Review   |   Speakers

Sony HT-A7000 review: deze high-end soundbar combineert bioscoopgeluid met verstaanbare stemmen

Sony HT-A7000 review: deze high-end soundbar combineert bioscoopgeluid met verstaanbare stemmen
De Sony HT-A7000 is het topmodel soundbar van het merk op dit moment. Met 500 watt versterkervermogen en 11 ingebouwde speakers levert hij een imposante bijdrage aan je kijkplezier.

Een soundbar neem je doorgaans, omdat je niet al te veel ruimte wilt opofferen aan afzonderlijke luidsprekers. Goed, je neemt hem allereerst, omdat je het iele geluid van je platte tv beu bent. Maar vervolgens kwam je uit op een soundbar, omdat die zo lekker compact is. Een dunne strook aan de voet van je tv, maar toch veel beter geluid. Alleen, soundbars zijn er in soorten en maten. Je hebt hele kleine, en dan heb je exemplaren zoals de Sony HT-A7000, onderwerp van deze review. Niet klein, maar oh wat een geluid.

Een surroundsysteem vermomd als soundbar

Sony HT-A7000 dozenDe Sony HT-A7000 is een soundbar, maar het is ook eigenlijk een surround systeem. Die indruk van geluid dat om je heen beweegt kan hij wekken met zijwaarts en omhoog gerichte luidsprekers. En doordat hij surround soundtrack kan verwerken in formaten als Dolby Atmos en DTS:XT. Je kan er ook een 'echt' surroundsysteem van maken, met dus meerdere speakers. Daarvoor levert Sony optionele achterluidsprekers en een subwoofer. Die kregen we voor de test erbij, waardoor de kamer zich toch weer aardig met speakers vulde. Al is dat een beetje overdreven: de surroundspeakertjes zijn bescheiden van omvang. De subwoofer niet echt, maar die stopten we weg in een hoekje. Maar toch, drie dozen waar je een enkele verwacht.

Past beter bij een grote TV dan bij een kleine

Eenmaal uitgepakt blijkt de HT-A7000 echt heel groot te zijn. Hij is met zijn 130 cm breder dan het tv-meubel, althans, dan een van de twee waarmee we hebben getest. Hij is ook breder dan de 55-inch tv waarmee we hem combineren. Dit is geen onopvallend strookje onder je televisie. Dit is een monumentale monoliet, die rechtopgeplaatst ook dienst zou kunnen doen als decorstuk in een sciencefiction film over apen. Het moge duidelijk zijn, dit is een soundbar om te combineren met een 65-inch of grotere tv. Kleiner kan, maar het ziet er toch een beetje raar uit.

Sony HT-A7000

Sony heeft de hoogte met 8 cm redelijk beperkt weten te houden, maar dikke kans dat je je tv toch even anders op z'n pootjes moet zetten. Anders kan het zijn dat het infraroodontvangertje opeens schuil gaat achter de soundbar. Nu kan de HT-A7000 dankzij hdmi cec overweg met voor de tv bestemde commando's, maar in onze ervaring werkte dat beter voor het volume dan voor het navigeren door menu's. 

Met een diepte van ruim 14 cm heb je aardig wat ruimte voor de tv nodig. Ophangen kan ook, als je televisie zich ook aan de muur bevindt. Sony levert de daarvoor vereiste beugel mee. Stevige bouten zijn vereist, want het gevaarte weegt iets minder dan 9 kilogram.

Die extra speakers

Sony HT-A7000 - SA-RS3 achterluidsprekersDat is dus exclusief de optionele extra speakers. Sony leverde voor onze luistertest een setje SA-RS3S achterspeakers mee. Deze zijn tamelijk bescheiden van omvang, net geen 19 cm hoog en 10 cm breed en diep. Je kan ze dus makkelijk kwijt, enkel beperkt door de niet bijzonder lange stroomkabel. 

