Nieuws   |   Processors

Nieuwe Apple M4 chip komt eerst naar de iPad Pro tablets

De Apple M4 verschijnt zeer snel na de M3. Hij moet een flinke slag maken qua zuinigheid, en veel hogere prestaties met AI-toepassingen mogelijk maken. De eerste apparaten waar hij in zit, zijn opmerkelijk genoeg geen MacBooks, maar iPad Pro tablets.
De Apple M4 verschijnt zeer snel na de M3. Hij moet een flinke slag maken qua zuinigheid, en veel hogere prestaties met AI-toepassingen mogelijk maken. De eerste apparaten waar hij in zit, zijn opmerkelijk genoeg geen MacBooks, maar iPad Pro tablets.

Het is een opmerkelijke beslissing, aangezien de M-serie chips normaal gesproken eerst hun weg vinden naar de MacBbooks van het bedrijf. Volgens de fabrikant uit Cupertino maakt de nieuwe Apple M4 echter met zijn verbeterde efficiëntie en prestaties veel nieuwe functies mogelijk, juist ook voor de tablet form factor van de iPad. Daardoor kan deze zijn slanke profiel behouden en toch fors hogere prestaties bieden, aldus Apple.

Verbeteringen van de Apple M4 processor

De Apple M4 wordt gebouwd op een verbeterd 3 nm procedé van TSMC. Dit zorgt voor betere efficiëntie, in combinatie met verbeteringen in de architectuur. Naast algemene verbeteringen van de processorkernen komt de nieuwe chip met maximaal vier grote rekenkernen en zes kleinere. Er is ook een versie voor de goedkopere modellen, met drie grote kernen en zes kleinere.

Hiermee moet de M4 behoorlijk verbeterde prestaties hebben in taken die meerdere kernen benutten. Volgens Apple zouden deze veranderingen een prestatieverbetering vergeleken met de M2 van maximaal 50% moeten bewerkstelligen. Ook bevat de M4 chip voortaan standaard tien gpu-kernen. Deze brengen ook nieuwe functionaliteit met zich mee, zoals raytracing, mesh shading, en dynamic caching. Deze zijn een doorontwikkeling van de gpu-architectuur in de M3-chips. De M4-chip zou onder de streep dezelfde prestaties moeten kunnen leveren als de M2, maar met slechts de helft van het stroomverbruik van die chip.

Focus op Neural Engine (AI) en Display Engine

De grootste verbetering van de Apple M4 moet de Display Engine zijn, het onderdeel dat verantwoordelijk is voor het aansturen van het beeldscherm. Deze moet namelijk een geheel nieuw type scherm kunnen ondersteunen. De nieuwe iPad Pro beschikt namelijk over een geheel nieuwe schermtechnologie, genaamd Tandem OLED. In essentie gaat het hier om twee op elkaar geplakte oled-schermen, met een (veel) hogere helderheid als voornaamste voordeel. Om dit goed te laten werken, was een flinke aanpassing van de Display Engine binnen de Apple M4 nodig. 

Daarnaast is de Neural Engine, bestemd voor AI-berekeningen, flink onder handen genomen. Dit onderdeel van de Apple M4 kan je zien als tegenhanger van de NPU van Intel, AMD en Qualcomm. Het is sinds de eerste Apple chip, de M1, aanwezig in de processors van het bedrijf. De afgelopen tijd heeft een vlucht gezien in beschikbare AI-applicaties. Waar die vooralsnog vooral in de cloud draaien, werken de chipfabrikanten er nu hard aan dit ook 'lokaal' oftewel op een laptop of tablet, te doen.

Vandaar een forse upgrade van de Neural Engine. De versie in de Apple M4 moet 38 biljoen bewerkingen per seconde kunnen doen. Daarmee moet het de snelste NPU in zijn klasse zijn, al zou de aankomende Qualcomm Snapdragon X Elite nóg betere prestaties moeten leveren op dit gebied. Dit is wel tegen een vermoedelijk hoger stroomverbruik. Om goed de voorutigang van Apple’s Neural Engine aan te geven: de Neural Engine in de M4-chip moet maar liefst 60 keer krachtiger zijn dan de eerste Neural Engine van het bedrijf in de A11 Bionic.

Toepassingen voor de Apple M4

Om de nieuwe prestaties en functies van de M4-chip te kunnen benutten, zijn er ook verschillende software-updates en zelfs enkele nieuwe apps geïntroduceerd. Enkele inmiddels vrij standaard AI-functies zoals ‘Live bijschriften’ en ‘Visueel opzoeken’ moeten flink sneller werken. Binnen Final Cut kunnen gebruikers eenvoudig een onderwerp van de achtergrond losmaken in video’s. In StaffPad kan automatisch bladmuziek aangemaakt worden aan de hand van het geluid van een piano.

Final Cut Pro voor iPad 2 is een nieuwe toevoeging aan het iPad ecosysteem van apps. Deze app biedt enkele nieuwe functies die bij uitstek geschikt zijn voor de iPad form factor en de M4-chip. Zo stelt de nieuwe ‘Live Multicam’-functie gebruikers in staat om tot vier andere apparaten te verbinden aan de iPad, waarna een preview van videobeelden die op dat moment worden opgenomen direct zichtbaar zijn en zelfs aan te passen. Hiermee verandert de tablet in een heuse mini-productiestudio. De preview beelden worden automatisch vervangen door beelden met de volledige opnameresolutie, waardoor men snel over kan gaan op het echte videobewerking werk. Voor ‘Live Multicam’ is er ook een nieuwe app nodig voor de iPhones en iPad waarmee het beeld wordt opgenomen: Final Cut Camera.

Logic Pro voor iPad 2 is bedoeld voor artiesten die muziek maken. Deze App maakt ook gebruik van nieuwe AI-functionaliteit zoals ‘Session Players’. Deze functie maakt het mogelijk om een begeleidingsband live te genereren die reageert op feedback. Waar het voorheen enkel mogelijk was een drummer toe te voegen is het nu ook mogelijk een virtuele bassist en toetsenist in te zetten. ‘Stem Splitter’ maakt het mogelijk om verschillende instrumenten en de stem van elkaar te kunnen splitsen. ‘ChromaGlow’ gebruikt AI om de klankkleur en 'sound' van je werk aan te passen.

Apple-M4-chip-Octane-240507_big.jpg.medium_2x.jpg

Beschikbaarheid van de nieuwe M4-chip

Zoals gezegd komt de Apple M4 eerst naar de vernieuwde iPads, en dan wel de Apple iPad Pro. Deze zijn direct te bestellen op de website van Apple en moeten vanaf 15 mei in de winkels liggen en geleverd worden. Voorlopig zijn de M4 chips enkel terug te vinden in de iPad Pro. Later dit jaar zullen ongetwijfeld ook de Macbooks volgen. De iPad Pro 11-inch met M4 is beschikbaar vanaf 1219 euro. Het nieuwe 13-inch model met de M4-chip moet een vanafprijs hebben van 1569 euro.