Zo breid je de opslag van je PlayStation 5 uit met een snelle Samsung SSD 980 Pro
Als je het geluk hebt een PlayStation 5 te hebben veroverd, heb je het neusje van de zalm in huis op het gebied van console gaming. De processor en videokaart zorgen voor hoge prestaties, maar ook de opslag is van belang. De razendsnelle opslag van de PS5 laat games sneller opstarten, levels sneller laden en wachttijden verdwijnen. Bij games die zijn ontwikkeld voor deze nieuwste generatie, in elk geval. Oudere games laten je nog weleens wachten. De opslag van de PlayStation 5 heeft één nadeel: heel groot is ie niet. Gelukkig kan je hem, in tegenstelling tot bij de concurrent van Microsoft, eenvoudig uitbreiden. Er zijn bovendien steeds meer opties om uit te kiezen voor een extra PS5 ssd. De komende tijd stellen we er een paar voor, laten we zien hoe je die inbouwt, en wat voor snelheid je kunt verwachten. We beginnen met de Samsung SSD 980 Pro.
Waarom heb je meer opslag nodig voor je PlayStation 5?
Heb je net 499 euro (of meer, met wat pech) neergeteld voor een spiksplinternieuwe game console, moet je alweer meer geld uitgeven. Helaas, hou daar maar rekening mee. De PS5 heeft, wanneer hij eenmaal aangesloten en gebruiksklaar is, minder dan 700 gigabyte aan opslagruimte. Klinkt als veel? Een moderne game heeft zo 50 GB nodig. Het dubbele komt ook voor. Die interne opslag, die zit dus gewoon zo vol.
Sony heeft daar rekening mee gehouden. In de console is een ruimte aanwezig, waar je extra opslag kunt monteren. Sinds september 2021 is het ook mogelijk daar gebruik van te maken. Er was nog een update van het besturingssysteem van de PlayStation 5 voor nodig, maar die is er dus inmiddels. Een PS5 ssd moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Je kan niet zomaar een oude harde schijf pakken, bij wijze van spreken.
Wat maakt een PS5 SSD?
De opslag van de PS5 is een zogenaamde solid state drive. Kortweg, een ssd. Dit is snelle opslag op basis van chips, in plaats van de magnetische schijven van ouderwetse harddisks. Ssd's zijn er in soorten en maten. De snelste zijn modellen op basis van de zogenaamde pci-express 4.0 standaard. Dat is het type dat je nodig hebt voor de PlayStation 5. Daarbij geldt bovendien, dat deze moet beschikken over 4 zogenaamde lanes. Een soort rijstroken op een snelweg. Daarnaast geeft Sony een minimum leessnelheid op van 5500 megabyte per seconde. Afgezien van deze kenmerken, zijn er meer zaken om op te letten, zoals de fysieke afmetingen. Sony zet hier alles op een rijtje. Belangrijk om te onthouden: het moet een m.2 ssd zijn. Feitelijk niets anders dan een klein printplaatje, dat verschillende lengtes kan hebben.
Ssd's zijn weliswaar een stuk goedkoper dan een paar jaar geleden, het type ssd dat een PS5 vereist, is relatief duur. Daar komt bij, dat de PS5 één ruimte heeft voor uitbreidingen. Een heel kleine ssd van 250 GB of 500 GB monteren, is dan ook tamelijk zonde. Minimaal zou je voor 1000 GB moeten kiezen, en eigenlijk zeggen we: plaats direct 2000 gigabyte. Oftewel, 2 terabyte. Dan moet je, op moment van schrijven, rekening houden met een uitgave van minimaal pakweg 250 euro.
Samsung SSD 980 Pro als PS5 SSD
De ssd die we vandaag in een PS5 inbouwen, is de Samsung SSD 980 Pro met een capaciteit van 2 terabyte. Die is al een tijdje op de markt, maar nog altijd een van de snelste ssd's die je kunt kopen. Hij is dan ook nog wel wat duurder dan het minimum dat we noemden: reken maar op circa 350 euro.
Samsung belooft een leessnelheid van 7000 megabyte per seconde, meer dan genoeg dus voor de PS5. Daarnaast kan deze ssd maximaal 5100 megabyte per seconde aan data wegschrijven. Dat is van belang voor bijvoorbeeld het installeren van games of het opslaan van savegames.
Sommige ssd's zijn voorzien van een koellichaam, een blokje of een strook metaal dat zorgt voor afvoer van warmte van de ssd. De Samsung SSD 980 Pro heeft geen koellichaam. Onder normale omstandigheden is dat ook niet nodig, maar hij kan bij zeer intensieve schrijfacties erg warm worden. Dan kan de snelheid afnemen. Wij hebben de Samsung SSD 980 Pro zonder koellichaam getest en gebruikt, en hadden in een testperiode van enige weken regelmatig gebruik geen moment last van vertraging door oververhitting. Je kan het er dus op wagen.
