Achtergrond   |   Laptops

Samsung Galaxy Book2 Pro hands-on preview: een eerste indruk van Samsungs terugkeer in de laptopmarkt

Samsung Galaxy Book2 Pro hands-on preview: een eerste indruk van Samsungs terugkeer in de laptopmarkt
De Samsung Galaxy Book2 Pro is een van de laptopmodellen waarmee Samsung terugkeert naar de Nederlandse markt. Het OLED-beeldscherm valt direct op.

Veel was er niet voor nodig om ondergetekende over te halen om naar Amsterdam af te reizen voor een vroege blik op de Samsung Galaxy Book2 Pro laptops. Een uitnodiging van 's werelds meest toonaangevende elektronicagigant. De mededeling dat het ging om 'een product dat sinds lange tijd weer in Nederland geïntroduceerd wordt'. En oh ja, twee jaar thuiswerken dankzij covid. Als Samsung had gevraagd te komen kijken naar een nieuwe versie van hun S-Pen stylus had TechFi het vermoedelijk ook gedaan. Maar een terugkeer van Samsung laptops? Geen tien paarden konden ons tegenhouden. En gelukkig ook geen positieve zelftest. We togen naar een hippe werk- en ontmoetingsplaats, ergens op de zesde verdieping in het centrum van de hoofdstad.

Kleine voorbeschouwing

Het plan - van Samsung, maar daar wilden we best in meegaan - was: gewoon een paar uur werken op een Samsung Galaxy Book2 Pro. Om zelf te ervaren hoe snel (of niet) het nieuwe apparaat is, met eigen dagelijkse werkzaamheden. Op een ander moment had dat allicht gekund. Op de dag voor het einde van (vrijwel) alle coronamaatregelen, bij een 'echt' evenement met vakgenoten in vlees en bloed, in plaats van bezien door een klein venstertje met een neppe achtergrond? Geen schijn van kans. 

Het ritueel van de 'hands-on preview onder embargo' was jarenlang hetzelfde. Je komt binnen, maakt even een praatje met de oude bekende vertegenwoordigers van het bedrijf dat de aankondiging doet, en rent zo snel mogelijk naar het product. Alles om er maar zoveel mogelijk tijd mee door te brengen, voor iemand anders in beeld van je foto's gaat staan, of het apparaat gewoon voor je neus weg grist. 

Samsung Galaxy Book2 ProZo niet deze dag. Samsung had meer laptops meegenomen dan er journalisten aanwezig waren. Toch bleken die, hoe verleidelijk ontworpen ook, niet in staat af te leiden van wat velen van ons node hadden gemist: gewoon weer eens ouderwets met een kop koffie in de handen bijpraten. Zelfs ondergetekende, in het dagelijks leven toch niet echt een toonbeeld van extraversie, liet al spoedig de plannen voor een uitgebreide schermtest en een paar benchmarks varen.

Daar droeg ook aan bij, dat de beschikbare modellen zogeheten preproductie exemplaren waren. Nog niet geheel representatief voor wat je als koper straks in handen hebt. Dat maakt testen een wat zinloze activiteit. Bovendien had Samsung een selectie van de op MWC aan te kondigen producten meegenomen. Ook bij de presentatie kon het nog niet op alle te verschijnen producten ingaan. Kortom, een lange inleiding om je te waarschuwen: dit is slechts een kleine voorbeschouwing.

Samsung Galaxy Book2 Pro: oh zo dun

Er komen twee versies van de Samsung Galaxy Book2 Pro. Een standaard 'clamshell' uitvoering en een 2-in-1 '360 graden' laptop. Bij die laatste variant kan je het scherm helemaal rondklappen, zodat het tegen de onderkant van de laptop rust. Dan heb je een soort dikke tablet in handen. Of nu ja, dik - de Galaxy Book2 Pro laptops zijn érg dun. Daardoor is zelfs de vaak wat dikkere 360-versie minder dan 12 millimeter (!) dun. Daarmee is de Book2 Pro 360 nauwelijks dikker dan de standaard Book2 Pro, een knappe prestatie.

