Life
Review   |   Huishoudelijk

Samsung Bespoke Jet AI review: veel duurder, iets beter

De Samsung Bespoke Jet AI verbetert veel grotere en kleinere zaken aan de voorloper, maar kost ook een klap meer.
De Samsung Bespoke Jet AI verbetert veel grotere en kleinere zaken aan de voorloper, maar kost ook een klap meer.

Zak- en draadloze stofzuigers mogen zich in de nodige belangstelling verheugen. In het voetspoor van Dyson hebben tal van fabrikanten zich op deze markt geworpen. Begrijpelijk, want in theorie combineert zo'n apparaat het gemak van een kruimeldief met de reinigingskracht van een 'echte' stofzuiger. Gewicht en accuduur blijven de lastigste uitdagingen, waardoor het niet vreemd is dat men ook aan allerlei andere aspecten sleutelt. Zo heeft Samsung de Bespoke Jet van vorig jaar flink onderhanden genomen. Hoewel hij er uiterlijk op lijkt, moet de Samsung Bespoke Jet AI in vrijwel elk opzicht verbeterd zijn. Dat wilden we graag zelf ondervinden.

Samsung Bespoke Jet AI: design blijft een kwestie van smaak

Vorig jaar waren we best enthousiast over het ontwerp van de Bespoke Jet. Zeker dankzij het basisstation heeft het apparaat een retrofuturistische uitstraling die ons in elk geval wel aansprak. De Bespoke Jet AI heeft een vergelijkbaar ontwerp, maar weet toch minder te prikkelen. Dat heeft vermoedelijk veel te maken met de kleur. De editie van dit jaar is alleen in zwart en wit verkrijgbaar, en laatstgenoemde is er alleen voor klanten in de Verenigde Staten en Australië.

Samsung Bespoke Jet AI

In Nederland en België moeten we het met de zwarte versie doen. En ja, die oog in het echt toch een beetje flets. Letterlijk, want hij is matzwart. Maar ook figuurlijk: het ontwerp spreekt een stuk minder aan in zwart. De paar metaalkleurige plastic accenten doen daar weinig aan. Ook al was de versie van vorig jaar ook van plastic, die van 2023 laat een sterkere plastic-indruk achter. 

Nu is er veel voor plastic te zeggen, maar het oogt niet per se als een premium materiaal. Dat is overigens geen uniek bezwaar voor deze stofzuiger van Samsung. Die van Dyson - binnenkort meer daarover - lijden aan hetzelfde euvel. Natuurlijk verwacht niemand dat een stofzuiger eruit ziet als een luxe object. Maar enige uitstraling mag je verwachten van iets dat 1349 euro kost. Dat is namelijk de prijs van de Samsung Bespoke Jet AI. Het is een heel stuk meer dan de luxere versies van het model van vorig jaar, die 949 euro moesten opbrengen.

Weer veel accessoires

Dat bedrag wordt in elk geval niet gerechtvaardigd door de leveringsomvang. In de basis is die hetzelfde als bij de groene Bespoke Jet, waarbij ook twee accu's in de doos zitten. Bij de Jet AI is één daarvan wel een extra groot exemplaar, dat het volgens Samsung tot 100 minuten moet uithouden. Een lichtere, kleinere accu die 60 minuten werkduur belooft, zit er ook in. Je krijgt dus meer zuigtijd in vergelijking met de Bespoke Jet van 2022. Al moet je die opgegeven werktijd met een flinke korrel zou nemen.

Wat ons betreft een stap achteruit is de houder voor de accessoires. Vorig jaar doubleerde die als oplaadstation voor de tweede accu. Dit jaar is het een puur plastic kapstop zonder stroomvoorziening. In plaats daarvan stopt Samsung voor de tweede accu een compacte aparte lader met adapter in de doos. We kunnen ons voorstellen dat dit voor veel mensen handiger is. Op de plek waar je de accessoires bewaart (in een kast), is er wellicht geen stopcontact bij de hand. Maar toch, dit is een weinig elegant alternatief. En de accessoirehouder voelt minder degelijk, al konden we niet rechtstreeks vergelijken.