Sony adviseert nadrukkelijk een ssd met een koellichaam. Om oververhitting van de SSD 980 Pro te voorkomen, kan je er een koellichaam op monteren. Dat moet je dan los kopen - duur is zoiets niet. Let er wel op, dat het niet te dik is. De ruimte in de PlayStation 5 voor de ssd is namelijk niet heel hoog. In totaal is er 8 millimeter ruimte op de printplaat van de ssd, dus het koellichaam mag niet dikker zijn dan pakweg 6 mm. Zolang je de ssd niet structureel en continu oververhit, zal hij er ook niet zo snel van stuk gaan. Maar goed, een gewaarschuwd mens...
Monteren van een Samsung SSD 980 Pro in een PlayStation 5
Het plaatsen van een ssd in de PS5 is niet ingewikkeld. Plaats de console op de zijkant met het logo, met dus de zijkant zonder logo naar boven. Doe dat bij voorkeur op een zachte, niet-statische ondergrond. Zorg er daarbij voor dat de voorkant van de console naar je toe ligt. Vervolgens til je voorzichtig de linkerbovenhoek van de witte plastic plaat aan de bovenzijde iets op. Daarna kan je dit paneel naar rechts schuiven en van de console verwijderen.
Direct zichtbaar is dan het afdekplaatje van de ruimte, waaronder je de PS5 ssd gaat plaatsen. De enkele kruiskopschroef is fluks losgedraaid, waarna je het plaatje kunt verwijderen. Daaronder is de ruimte zichtbaar voor de m.2 ssd. Het is mogelijk om verschillende lengtes ssd te gebruiken. Daarvoor kan je een steuntje verplaatsen, dat standaard op de uiterste afstand is gemonteerd. Hier zijn zoals je kunt zien vier andere afstanden voor mogelijk. Voor de Samsung SSD 980 Pro moet je de '80' hebben, eentje naar rechts dus. Dit is een zeer gangbaar formaat voor m.2 ssd's.
Met de steun eenmaal verplaatst, is het vervolgens zo simpel als de ssd onder een hoek in de daarvoor bestemde sleuf aan de rechterkant te steken. Die druk je daarna voorzichtig naar beneden, zodat je hem met een schroefje vast kunt zetten. Het afdekplaatje kan je weer terugplaatsen en vastschroeven. Vervolgens de zijplaat er weer op, PS5 aansluiten en opstarten maar.
In gebruik nemen van de extra PS5 ssd
Bij het opstarten herkent de PlayStation 5 meteen dat er een nieuwe ssd is geplaatst. Deze moet je formatteren. Daarvoor volg je de instructies op het scherm. Dat formatteren gaat vliegensvlug bij de Samsung SSD 980 Pro. Direct daarna doet de PlayStation 5 een test, om te zien of de ssd voldoende snel is. Met een gemeten leessnelheid van 5763,834 MB/s is de SSD 980 Pro ruimschoots voldoende snel.
Hierna kan je naar de instellingen van de PS5 gaan, om games en apps te verplaatsen van de interne opslag naar de nieuw bijgeplaatste SSD. Ook kan je deze hiervandaan opnieuw formatteren, indien nodig. Het verplaatsen van de 48 gigabyte grote game Horizon Zero Dawn kostte ons welgeteld 34,52 seconden. Ter vergelijking, het terugkopiëren van deze game naar de interne ssd van de PS5 vergde aanzienlijk langer: 3 minuten en 31,56 seconden.
Dat heeft alles te maken met de schrijfsnelheid, waar Sony eigenlijk niets over zegt. De Samsung SSD 980 Pro is hiermee beduidend sneller dan de ingebouwde ssd. Nu is 3,5 minuut bepaald de wereld niet om op te moeten wachten, maar het is toch prettig dat kopiëren naar de nieuwe opslag nog een heel stuk sneller gaat.
Conclusie
Wij hebben een aantal weken gegamed met de Samsung SSD 980 Pro in onze PlayStation 5 en geen moment iets gemerkt van vertraging of haperen. Toch zouden we adviseren om een koellichaam te plaatsen indien je deze ssd kiest als uitbreiding van de opslag van je PS5. Al is het maar voor de zekerheid. Het alternatief is Samsungs eigen, nieuwe SSD 980 Pro met heatsink te kopen. Die heeft het bedrijf onlangs geïntroduceerd, onder meer speciaal voor de PlayStation 5.