Sponsored   |   Desktop PC's

Top 12 van fouten die beginnende pc-bouwers maken (sponsored)

Top 12 van fouten die beginnende pc-bouwers maken (sponsored)

Veel analysebureaus voorspellen het herstel van de markt voor videogames in 2024 met een groei van 2,8% om een totale waarde van 189,3 miljard dollar te bereiken. Uit een diepgaander onderzoek naar de set-up van gamers bleek dat, zoals je zou verwachten, de meeste toegewijde pc-gamers een desktop gebruiken als hun belangrijkste game-opstelling. Bijna een derde bouwde hun belangrijkste computer zelf, iets meer dan de 30% die hun computer compleet gebouwd kocht.

Als je een nieuw pc-systeem gaat bouwen, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Van begin tot eind, over alles moet nagedacht worden: het kiezen van de componenten, het in elkaar zetten van de pc en het installeren van programma's als het systeem eenmaal gebouwd is en draait. Of je nu voor het eerst een pc bouwt of dat al vaker gedaan hebt, dit artikel beschrijft de top 10 van fouten die pc-bouwers vaak maken. Als je deze fouten vermijdt, wordt het bouwen van je pc veel gemakkelijker. Laten we ze eens bekijken.

1. Een goedkope voeding van slechte kwaliteit kopen

Een van de meest besproken fouten bij het bouwen van een nieuwe pc is het kopen van een slechte voeding. Als je in de fase bent aanbeland dat je deze component gaat kopen, moet je eigenlijk al een redelijk goed idee hebben van de hoeveelheid stroom die de rest van je hardware nodig zal hebben. Koop altijd een iets hoger wattage dan je schatting, zodat je ook in de toekomst voldoende reserve hebt.

Om je te helpen de juiste voeding te vinden, kun je gebruikmaken van het classificatiesysteem 80plus. De classificaties variëren van Plus tot Plus Titanium. Welke je kiest, hangt af van je vereisten en je budget. Maak je geen zorgen, er zijn betaalbare voedingseenheden op de markt. Controleer wel altijd of de voeding die je wilt kopen, krachtig genoeg is voor jouw machine.

2. Componenten kopen die niet compatibel met elkaar zijn

Een van de meest gemaakte fouten bij het bouwen van een pc is het kopen van componenten die niet compatibel met elkaar zijn. Er zijn een paar manieren waarop je kunt controleren of je componenten compatibel zijn. De gemakkelijkste manier is al je gewenste componenten invoeren in PCPartPicker, waarna de tool aangeeft of er compatibiliteitsproblemen zijn. Als je producten van Kingston koopt, kun je de pc-compatibiliteitszoeker op onze website gebruiken of contact opnemen met onze klantenservice om met iemand te praten die je verder kan helpen.

3. Vergeten het I/O-shield te installeren

Een I/O-shield is een dunne, verwijderbare, metalen plaat die plaats biedt aan alle in- en uitgangen aan de achterkant van de pc. Een veel gemaakte fout is vergeten deze te installeren voordat het moederbord en andere componenten in de behuizing geplaatst worden. Onthoud dit, zodat je je nieuw gebouwde pc niet weer helemaal uit elkaar hoeft te halen.

4. Geen afstandhouders onder het moederbord plaatsen

Je pc-behuizing is voorzien van alle benodigde schroefgaten om je moederbord op de juiste plek te monteren. Vergeet niet om de afstandhouders te plaatsen. Die zorgen voor voldoende ruimte tussen de onderkant van je moederbord en de behuizing, zodat de soldeerpunten en circuitsporen geen kortsluiting maken met de metalen behuizing. Veiligheid voor alles!

5. De ventilatoren op de verkeerde manier installeren.

Als je pc draait, is het erg belangrijk dat je systeem gekoeld wordt. Door ventilatoren te installeren, kan alle warme lucht uit de behuizing afgevoerd worden zodat de temperatuur van je systeem niet te hoog oploopt. Maar ventilatoren kunnen gemakkelijk op de verkeerde manier geïnstalleerd worden. Dit is geen probleem als je een behuizing compleet met vooraf geïnstalleerde ventilatoren hebt gekocht. Maar als je zelf ventilatoren in je systeem moet installeren, moet je goed opletten dat je ze op de juiste manier plaatst zodat de lucht in de goede richting stroomt.

