Achtergrond   |   Televisies

De 2024 televisies van Samsung brengen verfijning en meer keuze, maar een speaker stal de show

De 2024 televisies van Samsung brengen verfijning en meer keuze, maar een speaker stal de show
Op een evenement in Frankfurt toonde Samsung zijn toestellen voor 2024, verbeteringen aan Smart Hub en meer.

Dit jaar toont Samsung vooral incrementele verbeteringen en uitbreidingen op  het bestaande assortiment. De trend naar grotere televisies bedient het met een nieuw 98-inch model en er komen meer oled-toestellen. Ook met een matte afwerking. Verder is Smart Hub verfijnd en blijft Samsung werken aan 8K en microled-toestellen. Vooral evolutie dus in de 2024 Samsung TV line-up. Misschien wel het product dat het meest tot onze verbeelding sprak, was geen televisie, maar een luidspreker. Daar beginnen we dan ook mee.

Samsung Music Frame: een lijst vol muziek.

Dat opvallendste nieuwe product heet de Music Frame. Het is een lijst die ongeveer zo groot is als een LP-album (35cm x 35cm). Hier heeft Samsung een draadloze luidspreker met meerdere speakers verborgen. Dat is echt fraai gedaan. In de vijf centimeter dikke behuizing zitten maar liefst zes luidsprekers.

De Samsung Music Frame speaker herbergt krachtige versterking en zes drivers in een fraaie lijst.

Twee midrange drivers en twee tweeters zitten verborgen in de behuizing zelf. Het geluid hiervan ontsnapt langs de opening tussen het kader en het plexiglazen front. Achteraan zitten nog twee woofermodules voor laagweergave. De configuratie doet dienst als een drieweg stereoluidspreker, met een totaal vermogen van 120W. We hebben de Music Frame wat kunnen beluisteren, helaas niet in ideale omstandigheden, maar de klank leek best krachtig, met flink wat bas.

Zeer veelzijdig inzetbaar

Samsung heeft de Music Frame heel ruim inzetbaar gemaakt. Zo levert het er een stand en een muurbeugel bij, zodat je hem zowel op een tafel of meubel kan plaatsen, als aan de wand kan hangen. De stroomkabel is net zoals de kabels bij de tv’s die over een One Connect Box beschikken dun en in lichtzilver uitgevoerd. Daardoor valt hij amper op. De Music Frame presenteert zich als een fotolijst, inclusief meegeleverd passpartout, waarin je zelf een beeld naar keuze kunt plaatsen. Samsung zal ook de optie aanbieden om de hele acrylplaat aan de voorzijde te personaliseren, zodat het beeld heel het oppervlak vult.

Achterzijde van de Samsung Music Frame met twee woofers voor laagweergave.

Ook op audiovlak zijn er talrijke mogelijkheden. De Music Frame is een draadloze luidspreker met ondersteuning voor Hi-Res audio (192kHz, 24bit), Dolby Atmos en uiteraard kan je muziek streamen via Spotify Connect, Airplay, of Chromecast. Maar er is meer. Op de 2024 Samsung tv modellen (en helaas niet op oudere toestellen) kan je de Music Frame dienst laten doen als tv-luidspreker. Dat kan zowel als achterluidspreker of als luidspreker vooraan. Met twee stuks kan je ook een stereo-setup maken voor een breder stereobeeld, of je kan ze gebruiken als een linker- en rechter achterluidspreker voor surroundweergave. De Music Frame ondersteunt Q-Symphony, dus hij werkt samen met de luidsprekers van de tv.

Microled in meerdere maten, maar nog altijd duur

Samsung investeert al jaren in de ontwikkeling van microled als beeldtechniek. Sinds enige jaren biedt het ook tv's met deze schermen. Inmiddels zijn die beschikbaar in de maten 114, 101, 89 en 76 inch. Vooral die kleine maat lijkt aantrekkelijk, maar wie hoopt op een toegankelijke prijs moeten we teleurstellen. Officiële prijzen kregen we niet, maar de richtlijn van 1000 euro per inch blijft wel geldig. Het beeld blijft wel erg indrukwekkend, met perfect zwart, felle en heldere kleuren en een zeer ruime kijkhoek.

