Review   |   Stroom en energie

Woox R6080 & 6073 Smart Plug review: zet je apparaten op afstand uit (en aan), beperk je energieverbruik

Woox R6080 & 6073 Smart Plug review: zet je apparaten op afstand uit (en aan), beperk je energieverbruik
Met de Woox R6080 Smart Plug en de Woox R6073 Dual Port Smart Plug kan je eenvoudig apparaten op afstand bedienen.

Er zijn tegenwoordig opties als je een ‘dom’ apparaat enigszins ‘slim’ wilt maken. Bijvoorbeeld om je energieverbruik te beperken. Zo kan je ze simpelweg op afstand aan- en uitschakelen. Ook is het mogelijk om apparaten op een bepaalde tijd laten aan- of juist uitgaan. Of ze te (de)activeren bij een bepaalde input, zoals van een bewegings- of lichtsensor. Al dit soort opties zijn mogelijk met een complete 'slimme' stekkerdoos, zoals de Woox R4028 Power Strip, maar nog voordeliger met zogenaamde ‘smart plugs’. Die zijn er in allerlei soorten, maten en standaarden. Vandaag bespreken we twee exemplaren uit die categorie van Woox, de R6080 en R6073 Smart Plugs. 

Wat is een smart plug?

Een smart plug oftewel slimme stekker plaats je in een stopcontact tussen het aan te sluiten apparaat. Het maakt verbinding met behulp van wifi of een andere draadloze standaard (Zigbee of Zwave bijvoorbeeld) en is dan via een app of stemcommando’s te bedienen. In plaats van helemaal op te staan om een lamp aan te zetten, kan je dat dus vanuit je luie stoel doen, bijvoorbeeld.

Belangrijker is dat je eenvoudig een of meer apparaten op afstand kunt uitschakelen, die anders misschien het nodige lekstroom verbruik zouden hebben. Bijvoorbeeld een zwik telefoon-, tablet- en laptopladers in een stekkerdoos. Prik die stekkerdoos in een slimme stekker, stel in dat deze uitschakelt wanneer iedereen op bed ligt, en je bespaart zo een tientje of twee per jaar aan sluipverbruik. Kortom, ideaal om je energieverbruik te beperken.

Woox R6080 & 6073 Smart Plug: in de doos

Woox leverde ons twee varianten van zo'n slimme stekker. De R6080 Smart Plug en de R6073 Dual Smart Plug. Het verschil: op de R6080 kan je één apparaat aansluiten, op de R6073 twee. De R6080 kost net geen 20 euro, de R6073 kost 5 euro meer. Dat zijn geen hele hoge prijzen, en je hoeft niet hard te zoeken om ze nog aanzienlijk goedkoper te vinden.

In de doos van beide zit naast de stekker alleen een handleiding. Op de doos zien we vermeld dat de stekkers te gebruiken zijn met Google Home en Alexa. Ook valt hier op te maken dat je de Woox Home app nodig hebt. Die kan je voor iOS of Android downloaden. 

De Plugs zelf zijn eenvoudig, geschikt voor stekkers met een randaarde en voorzien van een fysieke aan/uitknop.

Woox R6080 Smart Plug: handig om energeverbruik te beperken Woox R6080 Smart Plug Woox R6080 Smart Plug Woox R6080 Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug

Installatie van de Woox Smart Plugs

Met die app is de installatie van de Smart Plugs erg eenvoudig. Je hebt een account nodig voor Woox Home. Heb je dat nog niet, dan moet je er een aanmaken. Dat kan in de app zelf. Met app en account kan je, zoals we eerder ook schreven, het hele Woox ecosysteem bedienen, dus dit hoef je maar een keer te doen. De app legt je vervolgens met behulp van plaatjes uit hoe je de smart plugs stap voor stap succesvol installeert. 

Alles werkt samen via je wifi netwerk, op basis van de Tuya-standaard. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat de smart plugs alleen werken op de 2,4 GHz frequentie. Dat is voller en wat meer storingsgevoelig dan 5 GHz, maar werkt wel op langere afstanden. Apparaten als slimme stekkers hebben geen hoge snelheid of veel bandbreedte nodig, dus een heel groot nadeel vinden we dit niet. Let wel op, dat als je meerdere wifi-netwerken in huis hebt, je smartphone bij de installatie verbonden is met het juiste netwerk. Anders zet je de verkeerde gegevens in de plug.

