Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony WF-C710N review: betaalbare middenklasse oortjes met goede specs

De Sony WF-C710N biedt goede ruisonderdrukking en een zeer lange werktijd op een acculading. Hij is zeer geschikt voor het voeren van gesprekken; alleen de gevoeligheid voor wind is iets om rekening mee te houden.
De Sony WF-C710N biedt goede ruisonderdrukking en een zeer lange werktijd op een acculading. Hij is zeer geschikt voor het voeren van gesprekken; alleen de gevoeligheid voor wind is iets om rekening mee te houden.

Op het vlak van noise-cancelling heeft Sony een ijzersterke reputatie in het topsegment, zowel qua link type="article" id="2040" target="_self" name="oortjes"] als over-ear hoofdtelefoons. Aangezien niet iedereen de hoofdprijs betalen wil betalen voor draadloze oordoppen, heeft het merk heeft ook goedkopere modellen. Daarbij rekent het vast op een zeker halo-effect, om de glans van de vlaggenschepen over te dragen op die betaalbare oortjes. Bij de WF-C700N zagen we echter dat deze draadloze in-ears van circa 130 euro ook prima op zichzelf konden staan. Zeker qua accuduur en ruisonderdrukking. We waren dan ook benieuwd naar de opvolger, de Sony WF-C710N.

Deze WF-C710N volgt hetzelfde pad, zonder dramatische sprongen te maken. Iets dat de lichte verandering in de modelnummering ook wel aangeeft. De basispropositie blijft, net als het prijspunt. Met 119 euro introductieprijs zijn ze zelfs een tikje goedkoper. Uiteraard kun je de oudere WF-C700’s momenteel voor heel wat lagere prijzen scoren, als je rondshopt.

Sony WF-C710N: valt op met accuduur

Geen grote veranderingen dus, maar er is wel vooruitgang te noteren. Onder meer in de vorm van een nog beter batterijleven van 8,5 uur met NC ingeschakeld. Volgens Sony is de adaptieve noise-cancelling bovendien verbeterd. 

Als het gaat om functies kun je rekenen op multipoint (zodat je met twee apparaten tegelijkertijd kunt verbinden), maar niet op betere Bluetooth-codecs. AptX en LDAC zijn afwezig, AAC is het beste waar je op kunt rekenen. Op zich niet zo verbazend bij een oortjes die eerder op de grens tussen budget en middenklasse vertoeven. Ook dat je de case niet draadloos kunt laden is niet verrassend. Al was een snellaadmodus wel mooi geweest, nu moet je 3,5 uur wachten om de oortjes op te laden.

Design van de WF-C710N: Glass Blue is een echte opvaller

Sony zorgt bij de WF-C710N’s (opnieuw) voor een kekke kleuroptie. De muntgroene C700N’s vonden we al fraai, maar de blauw-transparante editie van de WF-C710N is nog een stuk extravaganter. Zowel bij de case als de oortjes zelf kun je bij deze Glass Blue-versie de interne onderdelen bewonderen. Dat laat het geheel heel ‘technisch’ lijken. Het doet wat denken aan doorzichtige IEM's van Chinese fabrikanten of aan een gaming-pc - gelukkig zonder verlichting. De vraag is wel hoe die doorzichtige case op langer termijn voor de dag zal komen. Wie iets discreters zoekt, kan terecht bij zwarte en witte uitvoeringen. Een roze editie is je vierde optie.

Sony WF-C710N

De WF-C710N bedienen doe je door te tikken op een groot touchvlak. Geen fysieke knoppen meer zoals bij de voorganger, wat wel spijtig is. De touchknoppen reageren goed, maar verschillende functies bedienen door verschillende keren te tikken is in de praktijk vaak onhandig. Je tikt bijvoorbeeld meermaals links of rechts om het volume te verlagen. Maar twee of drie keer tikken doet ook iets, zoals Spotify Tap activeren of verspringen naar een ander nummer. Als je rondloopt, doe je hierdoor vaak net iets anders dan je van plan was.

