Life
Nieuws   |   Smartphones

Smartphone met waterschade? Techsave claimt: redding mogelijk in 80% van de gevallen

Smartphone met waterschade? Techsave claimt: redding mogelijk in 80% van de gevallen
Techsave claimt tot 80% van laptops en 75% van smartphones die te water gegaan zijn, te kunnen redden.

Het beste houd je je dure smartphone uit de buurt van water. Neem je je toestel toch vaak mee naar zwembad of zee, of ben je gewoon niet zo handig, kies dan een toestel met een (hoge) IP-rating. Daarover hieronder meer. Heb je toch een telefoon met waterschade? Dan biedt een vondst van Techsave mogelijk redding. Dit apparaat van het Deense bedrijf is tegenwoordig ook in Nederland aanwezig.

Bang voor waterschade? Neem een smartphone met een hoge IP-rating

Veel luxere smartphones een zogeheten IP-rating (ingress protection) hebben, die aangeeft dat ze tot op zekere hoogte beschermd zijn tegen binnendringend stof en vocht. Toch is dat zeker geen oneindige garantie dat ze het blijven doen als ze te water gaan. Niet alleen zijn er verschillen in het deze certificering (hoe hoger het cijfer, des te meer een toestel kan verdragen), maar ook op een relatief hoog beschermingsniveau als IP67 zijn er beperkingen aan duur en diepte dat een smartphone de strijd met het water aankan. Laat je je telefoon vallen in het diepe deel van het zwembad, dan is het zeer de vraag of het het overleeft. 

Apparaten redden van waterschade met ultrasoon geluid en vacuüm

Het Deense Techsave heeft een apparaat ontwikkeld, dat naar eigen zeggen in veel gevallen een bewaterde telefoon of laptop toch nog kan redden. Met goede resultaten, blijkens de website van het bedrijf. "Met één druk op de knop redt de Techsave machine smartphones en laptops. Na 3,5 uur wordt minimaal 80% van de laptops en 75% van de smartphones gered voor onze klanten." Aldus de wervende tekst. De machine kan corrosie stoppen en verwijderen met een gepatenteerd proces met zeep, water (jawel!), ultrasoon geluid en het gebruik van een vacuüm. Hiermee kunnen delen van apparaten vochtvrij gemaakt worden, waar je met de hand niet bij zou kunnen komen.

Ook goed voor het milieu

Techsave is al actief in een flink aantal landen en claimt sinds 2016 al meer dan 25.0000 apparaten te hebben gered van waterschade. Dat is niet alleen prettig voor de eigenaren, ook voor het milieu is het fijn: een laptop die niet vernietigd en vervangen hoeft te worden, scheelt bijna 400 kilo CO2-uitstoot, aldus het bedrijf. In onderstaand filmpje kan je er meer over vernemen.

Sinds 17 juni is Techsave ook in Nederland aanwezig, zo liet men ons weten, waar het primair samenwerkt met verzekeraars en reparateur. Als eindgebruiker met een smartphone of laptop met waterschade kan je via deze link een reparateur bij je in de buurt vinden.