Sponsored   |   Toetsenborden

Waarom ROG RX Switches beter zijn dan Cherry MX (sponsored)

Waarom ROG RX Switches beter zijn dan Cherry MX (sponsored)
De mechanische ROG RX Switches laten zien wat een doorontwikkeling van de klassieke schakelaar voor mechanische toetsenborden aan voordelen biedt.

De voorkeur voor mechanisch tikken heeft goede redenen. Mechanische toetsenborden geven meer feedback: je voelt wat je doet. Voor topprestaties in games is het van belang dat je je gereedschap, waaronder je toetsenbord, blind kunt vertrouwen. De duidelijke aanslag van een mechanisch schakelmechanisme is daarvoor essentieel. Ook niet onbelangrijk: dit type schakelaar is veel slijtvaster dan de eenvoudige ‘rubber dome’ schakelaars van standaardtoetsenborden. Het neusje van de zalm op het gebied van mechanische schakelaars zijn de ROG RX Switches.

ROX RX Switch vs Cherry MX

Veel liefhebbers van mechanische toetsenborden zweren bij Cherry MX schakelaars. Niet zonder reden: deze klassieke schakelaars staan bekend als oerdegelijk en hebben zich al decennialang bewezen. Omdat ze door veel bedrijven worden gebruikt, zijn er veel keycap sets voor, waarmee je een toetsenbord aan je eigen smaak kunt aanpassen. Toch zijn er veel redenen om verder te kijken, want de ontwikkeling op het gebied van mechanische schakelaars heeft bepaald niet stilgestaan.

De verschillen tussen ROG RX en Cherry MX op een rijtje:
  ROG RX Cherry MX
Bevestiging keycap 4 punten 1 punt
Stabiliteit
toetskolom
Brede, vierkante kolom Smalle, kruisvormige kolom
Interne
stabilisatie
X-Stabilizer Hyperglide (sinds 2020)
Verlichting Gecentreerd Bovenin
Aanslagdetectie Optisch, (bijna geen Debounce Delay) Elektrisch, Debounce Delay ca. 1 ms (sinds 2020)
Aantal aanslagen 100 mln. (Red & Blue) 100 mln. (Red), 50 mln. (Blue)
Actuatiepunt 1,5 mm. 2 mm.

ROG RX Switch: trefzekere aanslag, ontworpen voor gamers

Wie bekend is met Cherry MX switches, weet ook dat ze hun mindere kanten hebben. Zo zitten de keycaps op een bevestiging in het midden van de toets. Als er maar een beetje speling is (of ontstaat), kunnen ze gaan wiebelen. Dat zorgt voor een minder trefzekere aanslag.

ROX RX Switch keycap mountDat is iets waar ROG RX Switches geen last van hebben. Dankzij vier bevestigingspunten op de hoeken van de schakelaar, zitten de keycaps rotsvast. Dat zorgt voor een consistente aanslag, zonder speling of beweging.

Een tweede reden hiervoor is dat de ‘stam’ van de schakelaar geen dun pootje in het midden is, maar een solide blokje dat in zijn geheel op en neer beweegt. Dat doet het in een eigen omlijsting, die ongewenste zijwaartse bewegingen voorkomt.

Daarbij helpt nog een onderdeel van deze schakelaars. Een speciaal ontworpen X-Stabilizer rond de springveer in het binnenwerk garandeert een perfect rechtstandige beweging.

ROG RX Switch Blue en Red

Deze drie innovaties zorgen ervoor dat de ROG RX Switches bepaald geen carnavalstypes zijn: ze gaan alleen op en neer, niet van links naar rechts. Dat geldt voor zowel de schakelaar zelf, als de keycap erop.

Verlichting die klopt

Een ander nadeel van Cherry MX schakelaars is verlichting. Een gaming toetsenbord zonder kleurrijke verlichting kan je bijna geen gaming toetsenbord noemen. Alleen, door het ontwerp van de klassieke Cherry schakelaar, zit het lampje niet in het midden van de toets. Het gevolg is dat de opdruk van toetsen óf niet gelijkmatig verlicht is, óf dat die noodgedwongen aan de bovenkant van de toets moet zitten. Heeft een toets twee functies, dan zijn die eigenlijk nooit allebei fraai uitgelicht.

