Samsung Galaxy Tab S8 Ultra in de praktijk
Dit is pas echt een kaart!
Onhandig als het grote scherm soms is om vast te pakken of voor sommige apps, pluspunten heeft het zeker ook. Even een heel specifiek scenario: we plannen alvast onze zomervakantie richting Italië en dan is het wel geweldig dat je Google Maps op zo’n scherm op je schoot kunt openen. Dit is pas echt een kaart! Ideaal als je een minder toeristische regio opzoekt en wil uitzoeken waar welke verblijven zijn. Springen van app naar app gaat heel vlot, zodat we snel van Maps naar AirBnB naar Google kunnen gaan om alles uit te zoeken. Even Komoot erbij halen is handig, om te ontdekken welke wandelroutes en bezienswaardigheden er zijn.
Dit is een taakje dat we nu al bijna twintig jaar elke winter doen, en deze keer ging het vlotter dan ooit. Onder meer omdat heel makkelijk is om op zo’n groot scherm om met twee informatie te bekijken (al gaat dit op de iPad Pro handig, omdat je heel makkelijk het scherm via AirPlay naar de LG tv in de woonkamer kunt sturen).
De Ultra is bovendien heel snel. We kunnen (nog) niet vergelijken met andere Tab S8-modellen, maar dit topmodel is zo performant dat je een heel soepele gebruikservaring krijgt. We springen vlot van Gmail naar Word naar de Roon-muziekapp, terwijl we in de achtergrond foto’s uploaden naar Dropbox. Dit voelt niet veel anders dan op een laptop werken. We kunnen zelfs kiezen: spring je van app naar app in full-screenmodus of openen we bijvoorbeeld Word en Roon naast elkaar? Dat laatste is toch wel handig wanneer je veelvuldig heen en weer moet schakelen.
Uitstekende specificaties van de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Die vlotte gebruikservaring is te danken aan de uitstekende specificaties van de Tab S8 Ultra. Niet alleen is het scherm groter dan welke tabletconcurrent ook, het is ook in andere opzichten een topscherm. De oled-techniek zorgt voor een zeer hoog contrast en sprankelende kleuren. Het tonen van 120 beelden per seconde op een resolutie van 1848 x 2960 levert soepele animaties en scherpe beelden op.
De responsiviteit is ook te danken aan de Snapdragon 8 Gen 1-chipset. Deze is gloednieuw en ontworpen voor de meest luxe smartphones en tablets. Samsung heeft zelfs werk gemaakt van dubbele camera’s voor- én achteraan op de Tab S8 Ultra, mocht je een van die mensen zijn die graag fotografeert met een tablet. De kwaliteit van die camera’s is voor een tablet nog verrassend goed, al doen de Samsung Galaxy S22 smartphones het nog een stuk beter.
Opslagruimte? Er zijn verschillende opties. Het instapmodel dat rond de 1200 euro kost komt er met 128 GB wat karig vanaf. Gelukkig volgt Samsung niet het voorbeeld van de eigen recente Galaxy-telefoons en is er wél een slot voor een microsd-kaart. Meer opslagruimte toevoegen kan dus, en is bij recente Android-versies ook geen gedoe meer. Daarmee is er maar een reden om een duurdere Tab S8 Ultra met meer opslag aan te schaffen. Die 512 GB versie heeft ook 12 in plaats van 8 GB werkgeheugen. We betwijfelen of dat veel impact heeft op het gebruik.
S Pen: meegeleverd met de Galaxy Tab S8 Ultra
Bij de Tab S8 Ultra krijg je een S Pen. Niet een basismodel, zoals bij de Tab S7 FE, maar een Bluetooth-pen met meer functies. Achterop de tablet kan je de pen op een magnetisch oppervlak bevestigen én opladen.
De S Pen toont zich accuraat en snel. De secundaire knop (die bij Acrobat een reeks opties oproept) vinden we wel wat merkwaardig geplaatst: niet aan de duim, maar aan de andere kant. Maar laten we een gegeven paard niet te veel in de bek kijken. Samsung levert deze pen immers gewoon bij de tablet, in tegenstelling tot Apple en Microsoft. Die verplichten je tot een prijzige extra aankoop.
De S Pen is handig in diverse apps. Zo is daar OneNote voor Android, maar Samsung levert er ook twee mee. Samsung Notities is een basale maar nuttige notitie-app. Handig is dat je die ook vanaf het vergrendelscherm kunt bereiken. Penup is een tekenprogramma gekoppeld aan een soort sociaal netwerk, met leuke elementen zoals tekenlessen en uitdagingen (zoals ‘teken een cheeta’). Een kunstzinnige tiener in het gezin was meteen in de ban van de app en produceerde snel mooie tekeningen.
S Pen in de praktijk
Om de S Pen uit te proberen, gingen we er ook zelf mee aan het werk, in een klus waarmee we zeer bekend zijn. Schrijver dezes is regelmatig aan de slag met het nalezen en corrigeren van grote pdf-bestanden voor een tijdschrift. Die workflow verloopt via Dropbox en Acrobat. Daarvoor gebruiken we al jaren een Surface Pro-laptop met Surface Pen. Vertrouwd, al blijven er de Windows-irritaties. Zo kost het bewaren van een nagekeken pdf drie of vier kliks en bevestigingen, totaal overbodig.
