Nieuws   |   Smartphones

Subtiele verbeteringen en veel langere support: de Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro brengen veel fraais voor een veel hogere prijs

De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro hebben een direct herkenbaar ontwerp. De verschillen met de vorige generatie zijn subtiel, en er zijn nieuwe kleuren. Zoals roze voor de Pixel 8.
De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro hebben een direct herkenbaar ontwerp. De verschillen met de vorige generatie zijn subtiel, en er zijn nieuwe kleuren. Zoals roze voor de Pixel 8.

Google Pixel 8 (Pro) inhoud:

  1. Ondersteuningstermijn en prijsstelling
  2. Design
  3. Beeldscherm
  4. Camera
  5. Camera trucs
  6. Processor, geheugen en opslag
  7. Prijzen en beschikbaarheid
  8. Specificaties Pixel 8
  9. Specificaties Pixel 8 Pro

Tot oktober 2022 moest je voor een Pixel smartphone naar Duitsland rijden, maar vorig jaar bracht Google de toestellen voor het eerst rechtstreeks naar Nederland. Dat was een welkome toevoeging aan de smartphonemarkt, want Pixels bieden de oorspronkelijke Android-ervaring, krijgen het snelste updates en krijgen die ook voor een lange periode. Wel was Google op dat laatste punt ingehaald door Samsung, maar met de Google Pixel 8 en de Google Pixel 8 Pro neemt het weer de leiding. Beide smartphones kunnen rekenen op 7 jaar beveiligings- én OS-updates. Het lijkt erop dat die ondersteuning wel in elk geval deels voor een flink hogere prijs heeft gezorgd.

Er zijn daarnaast heel wat vernieuwingen aan de Pixel 8 en de Pixel 8 Pro, al moet je behoorlijk op de specificaties inzoomen om die eruit te vissen. Google had al twee uitstekende toestellen, en de nieuwe modellen zijn bovenal nog gepolijster. Wel gaat het voor zover we nu kunnen opmaken in bijna elk geval om een gewenste verbetering (en soms een waarvan we niet wisten dat we hem wilden, zoals de temperatuursensor in de Pixel 8 Pro). Misschien zijn er wel genoeg van om ook Pixel 7 (Pro) bezitters te doen twijfelen tóch een nieuw toestel te gaan halen. Die moeten dan wel flink dieper in de buidel tasten. 

Google Pixel 8 en Google Pixel 8 Pro: langere ondersteuning, maar ook fors duurder

De instapversie van de Pixel 8 is namelijk 150 euro duurder dan die van de Pixel 7, en de Pixel 8 Pro is zelfs 200 euro duurder. Wil je een model met meer opslagruimte, dan is het verschil relatief iets kleiner, maar nog altijd fors: de 256 GB Pixel 8 kost 110 euro meer dan de 256 GB Pixel 7, en de Pixel 8 Pro met 256 GB kost 160 euro meer dan de voorganger met die hoeveelheid opslag. Google introduceert nu overigens ook een 512 GB versie van de 8 Pro. Die gaat 1299 euro kosten. Op moment van schrijven kan je daarvoor ook een Samsung Galaxy S23 Ultra kopen, met dezelfde hoeveelheid opslag. Die is natuurlijk al wat langer op de markt en in prijs gedaald, maar duidelijk zal zijn dat de prijsstelling van de Pixel 8 toestellen niet meer scherp genoemd kan worden. 

De Google Pixel 8 Pro is fors duurder dan het model van vorig jaar.

Dat zal met name teleurstellend zijn voor wie de Pixels al de nodige jaren volgt, want één van de pluspunten was altijd die relatief scherpe prijs voor een kwalitatief zeer goed toestel. We moeten echter ook realistisch zijn: alles is duurder geworden sinds een jaar geleden. Lange tijd onttrokken elektronica zich aan die wetmatigheid, maar grondstoffen, transport én arbeid zijn alle flink in prijs gestegen sinds oktober vorig jaar. Smartphones ontkomen daar niet aan; ook bij Samsung constateerden we eerder forse prijsstijgingen.

Bovendien levert Google voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro een (in de Android-wereld) ongekend lange ondersteuningsduur. Beide toestellen ontvangen updates tot in 2030. Die kan je deels zien als compensatie voor de hoge prijs, en deels zal die er ook gewoon in opgenomen zijn. Het kost geld om beveiligings- én besturingssysteem updates uit te brengen en aan te passen voor een (straks) 7 jaar oud toestel. Met name dat Android 21 nog beschikbaar moet komen voor de Pixel 8 en 8 Pro is bijzonder te noemen. De vorige generatie kreeg maar drie besturingssysteem updates mee. Dat was in 2022 zeker niet slecht, maar Samsung bood vier jaar aan Android upgrades en net zo lang (vijf jaar) aan beveiligingsupdates. Met 7 jaar beveiligings- én OS-updates verschuift Google de piketpaaltjes.

Design en afwerking

Het design van de nieuwe Pixels is duidelijk een doorontwikkeling van de modellen van vorig jaar. De belangrijkste wijziging in het ontwerp van de nieuwe toestellen is ongetwijfeld het scherm van de Pixel 8 Pro. Dat heeft geen aflopende zijkanten meer, iets wat de Pixel 7 Pro wel nog kenmerkte. Die gebogen zijkanten kennen liefhebbers en mensen die ze verafschuwen. Voordelen zijn een elegant en wat smaller ontwerp; nadelen vervorming van het getoonde beeld en de kans op onbedoeld aanraken van het scherm. Samsung introduceerde het ooit met de Galaxy S7 Edge, maar inmiddels heeft alleen de S23 Ultra nog een licht glooiende afwerking bij deze fabrikant. Motorola bijvoorbeeld gelooft er wel nog heilig in, getuige ook de recente Edge 40 Neo.

De Pixel 8 is marginaal kleiner dan de Pixel 7: iets minder hoog, iets minder breed, maar wel een flintertje minder dun (8,9 vs 8,7 millimeter). Ook is het een stukje lichter, met 187 versus 197 gram. De Pixel 8 Pro is ook nipt iets minder hoog en breed, maar niet genoeg om te merken. Het gewicht is op een gram erbij gelijk aan dat van de voorganger.

Een andere verandering is zichtbaar aan de achterkant. De beide Pixels 8 hebben net als de voorgangers een horizontale balk over de achterzijde lopen. Daarin zitten de camera's en flitser. Bij de toestellen van vorig jaar waren die afzonderlijk omlijst. Dit jaar zijn alle verpakt in een eiland, met eromheen het metaal van de balk, dat overgaat in het frame. Dat is net als vorig jaar glimmend gepolijst bij de Pixel 8 Pro en gematteerd bij de Pixel 8. De achterzijde is bij de Pixel 8 Pro gemaakt van matglas, de Pixel 8 heeft gepolijst glas. Net als de voorlopers zijn de Pixels 8 stof- en waterdicht, met een IP68-certificering. Wel meldt Google dat contact met water vermeden dient te worden, en dat stof- en waterdichtheid gedurende de levensduur zullen afnemen.

Google Pixel 8

De kleuren zijn weer net even anders dan vorig jaar. Uiteraard zijn beide er in zwart (Obsidiaan in Google-taal). De kleur grijsgroen (Hazel) was vorig jaar van de Pixel 7 Pro, maar is er nu voor de Pixel 8. De derde kleur voor dat toestel is Roze. De Pixel 8 Pro is er in Porselein (gebroken wit) en Baaiblauw oftewel lichtblauw.

Veel helderder (en plat bij de Pro) beeldscherm

Een gevolg van het platte scherm is wel, dat de Pixel 8 Pro wat pixels is kwijtgeraakt. Niet heel veel, maar het scherm van de Pixel 7 Pro simpelweg 'gladtrekken' had de opvolger wel heel groot gemaakt. Om de breedte behapbaar te houden, lijkt de schermresolutie iets verlaagd. Het is geen verschil dat je zal merken.

Wat je wél zal merken, is de fors hogere helderheid van het scherm. Zowel de Pixel 7 als de Pixel 8 maken daar een forse sprong. Bij de Pixel 8 is de piekhelderheid nu 2000 nits (1400 in hdr), waar dat bij de Pixel 7 nog 1400 nits (1000 in hdr) was. De Pixel 8 moet zelfs 2400 nits kunnen produceren (1600 in hdr). Bij de voorloper was dat 1500 nits (en 1000 in hdr). Hiermee moeten de beeldschermen nog veel beter afleesbaar zijn in de buitenlucht.

Google Pixel 8 Pro

De Pixel 8 had al een plat beeldscherm, maar kent wel een andere wijziging ten opzichte van de voorloper. De beeldsnelheid gaat naar 120 Hz, waarbij het toestel kan schakelen tussen 60 en 120 beelden per seconde. Dat moet voor een soepeler ervaring zorgen dan de 90 Hz van de Pixel 7. Een volledig traploos aanpasbare beeldfrequentie blijft voorbehouden aan de Pro-versie. Een andere verandering aan de Pixel 8 is dat het scherm marginaal kleiner (0,3 cm diagonaal) is dan dat van de Pixel 7. 

Ten slotte is het grotere toestel nu voorzien van Corning Gorilla Glass Victus 2. De kleinere houdt het net als die van vorig jaar bij 'gewoon' Victus. Het belangrijkste verschil is dat Victus 2 beter bestand moet zijn tegen vallen op ruwe oppervlakken, zoals asfalt of beton. De krasvastheid moet vergelijkbaar zijn.

Camera's van de Google Pixel 8 (Pro): bijna hetzelfde en toch helemaal anders

Als je snel door de eigenschappen bladert van de nieuwe Pixels, kan je vergeven worden voor de gedachte dat er niets aan de camera's veranderd is. Veel kenmerken lijken hetzelfde, zoals het sensorformaat van de hoofdcamera of het zoombereik van de Pixel 8 Pro. Toch meldt Google dat de camera's van de beide toestellen 'volledige geüpgraded' zijn. Wanneer we de specificaties nader bestuderen, zien we daar ook de nodige signalen voor.

Pixel 8 en Pixel 8 Pro camera's

Zo is het diafragma van de hoofdcamera fors vergroot, van f/1.85 naar f/1.68. Daarmee is de lens een stuk lichtsterker, waardoor dus minder geleund hoeft te worden op digitale technieke voor ruisreductie. Zeker voor avondfoto's moet dat een verbetering opleveren. De achterliggende sensor is ook verbeterd. Naar verluidt (maar niet zeker) is dat een Samsung Isocell GN2, waar in de modellen van vorig jaar nog een GN1 zat. Ook die moet een flinke bijdrage doen aan betere foto's bij weinig licht. Dat is dan ook het voornaamste gebied waarop er echt groot verschil is tussen smartphonecamera's.

De ultragrootcamera op de Pixel 8 en Pixel 8 Pro is ook aangepast. Bij beide is de beeldhoek van de lens vergroot, van 114 graden naar 125,8 en 125,5 graden, respectievelijk. Je legt er dus een nog wijdser tafereel mee vast. Ook is macrofocus, oftewel de mogelijkheid scherp te stellen op zeer korte afstand, nu bij beide toestellen aanwezig. Vorig jaar beheerste alleen de Pixel 7 Pro dat trucje. Daarnaast krijgt de 8 Pro een compleet andere sensor voor deze camera. Dat is nu een 48 megapixel exemplaar met 'quad-pixels';  vorig jaar was het nog een 12-megapixel sensor. Ook is het diafragma groter bij de duurdere Pixel: f/1.95, in plaats van f/2.2. Dat is vrij uitzonderlijk voor ultragroothoek en potentieel goed nieuws voor groepsportretten binnenshuis.

De zoomcamera blijft net als vorig jaar voorbehouden aan het Pro-toestel. Het lijkt erop dat hier de veranderingen relatief klein zijn, maar ze zijn er wel. Weliswaar zijn zoombereik en resolutie ongewijzigd, ook hier is een groter diafragma. Dat moet ervoor zorgen dat ook de telelens meer licht registreert - een nadeel van de zoomfoto's van de Pixel 7 Pro is dat ze zeker binnenshuis altijd wat duister ogen.

Net als vorig jaar belooft Google '8x zoom' op de Pixel 8 en de '30x zoom' op de Pixel 8 Pro. Hierbij is sprake van deels crop zoom (een uitsnede van de sensor) en deels digitale zoom oftewel het erbij rekenen van pixels. Bij de 8 Pro is er uiteraard ook een optische component: die gaat tot 10x zoom met louter optische en crop zoom.

Al deze specificaties zeggen weinig meer, dan dat Google niet op de lauweren is blijven rusten. De daadwerkelijke cameraprestaties zullen we moeten testen, want de kracht van Google's camera's zit minstens zoveel in de eigen software, als in de onderliggende hardware.

Nieuwe cameratrucs van de Pixels 8

Computational photography is waar het om draait bij de Pixel (en daarvoor Nexus) smartphones van Google. Met behulp van slimme algoritmes het beeld veel verder verbeteren, dan waar sensor en lens alleen toe in staat zijn. Bij de Pixel 7 waren dat bijvoorbeeld videografie met lage scherptediepte, verbeterde huidtintregistratie ('Real Tone') en ook de 'Superreszoom'. De Pixel 8 Pro moet een functie krijgen die Videoboost heet. Die moet 'HDR+' en verbeterde kleurcorrectie voor professioneel ogende video's mogelijk maken. Die functie is bij verschijnen nog niet beschikbaar. Wel komt de Pixel 8 Pro met Nachtzichtvideo 2, en krijgt ook de Pixel 8 'Beste opname', een functie die feitelijk in Google Photos zit en groepsportretten zo combineert, dat iedereen er goed op staat.

Opvallend is de optie voor 'professionele functies', waarmee je toegang krijgt tot geavanceerde camera-instellingen en ook met de volledige sensorresolutie kunt fotograferen. De Pixel 7 Pro heeft die mogelijkheid niet. Het druist ook enigszins in tegen Googles gedachte om de software alles te laten regelen. Maar zoals gebruikers van de Pixel 7 kunnen beamen: ook al komt het niet vaak voor, soms zou het erg handig zijn om handmatig te kunnen ingrijpen.

Google Photos krijgt er naast de Magische Gum meer functies bij, zoals Magische editor, Beste opname en Magische gum voor audio. Deze zijn nog niet alle bij verschijnen beschikbaar.

 

Processor, geheugen en opslag

De Google Pixel 8 en 8 Pro krijgen een nieuwe processor: de Tensor G3. Die volgt de Tensor G2 van vorig jaar op. Deze processor maakt bepaalde unieke functies van de Google-toestellen mogelijk maken. Hij heeft daarvoor speciale, door Google ontworpen circuits. Nadeel van de Tensor G2 is dat die érg warm wordt, als je die unieke functies daadwerkelijk gebruikt. Bijvoorbeeld HDR video schieten in 4K met 60 beelden per seconde. Of stemopnames met live transcriptie (superhandig) maken.

