Van back-ups tot je persoonlijke cloud: waarom het nu echt tijd is voor een NAS
NAS staat voor network attached storage, oftewel opslag die met een netwerk verbonden is. Saai? Zeker. Tenzij je bedenkt dat al die duizende foto's en video's op je smartphone ergens opgeslagen moeten worden. En dat je je meest waardevolle, kostbare foto's en video's enorm gaat missen, als je ze kwijtraakt door diefstal of een kapot apparaat. Dat is waar opslag uiteindelijk over gaat: je digitale herinneringen, je meest waardevolle data. Dáár komt die NAS om de hoek kijken, die opeens zo saai niet meer is. Synology is de grootste maker van NAS-apparaten. Aan de hand van het assortiment van dit merk leggen we hier uit waarom je zo'n apparaat zou moeten overwegen. Voor je eigen private cloud en nog veel meer.
Dit artikel is het eerste van drie over NAS-apparaten. Hier leggen we basisbegrippen uit en stellen we een aantal modellen voor. In het tweede artikel gaan we in op hoe je met een Synology NAS meer cloud-diensten kan vervangen. In het derde artikel gaan we in op de inzet van een NAS als beveiligingscentrum in combinatie met netwerkcamera's.
De prijs van opslag: de voordelen van een NAS als private cloud
Zowel Apple als Google leveren opslag in de cloud bij hun smartphones. Back-ups van je toestel, foto's en video's worden op een online server bewaard. Gratis, maar alleen voor een relatief kleine hoeveelheid. Zit die vol, dan moet je betalen voor meer opslag. Met de eigenschappen van moderne smartphones, die grote foto- en videobestanden maken, is dat in een mum van tijd het geval. Nu kost de uitbreiding naar 100 gigabyte relatief weinig en zelfs 200 gigabyte is nog wel te behapstukken. Daar kan je even mee vooruit - met de nadruk op 'even'.
Na een jaar of wat is die ruimte namelijk onvermijdelijk opgebruikt. De meeste mensen lopen niet wekelijks even door hun archief om minder geslaagde foto's en video's weg te gooien. En hoewel die 1000e foto van je kat best wel een beetje lijkt op de 999e, is ie toch te te leuk om niet te bewaren. Toch? Of het nu huisdieren, kleine kinderen of selfies zijn, wie eenmaal aan het fotograferen is geslagen, stopt er niet mee. Waardoor die cloud-opslag dus langzaam maar zeker volloopt.
Vanaf - op moment van schrijven - 200 gigabyte wordt het schrikken. Zowel bij Google als bij Apple betaal je dan niet meer een paar euro, maar een tientje per maand. Voor 2 terabyte, maar dat is wel 120 euro per jaar (100 als je jaarlijks betaalt bij Google). Elk jaar weer - en elk jaar wordt het moeilijker om het abonnement stop te zeggen, want je hebt meer en meer data die je dan moet 'redden'. Even overstappen naar een andere clouddienst? Dat kan niet zomaar. Eerst moet je dan alles downloaden, en vervolgens weer uploaden. Cloud-opslag wordt zo een prijzige gevangenis. Handig, maar je zit er wel echt aan en in vast. Precies om die reden is het een goed idee eenmalig te investeren in je eigen, persoonlijke cloud.
Zo'n private cloud op een NAS heeft twee enorme voordelen. Ten eerste is het een eenmalige uitgave. Meer dan een jaarabonnement bij Google of Apple, maar na twee of drie jaar heb je je investering eruit. Sneller als je bedenkt dat een Synology NAS ook Office-toepassingen biedt, zonder meerprijs. Daarnaast zit je data niet vast in een server van een of ander gigantisch techbedrijf, maar gewoon in een apparaat dat je in huis hebt. Waar je mee kan doen en laten, wat jij wilt. Ten slotte - en niet onbelangrijk, kan je met een NAS nog heel veel méér dan alleen je foto's en video's bewaren. Maar daar komen we later op terug.
Voor nu, nog even de drie voordelen van een NAS op een rijtje:
- Geen abonnementskosten.
- Jouw data is bij en van jou.
- Je krijgt er nog heel veel mogelijkheden bij.
Waarom een NAS slimmer én veiliger is
Een NAS is feitelijk een stel harde schijven, een compact computertje en een kastje eromheen, dat je via een netwerkverbinding kan benaderen. Vanaf een pc, maar ook vanaf een smartphone of tablet met apps. Het grote verschil tussen een externe usb-schijf en een NAS is dat de laatste slimmer en veiliger is. Slimmer, waardoor de harde schijven langer meegaan (die in usb-schijven gaan notoir onvoorspelbaar stuk door de simpele aansturing). En veiliger, doordat de meeste NAS-apparaten minimaal 2 schijven bevatten.
