Value
Review   |   Laptops

Acer Chromebook Plus 514 review: veel Chromebook voor een scherpe prijs

De Acer Chromebook Plus 514 is een van een nieuwe generatie Chromebooks, die ChromeOS het beste tot zijn recht moet laten komen.
De Acer Chromebook Plus 514 is een van een nieuwe generatie Chromebooks, die ChromeOS het beste tot zijn recht moet laten komen.

Wat is het verschil tussen Chromebook Plus en Chromebook? Toch vooral een bepaalde minimum specificatie. Die moet garanderen dat je als gebruiker een soepele ervaring hebt, en alle functies van ChromeOS kunt benutten. Inclusief een toenemend aantal AI-mogelijkheden. De Acer Chromebook Plus 514 is een van twee modellen die Acer introduceerde als onderdeel van dit nieuwe concept van Google. Het is een behoorlijk gespecificeerde laptop met een bescheiden prijs. Hoe bevalt Chromebook Plus in de praktijk? Dat lees je hier.

Acer Chromebook Plus 514

De ontvangen 514 is de ‘kleinste’ instapper van het nieuwe Chromebook Plus-duo van Acer. De uitrusting is beslist ruimer bemeten dan van de gemiddelde Chromebook. Voor de introductieprijs van net geen vijfeneenhalf honderd euro beschik je over een AMD Ryzen 5 7520C processor met Radeon Graphics, 8 gigabyte werkgeheugen en ooit voor Chromebooks ondenkbaar grote opslagcapaciteit van 256 GB.

Op het ips-beeldscherm lijkt evenmin bezuinigd. Het telt 1920x1200 pixels en heeft dus een 16:10-verhouding. Bovendien is het voorzien van een touchlaag. Er zijn zeker Chromebooks met een nog luxere configuratie, maar wat de Acer Chromebook Plus 514 voor zijn prijs biedt is best indrukwekkend.

Design van de Acer Chromebook Plus 514

Bij het uitpakken van de Chromebook Plus valt op dat Acer serieus werk maakt van het terugdringen van plastic in de verpakkingen. Feitelijk is alles recyclebaar en op basis van papiervezel. Dat juichen we uiteraard toe.

Daarnaast valt op dat de laptop vol zit met stickers met de specificaties. Dat contrasteert enigszins met de stelling van Google dat je je bij een Chromebook Plus juist niet over de specificaties druk zou hoeven te maken. Maar goed, laptops zonder dit soort stickers zijn nog altijd een stuk zeldzamer dan met. Oude gewoontes zijn lastig te doorbreken, denken we maar.

Ontwerp en constructie van de Chromebook Plus 514 komen zakelijk over. De behuizing is vervaardigd uit kunststof en voelt aangenamer aan op de polsen dan een highend aluminium legering. Dat materiaal draagt bij aan het uiteindelijke gewicht, al is het geen bijzonder licht apparaat - de weegschaal slaat uit naar net onder de 1,5 kilo. Niet zwaar, maar anno 2023 ook niet spectaculair licht.

Gewicht van de Acer ChromeBook Plus 514

De laptop heeft volgens Acer de nodige MIL-STD-810 tests doorstaan. Je kan het scherm aan de rand optillen, al zouden we dat niet aanraden. Het zorgt in elk geval direct voor zichtbare kleurvlekken. Bij druk op de behuizing hoor je wat geritsel, ook het deksel laat zich merkbaar indrukken. Die lichte flexibiliteit van de behuizing heeft ook voordelen. Op welk oppervlak je de Chromebook Plus 514 ook plaatst, nergens ervaar je hinderlijk wippende voetjes. Bij stijve, geheel uit aluminium vervaardigde laptops komt dat eerder voor. Minpuntje: de rubberen voetjes laten zwarte strepen op het bureau achter, wanneer we de laptop verschuiven. De finish van de behuizing is ongevoelig voor vingerafdrukken en oogt hiermee ook bij intensief gebruik langer schoon.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Acer Chromebook Plus 514 kan elke vorm van kritiek doorstaan. Gebruikers zullen er snel vertrouwd mee zijn. Mits er niet te vaak een caps-lock poging wordt ondernomen, want dit resulteert tijdens het typen al snel in ongewenste gedragingen. Dat ligt niet zozeer aan de laptop, als wel aan Google, dat voor ChromeOS een afwijkende toetsindeling hanteert.

