Nieuws   |   Besturingssystemen

Android 14 brengt meer opties voor personalisatie en toegankelijkheid

Android 14 brengt meer opties voor personalisatie en toegankelijkheid
Android 14 brengt vooral verbeteringen op het gebied van het aanpassen van je toestel aan je eigen voorkeuren

De nieuwe versie van Android lijkt geen radicale vernieuwing te brengen. Dat hoeft ook niet, Google's mobiele besturingssysteem is onderhand zonder meer volwassen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor verbetering, maar die zitten op relatief kleine zaken die het leven veraangenamen. We zetten een aantal van de nieuwtjes van Android 14 op een rijtje.

Android 14: meer aanpassingsmogelijkheden en controle

Vorig jaar bracht Android 13 een aantal updates die eigen voor 14 bedoeld waren: zaken voor gebruik met grotere schermen. Dat had ongetwijfeld iets te maken met de vouwbare smartphone van Google zelf, die het uitbracht, zij het niet in Nederland. Misschien mede om die reden ogen de verbeteringen van Android 14 als relatief kleine zaken.

Toch zijn die zeker de moeite waard, want je krijgt meer controle over wat je met je telefoon doet. Zo moet het naar verluidt mogelijk worden het volume van notificaties en inkomende gesprekken afzonderlijk van elkaar te regelen. Iets wat op veel toestellen van andere fabrikanten al kon, maar die moesten deze mogelijkheid steeds zelf toevoegen. In Android 13 kan het namelijk niet. Vervelend als je niet dat ene telefoontje wilt missen, maar ook niet gebombardeerd wilt worden met een reeks piepjes van binnenkomende notificaties.

Je krijgt ook meer aanpassingsmogelijkheden van het lock screen in Android 14 - iets wat Apple voor de laatste iOS 17 versie ook bracht. Zo moet het eenvoudiger worden om wallpapers te veranderen. Op de Pixel 8 en Pixel 8 Pro krijg je ook de mogelijkheid door AI gegenereerde wallpapers te maken. Deze functie lijkt later ook naar andere apparaten met Android 14 te komen. Verder kan je meer zaken kwijt op het lock screen, zodat je met een blik kunt zien wat je wilt. Je kan daarvoor eigen shortcuts op het lockscreen plaatsen, zoals een QR-scanner of de Google Home app. Ook kan de weer widget duidelijker zichtbaar maken als het weer verslechtert. Nieuw is daarnaast een monochroom thema, waarmee je hele toestel in zwart-wit (en grijstinten) werkt.

Ultra HDR: echte HDR voor foto's

Voor fotografie moet Android 14 betere hdr-kwaliteit bieden, met iets dat Google Ultra HDR noemt. Feitelijk is dit een manier om hdr-informatie toe te voegen aan jpg-bestanden met standaard-dynamiek. Hierdoor moeten foto's 'echt' in hdr getoond worden. Dat moet zorgen voor fraaiere kleuren en hogere contrasten met behoud van detail in lichte en donkere delen van het beeld.

SDR versus HDR fotoweergave (simulatie)

Voor veel mensen zal dit enigszins verwarrend zijn, omdat camera's al vele jaren een 'hdr' optie bevatten. Die zorgt er ook voor dat beelden met meer dynamiek worden vastgelegd, door meerdere opnames te combineren in één uiteindelijke beeld. Dat resultaat is echter een beeld met standaard dynamiek (sdr). Ultra HDR moet ervoor zorgen dat foto's ook als 'echte' hdr getoond worden, gebruik makend van het hoge contrast van hdr-beeldschermen. Die zijn aanwezig op steeds meer smartphones, maar op het bureau nog altijd uitzonderlijk. Heb je een hdr-scherm, dan zullen foto's in dit formaat er vanaf spatten - vergelijkbaar met hoe hdr video dat doet.

Meer controle over je data in Android 14

Google verzamelt heel veel data van gebruikers, maar data met betrekking tot gezondheid of fitheid ligt heel gevoelig. Dat snapt Google ook, en in Android 14 is Health Connect ingebouwd in de instellingen. Hierin wordt alle privacy-gevoelige gezondheidsdata op één plek, op je eigen telefoon, versleuteld opgeslagen. Deze functie werkt ook samen met allerlei fitness- en gezondheidsapps, zoals Oura, Peloton, MyFitnessPal en Whoop.

Health Connect

Daarnaast moet Android 14 beter inzichtelijk maken in hoe je data door apps wordt gebruikt. Zo krijg je nu een notificatie wanneer een app je locatie deelt met derden, en kan je alsnog besluiten dat niet toe te staan. Toevallig deelde NordVPN eerder deze week dat 87% van de Android-apps om toestemmingen vraagt die de apps in kwestie niet nodig hebben. Of Android 14 ook daar iets aan doet, is vooralsnog niet duidelijk.

Data delen in Android 14

Een welkome verbetering is de werking van de pincode om je toestel te vergrendelen. Het is met Android 14 namelijk niet meer nodig die met een aparte druk op 'enter' te bevestigen: zodra je de juiste code intoetst, ontgrendelt je toestel. Geen onbekende ervaring voor bijvoorbeeld Samsung- of Windows-gebruikers, maar wie een Google (of bijvoorbeeld Motorola) toestel heeft, zal hier blij mee zijn. Omwille van de veiligheid gaat Google ook het gebruik van langere pincodes actief bevorderen: de druk op 'enter' blijft nodig bij gebruik van een kortere pincode, zo lijkt het. Vanaf 6 cijfers kan je die achterwege laten.

Geen enter-knop meer voor pincodes van 6 cijfers en meer

Betere voorzieningen voor slechtzienden en -horenden

Verder komen er meer functies voor mensen met een beperking qua zicht of gehoor. Voor de eerste groep moet het nieuwe vergrootglas van Android 14 intuïtiever werken. Dat houdt in dat het nu 'pinch to zoom' ondersteunt. Ook kan je de omvang van het vergrootglas aanpassen en aangeven hoeveel van het scherm je wilt vergroten. Ook kan je het vergrootglas actief houden wanneer je wisselt tussen apps, met een aparte instelling.

Verbeterd vergrootglas voor slechtzienden

Voor het aanpassen van lettergrootte komt er een aparte 'quick settings' tegel, die je dus met een veeg omlaag kunt oproepen. Daarnaast past Google de wijze aan waarop het fontgroottes aanpast in Android 14. Als je de lettergrootte verhoogt, zullen kleinere letters relatief gezien meer in omvang - en dus leesbaarheid - toenemen, dan letters die al relatief groot worden weergegeven. Dit moet bijvoorbeeld voorkomen dat koppen die al in chocoladeletters zijn vormgegeven, onleesbaar groot over meerdere regels worden getoond.

Voor mensen met een hoorbeperking heeft Android 14 nu een apart, duidelijker proces om verbinding te maken met hoortoestellen. Ook moet het eenvoudiger zijn om geluid van verschillende bronnen door te sturen. Verder moeten de bedieningselementen voor hoortoestellen sneller beschikbaar zijn, via een aparte snelkoppeling. Ten slotte is de optie om notificaties aan te geven met een knipperend lichtsignaal toegevoegd aan de toegankelijkheidsopties.

Meer lezen over Android 14 kan op deze pagina van Google.