Review   |   Tablets

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review: tablet met een episch groot scherm

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review: tablet met een episch groot scherm
De split-screen mogelijkheid komt echt tot zijn recht op het enorme, brede scherm van de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra.

Een ding moeten we Samsung alvast geven: ze zijn heel trouw gebleven aan die Ultra-naam. De gloednieuwe Tab S8 Ultra is een tablet die op bijna alle fronten een uitschieter is. De specificaties spreken boekdelen, met stip op één het immense 14,6-inch display. Natuurlijk blijft wel wel een Android-toestel en dat roept vragen op. Android en tablets zijn nooit een heel geslaagd huwelijk geweest, en een tablet met een extreem grote display is nog uitdagender. Het Android-besturingssysteem en vele apps hadden het in het verleden heel lastig om correct te tonen op een tabletscherm. Vergveleken met iOS op de iPad al helemaal. Heeft de Samsung Tab S8 Ultra nog altijd last van die historische usability-achterstand? Dat onderzoeken we in deze Galaxy Tab S8 Ultra review.

De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is echt breed

Het bijzonder grote scherm is zonder twijfel de hoofdreden om deze Samsung te overwegen. Zodra je hem aanzet, krijg je een echt indrukwekkend schouwspel te zien. Het oled-paneel is kleur- en contrastrijk, tekst is haarscherp. De technische scherpte van 240 ppi mag in vergelijking met een telefoon niet bijzonder lijken, je bekijkt een tablet toch van wat grotere afstand. De meeste laptopschermen laat de Tab S8 ver achter zich. Bovendien scrollt alles zijdezacht voorbij, dankzij de hoge verversingsfrequentie. De premiumafwerking en de superdunne schermranden verhogen het luxueuze gevoel.

De Samsung Galaxy S8 Ultra is erg dunDe 14,6 inch (37,1 cm) diagonaal associëren we eerder met een laptop, niet met een tablet. Toegegeven, de grens tussen die twee categorieën is vervaagd. Is een Surface Pro van Microsoft een laptop of een tablet? En een iPad Pro? We gaan er niet te veel een existentiële discussie van maken, al blijft de vraag interessant. Stilletjes vermoeden we dat Samsung met de Ultra bovenal een statement wilde maken, als overtreffende trap alternatief voor de iPad Pro 12,9.

De keuze voor een 16:10-schermverhouding maakt de Galaxy Tab S8 Ultra wel heel breed: bijna 33 cm. Dat is een heel verschil met de iPad Pro 12,9-inch die we ernaast leggen. Apple kiest voor een 4:3-verhouding, waardoor de iPad een vierkanter display bezit. Het is dus veel (4 centimeter) minder breed, maar wel bijna een centimeter hoger dan deze Samsung. De Tab S8 Ultra is dan weer een halve millimeter dunner dan de iPad.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Koop een case

Als we kandidaatkopers van de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra één gouden tip mogen geven: zorg voor een case, en vlug. Net als bij de iPad Pro 12,9 inch is deze Samsung zo groot, dat het heel makkelijk is om hem niet helemaal juist vast te nemen. Dat komt onder meer door het bredere profiel van de Galaxy Tab S8 Ultra en het relatief zware gewicht. Beide kunnen je verrassen tijdens het oppakken.

Bovendien zijn de schermranden heel dun en het scherm ligt helemaal naadloos aan de rand. Dat is leuk voor de kijkervaring, maar tegelijkertijd heb je automatisch de neiging om hem enkel aan die dunne randen vast te houden. Voor je het weet pak je de Ultra onhandig vast en ligt hij op de grond. Als je met dit toestel thuis rondloopt, is dat soms een gekke ervaring. De Tab 8 Ultra voelt kwetsbaarder dan een laptop. Koop dus een hoes!

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra keyboard caseDe case van Samsung: erg prijzig

Samsung heeft die zelf ook in het assortiment, compleet met ingebouwd toetsenbord. Helaas leverde Samsung zo’n keyboardhoes niet met ons testtoestel mee. We kunnen er dus niet echt over oordelen, maar we denken wel dat je hem nodig hebt als je productief aan de slag wilt met de Tab S8 Ultra. We zien dat die hoes naast een touchpad een kick-stand bevat, zodat je de Tab S8 Ultra vlot kunt positioneren zodat je in laptopmodus kunt werken.

Het lijkt erop dat die kick-stand van de Samsung naadloos in te stellen is, zodat je het scherm onder elke hoek dat je wenst kunt instellen. De ervaring met een iPad Pro 12,9 inch en een Surface Pro leert dat dit echt wel cruciaal is. Tegelijkertijd hebben we toen ontdekt dat zo’n kickstand en vastgeklikt keyboard vlot werkt op bureau, maar als je een toestel op je schoot of tafeltje op de trein wil gebruiken de bruikbaarheid veel minder is.

De prijs van de Tab S8 Ultra Book Cover Keyboard is trouwens adembenemend hoog: 350 euro. Dat is echt veel. Ter vergelijking: het is duurder dan de duurste tegenhanger van Apple. Dat Magic Keyboard voor de iPad Pro 12,9 inch is met 339 euro ook stevig geprijsd, maar lijkt ons wel handiger. Apple biedt ook een goedkopere optie (de Folio Keyboard). Gezien de dominante positie van Apple in de tabletmarkt is het ook niet zeker dat er veel third-party alternatieven voor de Tab S8 Ultra gaan opduiken.

Galaxy Tab S8 Ultra review: Android blijft een telefoon-OS

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Google Discover ziet er gek uit zoWe trappen er een openstaande deur mee in, maar het moet toch gezegd: zelfs bij versie 12 werkt Android niet optimaal op een groot tabletscherm. Er is wel gesleuteld aan het besturingssysteem om dat te verbeteren, maar het zijn vooral kunstgrepen. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is zo groot, dat ze niet altijd volstaan. Swipe vanaf het thuisscherm richting Google Discover en je krijgt een overzicht van artikelen… op een smalle kolom in het midden van het scherm, met links en rechts een gigantische witruimte. Sommige instellingen worden met kleine letters getoond, terwijl er absurd veel schermruimte onbenut blijft.

Een scherm van deze breedte verdient ook een aangepast virtueel keyboard. Nu krijg je een uitgerekt toetsenbord, dat soms moeilijk te gebruiken is. Zelfs onze grotere handen hebben het moeilijk om alle toetsen vlot te bereiken. Het is geen ramp om te gebruiken en er zijn wat opties om er iets aan te doen, maar uit de doos is de ervaring gewoon niet goed.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra virtueel keyboard

Apps blijven lastig

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - lezen in de Kindle appErnstiger is de situatie met apps. Vriendelijk gezegd: sommige apps schalen beter dan andere naar dit ultrabrede scherm. Een boek lezen in Kindle vonden we bijvoorbeeld toch wat lastiger, zelfs als de app de tekst in twee kolommen plaatste. Eenzelfde probleem heb je bij websites die geen maximale tekstbreedte aanhouden om de leeslijn comfortabel te houden. Bij moderne sites niet zo'n probleem, maar niet elke site (Wikipedia!) werkt hiermee. Op dit vlak vinden we het vierkantere display van de iPad Pro soms aangenamer. Het hangt af van app of site, maar dat is nu net waarmee Apple zich kan onderscheiden: duidelijke richtlijnen voor ontwikkelaars, zodat er een uniforme, voorspelbare ervaring ontstaat. 

Kortom, er is wel gewerkt om Android minder een smartphone-OS te maken, maar uiteindelijk blijft de kloof met wat Apple doet groot. De iPad-bouwer heeft niet voor niets een tijdje geleden wijselijk besloten zijn iOS te splitsen in twee compatibele, maar toch net andere versies, voor de iPhone en voor de iPad. Google zou er goed aan doen dat voorbeeld te volgen.

One UI op de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Edge balkSamsung zelf heeft ook geprobeerd dit probleem aan te pakken. Op de Ultra draait bovenop Android 12 Samsungs eigen One UI 4.1. Dat heeft enkele features die we kennen van de smartphones, die op een tablet best handig blijken te zijn. Zoals het Edge-balkje aan de rechter- of linkerzijde, waarmee je snel apps of andere zaken kunt oproepen.

Dit menuutje is ook waarlangs je werkt als je meerdere apps tegelijkertijd op het scherm wil tonen. Het zal wellicht niet verbazen dat split-screen op het grote Ultra-scherm veel zinvoller is dan op een kleiner display. Het is hier echt nuttig, omdat een app die pakweg op de helft van het scherm wordt getoond nog altijd veel informatie toont. Er is bovendien flexibiliteit bij het tonen van app-venster. Je kunt bijvoorbeeld heel snel een app wat groter maken. Het is even wennen aan hoe je apps split-screen toont, maar eens je het door hebt, werkt het bijzonder vlot.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Nog een One UI-feature die op de Tab S8 Ultra beter werkt dan op de telefoons is DeX. Hiermee schakelt de tablet over naar een bureaublad-omgeving zoals Windows en Linux, inclusief ondersteuning voor een touchpad of muis. Op Samsung-telefoons is dit enkel bruikbaar met een extern scherm. Dat kan ook met de Tab S8 Ultra, maar je kunt DeX ook perfect gebruiken op de tablet zelf.

Wat we wel beu zijn bij de Samsung-toestellen, is het dubbele aanbod aan app-winkels (Galaxy Store en App Store). Zo zie je niet in welke store je een app moet updaten. Dus moet je regelmatig beide openen om alles actueel te houden. Voor de rest valt het qua bloatware wel beter mee dan vroeger bij het Koreaanse merk, al blijven er naar onze zin te veel dubbele apps.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy S8 Ultra Samsung Galaxy S8 Ultra met S Pen Samsung Galaxy S8 Ultra camera Samsung Galaxy S8 Ultra selfiecamera's Samsung Galaxy S8 Ultra correctiewerk met S Pen Samsung Galaxy S8 Ultra - gaming Samsung Galaxy S8 Ultra - gaming Samsung Galaxy S8 Ultra multitasking Samsung Galaxy S8 Ultra multitasking Samsung Galaxy S8 Ultra - Samsung hulpbalk Samsung Galaxy S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra multitasking Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - nodeloos veel wit links en rechts Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Gallery Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Gmail Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Gmail Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - One UI Home Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - One UI Home Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - toetsenbord instellingen Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - PENUP Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Kindle Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Kindle Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Google