Pro
Nieuws   |   Netwerkopslag

Synology introduceert ActiveProtect appliance en komt met cameravernieuwingen

Met de ActiveProtect Appliance betreedt Synology een heel nieuw niveau van back-ups voor het bedrijf.
Met de ActiveProtect Appliance betreedt Synology een heel nieuw niveau van back-ups voor het bedrijf.

Synology is van de drie bekendste fabrikanten van netwerkopslag met afstand de grootste. Dat het bedrijf ambities heeft om nog veel verder te groeien, werd wel duidelijk bij het evenement dat het organiseerde tijdens Computex dit jaar. Er waren geen aankondigingen van nieuws nas-producten, maar op het vlak van dienstverlening en software had Synology wel degelijk veel te melden. Het voor het bedrijf grootste nieuws was ongetwijfeld de introductie van ActiveProtect, een uitgebreide back-up dienst voor zo'n beetje elke IT-voorziening die een bedrijf kan hebben. Tegelijk had het ook interessant nieuws te melden over de mogelijkheden op het gebied van netwerkcamera's, een sterk groeiende markt.

BeeStation en BeeDrive: alternatief voor de cloud

Hoewel niet helemaal nieuw meer, toonde Synology ook de BeeStation en de BeeCloud. Deze apparaten ziet het als alternatief voor cloud-opslag, bestemd voor gebruikers voor wie een NAS te complex is. We reviewden de BeeDrive enige tijd geleden. Deze draagbare ssd komt met handige software om back-ups te maken van foto's op laptops, desktops en smartphones. Een koppeling met een pc is hiervoor wel vereist. De BeeStation is een zelfstandiger apparaat, dat met behulp van AI ook kan helpen om foto's op thema te sorteren. BeePhotos kan foto's in een aanpasbare tijdlijn weergeven en kan specifieke foto's of (virtuele) albums delen met derden. Je kan er alleen of met tot 8 personen gebruik van maken, waarmee het een foto back-up voor het hele gezin kan vormen.

Synology BeeDrive en BeeStation

Naast foto's kan je ook gewoon bestanden back-uppen naar de BeeStation. Beheren gaat met de BeeFiles toepassing. Beide apparaten werken ook met een mobiele app, beschikbaar voor iOS en Android. BeeFiles kan synchroniseren met Google Drive, OneDrive en Dropbox, evenals met computers. Het is tevens mogelijk een back-up van een BeeStation naar Synology C2 Storage (zie hieronder) te maken, zodat je direct een off-site back-up hebt van je waardevolle bestanden.

Synology camera's: ook in de cloud, met gezichtherkenning en meer

Vorig jaar introduceerde Synology zijn eerste twee netwerkcamera's, maar het bedrijf laat het daar duidelijk niet bij zitten. Nu niet alleen steeds meer bedrijven, maar ook steeds meer particulieren netwerkcamera's ophangen om huis en haard in de gaten te houden, bouwt het het eigen assortiment flink uit. Naast de BC500 en de TC500 toonde het op het evenement nog een heel aantal nieuwe modellen. Daarvan moet de CC400W, een compact model voor gebruik binnenshuis, al in juni op de markt komen. De BC800Z, een forse turretcamera met optische zoom, en de FC600, een fisheye camera, volgen later dit jaar. Daarnaast toonde het een drietal modellen die rechtstreeks samenwerken met de cloud-dienst van Synology voor videobewaking: de CS500B, CS400CW en de CS500T. Die laatste is een zeer robuust model, dat ook tegen flink geweld bestand moet zijn.

Voordeel van de cloud-camera's is dat er geen aparte nas of netwerkvideorecorder (nvr) met Surveillance Station nodig is. Een cloud-abonnement ('C2 Surveillance Station') volstaat. Daarmee zijn deze camera's interessant voor kleinere winkels en bedrijven, die wel een oogje in het zeil willen houden, maar zich geen zorgen willen maken over beheer. Of het risico dat kwaadwillenden er met de netwerkopslag vandoor gaan. De beelden staan direct op afstand en dus buiten bereik. C2 Surveillance Station moet 'later in 2024' beschikbaar komen. C2 Surveillance, een bestaande dienst waarmee gebruikers tegelijk data kunnen wegschrijven naar nvr's en de cloud, is hernoemd naar C2 Backup for Surveillance.