Google Tensor G3De Tensor G3 moet dat beter doen, onder meer doordat deze op een kleiner productieprocedé zou zijn geproduceerd. Naar verluidt gaat het om een afgeleide van een Samsung Exynos processor, net als bij de Tensor G2. In dit geval de Exynos 2300. Samsung zou ook een nieuwe methode hebben ontwikkeld om de chip te 'verpakken', wat voor minder warmteontwikkeling zou moeten zorgen. De nieuwe chip is volgens Google in elk opzicht vernieuwd: met de nieuwste generatie ARM rekenkernen, een snellere videokaart, verbeterde beeldprocessor (voor foto- en videografie) en een nieuwe generatie Tensor kernen.

Hoeveel sneller de Tensor G3 zou moeten zijn in vergelijking met de G2 is afwachten. Google praat sowieso liever niet over prestaties, en als het dat al doet, dan louter in de context van de eigen toepassingen. Zoals: 'het grootste machinelearning-model op de Pixel 8 is 10x zo complex als op de Pixel 6'. De extra rekenkracht moet het mogelijk maken om AI in meer toepassingen in te zetten, zoals de 'Magische gum voor audio', om ongewenste geluiden uit video's te vermijden. Ook moet de Pixel 8 (Pro) met behulp van AI webpagina's kunnen voorlezen - ook in vertaling - en samenvatten. Dat werkt echter alleen in het Engels. Hetzelfde geldt voor de Google Assistant, die dankzij de nieuwe Tensor G3 beter in staat moet zijn om je te verstaan: alleen in het Engels, vooralsnog.

Gebleven is de Titan M2 beveiligingschip, die zorgdraagt voor de versleuteling van belangrijke data. Ze werken ook samen met de VPN-functie van Google One. Gezichtsherkenning kan je nu voor meer zaken inzetten. Niet alleen het ontgrendelen van het toestel, maar ook voor betalen of inloggen in apps. Dat impliceert dat deze een stuk verbeterd is ten opzichte van de Pixel 7 (Pro). De vingerafdruksensor is naar verluidt ongewijzigd.

Ook vrijwel hetzelfde zijn werkgeheugen en opslag. De Pixel 8 heeft 8 GB werkgeheugen en 128 of 256 gigabyte opslagruimte. Overigens van het UFS 3.1-type: Google heeft kennelijk besloten de voordelen van het snellere UFS 4.0 links te laten liggen. Ook de Pixel 8 Pro (met 12 GB werkgeheugen) heeft dit type opslag, maar is er nu ook in een 512GB-uitvoering. Zeker als je besluit voor een gebruiksduur van 7 jaar te gaan, is dat misschien geen overbodige luxe.

Temperatuursensor in de Pixel 8 Pro

De Pixel 8 Pro heeft een temperatuursensor, zichtbaar onder de flits. Deze is in eerste instantie bedoeld om bijvoorbeeld de temperatuur van een pan of een melkfles voor een baby te meten. Google wil deze ook in gaan zetten voor gezondheidsdoeleinden, zodat je de meting kunt doorsturen naar bijvoorbeeld een Fitbit of opslaan in Health Connect in Android 14. Daarvoor heeft het in elk geval nog goedkeuring nodig van de Amerikaanse FDA, dus wellicht komt die functie in een toekomstige Feature Drop beschikbaar.

Prijzen en beschikbaarheid Google Pixel 8, Pixel 8 Pro

De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro zijn zoals geschreven fors duurder dan de modellen van vorig jaar. Waar de Pixel 7 bij introductie begon bij 649 euro voor de 128GB-uitvoering, moet je voor de Pixel 8 met dezelfde hoeveelheid geheugen en opslagruimte minimaal 799 euro neertellen. Dat is een fikse stap omhoog. De 256GB-variant is ook flink, zij het net iets minder, in prijs toegenomen: van 749 naar 859 euro.

Voor de Google Pixel 8 Pro moet je helemaal diep in de buidel tasten. Kostte de Pixel 7 Pro bij aankondiging minimaal 899 euro, de 128GB-versie van de 8 Pro begint bij 1099 euro. De 256GB-versie komt op 1159, de nieuwe met 512 GB op maar liefst 1299. Ter vergelijking, de Galaxy S23+ van Samsung kostte bij introductie 1199 euro (met 256 GB opslag). Inmiddels is die echter al voor iets meer dan 900 euro te vinden. 