Samsung Galaxy Book2 Pro - oh zo dun

Iets anders dat opvalt aan de nieuwe Samsung laptops is het gewicht. Bij laptops geldt: hoe lager het gewicht, hoe meer je het merkt als het nóg lichter is. Bovendien valt een laag gewicht bij een groter model nog meer op, dan bij een kleiner. Je verwacht min of meer een bepaalde zwaarte bij het optillen van een laptop. Wat dat betreft zijn mensen heel aardige weegschalen, een afwijking merken ze snel op. Zo ook vandaag. De Samsung Galaxy Book2 Pro weegt maar 870 gram en dat is erg weinig. Als je eenmaal onder de kilo komt, vallen ook kleine verschillen op. 

Twee formaten: 13,3 en 15,6 inch

Samsung Galaxy Book2 ProSamsung heeft dat gewicht mede behaald door de Book2 Pro als 13,3 inch (33,8 cm) model uit te voeren. Dat beschouwen we als een compromis, want onze ervaring is dat 14 inch (35,6 cm) doorgaans prettiger werkt. Om die reden is de grotere Book2 Pro misschien nog wel opmerkelijker. Deze 'standaard' 15,6 inch (39,6 cm) laptop weegt maar 1,11 kilo. Dat is een gewicht dat we doorgaans associëren met de lichtere 14-inch laptops. Juist het grotere formaat benadrukt hoe licht hij in de hand voelt. De variant met een extra grafische kaart weegt iets meer, 1,17 kilo, en is ook iets dikker: 1,32 cm.

De 360-graden Book2 Pro weegt in de kleine versie ook lekker weinig, namelijk 1,04 kilo. Toch voelt die minder opmerkelijk aan. Het is weliswaar 300 gram minder dan de HP Spectre x360 14 van 2021, maar hij is ook kleiner. Hij is licht, maar niet 'lichter dan verwacht'. Lastig te omschrijven, maar meer 'oh, netjes' and 'wow'. De grote variant van dit model was niet aanwezig op de preview. Die weegt 1,41 kilo. Vergeleken met de andere getallen op deze pagina klinkt dat zwaar, maar de 15-inch Spectre x360 weegt 1,91 kilo. Een vol pond meer dus.

Mix van materialen

Samsung Galaxy Book2 Pro 360In de hand voelen de nieuwe Samsung laptops niet alleen licht, maar ook best prettig. Zeker de Galaxy Book2 Pro laptops combineren diverse materialen op een aangename manier. De bovenkant van de klep is van aluminium, maar afgewerkt op een manier die geen vingerafdrukken lijkt vast te houden. Dat zien we wel eens anders - onder meer op de Book2 Pro 360, die zeker in de donkergrijze variant wel gevoelig lijkt voor vingerafdrukken. Daarbij moeten we wel benadrukken, het waren preproductiemodellen. Mogelijk waren deze samples nog niet voorzien van de definitieve coating.

De onderzijde van de Book2 Pro is van plastic, of een materiaal dat erop lijkt. Het kan ook een composiet zijn van metaalfilm en plastic, of een magnesiumlegering. Dat moet nog blijken. Het voelt in elk geval prettig aan in de hand, niet koud, overmatig glad of goedkoop. De Book2 Pro 360 is zowel van boven als van onderen in aluminum uitgevoerd en voelt duidelijk koeler aan. De ervaring leert dat een aluminium behuizing behoorlijk koud kan worden, het materiaal neemt snel de omgevingstemperatuur aan.

Acceptabel minimum aan aansluitingen op de Samsung Galaxy Book2 Pro

Samsung Galaxy Book2 Pro 360Bekijken we de zijkanten van de Book2 Pro's, dan zien we een acceptabel minimum aan aansluitingen. Hdmi, twee usb-c poorten (een aangestuurd door Thunderbolt 4 en een door usb 3.2), een microsd-geheugenkaartlezer en - gelukkig - een ouderwetse platte usb type-a ingang voor allerhande randapparatuur. De Book 2 Pro 360 mist usb-a en hdmi, maar heeft rechts nog een extra usb-c aansluiting. Als de laptop aan de lader moet, ben je wel een van de usb-c-aansluitingen kwijt. Gelukkig niet per se heel lang, want volgens Samsung kunnen de Galaxy Book2 laptops snel opladen.

Samsung monteert naast een 3,5 mm headset-aansluiting ook twee speakers in de nieuwe laptops. Met 4 watt versterking bij de 13,3 inch versies en 5 watt bij de 15,6 inch. Dolby Atmos moet voor een fraaiere weergave zorgen. Een hele korte indruk met een oude testfavoriet leverde vooral heldere hoge tonen op zonder direct merkbare vervorming; het laag bleef achterwege. Gezien de afwezige ruimte voor een klankkast niet verrassend.Samsung Galaxy Book2 Pro

Een eerst blik op het beeld van de twee-megapixel-webcam wijst uit dat het een contrastrijk, scherp plaatje oplevert (met misschien meer detail dan je op de vroege ochtend van jezelf wilt zien). De omgang met snel wisselend tegenlicht leek nog uitdagend, maar we houden ons oordeel nog even op tot een definitief reviewexemplaar.

Verlicht toetsenbord, groot touchpad

Opengeklapt zien we een verlicht toetsenbord en een lekker groot touchpad. Dat touchpad lijkt geen haptisch exemplaar te zijn, zoals Dell in de nieuwe XPS 13 stopt, of Lenovo in de ThinkPad Z. We reserveren een oordeel maar even voor de review. Het is in elk geval een aangenaam glad, snel reagerend exemplaar.

Het toetsenbord valt in eerste instantie niet positief of negatief op. De toetsen hebben gelukkig enige travel (afstand om in te drukken). Ze reageren vlot, maar hebben een gladde afwerking aan de bovenkant. Wij houden wel van een lichte inkeping, iets waardoor de vingers als van nature hun plek weten te vinden. 

Samsung Galaxy Book2 Pro toetsenbord Samsung Galaxy Book2 Pro toetsenbord - de 15,6" versie heeft een numeriek deel Samsung Galaxy Book2 Pro toetsenbord - alle modellen hebben een vingerafdruklezer in de power-knop Het touchpad van de Samsung Galaxy Book2 Pro is aangenaam groot en glad

Dat oled-scherm

Samsung Galaxy Book2 ProWat natuurlijk direct in het oog springt is het oled-scherm. Zeker met de schermafbeelding die Samsung als achtergrond installeert, met veel zwart en wat felle kleuren. Zo'n plaatje waarbij je direct ziet dat het een oled-paneel is.

Voor de lezers die er nog niet mee bekend waren: oled-schermen produceren zelf licht, en kunnen daardoor ook volledig dimmen. Dat zorgt voor een zeer hoog contrast, wat weer zorgt voor sprekende kleuren. Dit in tegenstelling tot klassieke lcd-schermen (ja, we weten dat de d voor 'display' staat). Die werken met een aparte lichtbron dat door het paneel schijnt en zo het beeld zichtbaar maakt. Die lichtbron dimt doorgaans nooit volledig. Zwart is op een lcd op zijn best heel donkergrijs, met een lager contrast tot gevolg. 

Oled is mooi, laat dat gezegd zijn. Het betekent alleen ook een enigszins glanzend en dus spiegelend beeldscherm, en een risico op inbranden van langdurig stilstaande beelden. We mogen aannemen dat Samsung er alles aan heeft gedaan dat risico te minimaliseren. Het is zeker niet de enige fabrikant met oled-laptops. Of het ook het alternatief van meer beeldpunten compenseert? We zullen er langer mee moeten werken, om dat te bepalen.Oled is mooi, maar het spiegelt behoorlijk

Eén potentieel nadeel van oled lijkt Samsung wel hebben omzeild: de helderheid van de Galaxy Book2 laptops moet voldoende zijn. Afhankelijk van het model 370 tot 400 nits, met een piekhelderheid bij hdr-weergave van 500 nits. Voor werken in het volle zonlicht zal het niet volstaan, voor de meeste andere omstandigheden wel.

Full HD: een beetje teleurstellend

Samsung kiest voor een full hd resolutie (1920x1080 beeldpunten). Naar eigen zeggen omdat een lange accuduur belangrijker was dan meer werkruimte of een scherper beeld. Daar valt iets voor te zeggen. Toch is het in eerste instantie ook een beetje teleurstellend.

Veel fabrikanten kondigden deze CES laptops aan met qhd of wxga+-schermen, met 2560x1440 of 2560x1600 beeldpunten. Zeker op 15,6 inch is die extra werkruimte prettig. Een wat vooruitstrevender schermformaat hadden we ook gewaardeerd, bijvoorbeeld 3:2, voor meer verticale werkruimte. 

We begrijpen de veilige keuze voor full hd - maar zeker op de 'Pro' modellen hadden we wat meer verwacht.

Samsung Galaxy Book2 Pro: eerste indruk onder de streep

Ons gejeremieer over het scherm daargelaten, kunnen de laptops waarmee Samsung terugkeert op de Nederlandse markt ons zeker bekoren. Licht en dun is weliswaar het devies bij alle laptopfabrikanten (aangespoord door het Evo-programma van Intel), maar de fabrikant heeft altijd een eigen draai weten te geven aan producten. Voor laptops was dat in het verleden niet anders en ook nu weer zijn de Galaxy Book2 Pro's direct herkenbaar als anders dan andere. 

Zeker de uitvoering in wit-met-zilver valt op, bij de zwarte versie merk je het zodra je ze beetpakt. De Samsung Galaxy Book2 Pro is extreem dun en licht. Of dat voldoende zal zijn om de Nederlandse consument te overtuigen, is afwachten.

Met een vanafprijs van 1449 euro voor het 13,3 inch model zijn ze verre van goedkoop. Ter vergelijking, een MacBook Air (ook 13,3 inch, met een scherper scherm en vermoedelijk minstens zo snelle processor) heb je vanaf 1129 euro. Een uitvoering met evenveel geheugen en opslag als de Galaxy Book2 Pro kost wel meer: 1589 euro. De Samsung Galaxy Book2 Pro heeft in elk geval één belangrijk voordeel boven de Mac: je kan er, in sommige uitvoeringen in elk geval, een extra ssd bijplaatsen.

Hoe de nieuwe Samsung laptop zich verder weert, moet een test uitwijzen. Onze eerste indruk is dat er veel is om van te houden in de Galaxy Book2 Pro laptops. In de review kunnen we ook verder ingaan op alle extra software die Samsung toevoegt om zich te onderscheiden van het grote en groeiende aanbod van dunne, lichte laptops.

Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro Samsung Galaxy Book2 Pro 13,3 inch Samsung Galaxy Book2 Pro 13,3 inch op 15,6 inch De Samsung Galaxy Book2 Pro is erg dun, maar heeft wel een USB-A aansluiting Samsung Galaxy Book2 Pro De Samsung Galaxy Book2 Pro 360 kan je als een tentje neerzetten. Het touchscreen spiegelt wel nog meer dan van de standaard Book2 Pro. Samsung Galaxy Book2 Pro 360 Samsung Galaxy Book2 Pro 360 omgeklapt als tablet Met de meegeleverde S-Pen kan je tekenen en schrijven op de Samsung Galaxy Book2 Pro 360. Aansluitingen links Samsung Galaxy Book2 Pro 360 Aansluitingen rechts ​​Samsung Galaxy Book2 Pro 360 De Samsung Galaxy Book2 Pro 360 modellen die we te zien kregen, waren nog wat gevoelig voor vingerafdrukken. Terug in laptops: Samsung! Samsung Galaxy Book2 Pro 360 op Samsung Galaxy Book2 Pro Het oled-scherm van de Samsung Galaxy Book2 Pro spiegelt behoorlijk De Samsung Galaxy Book2 Pro 360 is een factie minder breed dan de Samsung Galaxy Book2 Pro (beide 13,3 inch) Oh dat OLED-scherm: full hd, maar toch, OLED.