Synology DiskStation DS224+ review: een rappe en veelzijdige compacte NAS
Telkens wanneer Synology een nieuwe reeks ‘jaarmodellen’ van zijn networked attached storage systemen uitbrengt, is het interessant om naar de verbeteringen te kijken. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat de verschillen tussen deze NAS-apparaten de afgelopen jaren steeds kleiner werden, zit er nog altijd een stijgende lijn in de prestaties en mogelijkheden. Dat geldt ook voor de Synology DiskStation DS224+, onderwerp van deze review. Zeker als je een model van enige jaren geleden hebt staan, is dit een forse verbetering. Een NAS is geen iPhone, maar na een jaar of drie zijn de verschillen ook bij deze producten overduidelijk.
In tegenstelling tot Apple vernieuwt Synology zijn NAS-systemen dan ook niet elk jaar. De directe voorloper van de DS224+ stamt uit 2020, de DS220+. Deze was ook voorzien van een Celeron-processor, maar wel een met half zoveel rekenkernen.
Design van de Synology DiskStation DS224+: de stofkap is terug
Direct na het uitpakken valt op dat de Synology DiskStation DS224+ licht van gewicht is. In tegenstelling tot veel andere Plus-modellen voorziet Synology deze van een kunststof kap. Wel voelt deze door de ruwere structuur vrij premium aan. Zodra de harde schijven geplaatst zijn is er uiteraard weinig meer over van het lichte gewicht. Onder de streep maakt het voor de werking en stevigheid (het binnenwerk blijft van metaal) niets uit van welk materiaal de kap gemaakt is. Een NAS is een typisch set-and-forget-apparaat, waar je niet continu je bewonderende blikken op hoeft te laten vallen.
Verder zien we dat de afdekkap over de drivebays weer terug is. Ideaal, want de modellen van voorgaande jaren werkten met drivebays die je met een meegeleverd plastic sleuteltje moest openen. Dat oogt en werkt best aardig, maar er trok toch ook best wat stof naar binnen. Niet iedereen heeft een steriel datacenter in de meterkast. De klep voorkomt verstoffing van de drivebays enigszins. Voorheen was deze klep (of kap, het is een los onderdeel dat je op de NAS drukt) een standaard onderdeel, en de terugkomst is wat ons betreft een goed idee.
Aan de achterzijde zit een flinke ventilator, over bijna de hele breedte. Door zijn omvang hoeft deze niet heel snel te draaien, en standaard is de DS224+ dan ook fluisterstil.
Aansluitingen van de DSS224+
Op het vlak van aansluitingen is de DS224+ goed voorzien. Aan de voorkant zit een 5 Gbit/s usb-poort, met een handige 'kopieer'-knop ernaast. Zo kan je snel de inhoud van een aangesloten usb stick of extern station overzetten. Daarbij kan deze nas overweg met veel bestandssystemen, waaronder die van Apple (HFS+) en Linux (Ext3 en Ext4). Ook NTFS-volumes kan hij uitlezen.
Achterop zit nog een usb-poort, plus twee aansluitingen van 1 Gbit. Die kan je eventueel samen laten werken (link aggregation) voor verdubbeling van de doorvoersnelheid. Daarvoor is uiteraard wel een geschikte router en/of switch vereist. Als alternatief is een 'failover' optie aanwezig, waarbij bij niet-werken automatisch van de ene naar de andere poort wordt geschakeld.
Onder de motorkap van de Synology DS224+
De basis van de Synology DS224+ is zoals gezegd een Intel Celeron-processor. Het betreft hier de J4125, een quadcore exemplaar met een maximale klok van 2,7 GHz. Hoewel de architectuur hetzelfde is als die van de DS220+, moet hij door de twee extra rekenkernen toch een stuk vlotter werken dan dat model.
Standaard is 2 GB ddr4 werkgeheugen ingebouwd. Dit kan je uitbreiden naar 6 GB met een extra module. Met die configuratie hebben wij – om straks uitgelegde redenen – getest. Als je de NAS puur en alleen als NAS wilt gebruiken, volstaat 2 GB ruimschoots. Voor de meeste gebruikers is de DS224+ dus zonder meer zo uit de verpakking te gebruiken.