Samsung Bespoke Jet AI accessoirekapstok

Verder levert Samsung net als bij het model van vorig jaar drie gemotoriseerde borstelkoppen. Een groot (en zwaar) 'Active Dual Brush' borstelhoofd, een compacter 'Slim LED Brush+ model en een Pet Tool+. Daarnaast zit er een 'Flex Tool' in de doos: een adapter om eenvoudiger onder een hoek te zuigen met de twee simpele opzetstukken. Dat zijn de 'Combination' en de 'Long Reach Crevice Tool'. Oftewel een compacte kop met verschuifbare borstel en een smalle kop voor kieren en naden. Die lijken niet significant anders dan die van vorig jaar.

Ten slotte zit in de doos weer het All-in-one Clean Station. Dat is het basisstation, dat automatisch de Samsung Bespoke Jet AI leegzuigt, wanneer je het erin plaatst. Het vuil verdwijnt dan in een stofzuigerzak, die om de zoveel tijd verwisseld moet worden. Samsung levert drie stuks mee, inclusief een exemplaar dat al in het basisstation zit. Zijn die op, dan moet je bijbestellen - en dat is niet goedkoop.

Samsung Bespoke Jet AI op het basisstation.

Samsung Bespoke Jet AI: wat is er nieuw?

Al lijkt de doosinhoud grotendeels gelijk aan die van het eerder besproken model, er zijn wel degelijk vernieuwingen. In de eerste plaats de stofzuiger zelf. Die is volgens Samsung voorzien van een nieuwe, nog krachtiger motor. De Bespoke Jet van 2022 had een vermogen van 210 watt, de Bespoke Jet AI is er in een 250 en een 280 watt uitvoering. Die laatste ontvingen we van Samsung.

Samsung Bespoke Jet AI

De 'HexaJet Motor' heeft bovendien een piekvermogen van 730 watt (150 watt meer dan de voorganger). Hij moet dus nog beter hardnekkig vuil kunnen verwijderen. Uiteraard zou de accu het luttele minuten volhouden bij dat vermogen, dus meestal doet hij het rustiger aan. Daarin zit de tweede vernieuwing van de Samsung Bespoke Jet AI: hij past tijdens het zuigen zelf het vermogen aan. Het apparaat kan de zuigkracht variëren op basis van de gedetecteerde ondergrond en de belasting van het apparaat. Is er veel vuil op een ruwe ondergrond, dan zal hij harder aan het werk gaan dan bij weinig vuil op een gladde vloer. De hiervoor benodigde analyse gaat op basis van machine learning. Vandaar het 'AI' in de naam.

Samsung Bespoke Jet AI: de Active Dual Brush opzetborstel

Daarnaast zijn de borstelkoppen vernieuwd. De kleinste aanpassing is bij het grootste exemplaar. De Jet Dual Brush heet nu Active Dual Brush, en werkt in principe hetzelfde: een grote roller zwiept vuil los richting de zuigmond. Een kleinere roller ervoor zorgt voor fijner stof. Met een knopje is de roller uitneembaar om deze te reinigen (wat in de praktijk zeker nodig is). Hij heeft een wat ander design, en de kop is nu voorzien van een led-lamp, waarmee je beter moet kunnen zien wat er wordt opgezogen.

Samsung Bespoke Jet AI: de Slim LED Brush+ opzetborstel

Die verlichting staat bij de tweede kop zelfs centraal: de Slim Action Brush is vervangen door de Slim LED Brush+. Ook deze borstelkop heeft een ingebouwde lamp, om beter te zien waar zich vuil bevindt. Dit lampje zit niet zoals bij de Dyson Detect modellen aan de zijkant, maar bovenop de borstelkop. De kop voor het ontharen van meubilair heeft een kleine aanpassing gehad. De Pet Tool+, zoals hij nu heet, heeft een aangepast rollerontwerp en een ingebouwde vermaler.