Ook hier doet de ROG RX Switch het beter. Ze zijn zo ontworpen, dat de verlichting precies in het midden van de toets zit. Elke letter, cijfer en symbool op het toetsenbord wordt daardoor op dezelfde manier fraai, gelijkmatig verlicht.

ROG Claymore II met ROG RX Switches met gecentreerde verlichting

ROG RX Switch: optisch is beter

Anders dan klassieke mechanische schakelaars, maken de ROG RX Switch geen gebruik van een elektrisch contact om een aanslag te registreren. In plaats daarvan hebben ze een optische techniek, die extreem nauwkeurig het contactmoment vastlegt. Dat heeft meerdere voordelen.

Zo hebben ROG RX Switches vrijwel geen last van zogenaamde ‘Debounce Delay’: het fenomeen waarbij een elektrisch contact eventjes duurt, tot beide kanten elkaar volledig raken en tot rust zijn gekomen. Omdat er geen fysiek contact is bij ROG RX Switches, is er ook nagenoeg geen Debounce Delay.

Het tweede grote voordeel van deze techniek is dat er geen slijtage is bij het contactpunt: dat is er niet. Hierdoor garandeert ASUS de werking van deze schakelaars voor 100 miljoen aanslagen. Per schakelaar.

ROG RX Switch exploded view

Rood en blauw: beide perfect gebalanceerd

ASUS levert op dit moment twee varianten van de ROG RX Switch. De ROG RX Red Optical Mechanical Switch, zoals hij voluit heet, heeft een actuatiepunt van 1,5 mm. Oftewel, na 1,5 mm indrukken registreert hij een aanslag. Dat is iets sneller dan een klassieke schakelaar, zodat je nog sneller kunt reageren.

RX ROG Switch Red

Om te voorkomen dat je te snel per ongeluk een toets indrukt, is hiervoor wel een kracht van 40gf vereist – iets meer dan de 30 gf van een traditionele Cherry MX Red schakelaar. Daarna moet je de kracht opbouwen tot 55 gf, wat zorgt voor het vertrouwde feedback-gevoel.

De ROG RX Blue Optical Mechanical Switch is de tegenhanger, en zoals kenners al vermoeden heeft die het duidelijke ‘clicky’ gevoel bij een aanslag. Voor typisten is het daarmee de eerste keuze. Ook deze schakelaar actueert bij 1,5 mm, maar hij heeft een wat zwaardere aanslag van 65 gf, waarmee hij wederom voor frequente typisten dat vertrouwde gevoel geeft, terwijl de initiële vereiste druk met 30 gf juist wat lichter is. Ideaal om snel en veel te typen, dus.

RX ROG Switch Blue

Op deze toetsenborden vind je ROG RX Switch

Op dit moment levert ASUS al meerdere toetsenborden met de superieure ervaring van ROG RX Switches. Dat zijn de ROG Claymore II, de ROG Strix Scope RX en de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe.

ROG Claymore II

De draadloze ROG Claymore II is het absolute topmodel toetsenbord van ASUS. Bijzonder aan dit keyboard is de mogelijkheid om het formaat aan te passen. Het numerieke gedeelte is afneembaar en kan je naar wens links of rechts bevestigen. Door het links te plaatsen, hou je meer ruimte voor je muis én heb je de cursortoetsen onder handbereik. Helemaal weglaten kan ook: in TKL-modus heb je óók die extra muisruimte, en neem je de Claymore II bovendien nog eenvoudiger mee – naar een andere kamer om bij de TV te gebruiken, of naar een LAN-party.

ROG Strix Scope RX

Een minder extreem, maar nog altijd zeer compleet toetsenbord om de ROG RX Switch onderhanden te krijgen is de ROG Strix Scope RX. Dit oerdegelijke toetsenbord heeft een IP57-certifcering: het is stof- én waterbestendig. Geen zorgen dus over een gemorst glas. Net als de Claymore II is het voorzien van hoogwaardige double-shot PBT keycaps.

ROG Strix Scope RX TKL Wireless

De meest flexibele optie met ROG RX Switches is ongetwijfeld de ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe. Dit draadloze toetsenbord maakt namelijk niet alleen verbinding met een razendsnelle 2,4 GHz ontvanger, maar werkt ook via Bluetooth. Daarmee brengt je de beste mechanische tikervaring naar een keur aan apparaten: smartphones, tablets, maar ook smart TV’s.