Review   |   Televisies

Samsung S95F review: ook de 2025 editie van deze matte OLED televisie is ijzersterk

De Samsung S95F is dankzij zijn hoge helderheid en zeer effectieve anti-reflectie afwerking ook goed te gebruiken bij veel omgevingslicht.
De Samsung S95F is dankzij zijn hoge helderheid en zeer effectieve anti-reflectie afwerking ook goed te gebruiken bij veel omgevingslicht.

Bewijzen kunnen we het niet, maar het is een feit dat sinds Samsung in 2022 terugkeerde met oled-televisies, de ontwikkelingen in dit klassement versneld zijn. Ook dit jaar is dat weer zichtbaar, eerder in de LG OLED G5 en nu ook weer in de concurrent, de Samsung S95F.

Net als LG heeft Samsung zijn topmodel van een nieuw type paneel voorzien. Dat blijft - uiteraard - een qd-oled-versie, maar wel met een 30% beloofde verhoogde helderheid. De matte afwerking die vorig jaar zijn intrede deed, kreeg ook een verbetering. Tot slot heeft Samsung de Tizen smart tv-omgeving wat aangepast, onder de naam One UI Tizen.

Voor deze review ontvingen we een exemplaar van de 65-inch uitvoering van de Samsung S95F. Deze Samsung QE65S95F qd-oled-televisie heeft een mat scherm, kan 165 Hz beelden per seconde tonen en wordt van beeld voorzien middels een zogenaamde One Connect Box met HDMI 2.1, naast de genoemde Samsung One UI Tizen smart tv-omgeving. 

Hoe ziet de Samsung S95F eruit? Dunner is er niet!

Er kan er maar een de slankste zijn, en dat is dit jaar deze Samsung. Het Infinity One Design overgenomen van vorig jaar, met een profiel van amper 11 mm, bezorgt de Samsung S95F die titel. De perfect vlakke rug heeft een verticaal streeppatroon en bevat tweemaal vier luidsprekermodules. Een metalen grafietzwarte boord rond het scherm geeft het een perfect afgewerkt uiterlijk.

De voet bestaat uit drie delen en is bijzonder zwaar. Dat zorgt samen met het stevige scherm voor een erg stabiele opstelling. Een usb-c-poort en de aansluiting voor de One Connect Box zitten centraal in de rug.

Aansluitingen van de Samsung S95F

De One Connect Box is een van de unieke voordelen van dit model. Zeker bij wandmontage is het erg handig, want er loopt maar één kabel naar het toestel. De One Connect Box zet je bij je brontoestellen, en die kabel loopt naar de tv om zowel stroom, beeld, geluid en data te transporteren. Zet je de tv op een tv-meubel, dan kan je de box achteraan op de voet bevestigen voor een meer klassieke opstelling. Samsung levert daarvoor een korte verbindingskabel mee.

Samsung-QE65S95F OneConnect box

De One Connect Box zelf is hetzelfde als vorig jaar. De vier HDMI 2.1-poorten leveren 40 Gbps bandbreedte.  Ze ondersteunen ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible), en poort 3 ondersteunt ARC/eARC. Spelconsoles kunnen tot 4K120 leveren; sluit je een game pc aan, dan kan je zelfs tot 165 beelden per seconde gaan. Samsung mikt duidelijk op gamers: de gemeten input-lag bedraagt amper 10,3ms bij 4K60 en 5,4ms bij 2K120. Een snelle respons is kortom gegarandeerd. Via het game dashboard kan je inzoomen op de minimap. Beeldinstellingen kan je aanpassen op basis van het spelgenre, of je kan die taak overlaten aan AI die automatisch je spel herkent.

Op de box vind je drie usb-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, een dubbele tv-tuner voor DVB-T2/C/S2 en een CI+-slot is voor live tv. Live tv opnemen en pauzeren kan met behulp van externe usb-opslag. Ethernet, Bluetooth en WiFi zijn uiteraard ook beschikbaar. Omdat de box al enkele jaren meegaat is hij uitgerust met WiFi 5; veel topmodellen van concurrenten leveren ondertussen WiFi 6. De usb-c-poort dient om een externe camera aan te sluiten.

Zo neem je de Samsung S95F in gebruik

Samsung heeft Tizen Smart TV een (beperkte) make-over gegeven, waarbij het gebruik maakt van de One UI die je ook op Samsung smartphones vindt. Ook in de installatieprocedure merk je dat de focus sterk verschoven is naar het gebruik van je smartphone. De afstandsbediening wordt op het eerste scherm zelfs niet getoond als alternatief. Je kán die wel gebruiken: klik gewoon even op de ok-toets van de remote om hem te koppelen, en tik vervolgens een keer naar rechts om de installatie te starten.