De draadloze subwoofer is een ander verhaal. Sony heeft meerdere modellen beschikbaar voor de huidige generatie soundbars. We kregen het relatief bescheiden SA-SW3 model. Relatief bescheiden, want hij meet nog altijd 20 bij 38 bij 40 cm - en heeft een vermogen van maar liefst 200 watt. Ook voor dit apparaat volstaat een stroomaansluiting, het geluidsignaal gaat door de lucht.

Sony HT-A7000 prijs

Voordat we nader ingaan op wat wat al deze speakers vermogen, een woord over de prijs. Daar kan je namelijk moeilijk omheen. De HT-A7000 kost rond de 1400 euro. De SA-SW3 subwoofer tikt daar 500 euro bij. Wil je ook geluid dat direct van achter je komt, dan mag je nog eens 500 euro neertellen voor de SA-RS3S speakers. Dat is enigszins prijzig voor een stel draadloze, actieve speakers met een versterkervermogen van 50 watt per stuk. Het kan nog duurder, want Sony heeft ook luxere de SA-RS5 in het assortiment. Ook voor de subwoofer is er een groter broertje, de SA-SW5 levert 300 watt vermogen voor 800 euro.

Enfin, het hele setje zoals getest komt dan dus neer op 2400 euro. Ter vergelijking, de Sony HT-A9 die we enige tijd geleden bespraken, kost inclusief dezelfde subwoofer 2300 euro. Dat is wel iets om in het achterhoofd te houden.

De Sony HT-A7000 nader bekeken

Voor zo'n uitgave verwacht je wel het een en ander. De Sony HT-A7000 zou je tekort doen, door hem te omschrijven als 'het een en ander'. Het is een zeer solide geconstrueerd apparaat. Het design kunnen we omschrijven als industrieel. De hele voorzijde is een metalen rooster, waarachter ergens net rechts van het midden een blauw oplichtend schermpje zit. Anders is de achterzijde, daar zien we vooral hard plastic. De bovenkant contrasteert flink met voor- en achterzijde. Uiterst links en rechts tref je daar speakerdoek, met eronder schuin omhoog gerichte speakers. Die zijn bestemd voor 'geluid van boven' in Dolby Atmos soundtracks.

Sony HT-A7000 voorzijde

Tussen die uitersten in is de HT-A7000 glanzend zwart. Fraai, maar gevoelig voor vingerafdrukken en, bijvoorbeeld, pootafdrukken van huisdieren. In het oppervlak is een aantal aanraakgevoelige knopjes verwerkt. Daarmee kan je ondermeer rechtstreeks een paar demo's activeren, die in het brein van de HT-A7000 zijn opgeslagen. Indrukwekkend, maar na een paar keer heeft iedereen in je vriendenkring ze wel gehoord.

Sony HT-A7000 huisdiergevoelige tiptoetsenJe kan ze ook gebruiken als je de afstandsbediening kwijt bent. Dat klinkt handig, maar eigenlijk had Sony deze knopjes van ons wel mogen weglaten. Ze zijn niet alleen tamelijk overbodig, maar werken ook iets te goed samen met huisdieren. Het overkwam ons regelmatig tijdens een kijk- en luistersessie: de TechFi poes des huizes, aangetrokken door de aangename warmte van de 500 watt versterkervermogen van de HT-A7000, nestelde zich op de bovenkant. Om vervolgens pardoes de soundbar uit te schakelen.

500 watt, 11 kanalen, van alle markten thuis

Dat brengt ons terloops op het binnenwerk van deze imposante soundbar. 500 watt vermogen dus, verdeeld over niet minder dan 11 kanalen. Het is een zogenaamde 7.2.1 soundbar, met twee omhooggerichte Dolby Atmos drivers. In de soundbar zelf zitten naast die twee omhooggerichte speakers nog twee zijwaarts gerichte tweeters en vijf frontspeakers, plus een dubbele subwoofer: 11 in totaal dus. Met de optionele achterspeakers kan je er 13 van maken, voor een 9.2.1 opstelling. Gekkigheid.

