Nieuws   |   Randapparatuur

Agon by AOC breidt assortiment gaming randapparatuur uit met draadloze headset, twee muizen en G-Menu software

Agon by AOC breidt assortiment gaming randapparatuur uit met draadloze headset, twee muizen en G-Menu software
Het assortiment gaming randapparatuur van AOC breidt gestaag uit, getuige ook dit assortiment muizen.

Zoals we eerder al schreven, heeft Agon by AOC de ambitie om naast monitoren ook succesvol te worden met gaming randapparatuur in de brede zin van het woord. Muizen, toetsenborden en headsets dus. Merktrouwe gamers - en dat zijn er veel - vinden het vaak fijn om 'alles van een merk' op en rond het bureau te hebben. Daar spelen ook de introducties van dit weekend, naast de nieuwe Agon Pro monitoren, op in. Met de AOC GH401 draadloze gaming headset en de GM510 en GM530 gaming muizen komt het merk met een paar scherpgeprijsde opties. In elk geval op papier hebben ze aantrekkelijke eigenschappen. De G-Menu software lijkt een potentiële troef die kopers over de streep kan halen.

Agon by AOC GH401 gaming headset

De Agon by AOC GH401 is een draadloze headset met een design dat sterk lijkt op dat van de eerder dit jaar geïntroduceerde GH300. De grote, over-ear cups met memoryfoam kussens bevatten 50 mm drivers, de microfoon is afneembaar. De accu moet 17 uur meegaan. Prettig is dat je ook met een lege accu gebruik kan maken van de AOC GH401, want je kan hem ook met een 3,5 mm stekker aansluiten. Daarmee is hij bovendien compatibel met Xbox consoles; draadloos werkt hij naast op pc's ook op Playstation 4 en 5 consoles.

Agon by AOC GH401 Agon by AOC GH401 Agon by AOC GH401 Agon by AOC GH401 Agon by AOC GH401

Agon by AOC GM510 en AOC GM530 gaming muizen

Deze twee muizen bespreken we even samen, want ze hebben veel gemeen. Het voornaamste verschil is het uiterlijk. De AOC GM510 is een lichtgewicht (58 gram) muis met de inmiddels welbekende honingraatstructuur. Die zien we bij veel merken en zorgt voor een nog lichter gewicht. Dat maakt dit soort muizen populair bij low sense gamers, die hun muis met grote bewegingen bedienen en veel optillen. 

Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM510 Agon by AOC GM530 Agon by AOC GM530

De GM530 is een meer traditioneel design, met een bekleding die volgens AOC 'coated for comfort' is. Voor extra grip is er aan weerszijden een siliconen grip-deel aanwezig. Het scrollwiel van dit model is van metaal. De GM530 heeft 7 programmeerbare knoppen, waar de GM510 er 6 heeft. Beide zijn voorzien van Kailh-schakelaars onder de muistoetsen. Die beloven 80 miljoen clicks te kunnen overleven, significant meer dan gangbaar met de veelgebruikte Omron-schakelaars. De sensor is in beide muizen dezelfde Pixart PMW3389, een hoogwaardig exemplaar dat meer dan voldoende aan boord heeft voor veeleisende gamers. We noemen: 16.000 'echte' dpi, 400 ips, 50G versnelling.

Zowel de GM510 als de GM530 heeft rgb-verlichting aan boord. Zoals een gaming muis anno 2021 betaamt.

G-Menu: one software to bind them all?

Troefkaart bij het randapparatuur offensief van Agon by AOC is de G-Menu software. Deze verenigt de voorheen afzonderlijke G-Tools en G-Menu software van respectievelijk muizen en toetsenborden enerzijds, en monitoren anderzijds. Met G-Menu kan je als gebruiker in één omgeving alles regelen van het afstemmen van de 'RGB Lighting FX' verlichting tot het instellen van toetsfuncties en het opnemen van macro's. 

Dat verschilt op zich in weinig van wat merken als Corsair, Logitech en Razer doen. Toch is er één verschil: die hebben geen van alle monitoren in het assortiment. Goed, Corsair heeft er net een, maar tenzij je net dat model hebt gekocht, kan je met iCue weinig aan met het scherm op je bureau. Omgekeerd bieden Samsung en LG bijvoorbeeld geen gaming muizen, toetsenborden en headsets. De voornaamste alternatieven voor 'alle RGB in één programma' tref je bij de Taiwanese fabrikanten. Asus, Gigabyte en MSI hebben hier al langer ervaring mee. Qua marktaandeel in de monitorenmarkt kan AOC die concurrentie in elk geval prima aan. 

Maar goed, als consument heb je daar geen boodschap aan: dan wil je software die doet wat jij ermee wilt doen. Bij voorkeur ook mooi vormgegeven en snel reagerend. Of G-Menu daaraan kan voldoen, moet gaan blijken.