Het blijft wel iets gemakkelijker om de installatie met je smartphone en de SmartThings-app uit te voeren. Wie apps wil installeren moet namelijk inloggen met een Samsung-account. Dat is gemakkelijker op je smartphone. De SmartThings-app is bovendien een prima afstandsbediening, zeker voor zaken als de Ambient Mode.

One UI Tizen 9: convergentie met de smartphone interface

De smart tv-interface is niet drastisch veranderd. De impact van het gebruik van One UI is vooral te merken in de instellingen en bij de verbonden apparaten. Die laatste verschijnen nu in een compact paneel, dat over het Home-scherm verschijnt. Ook de instellingen verschijnen op dezelfde manier.

Eerst land je in een snelmenu, waar je een hele reeks instellingen rechtstreeks kunt aanpassen zonder door het volledige menu te navigeren. Je kan de locatie van alle items naar believen aanpassen: bijzonder handig. De eerste positie in het snelmenu is voor ‘Alle Instellingen’. De stap naar de One UI-interface wordt erg duidelijk als je ‘Alle Instellingen’ opent.

Net zoals op een Samsung smartphone verschijnen dan de categorieën onder elkaar in verschillende kleuren. De organisatie is degelijk. Wanneer je alle instellingen opent, verschijnen de meest recent gebruikte instellingen bovenaan, zodat je daar onmiddellijk naar toe kunt klikken. Ook dat is een erg handige optie. Alles werkt bovendien erg vlot.

Smart TV op de Samsung S95F

In het smart tv-deel zien we verder weinig wijzigingen tegenover vorig jaar. Links op het Home scherm vind je drie secties, Ambient, Daily+ en Start.

Ambient bevat alles voor de Ambient Mode, die de tv een decoratieve functie geeft. Nieuw is het Daily Board, dat zaken zoals het weer, nota’s of andere informatie toont. De tv detecteert via een bewegingssensor wanneer iemand de kamer binnen komt en activeert dan het Daily Board.

Samsung-QE65S95F - Daily

Daily+ bevat alle functionaliteit die niet echt met tv-kijken te maken heeft. Zaken zoals SmartThings (het IoT-dashboard), Workspace (waar je opties vindt om je pc aan te sluiten of Microsoft 365 te starten), Philips Hue, Stingray karaoke en Samsung Food. Een tweede tabblad bevat allerlei Fitness-apps.

Heb je geen interesse in dat alles, dan blijf je gewoon op het Start-scherm (de laatste keuze links op het Home-scherm), waar je alle content vindt. Er zijn drie tabs, maar je zal hoofdzakelijk in ‘Ontdekken’ blijven. De Live tab bevat de tv-gids, de Apps tab is de appstore.

In ‘Ontdekken’ staat de meest recente bron links, naast aanbevelingen uit Samsung TV Plus. Onderaan staat de rij met apps, die pas je naar believen aan. Ook hdmi-ingangen en live tv krijgen hier een plaats. De volgorde van de apps in deze rij bepaalt de volgorde van alle rijen met aanbevelingen verder naar onderen. Verwijder je een app, dan verdwijnt ook de corresponderende rij met aanbevelingen. Een compacte interface is dus gemakkelijk te realiseren.

Samsung-QE65S95F - Home

Tot slot is er goed nieuws wat updates betreft. Vanaf dit jaar garandeert Samsung zeven jaar updates voor One UI Tizen. Hoe volledig die updates zijn is nog even afwachten, maar behoudens hardware beperkingen zouden nieuwe features van de volgende jaren ook naar deze tv komen.

Wat missen we nog in Samsung One UI Tizen?

Al moet ik toegeven dat ik zelden veel aandacht geef aan stemcommando’s, toch blijft het opvallend dat Bixby, de in 2017 geïntroduceerde (!) stemassistent van Samsung, nog steeds geen Nederlands ondersteunt. Vooral voor de zoekfunctie is dat jammer. Tenzij je Engels, Duits, Frans of een van de andere ondersteunde talen spreekt, moet je zoekopdrachten intypen. Dat doe je het beste met de SmartThings-app, maar het kan ook met de afstandsbediening. Zoekresultaten voor content blijven ook erg beperkt en komen uitsluitend uit YouTube.

Samsung ondersteunt Apple Airplay2, maar Google Cast blijft afwezig. Aangezien meer en meer mensen content van lokale apps casten vanaf de smartphone, vind ik dat toch een gebrek. LG biedt sinds enige tijd Google Cast, dus het kan wel op niet-Google TV toestellen. Je kan het smartphone-scherm spiegelen, maar dat levert niet dezelfde kwaliteit. YouTube en Netflix kan je gelukkig wel casten.

Compacte afstandsbediening van de Samsung S95F

De afstandsbediening van de Samsung S95F is onveranderd. Samsung heeft de kleinste afstandsbediening, met minimale toetsen. De ingebouwde oplaadbare batterij en een fotovoltaïsch paneel op de rug zijn bijzonder handig; voor een noodlading is er een usb-c-poort.

Samsung-QE65S95F afstandsbediening

Vier sneltoetsen, een d-pad, volume- en kanaaltoetsen, Back, Home, Play en bovenaan de microfoon en de instellingen-toets, de selectie is klein maar correct.  Bij live tv maakt de instellingentoets een on screen nummerblok zichtbaar, zodat je ook rechtstreeks zendernummers kunt intypen. De toetsen hebben een erg zuivere aanslag. Kortom, het gebruiksgemak is uitstekend.

Het beeldscherm van de Samsung S95F: weer mat, nu nog beter

Het was vorig jaar een controversiële beslissing: een topmodel met een mat scherm! Samsung lijkt overtuigd van het succes, want de S95F kreeg een nieuw, nog verbeterd mat scherm. Het weert reflecties uitzonderlijk goed.

Samsung S95F

Een klein puntlicht zoals een smartphoneflash verdween bijna, en grotere lichtbronnen worden aanzienlijk vervaagd en gedimd. Bij verduistering merk je het matte scherm niet. In beperkt omgevingslicht hoef je nagenoeg geen rekening meer te houden met reflecties, maar kan er licht contrastverlies zijn. Bij bijzonder veel omgevingslicht merk je wel duidelijker contrastverlies, maar het feit dat scherp afgelijnde reflecties je beeld niet storen is een troef. Het qd-oled-scherm heeft ook een bijna perfecte kijkhoek.

Flink wat extra helderheid: S95F houdt OLED G5 goed bij

Samsung nam vorig jaar de leiding in de oled-race naar het helderste scherm. Het nieuwe paneel doet er nog een schepje bovenop. In de nauwkeurige Filmmaker Mode meet ik op een 10%-venster 2062 nits, en op het volledig wit scherm nog steeds 391 nits. Dat is een verbetering van 11-18% afhankelijk van het gemeten testvenster, met andere woorden iets onder de door Samsung gecreëerde verwachting.

Samsung S95F

Het is ook niet genoeg om de nieuwe LG OLED G5 van de troon te stoten. Enkel op het volledig wit scherm heeft de Samsung 10% voorsprong. Daar kan je wel een paar kanttekeningen bij maken. Op kleinere testvensters heeft de G5 namelijk wel wat voorsprong (10-15%), maar dat verschil zal je zelden zien. Het oog is minder gevoelig voor dat soort verschillen bij die hoge helderheid. Belangrijker is dat beide schermen met 350-390 nits helderheid op een volledig wit scherm veel minder agressief moeten dimmen bij materiaal met veel wit in beeld, iets wat op oudere oled-schermen wel zichtbaar was. De Samsung pakt ook uit met een enorm kleurbereik (zo goed als 100% P3). Omdat qd-oled geen witte subpixel gebruikt, zijn de primaire kleuren veel helderder en intenser. Daardoor lijkt het beeld ook wat helderder.

Beeldkwaliteit van de Samsung S95F: prachtige HDR-beelden

Het scherm heeft een prima uniformiteit. In het donkere testbeeld waren vaag wat verticale strepen zichtbaar, maar dat was nooit te zien in echte content. In Filmmaker modus in sdr weken de heldere wittinten licht uit naar groen-blauw, maar ook dat is zelden zichtbaar. Het schaduwdetail is erg donker, misschien iets meer dan gewenst, maar verder is de kalibratie uitstekend, met bijzonder mooie kleuren.

In hdr zijn de donkerste tinten juist lichtjes te helder, maar dat zien we niet als een echt negatief punt. De Filmmaker stand levert ook hier prachtige beelden, en de S95F toont zelfs heel helder gemasterde content met knappe finesse. Laat hdr-toontoewijzing wel in de ‘statisch’-stand; de ‘actief’-stand maakt het beeld veel te helder, met mogelijk verlies van witdetail en heldere kleurnuances. Samsung ondersteunt geen Dolby Vision, we blijven hopen dat dat op een dag verandert, maar gezien de prestaties met standaard HDR10 vinden we het geen dealbreaker meer.

Beeldverwerking van de Samsung S95F

De NQ4 AI Gen3-processor met 128 neurale netwerken zorgt voor erg goede resultaten. De tv levert scherpe upscaling en bijzonder nauwkeurige ruisonderdrukking (te vinden onder de beeldscherpte instellingen). Zelfs voor lastige gevallen bleek de ‘auto’ instelling goed werk te leveren. Ook zachte kleurgradiënten geeft hij mooi weer; eventuele kleurstroken kan hij goed maskeren, zonder detail weg te vegen.