Afgezien van de indrukwekkende hoeveelheid versterking en dito aantallen speakers, zit er nog een hoop rekenkracht in de HT-A7000. Hiermee kan deze soundbar praktisch elk type audiobestand verwerken dat je hem voert. Niet alleen elke variant van Dolby Digital of DTS die de respectieve merken hebben bedacht. Ook tal van audiobestanden, waaronder zeer hoogwaardige formaten voor hifi-kwaliteit geluid. Zie de tabel voor alle mogelijkheden, maar neem het van ons aan: dit is een zeer veelzijdig apparaat.

Ook draadloos kan de HT-A7000 met elke belangrijke standaard overweg: Chromecast, Spotify Connect en Airplay 2 via wifi, plus de aac, ldac en sbc codecs via bluetooth.

Naast het verwerken van een overvloed aan verschillende standaarden en typen audiobestanden, kan de HT-A7000 zelf ook nog enige bewerkingen doen op het aangeboden materiaal. Hij heeft een paar verschillende geluidsmodi: bioscoop, muziek en standaard. Dat is aangenaam overzichtelijk. Ook zijn er een nachtmodus, stemmodus en een 'immersive audio enhancement' als extra's beschikbaar.

Last but not least beheerst deze soundbar een groot aantal virtuele surround standaarden én zogeheten spatial audio, waaronder uiteraard Sony 360 Spatial Sound. Kortom, de Sony HT-A7000 is van alle markten thuis.

Sony HT-A7000 in gebruik nemen

Sony HT-A7000 HDMI-ingangHet aansluiten van de HT-A7000 is tamelijk triviaal. Een kabel voor stroom en een hdmi-kabel tussen tv en soundbar, en je bent onderweg. Het is wel van belang dat je tv overweg kan met hdmi arc: audio return channel. Elke tv van de afgelopen tien jaar voldoet daar wel aan. Mocht je onverhoopt een model hebben waarbij dit niet werkt, dan heeft de soundbar nog een optisch digitale en een analoge ingang. Via die weg ben je wel beperkt tot basis surround codecs. Er is een aparte jack om een geschikte Bravia tv op aan te sluiten, die dan als centerkanaal kan werken. Meer hierover lees je in onze HT-A9 review.

Eenmaal aangesloten via hdmi kan je de HT-A7000 inregelen. Daar hoef je weinig voor te doen. Met de meegeleverde afstandsbediening druk op op 'Home'. Daarmee beland je in het menu van de soundbar, waardoor je op je tv kunt navigeren. Heel veel opties zijn er niet en de meeste regel je sneller via de afstandsbediening. De eerste keer dat je de soundbar gebruikt, is dit menu wel essentieel. 

Via dit menu kan je namelijk de draadloze subwoofer en achterluidsprekers verbinden en controleren. Ook bevindt zich hier de automatische inregeling. Hiervoor ga je met de afstandsbediening op je ideale luisterpositie zitten. Vervolgens bepaalt de soundbar met behulp van een serie testtonen wat de optimale volumes en timings zijn voor de diverse luidsprekers. Het hele proces is in een minuutje geregeld.

Sony HT-A7000 kamerkalibratie

Sony HT-A7000 optisch digitaal en analoog in

Om even vooruit te lopen op de volgende paragraaf: dit proces van meten en afstemmen werkt beduidend beter in een symmetrische, rechthoekige opstelling dan in een minder conventionele kamerindeling.

Onze testopstelling en test

We hebben de Sony HT-A7000 in twee scenario's getest. Een keer in een relatief grote kamer met aan een kant een open keuken, met een relatief laag plafond van ca. 2,6 meter. Deze kamer heeft een symmetrische indeling: tv-meubel aan een lange wand, er tegenover op ca. 4 à 5 meter afstand een bank, salontafel ertussen. Aan een zijkant een glazen pui naar de tuin, aan de andere kant een 'open' verbinding naar de rest van de kamer met eettafel en keuken. Niet ideaal voor een soundbar, die zijn surround-ervaring moet ontlenen aan reflecties langs zijwanden. Aan een kant is de wand namelijk te ver weg om iets te laten reflecteren. De surround speakers stonden hier tegen de achtermuur, op de bankleuning. De subwoofer naast het tv-meubel.

