Value
Review   |   Projectoren

Acer C250i review: betaalbare draagbare beamer is veelzijdig, maar de lage prijs komt met gebreken

Acer C250i review: betaalbare draagbare beamer is veelzijdig, maar de lage prijs komt met gebreken
De Acer C250i is een compacte, relatief lichte Full HD beamer met ingebouwde accu.

We leven in een tijd van weelde, althans als het gaat om het aanbod aan films en tv-series die we via tal van streaming diensten kunnen bekijken. Wie ook op vakantie wil doorkijken, kan kiezen uit een groeiend aantal draagbare projectoren. Die leveren relatief groot beeld, zelfs in tent of caravan. De Acer C250i onderscheidt zich op papier met een relatief hoge resolutie en veel functies, terwijl de prijs meevalt vergeleken met concurrenten als de Samsung The Freestyle of the Philips PicoPix MaxTV

Vergeleken met echte 'budget' beamers is de Acer C250i minder goedkoop, maar die hebben dan ook geen full hd-resolutie. Zeker bij projectie van een relatief groot beeld is een groot aantal pixels een pluspunt. Dan zit je immers niet tegen relatief grove blokken te  kijken. Dat er meer nodig is voor een goede kijkervaring staat buiten kijf. Reden voor ons om de C250i te testen. 

Acer C250i

Acer C250i: ruwe eerste kennismaking

De Acer C250i is een grappig vormgegeven cilinder, die je zowel verticaal als horizontaal kunt neerzetten. Horizontaal is beter, want dan kan hij het beeld automatisch 'recht' bijstellen, waarover verderop meer. Naast de projector zelf bevat de gitzwarte koker ook een speaker, accu en een eigen processor met een besturingssysteem. Hij is dus 'zelfstandig' te gebruiken. Bovendien kan de C250i ook dienst doen als powerbank, mocht je er wel voor kiezen vanaf een smartphone te streamen.

De Acer C250i heeft een bijzonder design en kan zowel verticaal als horizontaal projecteren.

Met een adviesprijs van 459 euro mag de C250i een stuk goedkoper zijn dan genoemde concurrenten, de lage prijs wordt tastbaar wanneer je de beamer ter hand neemt. Dat zie je al direct bij de afwerking van het apparaat. Want, laten we wel wezen: fraai is anders. De ‘golvende’ uitsnede van de cilinder is best een leuk concept, maar de uitvoering komt over als een wat lomp, nietszeggend ontwerp. Het voelt ruw en onaf. De plaatsing van de aansluitingen en de ondiepe schroefdraden dragen bij aan de matige eerste indruk.

Daarbij helpt het niet dat vrijwel het hele chassis uit dunnig plastic is opgetrokken, met knopjes die pijnlijk goedkoop nagalmen. De afstandsbediening steekt er dan nog positief bij af, maar het apparaat zelf komt weinig geïnspireerd over.

Acer C250i bovenzijde / zijkant met knoppen

Plaatsing van de Acer C250i

Ongeacht verticale of horizontale plaatsing helpt de C250i zoals gezegd enigszins met het verstellen van het beeld. De beamer kantelt de beeldverhouding vanzelf en doet autonoom zijn best om het de projectie recht te trekken. Een trapeziumvormig beeld wordt zodoende vanzelf gecorrigeerd. Dat is handig. Acer was naar eigen zeggen de eerste die deze functie bood. Het leverde de C250i in 2020 een CES Innovation Award op. Inmiddels zien we deze functie ook bij andere beamers, zoals bijvoorbeeld de Samsung The Freestyle.

Acer C250i projector

Deze zogenaamde ‘auto-keystone’ komt wel met beperkingen, scheelt toch wat gepriegel in menu’s. Scherpstellen moet je zelf doen, met behulp van een stroef tandwiel. Dat is bij dit type beamer sowieso de norm.

Qua plaatsing is de C250i zoals we schreven het beste af op z’n kant. Rechtopstaand kan het torentje namelijk enkel pal vooruit projectoren, wat zelden handig uitpakt in de praktijk. Niet alleen komt de beeldverhouding horizontaal groter uit; de projector kan zo ook een tikje omhoog of omlaag kantelen. Alleen, door zijn cilinderachtige vorm rolt de projector wel weer wat sneller weg; wees gewaarschuwd.