Het maximum aan opslag is volgens Synology twee keer 18 TB, 36 TB dus wanneer je geen redundantie gebruik. Dat zouden we nooit aanraden. Voor onze test prikten we twee 6 TB-schijven van Synology zelf in. Om precies te zijn uit de HAT3300 Plus Series. Aardig detail bij het plaatsen van de disks is dat je geen gereedschap bij de hand hoeft te hebben. De drivebays trek je zo uit de NAS. Vervolgens de zijstrips van de houder pulken, de schijf plaatsen, zijstrips terug klikken en de schijf zit muurvast in de houder. Die je vervolgens zo weer terugschuift in de NAS.
Om de extra geheugenmodule te plaatsen, moet je overigens beide houders uit de NAS halen.
Installatie van de Synology DiskStation DS224+: via de webinterface
Als alles weer op z’n plek zit begint de installatie. Die is wel heel makkelijk tegenwoordig. Sluit de NAS via de meegeleverde netwerkkabel aan op je router of switch en prik de eveneens meegeleverde voedingsadapter in de NAS. Sluit de netstekker van de voeding aan op een stopcontact en schakel de NAS in.
Wacht tot het apparaat is opgestart en start vervolgens op je pc, tablet of desnoods smartphone een browser. Tik als URL http://synologynas:5000 of http://find.synology.com in. Dan opent een pagina met de eerste stap van de installatiewizard. Na een klik op Installeren kun je de nieuwste versie van DSM (het besturingssysteem van de DS224+) laten downloaden en installeren. Accepteer de waarschuwing dat de geplaatste schijven gewist gaan worden en je kunt even achterover leunen.
Configureren
Na installatie kun je het systeem, nog altijd via de geopende pagina in de browser, gaan configureren. Voor de apparaatnaam adviseren we om iets te kiezen dat je goed kunt onthouden, want je benadert de NAS daar straks weer mee! Kies vervolgens een admin-gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord verzinnen. DSM is hier (terecht) streng: de gebruikersnaam admin is niet toegestaan en het wachtwoord moet sterk genoeg bevonden worden voor je verder mag. Kortom: gebruik een wachtwoordbeheerder om een sterk wachtwoord te genereren en te bewaren.
Verder kun je dingen als updatebeleid, het aanmaken van een Synology-account (niet verplicht maar wel handig soms) en QuickConnect configureren. Dat laatste maakt het mogelijk je NAS bereikbaar te maken vanuit de cloud zonder portforwarding. We raden aan om die stap even over te slaan als je voor het eerst met een NAS aan de slag gaat. Uiteindelijk verschijnt het virtuele bureaublad van DSM in je browser.
Drie vlaggenschip-apps van Synology
Op dat bureaublad staat een venster klaar met de optie om een drietal ‘vlaggenschip’-apps van Synology te installeren: Synology Drive Server, Synology Office en Synology Photos. Doen, want die komen best van pas. De eerste twee werken samen. Synology Office is een compleet lokaal op de NAS draaiend Office-pakket. Hiermee kan je veilig samenwerken met andere gebruikers aan documenten of projecten. Photos staat garant voor een uitgebreid fotobeheer.
Via Package Center kun je desgewenst nog vele andere apps toevoegen, het overgrote deel daarvan is gratis. Een tip is om tweefactorauthenticatie in te stellen, een extra beveiliging als Adaptive MFA wordt automatisch aangezet als je dat (nog) niet wilt.
Opslagpool definiëren
Om de NAS ook echt als netwerkopslag te kunnen gebruiken, is het zaak om een gedeelde map aan te maken. Voordat je dat kunt doen, moet je eerst een volume aanmaken. Klik daarvoor als eerste op de knop Nu maken onder Opslagpool en volume maken. Klik op Starten en kies – bij voorkeur – voor het flexibele SHR als RAID-type. Na een klik op Volgende zorg je dat beide geplaatste schijven geselecteerd zijn. Klik op volgende en schakel de optie Schijfcontrole uitvoeren in. Dat kost flink wat uren, dus dit kan je het beste doen voor je naar bed gaat. Hiermee heb je direct een eerste check van je nieuwe harddisks achter de rug.
