Samsung Jet Bot AI+ robotstofzuiger weet wat ie zuigt - en niet moet zuigen
Je hebt robotstofzuigers die zo'n beetje willekeurig door een ruimte gaan, net zo lang kris-kras rondrijdend tot elk stukje vloer bezocht is. Dan heb je apparaten die een kaartje tekenen van een kamer en vervolgens systematisch de ruimte reinigen. Samsung komt nu met een model dat is voorzien van een geavanceerde dieptesensor (LiDAR) waarmee hij continu zijn positie kan bepalen. Met een 3D-dieptecamera kan hij objecten van slechts 1 cm groot detecteren en omzeilen. Zo komt de Samsung Jet Bot AI+, zoals deze robotstofzuiger heet, als het goed is nooit vast te zitten op een obstakel.
Stofzuigen met detectie én herkenning
Sensoren zijn leuk, maar het is belangrijk om ook wat met de data ervan te doen. Dat doet de Jet Bot AI+ dan ook met verve, want door toepassing van kunstmatige intelligentie uit de koker van Intel kan deze robotstofzuiger zeer nauwkeurig navigeren, objecten, apparaten en meubels ontwijkend. Ook zaken als kinderspeelgoed of breekbare vazen, glazen en kabels laat hij links liggen. Dat is mogelijk door de ingebouwde objectherkenning: de Jet Bot AI+ 'weet' wat ie ziet, en daarmee wat ie zuigt. En dus ook wat ie níet moet zuigen.
Door de gebruikte techniek kan de stofzuiger ook zijn werk doen in het donker, zowel in onverlichte kamers als onder meubels. Door continu afstandsinformatie op te halen, kan hij voortdurend de schoonmaakroute optimaliseren. Met als gevolg dat hij - als het goed is - sneller klaar is dan een robot zonder deze technologie aan boord.
Fijnstof te lijf
Natuurlijk is een stofzuiger, hoe slim ook, zo goed als zijn zuigprestaties. Samsung heeft alle vertrouwen op dat vlak in de Jet Bot AI+, door een digital inverter motor om de zuigkracht te maximaliseren. Met een functie die intelligent power control heet, kan de stofzuiger rekening gehouden met het type oppervlak en de hoeveelheid stof die zich daar bevindt. Op basis daarvan past hij de zuigkracht aan.
Voor mensen met een stofallergie is het prettig om te weten dat de Jet Bot AI+ het opgezogen stof ook echt weet vast te houden. Daartoe is de robotstofzuiger uitgerust met een filtersysteem met 5 lagen. Ook deeltjes met een grootte van 0,5 tot 4,2 micrometer kunnen daar niet aan ontsnappen, aldus Samsung. De filters (en alle andere onderdelen) zijn bovendien wasbaar.
Het opgezogen stof en vuil deponeert de Jet Bot AI+ in zijn basisstation, Clean Station genaamd. Daarin bevindt zich een stofzak van 2,5 liter. Volgens Samsung hoef je die als gebruiker - afhankelijk van hoe vies je huis is en of je bijvoorbeeld huisdieren hebt - maar eens per maand tot eens per 2,5 maand te legen. Ook het Clean Station is van filters voorzien, dus bij het legen komt er (vrijwel) geen stof vrij, meldt Samsung.
Meer dan alleen stofzuigen
De Jet Bot AI+ robotstofzuiger is te bedienen vanuit Samsungs SmartThings app. Daarmee kan je bijvoorbeeld het commando geven om een specifieke kamer, of een hele verdieping te laten zuigen. Ook kan je hiermee aangeven waar de stofzuiger niet mag komen. Daar zijn geen aparte barrières voor nodig, zoals je bij sommige andere robotstofzuigers wel ziet.
Samsung heeft de Jet Bot AI+ uiteraard ook geschikt gemaakt voor spraakcommando's met de eigen Bixby assistent. Daarmee kan je de stofzuiger bijvoorbeeld vertellen om later op de dag aan het werk te gaan, wanneer je zelf niet aanwezig bent.
In de app kan je in realtime zien wat de Jet Bot AI+ aan het doen is, op een virtuele kaart van je huis. Je kan daar ook zien hoe lang de stofzuiger aan het werk is geweest en welke route hij heeft gevolgd. Interessanter is om zelf mee te kijken met de camera op de stofzuiger, terwijl die door je huis beweegt. Daarmee werkt de Jet Bot AI+ als een soort digitale surveillance robot. Deze opnames zijn versleuteld, zodat alleen jij als gebruiker van de app kunt kijken naar wat de robot ziet.
De Samsung Jet Bot AI+ robotstofzuiger is vanaf juli te koop en heeft een adviesprijs van 1499 euro.