Dat maakt het mogelijk om de data op de NAS twee keer op te slaan, één keer op elke schijf. Gaat er dan een schijf kapot, dan is je data er gewoon nog op de tweede. Dit dubbel opslaan heet 'mirroring', wat niets anders is dan 'spiegelen' in het Engels. Er zijn ook NAS-apparaten met ruimte voor vier schijven, of nog meer. Dat is handig als je weet dat je écht veel opslag nodig gaat hebben. Of bijvoorbeeld met één apparaat ook de data voor je sportvereniging, de VVE, andere familieleden buiten het eigen gezien of van je eigen bedrijf wilt bewaren.
Voor de meeste mensen is een NAS met twee schijven prima, want tegenwoordig kan je schijven van tientallen terabytes kopen. Een beetje smartphone foto is 4 à 6 megabyte, dus in een gigabyte kan je er pakweg 165 à 250 kwijt. Een filmpje van 1 minuut in 4K Ultra HD met HDR vergt zo 500 megabyte, dus video vult je opslag een stuk rapper. Film je veel, dan kan je beter wat grotere harde schijven kopen. Maar met 8 terabyte kan je ook dan echt wel een hele tijd vooruit.
Wat kan je doen met een Synology NAS?
Het klinkt leuk, je eigen cloud, maar wat houdt dat in? Eigenlijk precies wat het zegt: je eigen server voor het opslaan van je foto's en video's, direct vanaf je smartphone. Maar dan niet ergens in een datacentrum, maar gewoon bij je thuis. Zeker in combinatie met glasvezel internet heb je dan dezelfde snelle ervaring, al zal voor doorsnee bestanden ook een gewone aansluiting volstaan. Net als bij iCloud of Google One kan je met een app van Synology automatisch elke gemaakte foto en video back-uppen naar je NAS. Daarvoor zijn er apps voor zowel iOS als Android.
Bovendien kan je al die foto's en video's eenvoudig bekijken, organiseren en delen met wie jij wilt - en niemand anders. Grote hoeveelheden foto's maak je overzichtelijk met automatische albums, op basis van locatie, tags, gezichts- en objectherkenning. Ook albums die automatisch bijgewerkt worden met foto's die voldoen aan door jou geformuleerde criteria zijn mogelijk.
Synology Drive biedt vergelijkbare mogelijkheden als Google Drive of OneDrive: bestanden online opslaan, zodat je er altijd bijkunt. En ze delen met andere, precies zoals jij wilt. Dat kan zelfs met meer controle dan je bij gewone cloud-diensten krijgt.
Dit is nog maar het tipje van de sluier. In een volgend artikel gaan we verder in op de vele mogelijkheden van een NAS als alternatief voor cloud-diensten.
Welke Synology NAS moet ik hebben?
Wil je je NAS alleen gebruiken voor data-opslag en back-ups, dan is de Synology DiskStation DS223j vermoedelijk prima voor je. Dit instapmodel heeft een basale hoeveelheid rekenkracht en is lekker zuinig. Wil je wat meer snelheid, dan is de Synology DiskStation DS223 aan te raden. Die heeft meer werkgeheugen. Bovendien is het vervangen van schijven - mocht dat nodig zijn - eenvoudiger. Maar heel eerlijk, de DS224+ is maar iets duurder en biedt nog duidelijk meer rekenkracht, uitbreidbaar werkgeheugen en heeft meer potentieel als je met de vele Synology toepassingen aan de slag wilt.
Het neusje van de zal op het gebied van zogeheten 2-bay NAS-apparaten - met ruimte voor twee harde schijven - is de Synology DiskStation DS723+. Die kan je voorzien van (cache of opslag) ssd's voor nog hogere prestaties en uitbreiden met een module voor meer harde schijven, voor een totaal van 7 disks. De Synology DiskStation DS923+ is daar weer het broertje van, met ruimte voor vier schijven (en uitbreidbaar tot 9 stuks). Voor gebruik in bedrijven - en zeker ook in winkels met veel videocamera's - is dat een uitstekende keuze.
Het verschil tussen de 'gewone' DiskStation modellen en de +-versies is vooral rekenkracht. Daarmee kunnen modellen als de DS923+ meer taken tegelijk afhandelen en sommige zaken sneller voltooien. Ook zijn er vaak meer mogelijkheden om uitbreidingen te doen, voor bijvoorbeeld de hoeveelheid geheugen of zelfs de netwerkaansluiting. Zo kan je bij de DS723+ en DS923+ optioneel een 10 gigabit netwerkkaart plaatsen. Ook kan je deze voorzien van een SSD om te gebruiken als cacheopslag of razendsnelle directe opslag.
De juiste harde schijven voor je private cloud
Synology ondersteunt een brede selectie aan harde schijven, maar niet elke schijf is even geschikt voor gebruik in een NAS. Je kan gespecialiseerde NAS harde schijven gebruiken, maar de veilige keuze zijn Synology's eigen harde schijven. Voor thuisgebruik en kleine bedrijven is de Plus Series zeer geschikt, met capaciteiten tot (momenteel) 16 terabyte per stuk. Voor veeleisende gebruikers en omgevingen biedt Synology de Enterprise Series, die op moment van schrijven tot 20 terabyte per schijf gaat. Daarnaast vind je bij Synology ook SAS schijven en SSD's in 2,5" SATA en m.2 NVMe formaat.