Samsung Bespoke Jet AI: de vernieuwde Pet Tool+

Ten slotte het basisstation. Dat oogt misschien hetzelfde, maar ook hier heeft Samsung wat verandert. En, wat ons betreft, verbeterd. In de eerste plaats sluit het station de opvangbak van de Bespoke Jet AI na het leegzuigen. Dat moest je met de hand doen bij de voorloper. Daarnaast laat het basisstation ook het filter in de Bespoke Jet AI draaien, om vastgekoekt vuil los te halen. Hierdoor moet minder vuil in de opvangbak blijven hangen. Een andere belangrijke verbetering: het basisstation is een stuk minder hoog. Dat maakt het makkelijker de stofzuiger uit te nemen voor wie minder lang van postuur is.

Connected: nu met WiFi

Een onzichtbaar, maar zeker niet onbelangrijk verschil met de Bespoke Jet van 2022 is dat de Samsung Bespoke Jet AI voorzien is van wifi. Met de Samsung SmartThings app kan je verbinding maken met de stofzuiger en deze verbinding laten maken met de Samsung cloud. 

Vervolgens kan je via SmartThings instellingen aanpassen aan de stofzuiger en deze indien beschikbaar van een firmware update voorzien. Ook kan je het energieverbruik uitlezen.

In de praktijk is er niet veel meer mogelijk dan dat. Je kan het standaard zuiggedrag aanpassen: als je om de een of andere reden een andere instelling dan 'AI' wenst, kan je dat via de app regelen. We kunnen eigenlijk geen goede reden verzinnen om dat te doen. Daarnaast kan je instellen hoe lang het basisstation aan de gang is met het leegzuigen van de opvangbak. Standaard is dat 12 tot 14 seconden, maar je kan ook kiezen voor 8 tot 10 seconden of 20 tot 22 seconden.

Wat ons betreft valt er nog wel het een en ander te verbeteren en toe te voegen aan de functionaliteit. Zelfs al kan de Bespoke Jet AI niet analyseren wat er wordt opgezogen, hij 'weet' wel hoeveel zuigkracht nodig is. Dat zegt iets over hoe vies het is, en daar kan je statistiekjes over tonen. Ook hoe vaak er is gezogen zou je inzichtelijk kunnen maken. Sterker, als Samsung ondersteuning voor meerdere gebruikers zou inbouwen, kon je er een spelletje van maken: 'wie heeft het vaaktst/best gestofzuigd?' Zeker met kinderen in huis lijkt dat geen gek idee.

Maar goed, het is (voor zover bekend) de eerste Bespoke Jet met deze functie, dus wie weet wat er in de toekomst volgt. Hopelijk brengt Samsung ook naar dit model nog nieuwe mogelijkheden.

Samsung Bespoke Jet AI in de praktijk

Uiteraard hebben we de nodige zuigbeurten met de Samsung Bespoke Jet AI gedaan. Zowel in een kleiner appartement met twee katten (altijd goed om de stofzuiger bezig te houden) als in een groot pand zonder huisdieren, maar wel veel verschillende vloersoorten.

De handgreep van de Samsung Bespoke Jet AI is wat ergonomischer dan die van het vorige model.

Bij het gebruik in de praktijk valt nog iets op dat Samsung heeft vernieuwd, dat aanvankelijk aan de aandacht was ontsnapt. De handgreep is subtiel anders. Er is nu een extra ondersteuning voor je middelvinger, en een klein stukje rubber aan de achterzijde van de grip, waar je hand tegen rust.