Voor permanentere plaatsing biedt Acer twee 1/4-inch schroefdraden, voor horizontale of verticale opstelling. Let daarbij wel op dat deze schroefgaten niet bijzonder diep zijn. Op standaard fotografie- en lampstatieven stond de C250i erg wankel, doordat de schroef niet volledig kon aansluiten.

Aansluitingen op de Acer C250i

Flexibel in invoer

Qua aansluitmogelijkheden stelt de C250i zich bijzonder flexibel op. Lees: hij hapt vrijwel alle vormen van invoer. Je kan apparatuur fysiek aangesloten via hdmni of usb-c. Ook datadragers kan je direct aansluiten, via usb-a, usb-c of een microsd-geheugenkaartje. Jammer is wel dat de pilaar niet op kan laden via usb. Daarvoor zijn een aparte eigen voedingpoort en lader vereist. Gezien de aanwezigheid van usb-c voelt dat toch als een gemiste kans. Wel staat de C250i zijn eigen stroom met liefde af aan andere apparaten, als een soort powerbank die toevallig ook projecteert.

De ingebouwde accu van de C250i presteert bovendien naar behoren. In combinatie met een draadloze verbinding kan de projector gemakkelijk een speelfilm of twee meedraaien op een enkele lading. In het grotere chassis past duidelijk ook een grotere accu, voor net dat beetje minder zorgen onderweg. Dat doet de C250i toch beter dan de allerkleinsten der mobiele beamers.

Op het gebied van draadloze connectiviteit staat de C250i streams toe vanaf onder andere Android, iOS en Windows via Wi-Fi en, tot op zekere hoogte, ook Bluetooth. Je kan de beamer hiervoor opnemen in een draadloos netwerk, maar ook rechtstreeks verbinding maken.

Door de vele manieren om beelden naar de beamer te brengen, heb je altijd wel iets iets op zak om de C250i mee te voeren. Daarbij moet wel gezegd worden dat invoer ook van invloed is op de opstelling van het apparaat. Plug je kabels in de beamer, dan moet hij hoe dan ook horizontaal liggen. Het gros van de poorten zit immers aan de ‘onderzijde’ van het torentje.

Acer C250i USB- en voedingaansluiting

Gebruik en bediening van de Acer C250i

In het dag tot dag gebruik valt tegen dat de draadloze verbindingen niet altijd even stabiel werken. Windows-projecties blijken een eitje om op te gooien, maar opvallend genoeg is het gebruik met smartphones niet zo ‘smart’ als men vandaag mag verwachten. Zelfs als we de C250i netjes opnemen in een netwerk, wil de beamer lang niet altijd verschijnen als streamingoptie op smartphones. Ook via het omslachtige EZCast, een externe maar schijnbaar compatibele app (voor Android en iOS), viel de verbinding te vaak haperend weg. Een Chromecast is qua stabiliteit en streamgemak onvergelijkbaar veel beter.

Wat de situatie verergert, is het besturingssysteem van de C250i zelf. Dat is geen slim OS, maar een kaal bronnenmenu. Met een infraroodafstandsbediening loods je het apparaat naar de gewenste video-invoer en kan je instellingen aanpassen. Dat gaat allemaal tergend traagd. De afstandsbediening is langzaam en onprecies, waardoor zeker het invoeren van een netwerkwachtwoord al snel als een avond vullende activiteit voelt.

Dit gepriegel staat haaks op de kekke, flexibele uitstraling van dit type gadget. Voor een projector die bij uitstek leuk is op bijvoorbeeld een familieweekendje, vergt het aardig wat gedoe om een videootje tevoorschijn te toveren, laat staan langer gaande te houden. Een simpele versie van Android TV inbakken had beslist voor een betere ervaring gezorgd.

Matige projector-prestaties

Qua prestaties kan de C250i zich uiteraard niet meten met traditionele, vaste beamers. Acer weet weliswaar een nette, native 1080p-resolutie uit het apparaat te pompen, maar de beeldkwaliteit en vooral helderheid zijn van een andere orde. Acer beweert dat de beamer makkelijk 300 lumen lichtsterkte produceert (vergelijkbaar met een doorsnee monitor), dat lijkt erg optimistisch.