Woox app Woox app Woox app Woox app Woox app Woox app Woox plug in Google Home Woox plug in Google Home Woox plug in Google Home Woox app

Mogelijkheden van de Woox Smart Plug

In de app kan je routines aanmaken om het aangesloten apparaat bijvoorbeeld iedere ochtend om 8 uur aan te laten gaan. Veel andere functies zijn er ook niet, de smart plugs hebben alleen als extra mogelijkheid een timer of countdown in te stellen. Handig is de functie om een virtueel ‘huis’ te maken, waaraan je huisgenoten kunt toevoegen. Zij kunnen de smart plugs dan ook vanaf de eigen smartphone bedienen. (En het voorkomt dat mensen die wel op je wifi zitten, maar niet tot de huisgenoten behoren, dat ook doen.)

Wat niet kan, is het stroomverbruik meten. Dat is vaak wel mogelijk bij dit soort slimme stekkers, al zijn ze daardoor vaak ook wat duurder. 

Energieverbruik beperken in de praktijk met Woox Smart Plug

Met de app eenmaal geïnstalleerd deden we eerst een poging om een PlayStation 4 op afstand te kunnen aanzetten. Helaas, pindakaas: dat mag niet van Sony. Dan maar een domme lamp slim gemaakt. Met een Woox R6080 Smart Plug ertussen, is deze op afstand aan- en uit te zetten. Niet alleen vanaf de andere kant van de kamer, maar desgewenst ook vanaf een compleet andere locatie. 

Nog een stapje verder is bediening met Google Home. Eenmaal hieraan gekoppeld, kan je gewoon tegen de Google Assistant zeggen: ‘hey Google, doe de lamp in de slaapkamer aan’ – en hij gaat aan. Zo hoef je niet eens een smartphone bij de hand te hebben. 

Een kind kan de was doen, dus. Een nadeel van de Smart Plugs van Woox: ze zijn aan de grote kant. De R6080 blokkeert een naastgelegen stopcontact, als je twee stopcontacten naast elkaar hebt. Dat geldt nog meer voor de R6073. Een verlengsnoer brengt desnoods uitkomst. Daar werken de Smart Plugs ook prima mee. 

Qua functies zijn de R6073 en de R6080 identiek. De R6073 heeft als enige extra mogelijkheid om twee apparaten te bedienen die zijn aangesloten. Die kan je dan wel afzonderlijk aan- en ook uitzetten. Handig als je een stopcontact tekort komt. Of als je de aangesloten apparaten op verschillende momenten wilt in- danwel uitschakelen. Hou er wel rekening mee dat de R6073 niet hoger belastbaar is dan de R6080, al kom je met 3680 watt een heel eind.

Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug Woox R6073 Dual Port Smart Plug

Conclusie

Wil je je huis een kleine smart home upgrade geven zonder dat het een vermogen kost? En belangrijker, het sluipverbruik van je apparaten in huis terugdringen en zo je energieverbruik beperken? Dan is de smart plug van Woox een prima investering om te overwegen. Het doet wat het moet doen en is eenvoudig in gebruik te nemen. Dankzij de app is het eenvoudig de smart plugs te laten samenwerken met andere smart home toepassingen en producten. Het ecosysteem later uitbreiden is hiermee ook simpel. 

Het voornaamste kritiekpunt is het formaat: de Woox Smart Plugs zijn niet heel compact, waardoor ze een naastgelegen stopcontact kunnen blokkeren. Daar moet je even rekening mee houden. Dit gaat overigens voor de meeste vergelijkbare producten ook op. Daarnaast kan je met deze plugs geen energieverbruik meten. Maar daar is de prijs dan ook naar.

Woox R6080 en R6073 Smart Plugs in een oogopslag
Afmetingen

R6080:
5,5 x 5x5 x 7,8 cm

R6073: 
10,5 x 5 x 6 cm

Verbinding 2,4 GHz WiFi 4
802.11b/g/n
Maximale belasting 16A / 230V / 3680W
Standby verbruik 1 watt
Adviesprijs R6080: € 19,99
R6073: € 24,99