Samsung Bespoke Jet AI

Samen met een nieuwe textuur in het plastic zorgt dit ervoor dat de Bespoke Jet AI prettiger in de hand ligt. Dat is fijn, zeker omdat het gewicht amper lager is dan bij de voorganger. Met de grotere accu valt dat zelfs hoger uit. Voor het idee: de zwaarste combinatie is de grote accu met de Active Dual Brush, dan hou je ongeveer 3,2 kilo in handen. De kleinere accu met de Slim LED Brush+ komt uit op 2,7 kilo. De bediening gaat nog steeds met een knop op het apparaat - veel prettiger dan een 'trekker' ingedrukt moeten houden.

Wat betreft de zuigervaring kunnen we kort zijn, die is zeer vergelijkbaar met de Bespoke Jet van 2022. Dat wil zeggen, het apparaat doet zijn werk uitstekend, mits je de juiste borstelkop voor de ondergrond gebruikt. Maar er is natuurlijk wel meer te melden. In de eerste plaats merk je de automatisch variabele zuigkracht onmiddellijk. En in de praktijk werkt dat vrijwel altijd goed: de Bespoke Jet AI gaat harder zuigen op lastiger ondergronden (hoogpolig tapijt, kokosmatten, etc.) en als er veel vuil naar binnen komt. Op een gladde vloer met weinig vuil doet hij het rustig aan. We zagen ons zelden genoodzaakt over te stappen naar handmatige zuigkrachtregeling. De 'AI'-stand is overigens alleen aanwezig bij de Active Brush Dual en de Slim LED Brush+. Bij de Pet Tool+ borstel heb je alleen handmatige instellingen.

Samsung Bespoke Jet AI

Dat kan wel nog steeds. Net als bij de voorloper zit er een schermpje op, dat de resterende accuduur weergeeft. Ernaast zitten plus en minknoppen om de zuigkracht in te stellen. Standaard staat die op 'AI'. Onder 'AI'  zit 'Min'; erboven kan je nog naar 'Mid', 'Max' en 'Jet'. 

De borstels doen hun werk ook (weer) goed. Wel valt op dat de Active Dual Brush een verzamelaar is. Van lange haren, maar ook van draden, kabels en ander spul dat er omheen gewikkeld kan worden. Dat viel ook al op bij de voorloper. Het is jammer dat Samsung hier niets op heeft weten te verzinnen. Een modus waarin hij automatisch de andere kant op gaat draaien, als de weerstand duidelijk toeneemt, bijvoorbeeld.

De toevoegde waarde van de led-lampjes op de Active Dual Brush en de Slim LED Brush+ is wat ons betreft beperkt. Handig voor donkere hoekjes en onder bedden en banken, maar niet te vergelijken met de groene laser van de Dyson V12 Detect. Aan de andere kant, waar dat apparaat bijna dwingt tot obsessief blijven zuigen omdat er altijd nog wel vuil te zien is, laat de Bespoke Jet AI je in een aangenamere gemoedstoestand: schoon genoeg is ook schoon.

Werktijd op een acculading

De werktijd op de accu, die het apparaat zelf aangeeft, valt in de praktijk wel een stuk lager uit dan Samsung claimt. Dat ligt vooral aan de kleine lettertjes: de opgegeven 100, respectievelijk 60 minuten zijn bij gebruik van een niet-gemotoriseerd opzetstuk en minimale zuigkracht. In de praktijk geen realistisch gebruikscenario. Met de grotere accu en de Slim LED Brush+ op 'Min' zou je 76 minuten kunnen zuigen, maar dan moet je vloer al zo glad en schoon zijn, dat je ook gewoon naar de sportschool kan gaan in plaats van met een stofzuiger in de hand door je huis bewegen. Op 'AI' meldt het apparaat een verwachte werktijd van ruim 45 minuten, maar dat hangt natuurlijk sterk af van de omstandigheden. In de 'Jet'-stand blijft daar 13 minuten van over. Wederom, met de grotere accu.

Samsung Bespoke Jet AI

In de praktijk is de accuduur meer dan genoeg om een appartement van 70 vierkante meter te stofzuigen. Dan hou je nog wel wat capaciteit over, ook. Een huis van drie verdiepingen van 150 vierkante meter blijkt ook net te gaan - mits we niet te lang op het hoogpolige tapijt blijven hangen. En daarna moet de Samsung Bespoke Jet AI ook wel echt aan de lader. Dan is die extra meegeleverde accu toch wel fijn.