Tegelijk toonde Synology ook nieuwe functies die het toevoegt, om te beginnen aan twee netwerkvideorecorders. Deze DVA3221 en DVA1622 kunnen respectievelijk tot 32 en tot 16 camera's aansturen en de beelden hiervan opslaan. Naast herkenning van beweging, personen en voertuigen kunnen ze ook mensen en voertuigen tellen. Bovendien kunnen ze door koppeling aan een cloud AI-dienst ook gezichten herkennen. Daarbij is het mogelijk om automatiseringen te maken, en bijvoorbeeld een kluis alleen te laten openen als de juiste persoon herkend wordt. Wel meldde Synology desgevraagd dat hierbij nog geen diepteinformatie wordt verwerkt; het is in theorie dus mogelijk om met een foto van iemand ergens toegang toe te krijgen. De gezichtsherkenning is dan ook bedoeld als aanvullende beveiliging en niet als vervanging van codes of wachtwoorden.

De nieuwe netwerkvideorecorders kunnen via een overkoepelende module beheerd worden. Je kan er dus meerdere op verschillende locaties hebben, en op één plek alle beelden bekijken en verwerken. De BC800Z krijgt een bijzondere extra functie: deze camera kan ook nummerplaten van auto's herkennen. Daarmee kan hij bijvoorbeeld worden ingezet op een parkeerterrein, om zo alleen auto's van medewerkers toegang te verlenen. Overigens krijgt Surveillance Station, de beheermodule voor netwerkcamera's in Synology's nas- en nvr-apparaten, ook ondersteuning voor nummerplaatcamera's van Vivotek.

C2: steeds meer cloud-diensten

Hoewel Synology groot is geworden met producten voor 'on-prem' oftewel op locatie, heeft het een groeiend aanbod aan cloud-diensten onder de noemer C2. Zo bestaat C2 Transfer alweer een paar jaar, en sinds november vorig jaar ook in een gratis variant. Dit end-to-end encrypted alternatief voor bijvoorbeeld WeTransfer biedt diverse handige mogelijkheden. Bijvoorbeeld de optie om watermerken toe te voegen aan foto's en pdf-bestanden, of de mogelijkheid een 'verzoek' om bestanden te versturen. De gratis versie laat je bestanden tot 10 GB versturen en heeft de mogelijkheid om downloads te beveiligen met een 'one-time password'. In tegenstelling tot WeTransfer kan je maar naar één ontvanger per keer versturen bij de niet-betaalde variant - maar dus wel vijf keer zoveel data in één keer. 

Overzicht van Synology C2 diensten

Daarnaast is er C2 Password voor wachtwoordbeheer, twee verschillende back-up diensten (voor personen en bedrijven) en C2 Identity dat een alternatief is voor bijvoorbeeld Active Directory. Met deze dienst kan je medewerkers in één keer bij heel veel verschillende toepassingen binnen je bedrijf laten inloggen. Waar nodig met extra authenticatie via een smartphone app, met de optie voor biometrische identificatie. In plaats van allerlei verschillende wachtwoorden te moeten onthouden, kunnen medewerkers volstaan met een vingerafdruk. Ten slotte bieden C2 Storage, C2 Object Storage en C2 Backup for Surveillance diverse vormen van cloud-opslag voor verschillende doeleinden.

ActiveProtect: schaalbare back-ups, binnen 10 minuten online

De kern van wat Synology doet blijft echter apparatuur die bedrijven in eigen beheer houden. De cloud-diensten zijn vooral aanvullend daarop. Baas in eigen IT, lijkt het motto van het bedrijf te zijn. Of je nu een kleine onderneming hebt en kan volstaan met een relatief eenvoudige nas, of een grote organisatie met locaties op meerdere continenten, Synology wil een passende oplossing bieden. In elk geval waar het aankomt op het opslaan en veilig stellen van data.

