Review   |   Opslag extern

Synology BeeDrive review: minder zelfstandig dan verwacht

De Synology BeeDrive is volgens de fabrikant een veelzijdig apparaat waarmee je ook onderweg snel een back-up van je smartphone en tablet kan maken. Dát blijkt in de praktijk toch anders uit te pakken.
De Synology BeeDrive is volgens de fabrikant een veelzijdig apparaat waarmee je ook onderweg snel een back-up van je smartphone en tablet kan maken. Dát blijkt in de praktijk toch anders uit te pakken.

De Synology BeeDrive is een externe ssd, die werd gepresenteerd als een veelzijdige back-up-oplossing voor pc’s, notebooks én mobiele apparaten als smartphones en tablets. Met name die laatste categorie maakt het potentieel een onderscheidend apparaat. In de praktijk blijken daar toch wat haken en ogen aan te zitten.

Synology BeeDrive: de eerste indruk

De Synology BeeDrive is qua afmetingen kenmerkend voor externe ssd's: klein, vrij plat en - in dit geval - vierkant. Een statusled geeft schrijf- en leesactiviteit aan. Meegeleverd zijn een usb-c-kabel, een usb-c naar usb-a verloopje en een usb-a naar usb-c-kabel. Daarmee heb je altijd bij je wat nodig is en werkt de drive op iedere zichzelf respecterende computer. De drive is verder niet (spat)waterdicht, al belooft de fabrikant dat het apparaatje een val van twee meter hoogte kan overleven.

De 2TB-versie die we testten kost zo'n 250 euro, al kan je hem zowel wat duurder als wat goedkoper vinden. Dat is pakweg 2,5 keer zo duur als de goedkoopste 'simpele' externe ssd die je op dit moment kan kopen. Kortom, goedkoop is de BeeDrive niet, en dat creëert verwachtingen.

Synology levert in elk geval de benodigde software mee. Deze vind je op de ssd zelf. Die software is wat de BeeDrive een BeeDrive maakt. Zonder deze back-up- en synchronisatietool is het een standaard externe ssd, niks meer en niks minder.

Het persbericht kondigde de BeeDrive als volgt aan: ‘Het compacte apparaat maakt realtime back-ups bij aansluiting op een pc, telefoon, of tablet’ en ook ‘De BeeDrop-functie maakt vrijwel directe synchronisatie met andere apparaten mogelijk. Handig als je snel veel foto’s op van je mobiele telefoon direct wil overzetten naar een pc’. Dat klinkt best interessant! De werking in de praktijk blijkt echter minder rechttoe-rechtaan. Hoewel je misschien net als de indruk zou hebben dat je een rechtstreekse wifi-verbinding tussen BeeDrive en mobiel apparaat kan opzetten, blijkt dat niet het geval.

Synology BeeDrive werkt alleen met een PC erbij

Na het uitpakken en aansluiten van de BeeDrive lezen we in de meegeleverde en heldere installatie-handleiding dat we het op de drive aanwezige bestand moeten installeren. Eerder hadden we al geprobeerd via de app voor iOS verbinding te maken met de drive. Die toonde echter de melding dat we de drive eerst via de pc moesten configureren. Zo gezegd, zo gedaan. Na installatie van – in dit geval – de Windows-versie van de BeeDrive-installer blijkt dat dit een op zich mooi en simpel werkende back-uptool is.

De BeeDrive software

Echter, en dat is toch wel een adder onder het gras: back-uppen van mobiele apparaten werkt alléén als de BeeDrive is aangesloten op een pc, laptop of MacBook. Pas op dat moment kun je via wifi van deze broncomputer daadwerkelijk via de net geïnstalleerde tool back-uppen en (of) synchroniseren met een mobiel apparaat. Daarvoor moet je in de mobiele app een QR-code scannen. Die zorgt voor koppeling tussen de computersoftware en je mobiel.

De BeeDrive software

Kortom: dat is een tegenvaller. Ook in het licht van de prijs verwachtten we een autonoom werkende back-up-oplossing. Eentje die gewoon via wifi onderweg verbinding maakt met je aan foto’s en video’s volgelopen smartphone. En die je dus bijvoorbeeld eenvoudig op vakantie kan gebruiken, ook als je geen laptop bij je hebt. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Het feit dat je beslist een laptop bij je moet hebben, maakt de BeeDrive een stuk minder aantrekkelijk als mobiel back-upapparaaat. Met een gewone externe ssd kan dit ook, en goedkoper.

Gammele verbinding

Naast deze constatering, kwamen we nog een minpunt tegen. De usb-c-connector van de Synology BeeDrive voelt wat gammel aan. Dat blijkt ook in de praktijk: zodra we de drive ook maar even bewegen, wordt de verbinding verbroken. Dat is niet wenselijk voor een apparaat waar je in geval van nood echt op moet kunnen vertrouwen.

