeite had met teksten lezen, games spelen of video’s kijken. De helderheid is met 600 tot 900 nits (in de automatische stand) niet verkeerd.

OnePlus Pad 3: het schern spiegelt behoorlijk, zeker buiten

Dat laat onverlet dat je buiten wel last hebt van weerspiegeling. De helderheid is niet hoog genoeg om die teniet te doen. Zeker als je kijkt naar wat donkerder materiaal, wordt dat storend. Daarnaast is de kijkhoek niet denderend. Je moet het niet vanuit een te schuiine hoek bekijken, dan verlies je te veel contrast. In elk geval is het scherm groot genoeg om samen naar een film of serie te kijken: horizontaal is de kijkhoek daarvoor afdoende.

De OnePlus Pad 3 is uitgerust met maar liefst acht luidsprekers. Dat is uitzonderlijk veel voor een tablet. OnePlus gebruikt vier woofers voor de lage en vier tweeters voor de hoge. De zogenaamde Hollow Audio-technologie (een nieuw onderdeel binnen OxygenOS) creëert een verrassend vol en ruimtelijk geluidsbeeld. Bij het kijken van een film of het gamen merk je een duidelijke basweergave en heldere dialogen. Bovendien kun je in sommige gevallen zelf bepalen waar de audio uitkomt. Zo kun je notificatiedeuntjes toewijzen aan één kant van de tablet en aanwijzingen vanuit een kaartapplicatie uit de andere kant. Dat is leuk bedacht.

Flink uithoudingsvermogen: accuduur en prestaties van de OnePlus Pad 3

Onder de motorkap huist de Snapdragon 8 Elite-processor. Samen met de razendsnelle UFS 4.0-opslag en minimaal 12 GB RAM, levert dit uitstekende prestaties op. Die zijn vergelijkbaar met die van high-end smartphones met dezelfde chipset aan boord. Apps starten direct, zware bestanden openen zonder vertraging en grafisch intense games draaien soepel. Ik heb bovendien gemerkt dat de tablet het hoofd koel houdt onder zware druk, terwijl de prestaties redelijk op niveau blijven. Bij zware belasting blijft nog altijd zo'n 83 procent van de maximale kracht beschikbaar. Een tablet heeft natuurlijk meer ruimte voor effectieve koeling dan een kleinere smartphone.

De prestaties van de Snapdragon 8 Elite in de OnePlus Pad 3 blijven behoorlijk stabiel

Plaatsen we de Pad 3 naast zijn voorganger, de Pad 2, dan wordt de vooruitgang op papier in elk geval goed duidelijk. De sprong van processor (Snapdragon 8 Gen 3 naar Snapdragon 8 Elite) en vooral het type opslag (van UFS 3.1 naar UFS 4.0), is niet altijd iets wat je opmerkt. Zulke verbeteringen vallen vooral op in tests. Duidelijk is wel dat OnePlus werkte aan de koeling en de snelheid in vergelijking met het vorige model. Alles voelt wat sneller en soepeler aan. Hopelijk vormt dit een keerpunt voor het merk, dat in het verleden zijn processors wel eens beknelde.

Tot slot past bij de factor uithoudingsvermogen ook de accu. De Pad 3 krijgt een forse accu-upgrade van 9510 mAh naar 12140 mAh. In de praktijk betekent dit dat je er een dag op kunt werken (als je het toetsenbord aanschaft) en aan het einde van de werkdag nog de helft aan energie overhoudt. Mocht het toch nodig zijn, dan gaat het opladen met 80W 'SuperVooc' ook nog wat sneller dan de 67W van de Pad 2. Die lader zit er alleen niet bij, en zal je los moeten kopen. Met een 'gewone' usb pd lader valt de laadsnelheid veel lager uit; een willekeurige, krachtige laptoplader kwam niet verder dan 45 watt. Verder stelt de standbystand niet teleur: per twee dagen levert die ongeveer een procent in.

OxygenOS en de nieuwe functies

Zoals we vaker op TechFi opmerkten heeft OnePlus de zaken ten aanzien van de software op orde. De OnePlus Pad 3 draait op OxygenOS 15, gebaseerd op Android 15. De interface is zoals altijd strak en opgeruimd, zonder een overdaad aan vooraf geïnstalleerde apps. Dit zorgt voor een rustige en intuïtieve ervaring, zelfs als je voor het eerst een OnePlus-tablet gebruikt. De meeste extra apps die OnePlus meelevert, kun je bovendien eenvoudig verwijderen. Die minimalistische aanpak vormt een solide basis voor een prettige en soepele gebruikservaring.

Werk je graag met meerdere vensters, dan is Open Canvas wederom een verademing. Die functie laat je tot drie apps tegelijkertijd openen en naast elkaar gebruiken. Je kunt vensters buiten het scherm slepen en ze met een veegbeweging terughalen. Nieuw is de slimme suggestie die verschijnt als je snel wisselt tussen twee apps; met één tik zet je ze naast elkaar in splitscreen. Dit soort doordachte toevoegingen bespaart tijd. Het Open Canvas tref je ook aan op de OnePlus Pad 2, maar die simpele extra zorgt voor een net wat betere gebruikerservaring.

Nieuw: O+ Connect

Nieuw is dit keer de O+ Connect-app. Daarmee maak je van de tablet een verlengstuk van je pc, waardoor je moeiteloos bestanden zou kunnen uitwisselen. Mijn praktijkervaring wijst wel uit dat dit niet altijd voorspoedig gaat. We hebben de Windows-app geïnstalleerd, de rechten van onze eerstgeboren kinderen vervolgens opgegeven (lees: de eula weggeklikt) en zijn door alle hoepels gesprongen. Toch kwam bij elke koppelpoging in beeld te staan dat de te scannen QR-code ongeldig was. Niet dat de optie veel voorstelt: met Windows kun je alleen bestanden uitwisselen tussen pc en tablet.

Voor OnePlus-telefoongebruikers is de integratie dieper. Je kunt naadloos bestanden delen, je scherm spiegelen, notificaties synchroniseren en zelfs de mobiele dataverbinding van je telefoon gebruiken. Dit werkt vooralsnog alleen met de OnePlus 13R. Toestellen als de OnePlus 12 en Google Pixel 9 Pro XL geven allemaal niet thuis wanneer je ze op de NFC-chip legt op het toetsenbord. Dat beperkt de implementatie nogal. De fabrikant gebruikt grote woorden voor O+ Connect in zijn marketing, maar daar komt dus vrij weinig van terecht. Het lijkt vooral een poging een eigen ecosysteem op te zetten en je over te halen om al je apparatuur - voorzover mogelijk - bij OnePlus in te kopen.

Ingetogen AI-aanpak

Terwijl veel merken vol inzetten op AI, kiest OnePlus voor een meer ingetogen aanpak. De AI-functies zijn er wel, maar ze zijn vooral praktisch en zitten niet in de weg. Voornamelijk omdat ze niet in het Nederlands werken. De magische gum-functie werkt daarnaast minder goed dan die van Google, dus daar heb je weinig aan. Verder kun je leunen op functies als Google Gemini en Circle to Search. Die werken net zo goed en slecht als op andere apparaten. Voor de AI-functies hoef je de OnePlus Pad in elk geval niet in huis te halen.

Daarnaast ontkomt de OnePlus Pad 3 niet helemaal aan een bekend Android-tabletprobleem: niet alle apps van derden zijn goed geoptimaliseerd voor gebruik op een tablet. Ook kunnen sommige apps kuren vertonen met de bediening via een fysiek toetsenbord. Een praktische oplossing hiervoor is die diensten in de Chrome-browser te gebruiken, waar ze vaak veel beter werken.

Verder belooft OnePlus drie grote Android-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates. Hoewel de hoeveelheid Android-upgrades best karig is, kom je met zes jaar aan beveiligingsupdates beter uit de voeten.

Camera’s van de OnePlus Pad 3: geen hoogvliegers

De camera's van de OnePlus Pad 3 zijn, zoals meestal op een tablet, geen hoogvliegers. Ze zijn vooral een praktische toevoeging als je echt even een foto moet maken en alleen de tablet bij de hand hebt. De 13-megapixelcamera aan de achterzijde levert resultaten die voor alledaags gebruik net volstaan. Foto's hebben de neiging om aan de randen onscherp te zijn en kleuren ogen soms onnatuurlijk fel of juist flets. Details en dynamisch bereik zijn beperkt, zeker bij minder ideaal licht. Voor het snel scannen van een document of een kiekje als het echt niet anders kan is het functioneel, maar daarmee is alles gezegd.

Voor videobellen gebruik je de 8-megapixel frontcamera. De beeldkwaliteit is hier over het algemeen acceptabel, maar verwacht geen wonderen. De weergave van kleuren in video kan wat dof en uitgewassen overkomen, wat afdoet aan de levendigheid. Vreemd genoeg presteert dezelfde sensor een stuk beter bij het maken van stilstaande beelden; selfies zijn opvallend scherp en gedetailleerd, met zelfs een overtuigend softwarematig scherptediepte-effect. Een prima camera dus voor een snelle profielfoto, en adequaat voor je wekelijkse digitale vergadering.

De OnePlus Pad 3 als werkpaard: aan de slag met het Smart Keyboard

Voor wie onderweg productief wil zijn, biedt OnePlus een magnetische toetsenbordcover, die de tablet transformeert tot een soort laptop. De verbinding via de pinnen is direct en stabiel. De type-ervaring voelt redelijk, met toetsen die voldoende diep indrukken. Wel hadden we graag een wat steviger, minder zompige aanslag gewenst. Eenmaal gewend, kun je er vlot op typen. Minder geslaagd is het materiaal aan de onderzijde. Dat geeft op gladde oppervlakken, zoals een bureau, te weinig grip. Daardoor kan de combinatie hinderlijk gaan schuiven tijdens het werken.

