Achtergrond   |   Televisies

De 2023 Panasonic televisies omvatten 4 verschillende OLED-series en voor het eerst miniLED-modellen

De 2023 Panasonic televisies omvatten 4 verschillende OLED-series en voor het eerst miniLED-modellen
Panasonic toonde op een groot evenement in Berlijn zijn nieuwe tv's voor 2023

Panasonic mag net als Sony een Japans bedrijf zijn, met zijn televisies volgt het een heel andere strategie dan de maker van de Bravia-toestellen. Dat blijkt ook wel uit de aankondigingen over de 2023 Panasonic TV's. Opvallend: niet minder dan vier verschillende lijnen op basis van oled-techniek - nog altijd eentje minder dan vorig jaar. Ook opvallend: vier verschillende smart tv besturingssystemen - eentje meer dan vorig jaar.

2023 Panasonic TV: L wordt M

Waar alle tv-series van 2022 van Panasonic met de letter 'L' begonnen, hebben de modellen van dit jaar allemaal een 'M' als eerste letter. De letter erna geeft de gebruikt techniek aan. Toestellen met een Z zijn gebaseerd op oled, een X geeft aan dat er sprake is van een lcd-scherm.

Panasonic MZ2000 en MZ1500 OLED TV's

Vóór de letter in de serie plaatst Panasonic het beeldformaat in inches. Zo zal het topmodel van de 2023 Panasonic TV toestellen met oled-paneel op het grootste formaat in Nederland voluit TX-77MZW2004 gaan heten. 

2023 Panasonic OLED TV's: vier series

Dit jaar komt Panasonic weer met vier series met oled-scherm. De topserie is de MZ2000-serie (in Nederland MZW2004, in België MZ2000E). Deze zijn voorzien van een paneel met mla-technologie (tot en met 65 inch), voor een hogere helderheid en minder reflecties. Ook voorziet Panasonic het scherm van een naar eigen zeggen nieuw ontwikkeld, meerlaags warmtebeheersysteem. Naast de beste beeldkwaliteit moet de MZ2000-serie ook de beste geluidskwaliteit bieden, dankzij een geïntegreerde speakerbalk met 'projecterende speakers'. Deze door Panasonic ontwikkelde techniek maakt het mogelijk om heel nauwkeurig in een ruimte de weergave te positioneren, waarbij die voor de ene luisteraar desgewenst op een ander volume kan zijn dan voor de andere. 

Met name bij beelden met veel wit wordt het voordeel van de hogere helderheid van OLED-schermen met MLA, zoals de Panasonic MZ2000 tot 65 inch, zichtbaar.

Daaronder is de MZ1500-serie gepositioneerd (in Nederland MZT1506). Deze serie heeft net als het topmodel naar voren gerichte luidsprekers en lijkt de LZ1500- en LZ1000-serie van vorig jaar te vervangen. De MZ980-serie volgt de LZ980 op en is dit jaar voorzien van Nvidia G-sync. Dat heeft hij gemeen met de twee luxere oled-series van Panasonic. In Nederland komt deze serie op de markt als MZW984. De instap-oled van de 2023 Panasonic tv modellen wordt de MZ800-serie. Deze heeft geen G-sync, maar wel een 'minimalistisch, randloos design' en een 'redelijke prijs'. In Nederland te herkennen aan de aanduiding MZ800E.

Panasonic MZT1506: ondersteuning voor G-sync en uitgebreide gaming features

Het 2023 Panasonic TV oled-model net onder het topmodel wordt dus de Panasonic MZT1506. Dit komt beschikbaar in de formaten 42, 48, 55 en 65 inch. De laatste twee daarvan zijn voorzien van een helderder Master OLED Pro paneel. Dat is vermoedelijk gebaseerd op een OLED EX-paneel met koellichaam, maar Panasonic wilde dat niet bevestigen (of ontkennen). De MZ1500-toestellen zijn voorzien van Dynamic Theatre Surround Pro geluid (op de 55 en 65 inch uitvoeringen), met net als het topmdel naar voren gerichte luidsprekers. Wel zijn die wat eenvoudiger van aard: geen projecterende speakers dus. Ook Dolby Atmos wordt ondersteund.