Op de vertrouwde caps-lock plek is namelijk de apps knop geplaatst. Daarmee loop je snel door het gehele op de laptop geïnstalleerde softwareaanbod heen. De vertrouwd ogende, maar zelden gebruikte functietoetsen hebben plaatsgemaakt voor sneltoetsen voor ChomeOS- en laptopspecifieke functies. Dat is een kleiner gemis dan op een Windows laptop, want voor Chromebooks is er weinig software met een geschiedenis tot in de jaren '70, die de oorspronkelijke F-toetsen nog zou benutten.

De toetsen zelf hebben een duidelijk voelbaar drukpunt, waardoor je voldoende feedback ontvangt. Een relatief lange ‘travel’ zorgt ervoor dat het langdurig invoeren van tekst comfortabel aan de vingertoppen voelt. Voor gebruik 's avonds is het prettig dat het ook verlicht is.

Het ruime touchpad heeft een fijn formaat en voelt dankzij de centrale plaatsing van de heerlijk gladde 'OceanGlass' touchpad vertrouwd en bekend. Je kunt er direct en met een goed gevoel mee aan de slag. 

Beeldscherm, webcam en aansluitingen van de Acer Chromebook Plus 514

Het 14-inch ips-scherm oogt ruim en scherp. Waar je op een doorsnee laptop kan twijfelen over het nut van touch, heeft het voor een Chromebook eerder meerwaarde. Je kunt immers ook Android-toepassingen installeren, en die werken doorgaans beter met aanrakingen dan met een cursor. Het scherm zelf oogt wel wat flets in de kleuren. De kijkhoek is bevredigend en hiermee levert dit scherm bij normaal gebruik een heel aardig plaatje.

De webcam is, conform de Plus-eisen van Google, voorzien van een full hd-resolutie, waarmee de aanvullende AI-functionaliteit kan worden gebruikt. Hiermee sta je aan de andere kant van de lijn altijd goed in de spotlights. Word je tijdens een e-meeting op de schouders geklopt door een van de kinderen of wil je even een kopje thee halen, dan schuif je in een wip het ‘lensdopje’ voor de camera zodat het de andere aanwezigen niet stoort.

Acer ChromeBook Plus 514 webcam

Wil je in stilte werken voor je omgeving, dan verbind je makkelijk een headset met de 3,5mm mini-jack aansluiting of verbind je deze draadloos met Bluetooth 5.1. Verder is de laptop voorzien van twee snelle (5 Gbit/s) usb-c poorten, een usb-a poort en hdmi. De ondersteunde wifi-standaard is Wi-Fi 6E, lekker vlot dus. Op dit vlak is deze Chromebook voorzien van heel veel lekkers en slaagt deze met vlag en wimpel. 

 

Wat is Chromebook Plus?

De oorspronkelijk gedachte achter de Chromebook is een apparaat dat zoveel mogelijk rekenwerk en opslag naar de cloud verplaatst. Dat leverde laptops op met een scherpe prijs, die zeer eenvoudig in het beheer waren. Niet voor niets zijn Chromebooks in het onderwijs een succes gebleken. Tegelijk had dit tot gevolg dat Chromebooks in de ogen van consumenten synoniem werden met onderbemeten apparaten, die qua specificaties niet konden meekomen met het cijfergeweld van de Windows-gebaseerde concurrentie.

Met Chromebook Plus wil Google het concept naar een hoger niveau tillen. Dat doet het met een wat vreemde spagaat. Enerzijds zouden de specificaties (processor, geheugen, opslag) er niet toe moeten doen. Anderzijds is dit juist waarmee Chromebook Plus laptops zich onderscheiden van 'gewone' Chromebooks. Een heel groot verschil tussen het oorspronkelijke idee en de Plus laptops is dat laatstgenoemde veel meer eigen opslag hebben. Volgens Google zodat je je online data ook offline kan gebruiken.