OnePlus Pad 3 met Smart Keyboard

De verstelbare standaard is robuust en biedt verschillende kijkhoeken, wat erg prettig werkt. De ingebouwde trackpad is echter een bron van frustratie; hoewel het formaat goed is, voelt de bediening onnauwkeurig en is het selecteren van tekst een ware opgave. Een losse muis is dan ook geen overbodige luxe. Verder ontbreekt toetsenbordverlichting, wat werken in het donker bemoeilijkt. De toevoeging van een speciale AI-knop die enkel Google Gemini opent, voelt bovendien als een gemiste kans en verspilde ruimte. Daar heb je de powerknop immers al voor.

De toetsenbordcover is een aparte aankoop en vergt een redelijke investering. Die is lastig te rechtvaardigen, hooguit als je de tablet echt vaak voor lichte productiviteitstaken buitenshuis gebruikt. Anders ben je beter uit met een goedkoop Bluetooth-toetsenbordje. De extra functionaliteit is onderweg welkom, maar het is geen volwaardige vervanging voor een laptop. Naast het toetsenbord is er ook een los verkrijgbare Stylo 2-pen, waarmee je kan tekenen of notities maken. Hoewel die stylus een goede toevoeging kan zijn voor creatief gebruik, moet je er rekening mee houden dat alle accessoires de totaalprijs van de OnePlus Pad 3 aanzienlijk verhogen.

Conclusie

Laten we er verder niet omheen draaien: de OnePlus Pad 3 is een fijne, zeer krachtige tablet die zijn prijskaartje meer dan waard is. Voor je investering krijg je een hoogwaardige tablet met een buitengewoon scherp en vloeiend beeldscherm, een razendsnelle en consistent presterende processor en een marathonaccu waarmee je moeiteloos de dag doorkomt. De premium aluminium behuizing en het indrukwekkende geluid maken het plaatje compleet. Met een focus op deze aandachtspunten levert OnePlus een prima product. In de praktijk is de unieke 7:5-beeldverhouding in combinatie met Open Canvas heel aangenaam voor webpagina's, documenten en multitasken. 

Mede omdat de basis zo goed is, is het spijtig dat alles eromheen wat tegenvalt. De camera's zijn hooguit functioneel voor een videogesprek, de O+ Connect software werkt niet goed met Windows en is verder beperkt tot OnePlus apparaten en de AI-functies werken niet in het Nederlands. Daar komt bij dat het los verkrijgbare, prijzige Smart Keyboard niet overtuigt. Typegevoel en met name het onnauwkeurige, frustrerende trackpad maken het geen aanbeveling. De wegglijdende onderzijde is ook een eenvoudig te voorkomen designfout.

Daarmee is de OnePlus Pad 3 als tablet geslaagd, maar faalt hij als alternatief voor een laptop. En dat is in deze prijsklasse tegenwoordig toch iets waar je enige verwachting van mag hebben. Zeker omdat Android tablets nog altijd niet in de buurt komen bij de iPad qua geoptimaliseerde toepassingen voor grotere schermen en hardware toetsenborden. Maar goed, wil je enkel en alleen een luxe tablet met topprestaties voor een nette prijs, dan zit je met de OnePlus Pad 3 wel helemaal goed.

Aanrader Juli 2025

OnePlus Pad 3

OnePlus Pad 3 in een oogopslag
KLEUREN Storm Blue
afmetingen
&
GEWICHT
28,96 x 20,96 x 0,597 cm

675 gram
BEELDSCHERM 13,2-inch (33,5 cm) LTPS LCD, 7:5
3392x2400 pixels, 315 PPI
1-144 Hz adaptive refresh
98% DCI-P3
600 nits (900 nits piek)
Audio 8 luidsprekers (4x woofer, 4x tweeter)
FRONT CAMERA'S 8 megapixel
CAMERA'S ACHTER 13 megapixel

Video tot 4K 30 fps
PROCESSOR Qualcomm Snapdragon 8 Elite 
WERKGEHEUGEN 12 GB LPDDR5-4266
16 GB LPDDR5-4800
OPSLAG 256 GB / 512 GB UFS 4.0
ACCU 12.140 mAh
80W snelladen
Aansluiting USB-C (5 Gbit/s)
WATERDICHT
BESTURINGSSYSTEEM Android 15
OxygenOS 15
VERBINDINGEN WiFi 7
Bluetooth 5.4
Codecs: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, LHDC
SIM -
VINGERAFDRUKLEZER -
ADVIESPRIJS € 599
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt