Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

ROG Cetra True Wireless SpeedNova review: niet alleen voor gamers

De ROG Cetra True Wireless SuperNova is een draadloze in-ear gaming headset met RGB-verlichting, actieve ruisonderdrukking en verrassend neutrale weergave.
De ROG Cetra True Wireless SuperNova is een draadloze in-ear gaming headset met RGB-verlichting, actieve ruisonderdrukking en verrassend neutrale weergave.

De populariteit van draadloze oordoppen is met een blik in de trein of op kantoor vast te stellen. Er lopen heel wat mensen met 'dopjes' in. Die lichte, compacte in-ears zijn voor velen eenmaal aangenamer dan over-ear hoofdtelefoons. Ook gamers gaan mee in de trend. De gaming headset met grote oorkussens mag nog king zijn, er komen steeds meer draadloze oordoppen bij. Die pakken uit met specifieke gamingfuncties. De ROG Cetra True Wireless van Asus is er zo een. Het ontwerp past helemaal past bij de Republic of Gamers-vibe en de functies bij competitief gamen. In deze review bekijken we de nieuwste uitvoering, de ROG Cetra True Wireless SpeedNova. Deze is nog meer geoptimaliseerd voor gaming, maar bezit ook eigenschappen waarmee het voor een breder publiek best interessant wordt.

Met een adviesprijs van 229 euro is de kloof met reguliere TWS'en uit het topsegment (zoals de Apple AirPods Pro of de Sony WF-1000XM5) niet zo groot, maar je krijgt er wel wat voor terug.

ROG Cetra True Wireless SpeedNova: voor PC en PlayStation

Dat SpeedNova in de naam verwijst onder meer naar de extra usb-adapter die mee in de doos zit. Wil je de Asus-oordoppen verbinden met je Switch, smartphone of tablet, dan heb je deze adapter niet nodig. Dan volstaat Bluetooth. Al kun je de adapter desgewenst wel met de meeste mobiele Android-toestellen gebruiken. De usb-optie is echter vooral ideaal voor pc’s en bij de PlayStation 4 of 5. De Xbox valt uit de boot; zoals bekend werken enkel door Microsoft goedgekeurde headsets met deze consoles.

De usb-adapter is echter niet het enige bijzondere aan deze draadloze oordoppen. Aan het uiterlijk zie je het verschil met de andere twee Cetra-modellen niet direct af. Dat verandert wanneer de Aura-verlichting begint te gloeien, dat is een echte blikvanger. Niet elke gamer zal vallen voor de verlichting aan de buitenkant van de Cetra SpeedNova’s. Anderen weer wel, en het maakt deze oortjes bovenal echt een ROG-product.

Je schedel trilt mee

In de SpeedNova-editie zit daarnaast heel wat bijzondere technologie. Dat begint bij de manier waarop ze stemgeluid registreren. Dat doen ze met een combinatie van beamforming microfoons (met, volgens Asus, AI-software om je stem uit de achtergrond te lichten) en bone-conduction oftewel botgeleiden. Dat is een beproefde techniek om je stem (deels) op te pikken aan de hand van de microtrillingen die deze veroorzaakt in je schedel.

ROG Cetra True Wireless SuperNova

De Cetra True Wireless SpeedNova is bovendien uitgerust met adaptieve noise-cancelling die automatisch schakelt. Je kunt hem zo je wilt ook handmatig instellen. Een relatief grote accu levert zeer goede prestaties, zelfs vergeleken met de referentie draadloze oordopjes op dit vlak uit de 'gewone' audiohoek, de Sony WF-1000XM5.

De toestellen zelf zijn dan ook wat forser, met een langer staafje dat uit je oren hangt en tegen je oorschelp rust. Dat zorgt ervoor dat deze ROG-oordoppen heel stabiel in je oren hangen, zodat ze ook bij heftige gamessessie blijven zitten. De Cetra's zijn uitgerust met ovale siliconen oordoppen die - bij ons - goed op hun plaats bleven. 

Voordelen van de SpeedNova verbinding

Terug naar de SpeedNova usb-adapter. Deze is meer dan alleen een handige manier om met bijkomende toestellen te verbinden. De adapter maakt een brede compatibiliteit mogelijk, maar moet ook voor betere prestaties zorgen via een lage latentiemodus. In tegenstelling tot veel usb-adapters die je soms bij zakelijke headsets krijgt, gebruikt Asus namelijk geen Bluetooth voor deze connectie. In plaats daarvan gebruikt het een andere radiotechnologie gebruikt, die Asus niet formeel identificeert. Deze opereert op dezelfde 2,4-GHz frequentie als Bluetooth (en WiFi), maar elkaar storen doen ze niet.