Dit is ook een verschil met de luxe Chromebooks die al bestonden. Ook die hadden zelden meer dan 128 GB aan opslagruimte. Met de 256 GB van de Chromebook Plus 514 kan je al je cloud-data synchroniseren, zo is de gedachte. Zo kan je ook doorwerken en toegang hebben tot al je foto's en video's zonder internetverbinding.

 

In gebruik nemen van de Acer Chromebook Plus 514

Een van de voordelen van een Chromebook is hoe eenvoudig het is om ze in gebruik te nemen. Dat gaat ook op voor de Acer Chromebook Plus 514. Zelfs een digibeet met twee linkerhanden heeft deze Chromebook in minder dan vijf minuten klaar voor gebruik. Na de taalkeuze, het selecteren van en aanmelden op het Wi-Fi netwerk maak je de keuze voor persoonlijk gebruik, voor een kind (met ouderlijk toezicht) of voor werk en school. Hierbij kun je gebruik maken van je werk-, school- of eigen Googleaccount. Vervolgens doet de laptop zelf een update ronde. Tenslotte geef je je Google account in met het bijbehorende wachtwoord en kiest je een gemakkelijk te onthouden pincode voor het dagelijks aanmelden.

Hierna synchroniseert de Chromebook met alle online opgeslagen Google data, waaronder email, foto’s, documenten en alle andere zaken die je in de loop der jaren onder je Google account hebt aangemaakt. Heb je net een zoekmelding via Google gedaan op je telefoon? Zelfs deze wordt, dankzij je Googleaccount op beide machines, direct via de browser op de Chromebook Plus getoond. Nog geen Google Account? Geen probleem. Tijdens de configuratie maak je deze simpel aan. Gaat de laptop straks weer naar een ander, dan schoon je deze helemaal op via de Powerwash functie in het geavanceerde instellingenmenu. 

De Acer Chromebook Plus 514 in gebruik

De krachtigere interne configuratie van de Plus-modellen is vooral bedoeld om voor Android ontwikkelde premium AI-functionaliteit naar ChromeOS te brengen. Dit moet volgens Google zorgen voor een toename in prestaties op het gebied van productiviteit, creativiteit en multimedia. Voor deze (vooral toekomstige) AI-functionaliteit, waaronder het gebruik van ‘Dynamic Wallpapers’ en een hele reeks aan beeld verbeterfuncties voor foto’s of webcam, is rekenkracht nodig. Met de ‘Plus’ aanduiding zie je in een oogopslag met welke Chromebook de best mogelijke gebruikerservaring op dat vlak wordt verkregen. 

Gaming op de Acer ChromeBook Plus 514

Voor het dagelijkse werk heeft Google zo ongeveer alles voorhanden wat je maar kunt wensen. Van email, tekstverwerker en video conferencing software tot aan een digitaal fotoboek waarbij gebruik kan worden gemaakt van AI-functionaliteit. Poets hiermee ongewenste elementen uit foto’s, leuk jezelf op, vervaag de achtergrond tijdens online meetings en binnenkort waarschijnlijk heel veel meer. Hiermee kan iedereen gelijk aan de slag en hoef je hiervoor geen aanvullende programmatuur meer aan te schaffen. Voor sommigen wellicht een doorslaggevende factor om juist voor een Chromebook Plus te kiezen.

Hoe zit het met de rekenkracht van de Acer Chromebook Plus 514? De AMD Ryzen 5 levert een prima performance, al is hij naar maatstaven van Windows laptops niet bijzonder snel. Moet hij hard aan het werk, dan wordt de ventilator hoorbaar. De accu houdt het in onze tests makkelijk een werkdag uit. 

De rekenkracht is ruimschoots toereikend voor elk willekeurig spel uit de Play store. Ook een film of serie streamen kan prima. Daarbij vallen de omhoog gerichte luidsprekers wel wat tegen. Ze klinken tamelijk plat, scherp en schel, waarbij lage frequenties niet doorkomen. Dit is bij laptops niet ongewoon, maar door het DTS-logo op de stickers hadden we toch iets beter verwacht. Voor het afspelen van Spotify of Youtube Music playlists kun je dankzij de mini-jack aansluiting en Bluetooth gelukkig wel gebruik maken van een kwalitatief betere hoofdtelefoon.