Als pleister op de wonde geeft Google bij aanschaf van een Pixel 8 en Pixel 8 Pro 6 maanden Google One Premium met 2 terabyte opslagruimte en even lang Fitbit Premium, plus 3 maanden YouTube Premium. Die diensten zouden 145 euro kosten, als je ze los zou moeten aanschaffen. Deze aanbieding geldt tot 16 december 2024, dus voor de hele periode dat de toestellen (vermoedelijk) te koop zullen zijn.

Daarnaast krijg je tot 16 oktober bij aankoop van een Pixel 8 een setje Pixel Buds Pro, en bij aanschaf van een Pixel 8 Pro zelfs een Pixel Watch 2. Vooruitbestellen kan vanaf vandaag, levering is vanaf 12 oktober. Anders dan de Pixel 7 toestellen zijn de Pixels 8 ook in België te koop.

Google Pixel 8 in een oogopslag
Kleuren Obsidiaan, Grijsgroen, Roze
Afmetingen 15,05 x 7,08 x 0,89 cm
Gewicht 187 g
Beeldscherm 6,2 inch (15,7 cm) OLED
2400x1800 pixels, 428 PPI
60-120 Hz verversingsfrequentie
1400 nits (HDR) / 2000 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln kleuren)
Corning Gorilla Glass Victus
Geluid Stereo speakers
3 microfoons
Ruisonderdrukking
Ruimtelijke audio*
Camera's Hoofdcamera
50 MP Octa PD 1/1.31", 1,2 µm pixels, f/1.68, 82°, PDAF, beeldstabilisatie

Ultragroothoek
12 MP, 1,25 µm pixels, f/2.2, 125,8°, lenscorrectie, LDAF

Selfie
10,5 MP, 1,22 µm pixels, f/2.2, vaste focus, 95°

Video-opnames:
4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion
Accu 4575 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
30W snelladen: 50% in 30 minuten
Qi draadloos laden (tweerichting)
Aansluitingen USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2)
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO)
Bluetooth 5.3 
NFC
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer
Processor Google Tensor G3
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 8 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 GB / 256 GB USF 3.1 opslag
Adviesprijs € 799 (128 GB)
€ 859 (256 GB)

Google Pixel 8 Pro in een oogopslag
Kleuren Obsidiaan, Baaiblauw, Porselein
Afmetingen 16,26 x 7,65 x 0,88 cm
Gewicht 213 g
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) LTPO OLED
2992x1344 pixels, 489 PPI
1-120 Hz verversingsfrequentie
1600 nits (HDR) / 2400 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln kleuren)
Corning Gorilla Glass Victus 2
Geluid Stereo speakers
3 microfoons
Ruisonderdrukking
Camera's Hoofdcamera
50 MP Octa PD, 1/1.31", 1,2 µm pixels, f/1.68, 82°, PDAF, beeldstabilisatie

Ultragroothoek met macrofocus
48 MP, 0,8 µm pixels, f/1.95, 125,5°, lenscorrectie, LDAF

Zoom
48 MP, 0,7 µm pixels, f/2.8, 21,8°, 5x optische zoom, PDAF, beeldstabilisatie

Selfie
10,5 MP, 1,22 µm pixels, f/2.2, autofocus, 95°

Video-opnames:
4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion
Accu 5050 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
30W snelladen: 50% in 30 minuten
Qi draadloos laden (tweerichting)
Aansluitingen USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2)
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO)
Bluetooth 5.3
NFC
Ultra-wideband
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer, temperatuur
Processor Google Tensor G3
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 / 256 / 512 UFS 3.1 opslag
Adviesprijs v.a € 1099 (128 GB)