6. CPU-installatie

Sommige beginners weten niet precies hoe de CPU in de socket geplaatst moet worden. Bij onjuiste installatie van de CPU kunnen de pinnen beschadigen of afbreken, afhankelijk van hoeveel kracht er gebruikt wordt. CPU's zijn altijd voorzien van markeringen op een van de hoeken die overeenkomen met markeringen op het moederbord om aan te geven hoe ze geïnstalleerd moeten worden.

7. De sticker op de CPU-koeler vergeten

We blijven nog even bij koelers, want op dit gebied is er een fout die zelfs professionals kunnen maken. Elke nieuwe CPU-koeler is voorzien van een stukje folie om het contactoppervlak te beschermen. Dat moet verwijderd worden voordat de koeler geïnstalleerd wordt. Anders kan de warmte van de CPU niet worden overgedragen op de koeler.

8. Te veel of te weinig koelpasta aanbrengen

Als je de verkeerde hoeveelheid koelpasta aanbrengt, kan dat leiden tot slechte CPU- en systeemprestaties. Koelpasta zorgt voor de warmteoverdracht tussen de CPU en het koellichaam. Te weinig koelpasta leidt tot oververhitting van de CPU en dat kan op de lange termijn schade tot gevolg hebben.

9. Geheugen onjuist installeren

Als je een even aantal modules hebt, moet je die altijd uit elkaar plaatsen. In de handleiding van je moederbord kun je nakijken in welke sleuven je geheugenmodules geplaatst moeten worden. Controleer ook of je gaminggeheugen goed geïnstalleerd is: je hoort een klik als het op de juiste manier geplaatst is.

Kingston Fury Beast DDR5

Met de introductie van DDR5 kun je momenteel geen verschillende capaciteiten combineren in kanalen of banken combineren. Als je al een set van 2 x 8GB hebt, kun je er niet een set van 2 x 16GB bijplaatsen. Koop altijd de juiste geheugencapaciteit als je een systeem bouwt met DDR5. Sommige DDR5-moederborden zouden in de toekomst een update kunnen krijgen die meer flexibiliteit mogelijk maakt om geheugencapaciteiten te combineren, dus ga dat na bij de fabrikant.

Raadpleeg onze handleiding voor het installeren van geheugen.

10. M.2 SSD onjuist geïnstalleerd

Zo'n razendsnelle M.2 SSD met PCIe-aansluiting is natuurlijk fantastisch. Maar bij de installatie van een M.2 SSD kunnen er een paar dingen fout gaan. Voordat je de SSD plaatst, moet je controleren of er een afstandhouder is geïnstalleerd op de M.2-sleuf. Die overbrugt de afstand tot de onderkant om doorbuigen van de SSD te voorkomen. Als je voor het eerst een M.2 SSD installeert, bekijk dan van tevoren de instructies.

Kingston Renegade Fury SSD

Er is nog een andere fout die je gemakkelijk over het hoofd kunt zien: controleer voordat je met de installatie begint welke M.2-sleuf je moet gebruiken om de snelheid van je SSD volledig te benutten. Als je een PCIe 4.0 SSD wilt installeren, moet de sleuf zijn aangesloten op PCIe 4.0 of hoger. De bovenste M.2-sleuf op het moederbord is in de regel de snelste. Informatie over het aansluiten van de M.2-sleuven is te vinden in de instructies van je moederbord.

11. Kabels aansluiten op de verkeerde poorten

Deze fout is gemakkelijk te voorkomen als je alle kabels controleert voordat je verder gaat. Alle kabels moeten op de juiste poorten aangesloten zijn, anders schakelt je systeem niet in en kan er schade ontstaan aan de componenten. Aansluitlocaties zijn altijd te vinden in de handleiding.

12. Tot slot: lees de handleidingen!

De handleidingen zijn doorslaggevend voor succes bij het bouwen van een pc. Als je een perfect, foutloos systeem wilt maken, dan kun je niet zonder de handleidingen.

We kunnen je niet garanderen dat je geen enkele fout zult maken bij het bouwen van je eerste of zelfs je tweede pc, maar na deze punten heb je een veel grotere kans deze veelgemaakte fouten te vermijden.

#KingstonFURY #KingstonIsWithYou