Deze verbinding gebruikt de LC3- en LC3plus-codecs die ontwikkeld zijn voor respectievelijk Bluetooth en DECT. LC3 wordt als nieuwe standaardcodec ingebakken in de LE Audio-standaard in Bluetooth 5.2, terwijl LC3plus een variant is die hogekwaliteitsaudio in hi-reskwaliteit ondersteunt. Verbind je via Bluetooth, dan kun je gebruik maken van de SBC en AAC codecs.

Waar het bij de SpeedNova adapter vooral om draait, is die latentie. Die zou bij de usb-adapter heel laag zijn, waardoor het geluid accurater is afgestemd op wat er op het scherm gebeurt. Pakweg in online shooters kan dat wel een verschil maken qua reageren op wat er gebeurt. Koppelen hoeft met de adapter niet: de oortjes en de usb-zender zijn uit de doos met elkaar verbonden.

Asus Armoury Crate

Je kunt de SpeedNova zelfs simultaan verbinden met de adapter die in een PS5 steekt en bijvoorbeeld met je smartphone. Zo biedt het multipoint, waardoor je snel kunt schakelen naar een oproep tijdens het gamen. Multipoint is ook mogelijk tussen twee Bluetooth-apparaten, zoals bijvoorbeeld je tablet en smartphone. In de bijhorende app heb je een goed overzicht van gekoppelde apparaten en actieve verbindingen, zodat je zelfs als eigenaar van veel apparaten goede controle behoudt. 

Gebruiksgemak van de ROG Cetra True Wireless SpeedNova

De usb-adapter zelf is een heel klein ding, waarop de usb-c stekker asymmetrisch geplaatst is. Op zich niet erg, maar daardoor neemt het toestel in één richting wat meer plaats in. Dat kan heel soms lastig zijn, wanneer het een tweede poort op je computer bedekt. Mocht dat zo zijn, dan kan een kort verlengkabeltje een oplossing bieden.

ROG Cetra True Wireless SuperNova USB-zender in PlayStation 5

Zo’n kabeltje zit er niet in de doos. Wel is er een adapter om de usb-c-stekker om te vormen naar een klassiek usb-a-model. Dat heb je nodig op oudere laptops of de PS4. Of op de eerste PS5-toestellen, waar maar één usb-c-poort aanwezig is. In elk geval positief dat Asus dit wel meelevert.

Aan de Armoury Crate-app die bij de Creta True Wireless SpeedNova’s hoort houden we gemengde gevoelens over. Dit is eigenlijk een app die je voor verschillende ROG-producten kunt gebruiken. Dat verklaart dat de interface bij deze Cetra's wat leeg overkomt. In de app kun je dus niet al te veel doen, maar het doet wel precies wat het belooft.  

Omdat het een app is voor diverse ROG-producten, moet je wat meer tikken voordat je bij de eigenlijke instellingen van de oordoppen komt. Op zich niet zo erg, maar het oogt qua layout als een soort app-versie van een pc-configuratieprogramma dat hoort bij een gaming-moederbord. Bovendien staat de vertaling helaas niet overal op punt. Een streepje Engels tussen het Nederlands is niet zo erg, maar de grote melding in het Italiaans vroeg wat ontcijferen. Gelukkig houdt dit je niet tegen om de app te gebruiken.

Bediening van de ROG Cetra True Wireless SpeedNova: je blijft tikken

De eigenlijke bediening van de oortjes doe je door te tikken op de toestellen. Dat werkt goed. De meeste tikken worden correct geregistreerd. Noise-cancelling inschakelen of muziek pauzeren doe je nog vrij snel. Vier keer tikken om het volume te verhogen of te verlagen, dat is toch minder handig. Zeker bij consolegaming, waar in-game het volume veranderen niet altijd snel kan, is dat omslachtig. 

Asus Armoury Crate

Als de actie plots ontploft en je het even wat minder wil zetten terwijl je onder vuur wordt genomen – en dan vier keer tikken… Misschien met wat meer oefening. In de hitte van de strijd vonden we het toch niet zo handig, zeker niet als je een wat grotere verandering wil. Dan zit je 8 of 12 keer te tikken. Het zou fijn zijn als je via Armoury Crate die touchbediening kon aanpassen, bijvoorbeeld om volumeveranderingen van vier naar twee tikken te brengen.

De prijs van flashy verlichting 

De rgb-verlichting van de ROG Cetra True Wireless SpeedNova valt echt op, al is het nog best subtiel gedaan. Door de zachte transitie van kleur naar kleur waarmee de headset door verschillende tinten schakelt, heb je niet echt een kermisgevoel. Via de app zijn trouwens nog andere kleurencombinaties in te stellen. Cool is het wel, zeker als je de case openklapt en de twee toestellen daar genesteld ziet gloeien. In de binnenkant van het doosje is er nog een logo dat op dezelfde manier licht verspreidt. Het maakte in elk geval veel indruk op de jongste tienergamer hier in het huis.

ROG Cetra True Wireless SuperNova

Er hangt wel een kostprijs aan dat opvalgedrag. Laat je de verlichting ingeschakeld terwijl je de Cetra’s draagt, dan wordt de accuduur danig ingeperkt. Concreet kost het je een uur, waardoor je de oortjes met NC ingeschakeld voor ‘slechts’ 6,5 in plaats van 7,5 uur kunt gebruiken. Als je zonder publiek zit te gamen is het uitschakelen van de verlichting het overwegen waard. Je ziet er tijdens het dragen toch niets van.

Nu is 6,5 uur ook al een redelijk goed resultaat voor een TWS. 7,5 uur is zelfs niet ver van het allerbeste wat je momenteel kunt verwachten van draadloze oordoppen. Het zijn natuurlijk iets grotere toestellen, waardoor er plaats is voor een ruimere accu. Daar komt bij dat de SpeedNova-case wat forser is dan normaal, waardoor deze 22,5 uur extra levert (bij NC aan, lichten uit).

Zit je thuis te gamen, dan heb je mogelijk geen behoefte aan noise-cancelling. Zet je die uit, dan kun je volgens de specs rekenen op 11,5 uur geluid (met lichten uit, 10 uur met verlichting aan). Dat is best veel. Deze cijfers zijn overigens met een Bluetooth-verbinding. Volgens Asus moet de verbinding via de usb-adapter zuiniger zijn.

Neutralere klank

Noem het gerust een vooroordeel, maar we hadden van een gaming headset een andere sound verwacht. Meer richting JBL, met een zwaardere basextensie misschien. Dat is bij de Cetra TWS SpeedNova uit de doos niet het geval. Integendeel, het is een behoorlijk neutraal geluid dat deze oortjes opdienen. Misschien niet meteen spannend op het eerste gehoor, maar in de context van gamesessies die uren duren absoluut geen slechte keuze.

Bassen en hoge tonen worden namelijk niet overdreven benadrukt, wat bij lang luisteren minder vermoeiend is. Het zorgt ervoor dat deze Asus-oortjes onverwacht goed presteren bij ander materiaal. Muziek presenteren ze knap en ook bij films geniet je van een gedetailleerde soundscape. De geluidseffecten van Zack Snyders 'Rebel Moon' vonden we helder aangeleverd, ook in actiescenes waarbij er veel gebeurde op het scherm.   

ROG Cetra True Wireless SuperNova case naast die van de Apple AirPods Pro 2

Bovendien is zo’n gelijkmatige sound een goed vertrekpunt mocht je zelf gaan sleutelen aan het geluid. Dat kan, want er zijn interessante tuning-opties in de Armoury Crate-app. Onder andere een handvol genrepresets laten snelle aanpassingen toe. Maar vooral werkt de equalizer die je zelf kun instellen goed. Dat is niet altijd zo, maar levert in onze ervaring toch vaak een beter resultaat op dan een preset. Als het puur om extra beleving gaat: een aparte schuifbalk laat je meer toevoegen op vlak van bassen.

Asus Armoury Crate

De SpeedNova’s zijn daarnaast uitgerust met Dirac Opteo. Dirac kennen we vooral van hun software om de weergave te optimaliseren voor de ruimte (zowel kamers als in auto’s). Het biedt ook andere zaken, zoals ruimtelijke audio (hier niet present) en deze Opteo-functie. Deze optimaliseert de prestaties in functie van de hardware en het gekozen volume. Dat betekent onder meer dat je bij een lager volume toch nog aanwezige bassen hebt. Het verschil met een gewone loudness-functie is dat Dirac rekening houdt met de zwakheden van de gebruikte speakertjes, en zorgt dat de geluidssignatuur bij elk volumeniveau altijd hetzelfde blijft. Je kunt het in- en uitschakelen; wij vonden het ingeschakeld een grote meerwaarde hebben.

Gamen met de ROG Cetra True Wireless SpeedNova: goede immersie en resolutie

De SpeedNova-adapter gebruiken is doodsimpel. We staken hem in een Macbook Air, een gaming-pc en bij een PlayStation 5. Bij elk van die toestellen was er na enkele seconden geluid. Je kunt uiteraard bij de Sony-console nog wat zaken instellen, maar in principe is het helemaal plug ‘n’ play. Een interessante optie bij de PS5 is 3D Audio inschakelen voor de ROG-oortjes. Ze mogen dan niet beschikken over een ruimtelijke audio-functie, via deze weg krijg je nog wel een aardig surroundeffect. Om het aan te zetten moet je enkel een kort stappenplan doorlopen via de instellingen van de PlayStation.

