Pro
Nieuws   |   Opslag intern

Seagate: 30 TB harde schijven met HAMR zijn er 'voor eind van het jaar'

Seagate: 30 TB harde schijven met HAMR zijn er 'voor eind van het jaar'
Seagate Exos Corvault, nu nog zonder HAMR disks

Op IBC 2023 toonde Seagate een indrukwekkende opslagoplossing met een capaciteit van 2 petabyte, maar misschien nog wel indrukwekkender was de belofte dat die capaciteit vóór eind dit jaar met een factor 1,5 moet toenemen. De troefkaart daarbij is hamr: heat assisted magnetic recording. Deze heilige graal van de diskfabrikanten moet eindelijk onder handbereik zijn. De eerste exemplaren hebben klanten al bereikt, zo vertelde een woordvoerder ons. Voor eind 2023 moeten er disks van 30 terabyte te koop zijn. En dat heeft forse consequenties.

HAMR: heat assisted magnetic recording

De stelling dat hamr een technologie is die op zich laat wachten, mag je een eufemisme noemen. Over hamr heeft Seagate het al meer dan tien jaar. Aan de andere kant, in 2013 meldde het bedrijf al dat het in 2020 wel eens zo ver kon zijn. Dan valt 2023 nog wel mee, qua vertraging. Maar toch, kenners kijken hier al lang naar uit. De reden is simpel: deze doorontwikkeling van de aloude magnetische opslag moet een forse sprong in capaciteit mogelijk maken. Door de locatie op de draaiende metalen schijven te verhitten met een laser, moet op een veel kleinere ruimte meer data kunnen worden weggeschreven. De praktijk is bijzonder uitdagend, maar kennelijk heeft Seagate de klus geklaard: de eerste hamr disks zijn al verstuurd naar klanten. Brede beschikbaarheid moet binnenkort volgen.

Daarmee stapt het bedrijf van het huidige maximum van 22 terabyte naar maar liefst 30 terabyte, een forse sprong. Voor 2026 staat al een capaciteit van 50 terabyte op de planning. Dit alles nog altijd binnen de aloude 3,5-inch form factor die harde schijven al zoveel decennia kenmerkt. Eén belangrijke consequentie is dat de datadichtheid in bijvoorbeeld datacenters ook fors toeneemt. Zo introduceert Seagate deze IBC zijn Exos Corvault oplossing, waarover hieronder meer. Deze ingenieuze opslagvorm kan met de huidige stand van zaken tot 2 petabyte ruimte bieden als een enkel opslagvolume. Dat is mogelijk doordat er 106 schijven van 22 terabyte per stuk in passen. Met de komst van hamr wordt dat 106 keer 30 TB, zonder dat er een kubieke centimeter meer ruimte nodig is. Ook het stroomverbruik blijft gelijk.

Harde schijven en duurzaamheid

Dat maakt een oplossing met hogere datadichtheid automatisch duurzamer: er is minder ruimte en stroom nodig. Uiteraard moet je dat wel zien in de context van de continu toenemende vraag naar opslag: al die 8K video's die we met onze smartphones schieten, vergen ook meer ruimte. Om die reden zet Seagate ook in op andere vormen van duurzaamheid, zo vertelde men ons.

De interessantste daarvan is zonder meer het programma om oude harde schijven te hergebruiken. Oude disks zijn nu niet direct synoniem met betrouwbaar, maar volgens de woordvoerder die we spraken levert Seagate herstelde ('refurbished') schijven uit datacenters inclusief garantie, voor een aantrekkelijke prijs. Deze zijn bijvoorbeeld prima inzetbaar voor minder intensieve taken. Grote uitdaging voor het bedrijf is niet eens het controleren en herstellen, daarvoor heeft het wereldwijd diverse grote fabrieken. Het lastigste is om de oude eigenaars van de schijven te overtuigen de disks in te leveren, in plaats van te laten versnipperen. Dat is namelijk de gangbare procedure voor oude disks: in hele kleine stukjes laten zagen, vanuit beveiligingsoogpunt.

Feitelijk een heel slecht idee: in de eerste plaats maakt het de schijven veel lastiger herbruikbaar, want de snippers kunnen iet meer goed gescheiden worden in afzonderlijke metaal- en plastic soorten. Daarnaast zijn zelfs kleine schijffragmenten nog uitleesbaar met behulp van krachtige microscopen en andere apparatuur. Dus echt veilig is het ook niet. Beter is het, aldus Seagate, om de disks secuur te laten wissen en vervolgens verantwoord uit elkaar te laten halen - of dus te herstellen voor hergebruik.

Seagate Exos Corvault: tot 2 petabyte in een pizzadoos

De Seagate Exos Corvault is een opslagoplossing van het bedrijf die rekening houdt met dat doel. Oftwel, een 'pizzadoos' serverbehuizing, bestemd om in een server rack te monteren. De tot 106 aanwezige disks kunnen alle veilig worden gewist voor verwijdering; bovendien kunnen ze zichzelf versleutelen, zodat de aanwezige data alleen uitleesbaar is voor wie de cryptografische sleutel heeft. 

Seagate Exos Corvault, nu nog zonder HAMR disks

Heel bijzonder aan het systeem is hoe het omgaat met defecten. In een standaard opslag voor servers betekent een defecte sector op een schijf meestal dat deze een signaal uitstuurt om zich te laten vervangen. Een systeembeheerder moet 'm dan uit het rek halen en een nieuwe schijf plaatsen. De oude, met wellicht slechts een paar defecte sectoren, gaat de versnipperaar in. De Exos Corvault kan een schijf met een defect tijdelijk uitschakelen, waarbij de erop aanwezige data eerst naar andere - extra, redundant aanwezige - locaties wordt gekopieerd. Vervolgens kan het een schijf per platter-kant deactiveren, om de disk met de resterende gezonde delen vervolgens weer online te brengen. Zo kan een 22 TB disk verder werken als een 19 TB disk, bijvoorbeeld.

Seagate noemt deze vorm van self-healing autonomous drive regeneration (ADR). Hoe dan ook betekent het dat een systeembeheerder er geen werk aan heeft, en schijven een veel langere functionele levensduur hebben. De Exos Corvault is voor aangesloten systemen zichtbaar als een enkel opslagvolume. Individuele schijven in het systeem zijn een soort sectoren. Ze zijn groepsgewijs gekoppeld aan sas-controllers, die weer gezamenlijk worden aangestuurd door een overkoepelende controller. Deze is, net als de voeding, redundant uitgevoerd. Volledige uitval is daardoor een zeer laag risico.

De Exos Corvault is beschikbaar in twee servervarianten, een 4U en een 5U-versie, met respectievelijk 106 of 84 disks van 22 TB. Zoals geschreven is een variant met 30 TB hamr schijven op komst.