Wat ook niet meevalt, is het beeldscherm. Dat is vergeleken met luxere laptops tamelijk ondermaats. De minimale helderheid is niet te fel en de maximale helderheid volstaat voor gebruik binnen, maar houdt niet over. Het witpunt is aardig neutraal, wat positief is. De kleurdekking is, vergeleken met de sRGB-standaard, matig. Dat verklaart de wat fletse weergave die we subjectief ook al zagen. Een wat warme kleurtemperatuur moet daar deels voor compenseren, maar het is niet te vergelijken met een paneel met echt verzadigde kleuren. Voor doorsnee gebruik kan het allemaal wel, maar foto's en video's komen niet optimaal tot hun recht. Voor beeldbewerking is dit paneel niet geschikt. 

Conclusie

We benoemden het al een paar keer, Chromebook Plus is als concept wat tegenstrijdig. Een luxere Chromebook waarbij je niet over specificaties hoeft na te denken, waarbij het toch vooral draait om die (betere) specificaties. De Acer Chromebook Plus 514 herbergt een soortgelijke tegenstrijdigheid. Aan de ene kant is een een luxe laptop, met een scherp touchscreen, een prima webcam, dito toetsenbord en touchpad, en een flinke trits snelle aansluitmogelijkheden. En niet te vergeten behoorlijk wat werkgeheugen en opslag, zeker voor een Chromebook - maar bijvoorbeeld ook net zoveel als je in een standaard MacBook Air aantreft. Ook de accuduur is heel behoorlijk, beter dan vergelijkbaar geprijsde Windows laptops.

Aan de andere kant is er duidelijk flink bespaard op het beeldscherm en de speakers, en voelt het apparaat ook niet bijzonder premium aan. Eerder functioneel en zakelijk - een beetje als een 'gewone' Chromebook. Daarmee komt veel te rusten op de schouders van ChromeOS. Dat biedt weliswaar wel al een paar van de beloofde 'Plus' voorzieningen, maar nog lang niet allemaal. Veel van de AI-mogelijkheden zijn nog toekomstmuziek. Daarnaast komen een paar van dé hippe mogelijkheden, zoals beeld- en videowerking, niet lekker uit de verf door het tegenvallende beeldscherm. De extra opslagruimte van de Plus is prettig, maar ook daarvoor geldt dat die vooral nuttig is voor foto's en video - zaken waarvoor de Chromebook Plus 514 eigenlijk een beter - of een extern - beeldscherm behoeft.

Dit alles moet je rekening mee houden, als je deze laptop overweegt. Aan de andere kant is daar dan toch die prijs, die voor de geboden eigenschappen gewoon scherp is. Als je kan leven met het wat fletse beeldscherm, krijg je een hoop laptop voor het geld. Zeker als je bedenkt dat Google 10 jaar updates toezegt voor deze apparaten. Met de Play store heb je bovendien een enorme hoeveelheid toepassingen, en kan je er voor veel andere doeleinden prima mee uit de voeten. 

Goede Deal Februari 2024

Acer Chromebook Plus 514

Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3HT)
in een oogopslag
Afmetingen 31,9 x 22,7 x 2 cm
Gewicht 1,45 kg
Beeldscherm 14 inch (35,6 cm) IPS LCD, touch
WUXGA (1920x1200 pixels)
60 Hz
Speakers Stereo speakers
Webcam 1080p
Aansluitingen 2x 5 Gbit/s USB-C
1x 5 Gbit/s USB-A
HDMI 1.4
3,5 mm audio
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.1
Accu 53 Wh
65W USB-C lader
Processor AMD Ryzen 5 7520C
Geheugen 8 GB LPDDR5x werkgeheugen
256 GB PCIe NVMe SSD opslag
Testresultaten Geekbench 6
Single: 1219
Multi: 3699

PCMark Work 3.0 Battery Life:
7 uur 31 min (20% resterend)

Beeldscherm
Min. helderheid: 16 nits
Max. helderheid: 248 nits
Contrast: 1364:1
sRGB-dekking: 58,2%
Kleurtemperatuur: 6110K
Gem. kleurafw. (DeltaE 2000): 4,85
Grootste kleurafw.: 21,23
Gem. grijsafw. (DeltaE 2000): 1,51
Adviesprijs € 549
Koop bij Bol.com (€ 519)