Na een klik op Volgende klik je op het knopje Max om de maximaal beschikbare grootte vrij te maken voor de opslagpool. Iets verder in de wizard kies je als bestandssysteem het beste voor het veelzijdige en moderne Btrfs. Klik op Volgende, waarna je het héle volume waar straks je gedeelde mappen op komen te staan kunt versleutelen. Voor thuisgebruik is dat misschien een brug te ver. Bovendien moet je de versleutelsleutel op een veilige plek bewaren om ellende te voorkomen. Qua snelheid maakt wel of niet versleutelen dankzij hardware-encryptie weinig tot niets meer uit. Maar nogmaals: bespaar jezelf een rampscenario bij verlies van de sleutel in een thuissituatie, zouden we zeggen.
Klik op Toepassen en accepteer dat alle gegevens op de schijven gewist gaan worden (behoudens het net geïnstalleerde DSM, vanzelfsprekend). Op de achtergrond wordt de schijfcontrole gestart. Je kunt alvast andere dingen met de NAS doen, maar dat vertraagt de boel alleen maar. Lekker laten gaan dus.
De gedeelde map maken
Is de schijfcontrole klaar, dan klik je op de startknop linksboven op het bureaublad, gevolgd door een klik op Configuratiescherm. Klik op Gedeelde map en dan op Maken en Maak gedeelde map. Geef een mapnaam op en schakel desgewenst de prullenbak in. Je kunt ook per gedeelde map versleutelen, dat kun je in de wizard instellen. Wij slaan dit voor nu over. Zet wel de optie Gegevens-checksum voor geavanceerde gegevensintegriteit aan. Uiteindelijk stel je – steeds weer op Volgende klikkend – de rechten per gebruiker in. Na een klik op Toepassen heb je nu een gedeelde map die op iedere computer in huis via een netwerkadres benaderd kan worden.
Daarmee komen we aan het einde van deze toch wel heel gebruiksvriendelijke installatieprocedure. De browser is hierbij de centrale spil, wat het aangenaam systeemonafhankelijk maakt. Je kunt er weinig fout in doen. Wel is het even opletten bij dingen als versleuteling en delen van je NAS in de cloud. Het eerste is onomkeerbaar: eenmaal versleuteld, blijft versleuteld. De cloud-deling kun je naar wens eenvoudig in- en uitschakelen via het Configuratiescherm.
Virtuele machines op de Synology DiskStation DS224+
Wat de Synology-NAS’sen bijzonder maakt, is het gezamenlijke OS dat ze delen: DSM, wat staat voor DiskStation Manager. Enigszins wisselend per model is daarvoor zoals geschreven via Package Center een berg apps – desgewenst ook van derden – beschikbaar. Een mooie van Synology zelf is Virtual Machine Manager. Hiermee kun je tal van besturingssystemen in een VM installeren, waarvan de gebruikersinterface gewoon via de browser beschikbaar is. Ook hier dus geen gedoe met aparte client-toepassingen.
Virtual Machine Manager is een goede reden om het geheugen uit te breiden. Zonder tenminste 4 GB kun je nauwelijks iets met VM’s. Zelfs met 6 GB zal niet elk besturingssysteem soepel werken. Zo zal je Windows 11 wel aan de praat krijgen, maar het is een topzwaar OS dat traag zal draaien. Wij installeerden daarom Debian 12, en dat draait alleraardigst!
Overigens is Virtual Machine Manager op een NAS als deze vooral handig voor het draaien van GUI-loze besturingssystemen met een of meerdere op afstand bedienbare tools via bijvoorbeeld een webinterface. Dáár is de app heel geschikt voor.
Synology Photos: uitgebreid fotobeheer
Een andere app waarvoor extra werkgeheugen goed van pas komt, is Synology Photos. Met deze app kan je al je foto’s tot in de finesse beheren. Desgewenst kan je ze ook delen. Niet alleen binnen je thuis- of bedrijfsnetwerk, maar ook via de cloud. Zo zou je dan een eigen veilige fotodeeldienst kunnen beheren.