Ook in het pikkedonker, op de witste muur, slaagt de C250i er niet in om een waardig plaatje te leveren. Vanaf twee à drie meter afstand ontstaat absoluut een groots en relatief scherp scherm, maar het ontbreekt vrijwel volledig aan contrast. Schaduwspellen en zwarte vlakken verdwijnen gelijk in de vergetelheid; felle lichten ketsen maar dof van de muur af.

Voor een draagbare LED-projector is het niet vreemd dat de ingebouwde lamp minder fel schijnt, maar de beeldprestaties van de C250i zijn ook met dat referentiekader middelmatig. De beloofde helderheid van 300 lumen, die op papier heel fraai klinkt, was mogelijk wat te ambitieus. Ja, het is een groot beeld voor een klein apparaat, maar Acer is gewoon geen sterspeler op het gebied van kleurreproductie of ijzersterke optica.

Schijnt de lamp wel eens lekker door, dan ontbreekt het de projector alsnog aan natuurlijke verzadiging. Het beeld oogt vlak, haast ontdaan van levendigheid, met nog vaak een onbedoelde groen–paarse gloed die door de dlp-projectie bloedt. Een vergelijking met de projector die tien jaar terug in het natuurkundelokaal hing, voelt voor de C250i pijnlijk gepast.

Ter vergelijking: de iets GV-1 van BenQ kan met zijn 480p-resolutie op papier beslist niet meekomen met het full hd-geweld van de Acer, maar in de praktijk levert die wel een mooier plaatje. Het verschil zit ‘m misschien in de gebruikte lenzen. BenQ maakt gebruik van glazen lenzen, waar Acers lampje door dikke, kunststoffen kuipjes moet schijnen. Dat is en blijft toch de goedkopere oplossing, om nog maar niet spreken over de krasgevoeligheid van het ‘oogje’.

Ook het geluid van de Acer C250i is goedkoop

Het goedkope gevoel van de C250i komt ook terug wanneer we de ingebouwde speaker beluisteren. Dit 5 watt ‘TrueHarmony’-luidsprekertje klinkt ronduit afgevlakt en bij vlagen snerpend schel. Het volume is nauwelijks luider dan een smartphone, met bovendien minder bas.

Wie deze projector mee wil nemen naar een feestje, moet dus een extra speaker meenemen. Dat doet afbreuk aan het alles-in-één concept.

Conclusie

De Acer C250i was bij aankondiging zeer innovatief door zijn automatische beeldcorrectie. Het apparaat heeft bovendien een prijzenswaardige hoeveelheid aansluitmogelijkheden en functies. Daarmee is het misschien wel een van de veelzijdigste volledig draadloze DLP-projectoren van dit moment. Bovendien is het, voor een draagbare 1080p-projector met ingebouwde accu, een bescheiden geprijsd model.

Die lage prijs heeft wel duidelijk zijn weerslag op af- en uitwerking. Met de goedkoop aanvoelende constructie en bediening zouden we kunnen leven, maar het gebruiksgemak is echt ver onder de maat. Even snel en spontaan een film of serie kijken is er niet bij. Dat is toch de primaire reden om een apparaat als dit aan te schaffen. Daarnaast vallen zowel beeld- als geluidskwaliteit tegen. Niet alleen in vergelijking met vergelijkbaar gespecificeerde, aanzienlijk duurdere concurrenten. Ook apparaten met op papier 'mindere' eigenschappen streven de C250i voorbij op het vlak van contrast en kleurweergave. 

Acer C250i in een oogopslag
Afmetingen 19 x 10,4 x 10,4 cm
Gewicht 775 g
Projectie DLP, LED
Minimaal 74 cm op 80 cm afstand
Maximaal 2,54 meter op 2,7 meter afstand
Resolutie 1920x1080
Helderheid 300 lumen
Contrast 5000:1
Levensduur lamp 20.000 uur (standaard)
30.000 uur (economy)
Aansluitingen HDMI, USB-C (beeld)
USB-A, microSD (data)
3,5 mm (audio)
Accu 9000 mAh
3 uur draadloze projectie
5 uur projectie via draad
Draadloos WiFi, Bluetooth
Geluid 1x 5 watt 'TrueHarmony' speaker
Bijzonderheden Automatische rotatie en keystone correctie
Meegeleverd IR-afstandsbediening, voedingadapter, stoffen draagtasje
Adviesprijs € 459
Koop Bol.com