Onze tweede testomgeving, waar we de HT-A7000 langer hebben gebruikt, is een kleinere kamer van ca. 5 bij 3,5 meter met een relatief hoog plafond van ruim 3 meter. Hier stond de soundbar op een ca. 45 graden gedraaid meubel in een hoek van de kamer. Aan een kant min of meer aansluitend op een wand met een stellingkast vol boeken en diverse snuisterijen. Aan de andere kant een korte wand, met daarna een open doorgang en een langere wand - maar ook hier niet echt een muur om tegen te reflecteren. De surround-luidsprekers stonden ook hier eerder naast (schuin boven) de luisteraars dan achter ze. De subwoofer stond hier achter het schuin geplaatste tv-meubel.

In beide ruimtes hebben we de HT-A7000 getest met diverse bronnen - ultra hd blu-ray, gewone blu-ray, streaming video van diverse diensten, streaming audio, games. Alles bij elkaar vele tientallen uren, om een gedegen indruk te krijgen van wat deze soundbar vermag.

Sony HT-A7000 in de praktijk: uitstekend voor stemmen

We hebben de HT-A7000 zowel met als zonder geactiveerde achterluidsprekers en subwoofer beluisterd. Sony levert het apparaat immers op zichzelf. Ook op zichzelf weet deze soundbar te imponeren. We durven wel te stellen dat veel mensen de subwoofer kunnen missen. Het hangt een beetje af van wat voor programmaa's je kijkt. Voor de dagelijkse Big Brother update of het 8-uur journaal is de sub volstrekte overkill. Hetzelfde geldt voor de achterluidsprekers. Die voegen letterlijk een extra dimensie toe, maar bij veel materiaal mis je ze niet.

Eén ding moet ons direct van het hart. De kwaliteit van spraak, dus de stemmen van acteurs in je favoriete serie of zeg, Arjen Lubach in de Avondshow, is een openbaring. Dit is iets waar veel soundbars het laten afweten. Spraak valt dan weg in de mix, en wordt een beetje een brei met de rest van het geluid. Daardoor zijn stemmen vaak lastig verstaanbaar. Niets van dat al met deze Sony. Spraak was eigenlijk bij elk programma, elke film en elke serie die we hebben bekeken en beluisterd bijzonder goed te volgen. Het klinkt als iets triviaals, maar is wat ons betreft eigenlijk belangrijker dan of de explosies de ramen wel realistisch laten rinkelen.

Daar komt bij dat de HT-A7000 het voor 'gewoon tv-geluid' ook goed doet bij relatief lage volumes. Veel speakers komen pas tot hun recht als ze de spierballen mogen spannen, maar dat staat op gespannen (sorry) voet met de relatie met de buren. Je koopt niet per se een soundbar van 1400 euro om je praatprogramma naar keuze beter te kunnen horen, maar met de HT-A7000 kán het wel. Een laag volume en toch goede verstaanbaarheid. De klankkleur en plaatsing van het geluid zijn bovendien vele klassen beter dan van een televisie.

Surround - als het werkt

Sony HT-A7000 - SA-RS3 achterluidsprekerDoor geluid langs wanden en plafonds te weerkaatsen kan de HT-A7000 ook zonder een batterij speakers in de kamer een surround-ervaring creëren. Althans, dat is de belofte. In de praktijk merkten we dat het in onze eerste testomgeving veel beter werkte, dan in de tweede. De algoritmes hebben gewoon hun begrenzing. In een 'voorspelbare' ruimte doen ze het opvallend goed. Ook zonder actieve achterluidsprekers weet de HT-A700 daar geluid en effecten naast, boven en achter de luisteraar te plaatsen.