De bewegingsscherpte is erg goed, zoals altijd bij oled-schermen. Vage of dubbele randen bij snel bewegende voorwerpen zijn onbestaand. De motion interpolation (ook terug te vinden onder beeldscherpte-instellingen) maakt snelle actiescènes mooi vloeiend, en de processor laat op dit vlak geen fouten noteren.

In de AI-instellingen kan je ook de modus AI-aanpassing vinden. Die kan je volledig automatisch het beeld laten bijstellen, of je kan zelf voor sport, film en algemeen aparte voorkeuren aangeven. Het resultaat was echter veel te sterk, zeker bij materiaal van lage kwaliteit viel dat echt tegen. Het laat maar weer eens zien dat AI-functies niet altijd een meerwaarde zijn.

Geluidskwaliteit van de Samsung S95F: voldoende

Het superslanke ontwerp heeft ook een nadeel: de geluidskwaliteit van de S95F scoort niet beter dan voldoende. Dat er uit de tweemaal vier luidsprekermodules een redelijk volume komt, is al een knappe prestatie. Echte basweergave ontbreekt echter, en de surroundervaring is bijzonder beperkt, ook bij Dolby Atmos-tracks. De S95F ondersteunt geen DTS.

In tegenstelling tot de 55-inch versie van de S95D die ik vorig jaar testte, leek dit 65 inch-model wel iets ruimere reserve te hebben en maakte hij geen vreemde chassisgeluiden bij sterke bassen. Maar het moge duidelijk zijn dat een soundbar of home theater opstelling vereist zijn om de audio-ervaring naar hetzelfde niveau te tillen als de beeldbeleving.

Conclusie

De Samsung S95F scherpt de sterke punten van zijn voorganger nog wat aan. Een aantal opmerkingen blijven wel, zoals het gebrek aan ondersteuning voor Dolby Vision, maar vooral Google Cast zouden we graag zien verschijnen. Het mooie design laat weinig ruimte voor een sterk audiosysteem, en gezien de prijs is dat jammer.

De lijst met pluspunten is echter veel langer, en de QE65S95F verdient topscores in heel wat onderdelen. De One Connect box is een troef voor wie een nette installatie wenst, zonder veel zichtbare kabels. Gamers vinden alles wat ze nodig hebben, en kunnen nu zelfs tot 4K165Hz gaan.

Het vernieuwde matte scherm verbetert de anti-reflectie eigenschappen nog een stapje, waardoor hij zelfs flink wat omgevingslicht de baas kan. De piekhelderheid is verbeterd, waardoor erg heldere beelden minder (of zelfs niet) gedimd moeten worden. De S95F levert ook bijzonder knappe beeldverwerking, al laat je de AI-modes best achterwege. Met zijn uitstekende kalibratie zijn zowel sdr- als hdr-beelden op hun best. De One UI Tizen smart tv-omgeving heeft een erg volledige selectie apps, en een ruime set extra feature.

Onder de streep is de Samsung S95F een absolute topper, en een uitstekende keuze voor wie een oled tv in 2025 zoekt.

Uitstekend Mei 2025

Samsung S95F (QE65S95F)

Samsung S95F (QE65S95F) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) QD-OLED
4K UHD (3840x2160)
165 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+, Adaptive, HDR10+ Gaming, HLG
Geluid 70W 4.2.2 (4x7,5 + 2x10 + 2x10 watt)
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen One Connect Box:
4x HDMI 2.1 (40 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync), 2K HFR, 4K HFR
3x USB-A
1x optisch digitaal audio uit
1x Ethernet

TV:
One Connect Box, USB-C (alleen voor camera)
Draadloos WiFi 5
Bluetooth 5.3
TV Tuners 2x DVB-T/T2/C, 2x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV OneUI Tizen 9
Energieverbruik SDR 100 watt (F) / HDR 315 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,4 x 89,4 x 26,8  cm, 29 kg

zonder voet:
144,4 x 82,9 x 1,1  cm, 18,9 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 1022 nits,
HDR: 2133 nits

10% venster: 
SDR: 1008 nits
HDR: 2062 nits

100% venster:
SDR: 374 nits
HDR: 391nits

Contrast: 
100.000:1 (native)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6617 K
Gamma: 2,38
Grijsschaal (dE2000): 1,63
Kleurafwijking (dE2000): 1,35

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,6
P3-dekking: 99,7%

Adviesprijs € 3499
Kopen

Coolblue

MediaMarkt