Vermeldenswaard is dat deze app het mogelijk maakt om via AI te zoeken naar objecten en mensen, met behulp van gezichtsherkenning. Net als bijvoorbeeld Google Photos dus, maar dan in je eigen privécloud. Hoewel Photos prima werkt met de standaard 2GB van de DS224+, is voor deze geavanceerde functies die 6 GB echt nodig. Na installatie daarvan werkt dit slimme zoeken uitstekend. Een beperking is wel, dat je zoektermen alleen in het Engels kunt invoeren. Dat zal wellicht nog wel eens gaan veranderen, maar goed om te weten.
Het is verder een vrij nieuwe feature, die denkelijk steeds beter zal worden. Nu zien we nog wel eens een misser, als bijvoorbeeld een trein voor een bus wordt aangezien. Maar het gaat ook vaak goed. Kortom: een mooie hulp voor het op omschrijving terugvinden van die ene foto waarvan je wel weet wat er op staat, maar die verloren is geraakt tussen duizenden andere plaatjes.
Verschillen tussen Synology DS224+, DS220+, DS223j en DS223
In onderstaande tabel zie je de voornaamste verschillen tussen de diverse recente 2-bay NAS-systemen van Synology. Naast de DiskStation DS224+ zijn dat voorganger DS220+ en de tussentijds uitgebrachte DS223j en DS223. Laatstgenoemde twee zijn wat lager gepositioneerd en hebben een processor op ARM-architectuur, en minder werkgeheugen.
Synology | Processor | Cores/ Threads |
Kloksnelheid | RAM |
DS224+ | Intel Celeron J4125 | 4 / 4 | 2,0 - 2,7 GHz | 2 GB (6 GB) |
DS220+ | Intel Celeron J4024 | 2 / 2 | 2,0 - 2,9 GHz | 2 GB (6 GB) |
DS223j | Realtek RTD1619B | 4 / 4 | 1,7 GHz | 1 GB |
DS223 | Realtek RTD1619B | 4 / 4 | 1,7 GHz | 2 GB |
Conclusie
De Synology DiskStation DS224+ is een snelle en veelzijdige dual-bay NAS. Hij is bedoeld voor de wat meer veeleisende gebruiker in bijvoorbeeld een (thuiskantoor), bijvoorbeeld als opslag voor serieuze fotografen die snel hun materiaal terug willen vinden en delen. Het is ook een prima keuze voor meer ‘nerdy’ toepassingen als het draaien van VM’s om daarmee 24/7 een specifieke toepassing in de lucht te houden.
Aan de doorvoersnelheid hebben we in het artikel weinig aandacht besteed. Reden daarvoor is dat deze feitelijk gelijk is aan het maximum van de netwerkaansluiting. De processor, schijven en software zijn daarvoor allang geen bottleneck meer voor. Wil je sneller, dan moet je uit kijken naar een systeem met bijvoorbeeld een 10 Gbps-poort (of de optie om deze in te bouwen). In de meeste omgevingen zal een gigabit-netwerk de basis zijn. Daar haal je met de DiskStation DS224+ het onderste mee uit de kan. Deze NAS is beslist een aanrader voor een ieder die net wat meer met een NAS wil doen dan ‘alleen’ bestandsopslag.
Win een DS224+ in de 2023 december giveaway van TechFi!
Synology DiskStation DS224+
Synology DiskStation DS224+ in een oogopslag | |
Afmetingen | 16,5 x 10,8 x 23,2 cm (HxBxD) |
Gewicht | 1,3 kg (excl. disks) |
Processor | Intel Celeron J4125 |
WErkgeheugen | 2 GB (uitbreidbaar tot 6 GB) DDR4 |
Disk sleuven | 2 |
Max. capaciteit | 36 TB (2x 18 TB) |
Aansluitingen | 2x RJ 45 1 Gbit/s (met link aggregation / failover) 2x USB-A 5 Gbit/s |
Bestandssysteem | Intern: Btrfs, Ext4 Extern: Btrfs, Ext4, Ext3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT |
Verbruik | 14,69 W (in bedrijf) 4,41 W (slaapstand) |
Prijs | ca. € 375 |
Koop bij |