In de andere opstelling verging het deze soundbar het op dat vlak een stuk minder. Een boekenkast - ja, sommige mensen hebben die nog - leent zich sowieso minder voor weerkaatsingen dan een strak gestucte muur. De schuine opstelling van de soundbar hielp duidelijk ook niet. Tel daarbij op een relatief hoog plafond en het surround-effect kwam, zeker bij 'normale' speelvolumes, niet lekker uit de verf. Dan bewijzen de losse achterspeakers goede diensten. Al blijft in deze omgeving ook daarmee de samenhang in het geluidsbeeld wat achter in vergelijking met meer uit elkaar geplaatste afzonderlijke luidsprekers. Af en toe keken we verbaasd op als een achterspeaker wat van zich liet horen. In onze eerste testomgeving sloten die aanzienlijk beter aan op het door de soundbar gecreëerde geluidsveld.

Dat bioscoopgevoel

Maar er is meer dat bijdraagt aan dat bioscoopgevoel. Draai het volume van de HT-A7000 omhoog bij het kijken van een mooie film of serie, dan merk je dat deze soundbar meer te bieden heeft dan goed verstaanbare stemmen. Het misbaar en de komische geluidseffecten waarmee Meilin in een rode panda verandert in Turning Red knallen uit de speakers. Hetzelfde geldt voor het geweld en de minder komische geluidseffecten van actiefilm Nobody. Elke klap landt en zorgt ervoor dat je nog meer meeleeft met het personage van Bob Odenkirk. De exploderende vloot in Game of Thrones doet horen en zien vergaan op de HT-A7000.

Sony HT-A7000

Sony HT-A7000 - SA-SW3 subwooferZetten we dan de achterspeakers aan en draaien we het volume van de subwoofer wat op (niet te hoog, standje 3 of 4 was al meer dan genoeg), dan krijgt je film echt die extra dimensie die goed geluid toevoegt. De scènes uit de Eerste Wereldoorlog in The King's Man (verder geen enorme aanrader) laten je voelen hoe het middenin de loopgraven eraan toe gaat. De capriolen en achtervolgingen van Venom in de gelijknamige film worden stunts met impact, waardoor je op het randje van de bank gaat zitten.

Ook de epische ruimtegevechten in The Expanse op Prime Video of de grommende Formule 1 motoren van Drive to Survive op Netflix laten zien wat een goede soundbar als de HT-A7000 vermag. Dit is ook waar de subwoofer zijn waarde bewijst, want die gaat nog wel een paar tandjes dieper dan de ingebouwde woofers dan de soundbar zelf. Maar ook als we naar minder effectrijk materiaal kijken, van de avonturen van Neil Caffrey in White Collar van een paar jaar geleden tot die van Jack Reacher in de gelijknamige serie van dit jaar: de HT-A7000 voegt een belevingslaag toe en draagt zo bij aan het kijkplezier. 

Muziek op de Sony HT-A7000

Voor muziekweergave heeft de Sony HT-A7000 in principe uitstekende papieren. Hij ondersteunt alle denkbare standaarden, zowel voor muziekbestanden als streamingmethoden. Spotify is zelfs ingebouwd, maar casten werkt ook. Het moet gezegd, het klinkt zeker niet slecht. En als je beschikt over 360 graden 'spatial audio' én je inrichting helpt mee, dan zit je er werkelijk middenin. Spatial audio is echt iets anders dan 'surround', en wat ons betreft heeft het veel meer toegevoegde waarde dan standaard meerkanaals muziek. 

Toch is er bij muziek veel te zeggen voor gewoon goede stereoweergave. Hoewel de HT-A7000 met zijn ontzagwekkende breedte en 'Immersive Audio Enhancement' een aanzienlijk breder stereobeeld op kan roepen dan minder fors geschapen soundbars, blijft het toch... een soundbar. Zet twee vloerstaanders drie meter uit elkaar en je hebt een luisterervaring die een soundbar niet kan evenaren. Aan de andere kant, daarmee vertellen we ook niets nieuws. Wie hecht aan dat wijdse geluid, kiest niet voor een soundbar. Wie er minder om maalt en juist gaat voor gemak en een alles-in-één oplossing, die kan prima uit de voeten met de HT-A7000. Ook voor muziek. 