De Samsung Bespoke Jet AI werkt ook als (hele luxe) kruimeldief.

Die is ook prettig als je het apparaat gebruik met de Pet Tool+ of een van de andere 'kruimeldief' opzetstukken. Aanvankelijk fronsten we de wenkbrauwen over die twee accu's met verschillende omvang: verkapte bezuiniging?! Maar nee, het lijkt een weloverwogen keuze, waar we het ook mee eens zijn. 

Een verbeterpunt blijft de oplaadtijd. Die is 3,5 uur voor de kleinere accu en zelfs 5 uur voor de grotere. Gunstig is dan weer dat de accu's na 500 laadcycli nog altijd 70% van hun capaciteit moeten hebben. 

Conclusie

Gemak dient de mens, maar de vraag is wat dat mag kosten. Was de Bespoke Jet van vorig jaar al stevig geprijsd, de Samsung Bespoke Jet AI gaat daar nog eens dik overeen. De belangrijkste verbetering lijkt toch de 'AI' te zijn: de stofzuiger stelt zelf de benodigde zuigkracht in. Dat doet hij goed, maar zelf wisselen tussen de vier standen was geen enorme opgave bij de voorloper.

Verder zien we tal van nuttige verbeteringen, van meer zuigkracht tot een betere handgreep, een extra grote accu en een handiger basisstation. Dat bovendien beter bruikbaar is voor minder lange mensen. De toevoeging van wifi en daarmee 'smart connectiviteit', zoals het in marketingtaal vaak heet, heeft potentieel. Alleen haalt Samsung dat er vooralsnog niet uit.

Of al die aanpassingen en verbeteringen een meerprijs van 400 euro (vergeleken met het vorig jaar door ons geteste model) rechtvaardigen? Bij lange na niet. De Bespoke Jet van 2022 lijkt ook gewoon nog in het assortiment te blijven. Hij zou met dit prijsverschil absoluut onze voorkeur hebben. Een kleine meerprijs voor de grotere accu en krachtiger motor zijn best goed te praten, maar niet in de ordegrootte waar we het hier over hebben. Dat de stofzuiger dit jaar alleen maar leverbaar is in flets zwart, wegen we niet mee in het oordeel, maar vinden we wel gewoon jammer. 

Onder de streep krijgt de Bespoke Jet AI dan ook een iets hogere waardering dan het model van vorig jaar, maar de awards blijven in de kast.

Samsung Bespoke Jet AI (2023) in een oogopslag
Afmetingen 25 x 104 x 24,3 cm
30 x 85 x 30 cm (op basisstation)
Gewicht Standaardconfiguratie: 3,2 kg
Basisunit: 1208 g
Accu (klein): 484 g
Accu (groot): 681 g
Stang: 381 g
Active Dual Brush: 903 g
Slim LED Brush+: 710 g
Clean Station basisstation: 6,4 kg
MOtor HexaJet Motor
280 W zuigkracht
730 W maximaal vermogen
Geluidsniveau: 87 dBA

Basisstation:
1400 W vermogen
Stofopvang Zakloos, 0,5 liter opvangbak
2 liter zak in basisstation
Accu Lithium-ion, afneembaar
70% capaciteit resterend na 500 laadcycli

Groot: VCA-SBTC97 
25,2 V, 100 Wh
Laadtijd 300 min.

Klein: VCA-SBTC97S
25,2V, 55,44 Wh 
Laadtijd 210 min.

Werktijd (icm. Active Dual Brush)
Kleine accu / grote accu:
Min 42 min. / 49 min.
Mid 24 min. /  32 min.
Max 14 min. / 20 min.
Jet 18 min. / 13 min.
 
Adviesprijs € 1349
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt