Nieuws   |   Toetsenborden

ASUS besteedt meer aandacht aan de onderkant van het ROG Azoth Extreme toetsenbord dan sommige concurrenten aan de bovenkant

De ROG Azoth Extreme heeft een gekleurd OLED-schermpje, waarop je onder meer kan zien hoe snel je typt.
De ROG Azoth Extreme heeft een gekleurd OLED-schermpje, waarop je onder meer kan zien hoe snel je typt.

Het trio bestaat uit de ROG Azoth Extreme, de ROG Harpe Ace Extreme en de ROG Delta II. Respectievelijk een gaming toetsenbord, muis en headset. De eerste twee zijn luxere versies van bestaande producten, de laatste volgt de in 2018 geïntroduceerde ROG Delta op. Alle drie zijn luxe exemplaren in hun klasse, maar bij het toetsenbord en de muis lijkt Asus het wel heel bont te maken.

ROG Azoth Extreme: masterclass in aluminium bewerking

De Azoth Extreme is een luxere versie van, jawel, de Azoth, een volledig aanpasbaar mechanisch toetsenbord. De Extreme variant ligt in een aluminium bak, die een productieproces van 12 stappen ondergaat - zo vertelde Asus ons - voor het de uiteindelijke vorm krijgt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van computergestuurd frezen, laser etsen en anodiseren. Het is goed om te onthouden dat het resultaat van al dat werk het grootste deel van de tijd onzichtbaar is, tenzij je de onderkant boven haalt.

Daar zit ook een afneembaar luikje, waaronder je een schakelaar vindt om de veerkracht van de aanslag aan te passen. Je kan kiezen tussen een wat strakkere afstelling voor gamen en een wat soepeler voor typen. Asus gebruikt vier lagen aan dempingsmateriaal, met een plaat koolstofvezel (carbon fiber, voor alle duidelijkheid) om de toetsen op hun plek te houden. Dit moet een hogere mate van stijfheid bewerkstelligen. 

Aan de bovenkant prijkt in de rechterbovenhoek een gekleurd oled-scherm (dat is zwart-wit in de 'gewone' Azoth). Op het scherm kan je onder meer zien hoeveel aanslagen per minuut je maakt. Intern schuilt een accu die tot 1600 uur moet meegaan, ongetwijfeld afhankelijk van hoeveel rgb-verlichting je wenst. Het toetsenbord kan bedraad gebruikt worden, of draadloos, waarbij je weer de keuze hebt tussen Asus' eigen Speednova techniek of Bluetooth. BIj de ROG Azoth Extreme zit een speciale usb-ontvanger waarmee polling rate snelheden tot 8000 Hz behaald kunnen worden (acht keer de gebruikelijke usb-snelheid). Ook zitten een polssteun en magnetische, kegelvormige hoogteverstellers voor het toetsenbord in de doos.

ROG Harpe Extreme: nog meer carbon fiber

De ROG Harpe Extreme is de ROG Harpe, maar dan met koolstofvezel chassis. Het materiaal weegt maar 47 gram, helaas meldt Asus niet wat de hele muis dan weegt, maar heel veel meer zal dat niet zijn. Ook bij de Harpe Extreme levert Asus de 'polling rate booster' usb ontvanger. Deze werkt inmiddels met vijf verschillende muizen en drie verschillende toetsenborden van het bedrijf.

Verder is de muis identiek aan de Harpe, dus met 42.000 dpi sensor, ROG optische schakelaars die 100 miljoen klikken moeten kunnen doorstaan, Speednova verbinding en glazen glijders van Gorilla Glass 3, in tegenstelling tot het gebruikelijke teflon. 

ROG Delta II: de JBL curve maar dan anders

Voor de vernieuwde versie van de ROG Delta draadloze headset belooft Asus een accuduur tot 110 uur, bij gebruik van de eigen Speednova adapter. De 'latency' moet 27% lager liggen dan bij de voorganger, waardoor je tegenstanders sneller moet kunnen horen. Daarnaast wijst Asus op de audiokwaliteiten van de ROG Delta II. Voor de geluidskarakteristiek nam het bedrijf de bekende Harman curve als uitgangspunt. Die paste men aan in het hoge register, zodat geluiden van bewegingen in games beter waarneembaar zijn. Voor de geluidsweergave gebruikt de ROG Delta II titanium drivers met een doorsnee van 5 cm. Het gewicht bedraagt 315 gram, waarmee het bijvoorbeeld vergelijkbaar is met de Sonos Ace.

De microfoon is ook vernieuwd, dat is nu een 10 mm super-wideband exemplaar, dat een veel natuurlijker geluid moet registreren. De demo's die we kort te horen kregen op Computex lieten in elk geval een groot verschil horen met de microfoon van de oorspronkelike Delta. De ROG Delta II kan tegelijk verbinding maken via Speednova en Bluetooth - je kan dus bellen tijdens het gamen. 

Prijzen en beschikbaarheid

Asus heeft nog niets gemeld over prijzen en beschikbaarheid van deze drie producten. Wanneer we daar meer over weten, zullen we dit bericht bijwerken.