Tot dusver was een Android- (of iOS-) tablet geen alternatief, gewoonweg omdat de wisselwerking tussen twee apps niet bepaald vlot verliep. Op de Tab S8 Ultra lukt deze klus echter bijzonder goed. Niet alleen Samsungs verdienste, want het zijn ook Android 12 en Dropbox die integraties tussen diensten en apps verbeterd hebben. In elk geval gaat het inladen van pdf’s via Dropbox en corrigeren in Acrobat heel vlot. In- en uitzoomen op een zwaar document is zelden zo soepel gegaan. Dat zijn allemaal dingen waarvoor de snelle opslag en rekenkracht van de Tab S8 Ultra noodzakelijk zijn.
Kortom, de S Pen-ervaring is ons uitstekend bevallen.
Monster voor games en video
Al die rekenkracht en het glorieuze scherm nodigen uit om te gamen. Een externe controller is wel een aanrader. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is te zwaar om tijdens een lange game-sessie in je handen te houden. Ook is het af en toe lastig om het dunne scherm goed op schoot te positioneren. Plus, je kunt niet bij alle games op dit grote scherm comfortabel bij de on-screen bediening. Soms moet je net te ver grijpen. Neem er dus een controller bij – wij sloten onze Xbox-controller aan – en zoek een case met een ingebouwde stand.
Cloud-gaming is uiteraard geen uitdaging voor dit toestel. Zo konden we probleemloos onze campaign in Halo: Infinite voortzetten via Microsoft Gamepass-streaming. Fijn, maar je ziet op dit schermformaat wel dat de beeldkwaliteit van streaming niet geweldig is. Helemaal anders is dat als we het zware Asphalt 9 installeren en prompt op High Quality zetten. De Tab S8 Ultra draait hier de hand niet voor om. De framerates blijven lekker hoog, dit toestel zou geen probleem mogen hebben om 60 fps te halen.
Ook het verorberen van video’s is een feest op dit schermformaat. Je kunt nog net op schoot Netflix kijken, zonder dat je het gevoel krijgt te dicht bij het scherm te zitten.
Zowel tijdens het gamen als bij het kijken naar videocontent profiteer je van de goede stereospeakers. Uiteraard getuned door AKG, want Samsung wil graag uitpakken met de audiomerken die het een tijdje geleden overnam. Ook los van de marketingspeak klinken ze gewoon goed. De vier speakers staan ver van elkaar geplaatst, waardoor je een groter soundstage krijgt dan je zou verwachten. Bij Halo konden we bijvoorbeeld vaststellen waar een ping-geluid vandaan kwam om een object op te sporen dat verstopt was in het landschap.
Conclusie Galaxy Tab S8 Ultra review
Het viel je bij lezen van onze review wellicht al op: we worstelden regelmatig met de ergonomie van deze immense tablet. Een case is echt essentieel. Afgezien daarvan, waren er vele momenten waarop de Tab S8 Ultra heel fijn was om mee te werken, een film te kijken of te gamen. Zonder twijfel is het een ultiem entertainmentbeest onder de tablets.
Misschien lijkt het niet zo belangrijk, maar wij vinden de mogelijkheid de opslagruimte uit te breiden een positief onderscheidend punt. Het voorkomt dat je meteen nóg meer moet investeren voor het topmodel met extra geheugen, en betekent dat je ook bij intensiever gebruik voldoende opslagruimte zal hebben. Nog een plus is dat Samsung de Ultra bundelt met de S Pen, anders dan bij de tablets van Apple en Microsoft. Ook de DeX-modus is nuttig als je serieus op dit toestel wil werken.
Voor dat serieuze gebruik heeft de Tab S8 Ultra in de basis de nodige talenten. Toch moet je goed nadenken of dit het apparaat is dat je zoekt. Als je het altijd gaat gebruiken met keyboard aangesloten, kun je misschien beter kiezen voor een ‘echte’ laptop. Dat die dan Windows 11 draait in plaats van Android heeft voor- en nadelen. Wederom, het hangt af van wat je van plan bent.
Je kunt uiteraard discussiëren of iets het waard is. Dat blijft een persoonlijke afweging, maar een Tab S8 Ultra plus keyboardhoes kost je minimaal net geen 1.500 euro. Daarvoor veel laptop kopen, waaronder een gloednieuwe Samsung Galaxy Book2 Pro van 870 gram… Ben je gebrand op de tablet-formfactor, inclusief relatief goede transporteerbaarheid, dan is de Tab S8 Ultra een dure, maar wel goede keuze met uitstekende prestaties en een extreem mooi scherm.
Samsung Galaxy Tab S8 in een oogopslag | |
Kleuren | Graphite |
Beeldscherm | 14,6 inch (37,1 cm) OLED 120 Hz 2960x1848 pixels, 240 ppi |
Geluid | Quad Stereo Speakers Sound by AKG Dolby Atmos 3 microfoons |
Afmetingen & Gewicht |
20,9 x 32,6 x 0,55 cm 726 g (WiFi) / 728 g (5G) |
Camera's |
Achter: Voor: Video (alle): |
Accu | 11.200 mAh (14 uur video) 45 W snelladen |
Geheugen | 8/12/16 GB RAM 128/256/512 GB opslag microSD tot 1 TB |
Processor | 4 nm 64-bit acht-core |
Aansluitingen | USB-C |
Sensors | Accelerometer, kompas, gyroscoop, licht, vingerafdruk, Hall sensor |
GPS | GPS+Glonass, Beidou, Galileo |
Adviesprijs | v.a. € 1149 (128 GB, WiFi) |
Kopen | Bol.com |