Western Digital: binnen afzienbare tijd OptiNAND harde schijven van 50 terabyte, limiet nog niet in zicht
OptiNAND is de naam die Western Digital heeft bedacht voor het combineren van een iNAND module en een harde schijf. iNAND is een opslagvorm die is ontwikkeld door Sandisk, alweer een tijdje onderdeel van Western Digital. Het is te vergelijken met andere vormen van flashopslag, zoals geheugenkaarten en ssd's.
Wie dat bekend voorkomt: dat klopt. Er zijn al de nodige tijd harde schijven te koop met een flashchip of zelfs een mini-ssd. Volgens WD is OptiNAND echt iets anders. Het flashgeheugen is niet bedoeld als een buffer of een manier om de disk sneller te maken. In plaats daarvan vormt de iNAND chip samen met de harde schijf een eenheid, bestuurd door een enkele controler.
Dankzij deze integratie kan een OptiNAND schijf volgens Western Digital een grotere capaciteit bieden, hogere prestaties en een grotere mate van betrouwbaarheid. Hoe werkt dat?
Meer opslag met OptiNAND
De extra opslag komt niet zozeer uit de flashchip zelf. Met behulp van deze zogenaamde iNAND chip kan een OptiNAND schijf de interne metadata van de disk opslaan in de flashmodule, in plaats van op de schijf zelf. Dat gebeurt bovendien nauwkeuriger (op sector in plaats van op trackniveau) dan voorheen.
Deze ontwikkeling creëert meer ruimte op de magnetische disks, en maakt het bovendien mogelijk om de zogenaamde sporen op de schijf dichter bij elkaar te plaatsen. Western Digital kan nu al schijven maken met 2,2 terabyte per platter (individuele disk in de harde schijf behuizing), met disks met een totale capaciteit van 20 terabyte.
Hogere prestaties
Een bijkomend voordeel van die dichter bij elkaar geplaatste sporen op de schijf, is dat de prestaties toenemen. Bovendien hoeven de lees- en schrijfkoppen die boven de disks bewegen minder vaak van plaats te veranderen om metadata op te zoeken of weg te schrijven. Daardoor kan de continuïteit van de lees- en schrijfsnelheid hoger blijven.
Betrouwbaarder
Het derde en laatste voordeel van deze technologie is dat een OptiNAND disk veel meer data kan wegschrijven tijdens een systeemcrash of stroomuitval. Tot 50x meer dan een traditionele drive, volgens Western Digital. Daardoor gaat minder data verloren, en kan een gecrasht systeem sneller weer online komen.
50 terabyte komt eraan - en meer
Western Digital voorziet dat het met behulp van deze techniek mogelijk is om voor het einde van dit decennium disks met een capaciteit van 50 terabyte te leveren. Daarvoor is naar eigen zeggen geen nieuwe technologische doorbraak nodig, maar kan deze OptiNAND techniek gewoon door worden ontwikkeld. Sterker, bij het event waarop Western Digital OptiNAND aankondigde, stelde een woordvoerder dat de maximumcapaciteit nog niet in zicht is.
Als eindgebruiker zal je er vermoedelijk niet veel van gaan merken, in elk geval niet in de laptops en pc's die in de winkel liggen. Die maken steeds meer voornamelijk gebruik van snelle flashopslag in de vorm van solid state disks: ssd's. Voor de diensten die we op afstand gebruiken, van Instagram tot YouTube, is deze vorm van opslag beslist van belang. Leuk om te weten, dus!
Bron: Western Digital