Zeker in een tijd waarin ransomware aanvallen bijna dagelijks de krant halen, is veilige opslag tegelijk niet vanzelfspreken en zeer gewenst. De nieuwe back-up apparaten onder de naam ActiveProtect zijn hiervoor ontworpen. Het - vooralsnog is er één uitvoering, later moeten uitbreidingen volgen - combineert lokaal te installeren hardware met een online beheersomgeving. De systemen kunnen overweg met bestands- en object-opslag.

ActiveProtect systemen kunnen vrijwel elk denkbare IT-dienst back-uppen, van afzonderlijke systemen (clients) tot servers, maar ook databases, virtuele machines, SaaS diensten als Microsoft 365, en nog veel meer. In totaal zijn er 2500 verschillende installaties mee te back-uppen. Binnen de webinterface, die nieuw ontworpen is, maar afgeleid van DSM, is het eenvoudig om gebruikers, apparaten en diensten te clusteren om in één keer aanpassingen te doen aan back-up instellingen. Gebruiksgemak staat volgens Synology voorop, wat al begint met een gestelde installatietijd van welgeteld 10 minuten. 

Een belangrijke functie is de mogelijkheid backups niet alleen naar meerdere locaties uit te voeren, maar de toegang tot backup-systemen ook te verkleinen. Synology noemt dit een 'airgap', en in de meest extreme vorm betekent het ook echt het uitzetten van de netwerkkaart buiten de back-up interval. Het moet het lastig maken voor een ransomware aanvaller om de backups te versleutelen, doorgaans vast onderdeel van zo'n kaappoging. 

Aanvankelijk zal Synology één systeem bieden, de Synology DP7400. Dit is een 2U-server met tot 140 TB opslag. Fysiek bevat het 10 harddisks van 20 TB elk, in een raid-6 configuratie. Synology werkt voor ActiveProtect alleen met de eigen harde schijven, op moment van schrijven gaan die tot 20 TB per stuk. Daarnaast zijn één 'hot spare' en twee 4 TB ssd's ingebouwd. De server draait op een Epyc-processor van AMD en bevat twee 10-gigabit ethernetpoorten. 

Synology GS6200: tot 20 petabyte aan opslag

Een tweede apparaat dat Synology aankondigde was de GS6200. Deze zogeheten storage node kan in clusters gecombineerd worden, tot 96 stuks per cluster en een totale capaciteit van meer dan 20 petabyte. De GS6200 werkt met file en object storage en schaalt in prestaties en mogelijkheden met het aantal gekoppelde nodes. Een cluster van maximale grote kan tot 150.000 gelijktijdige verbindingen ondersteunen. Automatische load balancing zorgt voor evenwichtige taakverdeling. Ook auto-failover is onderdeel van de functies: het uitvallen van een node moet voor eindgebruikers niet merkbaar zijn. Belangrijk voordeel is ondersteuning van rolling updates: de nodes kunnen een voor een geüpdatet worden, zonder dat het systeem tijdelijk niet beschikbaar is.

De GS62000 draait niet op het bekende Disk Station Manager besturingssysteem, maar op Grid Station Manager. Dit is volledig geoptimaliseerd voor dataopslag en bevat niet de vele extra functies die in de loop der jaren aan DSM zijn toegevoegd, en op een systeem als dit ook niet nodig zijn. De GS-serie werkt met Synology Drive, SMB, NFS en S3 protocollen.

Voor het verbinden van de nodes ontwikkelde Synology een eigen 1U switch, de NS4825. Deze kan per stuk 24 GS6200 systemen verbinden, via 48 25 Gb/s SFP28-verbindingen. Daarnaast zijn 8 100 Gbit QSFP-interfaces beschikbaar voor switch-naar-switch verbindingen. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Synology DP7400 moet in september dit jaar beschikbaar komen. Prijzen zijn nog niet bekend, maar volgens Synology 'tot 90% lager dan de concurrentie'. De GS6200 komt in de eerste helft van 2025, prijzen zijn nog niet bekend.