Sony HT-A7000 Sony HT-A7000 accessoires - afstandsbediening, muurbeugels, kabels Sony HT-A7000 muurbeugels Sony HT-A7000 display close-up Sony HT-A7000 tiptoetsen aan bovenzijde Testschijf voor surround tracks Sony HT-A7000 - SA-RS3 achterluidsprekers Sony HT-A7000 - SA-RS3 achterluidspreker Sony HT-A7000 - SA-SW3 subwoofer Sony HT-A7000 Sony HT-A7000 kamerkalibratie Sony HT-A7000 HDMI 2 Sony HT-A7000 USB en 3,5 mm audio-in Sony HT-A7000 optisch digitaal en analoog in Sony HT-A7000 Sony HT-A7000

Conclusie

De periode met de Sony HT-A7000 is ons heel goed bevallen, dat moge duidelijk zijn. Het is een bijzonder veelzijdige soundbar, die veel meer levert dan simpelweg 'beter geluid dan de tv'. Het is absoluut een aanrader voor filmliefhebbers. Alles met een complexe soundtrack, geluidseffecten en mooie muziek komt tot leven op de HT-A7000. Ook voor gamen is het een fijne metgezel, al zijn we daar in de review niet op ingegaan. Gamen en films liggen qua ervaring goed in elkaars verlengde. 

Gezien de prijsstelling is het een interessante vraag of je voor de ook door ons besproken HT-A9 moet gaan, of de HT-A7000. Het antwoord hangt af van de kamer en inrichting waarin je ze gaat gebruiken. De HT-A7000 heeft een grote klankkast en dat hoor je, zeker in het laag. De kleinere speakers van de HT-A9 kunnen daar niet helemaal bij meekomen. Aan de andere kant, bij een minder conventionele inrichting loopt de kamerkalibratie van de HT-A7000 tegen zijn grenzen aan. De los van elkaar te plaatsen zuiltjes van de HT-A9 bieden dan soelaas voor een overtuigende surround-ervaring.

Voor beide oplossingen geldt dat de optionele subwoofer een luxe is. Het kan zonder. Maar ben je een filmliefhebber, zeker van genres die wat imposantere soundtracks hebben dan Noord-Koreaans plattelandsdrama, dan zouden wij zeggen: doe die sub er gewoon bij. De SA-RS3 achterluidsprekers voegen wat ons betreft minder toe. Die vinden we ook tamelijk aan de prijs, als je bekijkt wat je er nou precies voor krijgt.

Uitstekend Maart 2022

Sony HT-A7000

 

Sony HT-A7000 in een oogopslag
Afmetingen 130 x 8 x 14,2 cm (B x H x D)
Gewicht 8,7 kg
Aansluitingen HDMI eARC, HDMI-in
Optisch digitaal in
Stereo mini analoog in
USB-A
Draadloos

WiFi 5: 
Chromecast, Spotify Connect, Airplay2

Bluetooth 5.0: 
AAC, SBC, LDAC (ontvangst)
SBC, LDAC (zender)

Speakers

2x tweeter, 5x mid-range driver, 2x woofer

7.1.2 configuratie

Versterker 11 kanalen
500 watt (totaal)
Surround formaten

HDMI-ingang/eARC
Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual mono, DTS, DTS HD High Resolution Audio, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS:X, LPCM

Optisch digitaal in:
Dolby Digital, Dolby Dual mono, DTS, 2-kanaals LPCM

Virtuele surround S-Force PRO, Vertical Surround Engine, Dolby Speaker Virtual, Dolby Surround, Neural:X
audio
bestandsformaten
Via USB:
DSD(.dsf / .dff ), Wav, Flac, ALAC(.m4a, .mov), AIFF(.aiff, .aif), HE AAC, AAC, mp3, Monkey Audio, WMA, Ogg Vorbis
Geluid
modi en effecten

Modus:
Auto Geluid, Bioscoop, Muziek, Standaard

Effect:
Nachtmodus, Stemmodus, Immersive Audio Enhancement

Optioneel

Subwoofer (draadloos)
Sony SA-SW3, Sony SA-SW5

Achterluidsprekers (draadloos)
Sony SA-RS3, Sony SA-RS5

Adviesprijs € 1400
Kopen

Bol.com