ROG Cetra True Wireless SuperNova

Onder meer in de campaign van ‘Call of Duty: Cold War’ zorgde dat voor een mooi portie extra immersie en werden geluidseffecten relatief correct geplaatst: de 3D Audio-functie van Sony werkt vrij goed. Het werd in elk geval net iets eenvoudiger om een bende Russische soldaten in een bunkercomplex op te sporen. De geleverde geluidskwaliteit is heel goed te noemen. Zoals gezegd is er een aangenaam evenwicht qua tonaliteit maar ook dynamiek, waardoor je niet bij een plotse explosie van een RPG een te luide knal ervaart.

Met dit spel konden we niet echt klagen over latentie; de echte test is natuurlijk online gaming, want daar telt soms elke milliseconde. De competitieve Fortnite-specialist in huis ging  die normaliter een over-ears headset van JBL gebruikt, ging ermee aan de slag. Hij rapporteerde dat de Asus-oortjes mooi gesynchet waren met de actie. Ook het coördineren met andere spelers in het team ging goed, de microfoons in de Cetra True Wireless SpeedNova's presteren op het niveau van een duurdere headset. 

De doelgroep van de Cetra's zijn gamers die thuis spelen. Voor hen is de noise-cancelling effectief genoeg: de stofzuiger, straatlawaai buiten en muziek in de achtergrond worden effectief stiller gemaakt. Totale stilte oogst je echter niet. Sowieso is dat moeilijk voor een in-ear hoofdtelefoon. Over-ears hebben op dat vlak nu eenmaal een streepje voor. Bij de ROG Cetra True Wireless Cetra blijf je zaken nog wel horen, zoals pratende gezinsleden of de tv die luid speelt. Wel meer op de achtergrond. Afhankelijk van hoe luid je game is, zal je er minder of meer van merken. Idem als je op de sofa op een tablet een aflevering van 'The Three-Body Problem' meepikt, terwijl iemand anders op het grote scherm een realityshow bekijkt.

Conclusie

De goedkopere Cetra's hebben we nooit gehoord, maar de SpeedNova-editie legt in elk geval goede geluidsprestaties voor. Ze zetten details helder neer op een relatief open soundstage, wat ervoor zorgt dat je in een game een goede immersie krijgt. Ook zonder echte ruimtelijke audio-functie bieden ze zo toch nog een omhullende ervaring. Met de adapter is de latentie laag en de ingebouwde microfoons zijn van heel goede kwaliteit.

Wat we ook willen opmerken, is dat deze Cetra's talenten hebben die het gamen overstijgen. Koop je ze als gamer, dan heb meteen ook degelijke in-ears voor andere momenten - en voor muziek. De noise-cancelling is in elk geval goed genoeg om de meeste luidruchtige omgevingen draaglijker te maken. Neem de goede geluidskwaliteit, de zeer goede accuduur, de goede microfoons en het prijspunt, en je spreekt hier over draadloze oordopjes die het ook verdienen om op het verlanglijstje van niet-gamers terecht te komen. Alleen zullen die gebruikers de flashy Aura rgb-verlichting vermoedelijk heel snel uitschakelen.

Aanrader Maart 2024

ROG Cetra True Wireless SpeedNova

ROG Cetra True Wireless SpeedNova in een oogopslag
   
Audio 10 mm drivers
20 Hz - 40.000 Hz freq. bereik
32 Ohm
ANC Adaptive ANC
Microfoon Beamforming & botgeleiding
Omnidirectioneel
-38 dB gevoeligheid
100 Hz - 10.000 Hz freq. bereik
AI noise-cancelling
Verbinding Bluetooth (incl. multipoint)
Codecs: SBC, AAC
USB-adapter (propriëtair 2,4 GHz)
Codecs: LC3, LC3+
Accu 7,5 + 22,5 uur (ANC aan, RGB uit)
6,5 + 19,5 uur (ANC & RGB aan)
11,5 + 34,5 uur (ANC & RGB uit)
10 + 30 uur (ANC uit, RGB aan)
5 min. laden voor 1 uur spelen
Draadloos laden (case)
Robuustheid IPX4 spatwaterbestendig
Bijzonderheden Dirac Opteo
ASUS Aura RGB
Draagdetectie
Adviesprijs € 229