De USB-C poort van de BeeDrive komt niet heel stevig over.

Nu zijn usb-c-poorten zelden de stevigste en kan dit een exemplarisch probleem zijn, maar het droeg niet bij aan de ervaring. Zeker gezien de robuustheid claims van Synology hadden we een meer solide verbinding verwacht.

Gebruiksvriendelijke BeeDrive software

De BeeDrive blijkt dus een standaard ssd, die via een hardware-ID gekoppeld is aan de Synology back-upsoftware. Ga je de drive puur als back-up gebruiken voor je pc of laptop, dan moet gezegd worden dat de meegeleverde software uitstekend en vooral gebruiksvriendelijk werkt. Ook beginners kunnen razendsnel aan de slag.

De BeeDrive software is gebruiksvriendelijk.

Het is een kwestie van aangeven welke mappen je wilt back-uppen en welke je (eventueel ook) wilt laten synchroniseren. Daarna werkt het helemaal vanzelf. Kortom: als je bereid bent wat extra geld voor een ssd-back-upsoftwarecombinatie neer te tellen, dan zit je niet verkeerd wat de software betreft.

Wel liepen we nog tegen een klein minpuntje van de software aan. Je bent namelijk verplicht je aan te melden bij je Synology-account (of er een aan te maken). Het nut daarvan voor een lokaal werkende back-up is ons niet duidelijk.

Gebruik van een Synology account is verplicht voor de BeeDrive

Voor gebruikers van een Mac is het de vraag wat de Synology BeeDrive toevoegt aan hun macOS. Dat heeft standaard immers al de uitstekende Time Machine aan boord. Die maakt niet alleen back-ups van mappen en bestanden, maar ook van het besturingssysteem.

Conclusie

Al bij al valt het wat tegen, wat de Synology BeeDrive biedt voor de vraagprijs. Met name de onmogelijkheid om rechtstreeks draadloos back-ups te kunnen maken van een mobiel apparaat is een pijnpunt. Zeker gezien de wijze waarop Synology dit kleinood aanprijs. \

In theorie zou Synology dit euvel deels kunnen verhelpen, door voor Android en iOS een app uit te brengen die via een kabelverbinding deze functie alsnog biedt. Veel moderne smartphones hebben usb-c en ondersteuning voor externe opslag. Het zou het leed enigszins verzachten voor kopers van de BeeDrive.

Ook met die verbetering blijft het een lastige propositie. Daarbij helpt niet, dat de ondanks de claims van Synology de BeeDrive niet heel degelijk overkomt - de overgevoelige verbinding is daarvan een illustratie. 

Overweeg je de Synology BeeDrive puur als backup voor laptops en desktop pc's, dan doet het ding weinig verkeerd. Alleen blijft het een erg prijzige oplossing voor wat feitelijk een gebruiksvriendelijk (afgezien van de verplichte inlog) stukje software is. 

Synology BeeDrive in een oogopslag
Afmetingen 6,5 x 6,5 x 1,5 cm
Gewicht 43,1 gram
Aansluitingen USB-C (10 Gbit/s)
snelheid tot 1050 MB/s
Opslag 1 of 2 TB SSD
exFAT bestandssysteem
Software BeeDrive voor desktop (Windows 10/11, macOS (binnenkort))
BeeDrive mobile app (iOS 15 of nieuwer, Android 10 of nieuwer)
Kenmerken
  • Realtime back-up en synchronisatie vanaf computer naar BeeDrive
  • Maak back-ups van foto's en verplaats bestanden vanaf mobiele apparaten naar je computer
  • Overzicht gezondheidsstatus en opslaggebruik van apparaten
  • Werkt met Synology-account, Google-account of Apple ID
Desktop
Back-up Functies
  • Ondersteunt het bewaren van maximaal 5 oudere versies van een bestand
  • Back-up en sync voor tot 500.000 bestanden
  • Bestandssynchronisatie voor tot 10 mappen
  • Geen back-ups van netwerkstations of externe opslag als USB-sticks
  • Maximale bestandspadlengte van 247 tekens
  • Geen back-up van Outlook pst-bestanden
mobiele app
functies
  • Draadloze fotoback-up en bestandsoverdracht van mobiele apparaten naar BeeDrive via WiFi
  • Gebruik van BeeDrop om bestanden en foto’s over te brengen en ze onmiddellijk te openen op de computer
  • Automatische omzetting van fotobestandsindelingen op iOS-apparaten van HEIF naar JPEG tijdens fotoback-up of gebruik van BeeDrop om ze te kunnen openen op een Windows-systeem
Prijs ca. € 150 (1 TB)
ca. € 250 (2 TB)
Koop bij

Bol.com