Panasonic TX-65MZT1506

Voor de beeldverwerking beschikken de MZT1506 tv's over de HCX Pro AI-processor, die helderheid, contrast en kleurweergave aanpast aan het materiaal dat je kijkt en het omgevingslicht. Dat gebeurt ook in Filmmaker Modus. De modellen in deze lijn ondersteunen zowel Dolby Vision IQ als HDR10+ Adaptive.

Voor gamers biedt de MZT1506T een 120Hz-verversingsfrequentie, twee HDMI 2.1-aansluitingen met ALLM en VRR. Ook Freesync Premium en G-Sync worden ondersteund voor adaptieve beeldsnelheid. Ook is er een hele set functies die gebundeld wordt aangeduid als Game Mode Extreme. Onderdeel hiervan is onder meer een nieuwe True Game Modus, die alle functies voor kleurnauwkeurigheid die er al waren voor films, ook voor games beschikbaar moet maken. Desgewenst kan je ook deze modus kalibreren met Calman van Portrait Displays. Een Game Control Board biedt de mogelijkheid diverse instellingen aan te passen voor games, waaronder de geluidsweergave. In de FPS modus moet dit helpen om de aanwezigheid van tegenstanders te detecteren door de plaatsing van het geluid.

Het lijkt erop dat de 55 en 65 inch versies rijker bedeeld zijn dan de 42 en 48 inch modellen. Naast het helderder paneel hebben alleen deze modellen Dynamic Theatre Sound Pro (de kleinere zijn beperkt tot het kennelijk minder dynamische Theatre Sound Pro). Ook de draaibare voet waarop de grotere toestellen staan, is niet beschikbaar voor de kleinere versies.

Vermeldenswaard aan de MZT1506T is het grote aanbod aan tuner-opties. Naast DBC-C/T/S (met dubbele tuners voor DVT-C/T en twee CI-sleuven) ondersteunt het ook TV naar IP en IPTV. Dat kan interessant zijn voor wie een modemrouter heeft met ingebouwde TV-tuner, zoals de luxere kabel modemrouters van Fritz!Box.

Panasonic MZW984: net wat minder luxe, maar wel uitgebreid

De serie hieronder lijkt sterk op de MZT1506T, maar mist een aantal features. Zo heeft de Panasonic MZW984 geen Master OLED Pro, geen naar voren gerichte luidsprekers of draaibare voet. Alle modellen zijn voorzien van Theatre Sound Pro, zonder het 'Dynamic' dus.  In tegenstelling tot de MZ1500-serie zijn de toestellen in deze serie niet voorzien van een oled-paneel met koellichaam, en zal de helderheid dus wat lager liggen. Dat leek ook het geval te zijn in de demonstratie die we kregen op een evenement van Panasonic.

Wel aanwezig zijn de uitgebreide gaming features (inclusief Calman kalibratie-mogelijkheid) en tuner-opties. Ook de HCX Pro AI-beeldverwerkingsprocessor, Dolby Vision IQ+ en HDR10+ Adaptive - en dus een omgevingslichtsensor - zijn onderdeel van de specificaties. 

Officiële Diablo IV TV

Panasonic heeft voor 2023 een interessante samenwerking met Activision Blizzard, de game-uitgever die onlangs Diablo IV op de markt bracht. Het merk mag zich officieel televisiepartner noemen voor deze game, implicerend dat de OLED-televisies (de MZ2000-, MZ1500- en MZ980-series) de ideale partner zijn om deze game op groot beeld tot leven te brengen. Juist de vele donkere beelden van de game, en het uitdagende kleurenpalet, moeten optimaal tot hun recht komen op een Panasonic oled-televisie, aldus de maker.

Diablo IV op een Panasonic MZ980-serie OLED TV

We zagen een korte demo van de game op de Xbox Series X, die draaide met 120 fps en dus in 120 Hz getoond werd op een Panasonic oled-toestel - en dat zag er inderdaad zeer fraai uit.

Panasonic MZ800E: instap-OLED met Google TV

Net als de MZT1506T en MZW984 is de instap-oled-reeks van Panasonic, de MZ800E, beschikbaar in 42, 48, 55 en 65 inch. Deze serie heeft geen omgevingslichtsensor en biedt voor hdr-beeld dus alleen Dolby Vision en HDR10+. De beeldverwerking is in handen van de 4K Color Engine Pro. 

Panasonic MZ800 OLED

De gaming voorzieningen zijn basaler. Panasonic rept wel van HDMI 2.1-ondersteuning met ALLM, maar hoge en variabele beeldsnelheden worden niet ondersteund. Dit is typisch een geval van 'HDMI 2.0 hernoemd naar HDMI 2.1'. Het mag (het moet zelfs van de HDMI standaardenorganisatie) maar het maakt de zaak er niet duidelijker op.

Panasonic MZW980 (boven) en MZW800 (onder) OLED TV's

In tegenstelling tot de luxere oled-modellen gebruikt Panasonic voor de MZ800E-serie niet het eigen My Home Screen 8.0 als smart tv-omgeving, maar Google TV. Dat heeft een (nog) grotere selectie apps, en ondersteuning voor de Google assistent, inclusief stembediening. In sommige landen zal deze lijn overigens nog Android TV hebben, zonder de Google TV schil eroverheen dus.

2023 Panasonic OLED TV line-up

2023 Panasonic TV met LED LCD: vijf series

Voor de led lcd-gebaseerde line-up presenteert Panasonic 5 verschillende modelreeksen. Althans, voor Nederland en België.  De top bestaat uit de Panasonic MX950 (in Nederland MWX954). Deze is voorzien van miniled backlights met local dimming. Net eronder zit de MX940 (in Nederland MWX944), eveneens met local dimming, maar dan met grotere, gewone leds. 

2023 Panasonic TV LED LCD lineup

De hieronder gepositioneerde MX800-serie (MXT886 in Nederland) mist local dimming, maar komt wel in grotere formaten beschikbaar, tot 85 inch. Opmerkelijk aan deze serie is de keuze voor Amazon Fire OS als smart tv-platform. De instapseries voor led lcd zijn de MX700 en MX710. Alleen de MX700 komt hiervan naar Nederland. Deze serie maakt gebruik van Google TV voor de smart tv-functies.

Panasonic MXW954 en MXW944: full array local dimming

De topmodellen met led lcd van de 2023 Panasonic TV series houden nauw met elkaar verband. De MXW954 en MXW944 lijken in de basis sterk op elkaar, waarbij de MXW954 beschikbaar is in 55, 65 en 75 inch, terwijl de MXW944 de kleinere maten van 43 en 50 inch voor zijn rekening neemt. Vergeleken met de voorganger serie LX900 zijn de MX950 en MX940 een forse stap vooruit. Het ips-paneel is ingeruild voor veel contrastrijker va-techniek, en de MX950-modellen krijgen een miniled backlight; de MX940 heeft gewone leds, maar alles in de MX9xx-reeks heeft dus full array local dimming. Het aantal zones is niet bekend, maar voor zover Panasonic er iets over wilde loslaten, niet enorm groot: 'vergelijkbaar met wat de concurrentie uit Japan [lees: Sony] doet', zo meldde men. 

Beide series zijn uitgerust met de HCX Pro AI-processor, de top van wat Panasonic momenteel biedt op het vlak van beeldverwerking. Verschil tussen de twee is dat de MXW954 toestellen voorzien zijn van quantum dots, voor een groter kleurbereik. Bij de MXW944 is die niet aanwezig. Wel zijn beide series voorzien van een omgevingslichtsensor. In combinatie met Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive kunnen ze daardoor hdr-beelden aanpassen aan de lichtomstandigheden in je kamer. Ook de Filmmaker modus van de toestellen gebruikt deze functie voor een zo natuurgetrouw mogelijke weergave.

2023 Panasonic TV: MX940-serie met full array led backlight

De MXW954 en MXW944 bieden dezelfde uitgebreide gaming features als de luxere oled-series. Dat betekent ondersteuning voor VRR, Freesync én G-sync, 120Hz-beeldweergave, ALLM en een aparte Game Mode. Die heet hier ook Game Mode Extreme, maar lijkt de True Game kleur- en kalibratiefuncties van de oled-toestellen te missen. 

Op het vlak van geluidsweergave biedt de MX950-serie Dynamic Theatre Surround Pro, de MX940 houdt het bij Theatre Surround Pro. Qua tuners is het aanbod breed, met de zogenaamde Pentatuner met (2x) DVB-C/T, DVB-S, dubbele CI-sleuven en ondersteuning voor IPTV. Opnemen op een externe harde schijf is mogelijk, ook terwijl je naar een ander kanaal live kijkt. 

Panasonic MX800: van 43 tot 85 inch met Fire OS

De mainstream led lcd-modellen van de 2023 Panasonic TV's vinden we in de MX800-serie. Die komt in Nederland als MX886T en MXW834 op de markt. Op moment van schrijven is het onderscheid tussen die twee nog niet duidelijk, maar heeft vermoedelijk met het design te maken. Deze serie maakt gebruik van de HCX-processor en zal leverbaar zijn met formaten van 43 tot maar liefst 85 inch.

Opmerkelijk aan de MX800-serie is het gekozen besturingssysteem: Fire OS van Amazon. Daarmee haalt Panasonic naast het eigen My Home Screen 8.0 en Google TV een derde optie. Op de absolute instapmodellen in het assortiment levert het nog een op Linux gebaseerd systeem, waarmee het totaal aantal smart tv opties bij dit merk nu op vier ligt.

Volgens Panasonic heeft dat alles te maken met verschillende vragen in verschillende markten. Over de samenwerking met Amazon voor het gebruik van Fire OS is Panasonic in elk geval enthousiast. We vernamen dat de omgeving flink is aangepast om de vele live tv-opties van het merk te accommoderen. Ook werd de elektronische programmagids van Fire OS flink onder handen genomen. Een korte demo daarvan toonde een doordacht en vlot reagerend systeem bij eerste indruk.

Fire OS moet zes (!) feature updates per jaar krijgen. Ook de langetermijn ondersteuning moet volgens Panasonic zeer goed worden. Voor Panasonic heeft het werken met Fire OS duidelijk als voordeel dat Amazon veel flexibeler is om mee te werken dan Google met Google TV. Het gebruik daarvan is aan tamelijk rigide richtlijnen gebonden, iets wat we ook al vernamen bij Philips - dat niet geheel toevallig ook met een eigen smart tv platform komt. 

Panasonic MX700: instapmodellen (voor Nederland)

De instaplijn van Panasonic vormt, althans in Nederland, de MX700-serie. Voor bepaalde andere landen biedt het merk ook nog een MX600-serie en daaronder zelfs nog drie verschillende full hd-toestelreeksen. Het absolute instapmodel heeft zelfs geen smart tv-functies, maar vooralsnog komen die dus niet in Nederland in de winkel te liggen.

De MX700-serie komt beschikbaar in 43, 50, 55 en 65 inch en lijkt een basale 4K-tv serie te zijn. Een minimalistisch design, dezelfde 4K Color Engine Pro als de MZ800 oled-serie. Hoewel Panasonic spreekt van HDMI 2.1 met ALLM en VRR lijkt een hoge beeldsnelheid niet tot de mogelijkheden te behoren. 

Deze toestellen moeten liefhebbers van veel apps aanspreken: ze zijn voorzien van Google TV en bieden daarmee functies als de Google assistent, Chromecast en dus een kleine 10.000 apps.