MicroLED blijft een fantastische beeldtechniek, maar qua prijs voor slechts weinigen weggelegd.

2024 Samsung TV toestellen met OLED: nu in drie modellen

Voor perfect zwart, hoog contrast en fraaie kleuren zijn gewone stervelingen vooralsnog aangewezen op oled. Samsung breidt in de oled-lineup dan ook verder uit. In 2024 zijn er drie modellen beschikbaar. De S85D (77, 65 en 55 inch), S90D (83, 77, 65, 55 en 48 inch) en S95D (77, 65 en 55 inch). We weten al dat Samsung daarbij naast qd-oled (van Samsung Display) ook w-oled (van LG Display) zal gebruiken. De S95D krijgt, als topmodel, een derde generatie qd-oled-paneel. Dat levert 20% meer helderheid dan zijn voorganger. Van de 83 en 48 inch S90D-versies weten we zeker dat deze een w-oled-paneel zullen gebruiken, want Samsung Display maakt voorlopig nog geen qd-oled in die maten. Over de 55 en 65 inch versies van de S90D en de S85D kregen we geen uitsluitsel. We vermoeden wel dat de S85D volledig gebruik zal maken van w-oled.

Bij de 55 inch 2024 Samsung TV OLED-modellen is niet bij aankoop te achterhalen welk type OLED-paneel erin zit.

We stelden de vraag over de gebruikte technologie ook aan Charlie Chulho Bae, Head of Product Business Management (European TV & Sound Device). Die antwoordde: “We communiceren met Samsung oled-panelen zonder de specifieke technologie te noemen. Onze verbeteringen zijn gebaseerd op verschillende paneeltechnologieën, zoals het verminderen van reflectie op oled-schermen. We streven ernaar om de kijkervaring te verbeteren, zelfs in heldere kamers, en willen de beste ervaring bieden, ongeacht de paneeltechnologie. Het specificeren van de technologie is niet nodig voor onze klanten.”

Daarmee is Samsung in elk geval consistent. Er wordt immers al jaren ook niet gecommuniceerd over het type lcd-panelen in een lcd-tv. En ook die kunnen verschillen van model tot model. Bovendien is het verschil tussen va lcd en ips lcd groter dan tussen w-oled en qd-oled. Toch zullen liefhebbers het graag willen weten. Testen zal uitsluitsel brengen per toestel.

Nieuw op de Samsung S95D: Glare Free

De Samsung S95D, het oled-topmodel, heeft wel een nieuwigheid gekregen: Glare Free technologie. Concreet is dat een mat scherm, dat erg goed is in het verhinderen van zichtbare reflecties. Samsung claimt dat de technologie anders is dan wat je op The Frame vindt, maar in essentie is het doel van beide natuurlijk hetzelfde, reflecties verhinderen.

Glare Free op de QD-OLED S95D 2024 Samsung TV

Samsung gaf een demo van het nieuwe scherm naast de S95C van vorig jaar, met spots en een ring-licht op het scherm gericht. Het verschil was erg duidelijk. Op de S95C is de reflectie duidelijk te zien, terwijl die op de S95D nauwelijks of niet zichtbaar was. In donkere beelden verlies je natuurlijk een beetje contrast. Een mat scherm is hoe dan ook een compromis. Persoonlijk denken we dat dit een goede keuze is, het scherm is niet alleen vrij van reflecties, maar oogt ook iets rustiger. Het lichte verlies aan contrast (als er veel omgevingslicht is), is een goede ruil, vergeleken met reflecties die je kijkplezier echt kunnen vergallen.

2024 Samsung TV line-up: meer keuze in 98 inch

Wie voor een echt groot scherm wil gaan, kon vorig jaar kiezen voor de 98QN80C (en de 8K 98QN990C). Samsung onderkent de trend naar grotere toestellen, en breidt dus het aanbod in deze reuzemaat uit. In 2024 kan je ook een 98QN90D aanschaffen. Dat is een Neo QLED-model met minileds en Full Array Local Dimming. Daarnaast komt er een instapmodel, 98DU9070, met global dimming. De twee genoemde modellen van vorig jaar lopen ook dit jaar door.

Knappe AI-beeldverwerking in 8K

Ook 8K blijft iets waar Samsung graag aan vasthoudt. Waarom? Ook die vraag legden we voor aan Charlie Chulho Bae: “We blijven vooruitkijken naar de opkomst van 8K en willen daarbij een marktleider zijn. Hoewel native contentproductie een focus blijft, erkennen we ook beperkingen zoals internetbandbreedte. Echter, met AI kunnen we content opschalen en remasteren en aan de energie-efficiëntie werken. We streven ernaar om de 8K-markt te creëren en maken gebruik van AI om afbeeldingen en films op te schalen voor een betere beeldkwaliteit, inclusief oudere content.”

Samsung AI upscale op een 8K 2024 Samsung TV

Om dat nog verder in de verf te zetten, toonde Samsung een aantal demo’s waarbij het nieuwe 8K-topmodel, de QN900D tegenover een vorige versie werd gezet. Dat toestel gebruikt een nieuwe generatie beeldprocessor met 512 neurale netwerken. Hoe die precies ingezet worden legde het bedrijf niet uit, maar de resultaten waren duidelijk.

AI-upscaling met deze processor slaagt erin om 720p-content heel wat extra detail te geven. Van dichtbij bekeken leek dat soms een vreemd soort ruis, maar zodra je op twee meter stond, vertaalde zich dat in duidelijk scherper en gedetailleerder beeld. Voor balsporten was er ook een demo waarbij de tv er prima in slaagde om de bal scherp en duidelijk in beeld te houden, terwijl die op een ouder model duidelijk aan scherpte verloor of soms zelfs bijna verdween. Tot slot liet een laatste demo zien hoe er 10 tot 12% winst was in energie-efficiëntie zonder verlies van beeldkwaliteit.

Helaas zit de betreffende processor (de NQ8 AI Gen3) enkel in de 8K QN900D. De QN800D krijgt een NQ8 AI Gen2 met 128 netwerken en de 4K-modellen hebben een NQ4 AI Gen2 processor met 20 netwerken. Hoe de prestaties van de demo’s zich bijvoorbeeld vertalen in verbeteringen voor de 4K-modellen was dan ook onduidelijk. Hoe dan ook zet Samsung sterk in op AI. Hopelijk komen dit soort features in de komende jaren ook naar de 4K-modellen.

Verbeteringen aan de Smart Hub in 2024 Samsung TV modellen

Samsung benadrukt graag dat een Samsung tv meer is dan alleen een tv. Het is ook een ‘experience’. Dat zie je terug in de talloze functies die de Smart Hub (al enige jaren) biedt. Het wordt nog meer benadrukt door de ingebouwde IoT hub, die beschikbaar is op alle modellen tot de Q60D. Lager gepositioneerde modellen kunnen deze functionaliteit krijgen via een apart aan te schaffen dongle. Onze belangrijkste klacht was tot dusver, dat het overzicht over al die functies pover is, sinds Samsung twee jaar geleden de nieuwe gebruikersinterface introduceerde.

Daar is dit jaar aan gewerkt. Zo is er in de zijbalk een ‘Daily+’ sectie bijgekomen. Daarin vind je functies zoals SmartThings, Workspace en Philips Hue terug: de zaken die niet zo direct met tv-kijken te maken hebben. Onderaan in de zijbalk staan nog steeds de ‘Connected Devices’ en ‘Settings”. Zodra je die echter in een 2024 Samsung tv selecteert, klapt er een overliggend menu uit. Dat bespaart al minstens één klik om iets aan te passen. Op het Home-scherm zelf is er een ‘Live’-tab bijgekomen voor live tv en een ‘Apps’-tab waar je alle geïnstalleerde apps kunt bekijken. Of dat allemaal goede wijzigingen zijn, zal moeten blijken tijdens het testen. In de basis lijken dit daadwerkelijk verbeteringen.

Een bijgeleverd content-pakket

Om de ‘experience’ van een Samsung tv nog verder te benadrukken, voorziet de fabrikant alle 2024-modellen van een gratis content-pakket. Veel details waren daarover nog niet beschikbaar, maar het zal gaan om verschillende diensten, zowel voor film/tv-reeksen, sport, games als fitness. Beschouw het als een proevertje voor deze diensten, die je dan een of meerdere maanden gratis kunt gebruiken.