Licht in de oren

Topmodellen draadloze oordoppen pakken vaak uit met drivers of speakertjes van 10 mm diameter of meer. Groter is beter, luidt het dan, maar dat moet je met een korrel zout nemen. Dat de drivers van de WF-C710N kleiner zijn, hoeft geen beletsel te zijn voor de geluidskwaliteit. De strak getekende WF-C710N vertrouwt op 5-mm drivers , waardoor de toestellen zelf lekker compact blijven. Al zijn deze oortjes vergeleken met de concurrentie ook weer niet de kleinste, met 5,2 gram per stuk zin ze nauwelijks zwaar te noemen. Wel is het voelbaar meer dan de een gram lichtere WF-C700N.

Sony WF-C710N

De grotere koffiebonen van de nieuwe modellen zitten echter even goed als de voorgangers. Een kleine verdikking onderaan elk oortje zorgt voor ondersteuning op de antitragus, de uitstulping net boven je oorlel. Oorvormen zijn nogal persoonsafhankelijk, maar bij mij bleven de WF-C710N’s perfect zitten tijdens wandelingen en roeisessies. Een IPX4-label betekent echter dat deze oortjes niet echt gemaakt zijn voor intense sportsessies.

App presenteert de essentie eerst

Zoals altijd bij Sony gebruik je bij de WF-C710N de Sound Connect-app (voorheen: Sony Headphones Connect). Een mooie toets is dat de app zich aanpast aan de kleur van kleur van je oortjes. Waar Sony’s app vroeger een overdaad aan informatie presenteerde, is dat nu wel anders. Om te beginnen heeft de WF-C710N heel wat minder functies dan pakweg de WF-1000XM5, wat het eenvoudiger houdt. Sony heeft daarbij alles ook beter georganiseerd. Hierdoor moet je iets meer tikken om instellingen te vinden, maar word je niet overweldigd door functies. In de app vind je ook veel uitleg in het Nederlands over het gebruik van de oortjes.

Los van firmware-updates, moet je vooral in de app zijn om noise-cancelling in te stellen en voor de equalizer. Aangezien je kunt kiezen voor een adaptieve modus, moet je zelfs voor die ruisonderdrukking niet vaak in de app zijn. De Sony’s identificeren secuur of je zit of rondloopt, en passen de NC aan. Je kunt ook diep in de NC-instellingen duiken en het allemaal zelf instellen. Zelfs welke intensiteit je wenst op een bepaalde tijdstip of locatie, zodat de oortjes bijvoorbeeld op kantoor meteen het juiste niveau selecteren.

Sony Sound Connect-app - eigen equalizer maken

De equalizer werkt goed. Ik blijf fan van de functie die je helpt om een weergave te vinden die bij je smaak past. Terwijl je een eigen track speelt via Spotify of een andere dienst, krijg je vijf bollen te zien. Elk bol staat voor een andere tuning. Kies je er een, dan krijg je opnieuw vijf keuzes. Aan de hand van wat je nu selecteert, eindig je met een custom equalizer preset.

Zo klinkt de Sony WF-C710N: een donker feestje

Sony heeft een huisgeluid dat vaak wat 'donkerder' is, met wolligere bassen die muziek veel body geven en waar vocalen boven zweven. Die beschrijving past ook bij de WF-C710N, al kan je de weergave tot op zekere hoogte wel aanpassen. De details die een meer ruimtelijk gevoel geven zijn zo standaard wat minder present, wat een meer intense, directe klank oplevert. Niet slecht voor pop, rock en elektronica, denken we dan, en ook wel voor films. De baslijn bij 'Ocean Eyes' van Billie Eilish neemt op de oortjes een bijna even centrale rol in als de zang zelf, zonder dat laatste te overstemmen. Terwijl de indierock van 'The Destroyer' van Suzzallo vooral heel massief klinkt, gestreamd vanaf Qobuz op een Samsung Galaxy S24 Ultra.

Sony WF-C710N

De mooie live-versie van The Nationals 'Eucalyptus', met z'n snijdende beschrijving van een break-up, komt eveneens direct binnen. Met wat minder live-gevoel dan er bijvoorbeeld is bij het beluisteren van dit album via de Pi6. Heel diep duikt het nu ook weer niet, dat is dan wel weer een beperking van de 5-mm drivers. Maar geen nood, de WF-C710N heeft de drive om het toch opwindend te maken bij het luisteren. Kortom, kritiek is er vooral vanuit een heel audiofiele hoek, maar als je het bekijkt voor het luisteren naar mainstream muziek dan doen de WF-C710 het goed. 

De WF-C710N's zijn een goede keuze voor podcasts: spraak wordt relatief vol gepresenteerd. Bij sommige podcasts is de audiokwaliteit niet echt denderend; dan is de equalizerstand 'Spraak' wel nuttig. Ook om een aflevering mee te pikken van het nieuwe seizoen van 'Black Mirror' zijn deze Sony's een prima keuze. Het is opnieuw gedetailleerd en met goede dialogenweergave, maar niet heel groots. Ruimtelijke audio vind je niet in dit prijssegment, sowieso. Overigens kun je ook luisteren met één oordopje, terwijl het andere toestel in het doosje blijft zitten.

Degelijke noise-cancelling van de Sony WF-C710N

Heel goed gaan deze Sony’s niet om met wind. Tijdens een avondwandeling met de hond, terwijl het relatief stevig maar ook niet heel hard waaide, was de omgevingsmodus amper te gebruiken. Dat snap je nog, omdat de microfoons nu eenmaal op dat moment audio doorlaten. Maar ook met adaptieve noise-cancelling ingeschakeld was er nog turbulentiegeluid. De podcast die ik aan het beluisteren was, kon ik nog volgen, maar het lawaai stoorde wel. Een onverwacht resultaat, want meestal is Sony hier wel sterker in.

Sony WF-C710N

Buiten windgeraas is de noise-cancelling prima voor dit prijssegment. Net als bij de WF-C700N krijg je voor je geld een goed resultaat. Even goed als pakweg de WF-1000XM5 of toppers zoals de AirPods Pro of Bowers & Wilkins Pi6? Dat weer niet, je krijgt toch nog een aardige portie hogere frequenties binnen. Maar het lage, vermoeiende lawaai is grotendeels weg, waardoor je de WF-C710N ook op een vliegtuig of trein kunt gebruiken. Wie de review van de WF-C700N naleest, zal misschien denken dat we positiever waren over de NC op de voorganger. Dat klopt niet helemaal; de WF-C710N's presteren een tikje beter, maar het is wel zo dat het landschap veranderd is. Er zijn nu meer betaalbare middenklassers die op een hoger niveau presteren, zoals de JBL Live Beam 3.

Sony zegt een AI-algoritme in te zetten om spraakkwaliteit te verbeteren. In een stille omgeving is spraakwaliteit goed, echt indrukwekkend is het als er je belt met veel lawaai rondom je. Na enkele seconden hoor je het algoritme ingrijpen en verdwijnt zelfs loeiharde herrie zo goed als helemaal. Ook als er rondom je andere mensen aan het spreken zijn, weten de WF-C710N’s de eigen spraak er uit te lichten. Sterk!

Sony WF-C710N

Conclusie

De WF-C710N blijft een even sterke inzending in dit TWS-segment als z'n voorganger. Wel heb je nu meer keuze uit waardige alternatieven dan twee jaar geleden. De Sony heeft een paar sterke troeven, die het een goede keuze maken. De goede autonomie en de degelijke noise-cancelling zijn de voornaamste, plus de ongelooflijke spraakkwaliteit. Ze zitten ook goed en presenteren muziek op een typisch fijne Sony-manier. Spijtig dat felle wind bij onze tests zo'n grote impact had, maar dat hoeft niet een dealbreaker te zijn als je oortjes zoekt voor thuis of tijdens het forenzen. 

Goede Deal Mei 2025

Sony WF-C710N

Sony WF-C710N in een oogopslag
Kleuren Wit, Zwart, Roze, Glasblauw
Gewicht ca. 5,2 g (per dopje)
ca. 38 g (oplaadcase)
Audio 5 mm drivers
20 - 20.000 Hz frequentiebereik
ANC Ja, met Ambient Sound-modus en Adaptive Sound Control
Verbinding Bluetooth 5.3
Multipoint Bluetooth

Profielen: 
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Codecs:
SBC, AAC 
Waterdicht IPx4 spatwaterdicht
Accu Per oortje: 70 mAh
Case: 500 mAh

Oplaadtijd: ca. 1,5 uur (3,5 uur case)
Speeltijd: 12 uur (zonder ANC), 8,5 uur (met ANC), 30 uur incl. case
Gesprekstijd: 5 uur
Bijzonderheden DSEE
Sony Headphones app met o.a. equalizer
Adviesprijs € 119
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt