Nieuws   |   Processors

Apple M2 processor belooft de M1 én de concurrentie weg te blazen

Apple M2 processor belooft de M1 én de concurrentie weg te blazen
De Apple M2 processor belooft een flinke stap vooruit te zijn in prestaties, vooral op het vlak van de videokaart, maar ook voor algemene doeleinden.

Apple wist in 2020 met zijn M1 processor de markt te overtuigen van de kwaliteiten van ARM als basis voor krachtige processors. De M1 bleek net zo goed te presteren als de processors van AMD en Intel - en in sommige gevallen zelfs een stuk beter. Zowel qua prestaties als qua accuduur wisten de nieuwe MacBooks verwachtingen van zowel reviewers als gebruikers compleet weg te blazen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het bedrijf recent de opvolger heeft aangekondigd: Apple M2. Wat weten we over de nieuwe chip, en wat kunnen ervan verwachten? Dat lees je hier.

Apple M2 in cijfers

Allereerst de technische specificaties van Apple M2. In eerste instantie komt deze processor in één variant uit. De verwachting is dat er later nog meer modellen verschijnen. Dat gebeurde ook bij de voorganger. Denk bijvoorbeeld aan de M1 Pro, Max en Ultra. Net als de M1 komt ook de M2 in eerste instantie uit met 8 rekenkernen. Daarvan is de helft gericht op prestaties, terwijl de andere helft juist mikt op zuinigheid. Welke actief zijn, hangt af van de uit te voeren taak. Zo combineert Apple prestaties met een zo laag mogelijk stroomverbuik.

Wat het productieprocedé betreft, zegt Apple dat de nieuwe chip is gebaseerd op een "tweede generatie 5 nanometer-procedé". Anders dan Intel en AMD strooit Apple niet met codenamen voor de processor of the archiectuur. Sowieso vertelt Apple niet veel over de veranderingen tussen de M1 en M2. Zo is onduidelijk, hoeveel sneller de kernen van de M2 zijn dan die van de M1. Ze zijn simpelweg "sneller", punt. 

Wat we wel weten, is dat het aantal transistors in de chip flink verhoogd is, ook al is het aantal cpu-kernen gelijk gebleven. De Apple M2 bevat namelijk twintig miljard transistors, een kwart meer dan de M1. Ook de maximale hoeveelheid werkgeheugen die de processor kan adresseren gaat met de helft omhoog: van 16 naar 24 GB. De geheugenbandbreedte is bovendien verdubbeld ten opzichte van die van de M1. Dit alles zou moeten betekenen dat de M2 zwaardere taken kan verwerken. Ook moeten apps sneller laden en beter presteren, terwijl je korter moet wachten op resultaat. Zo zegt Apple dat je bijvoorbeeld vloeiender complexe effecten kan toepassen als je muziek of foto's aan het bewerken bent.

De Apple M2 naast de Apple M1: de nieuwe chip is fors groter

Upgrades in video- en AI-prestaties

Ook de grafische chip van de Apple M2 krijgt een flinke upgrade. De M1 moest het doen met zeven of acht GPU-cores, afhankelijk van het model dat je koos. Bij de M2 krijg je minimaal acht en maximaal tien video-kernen. Al met al verbetert de M2 de grafische prestaties met een kwart tot zelfs 35 procent ten opzichte van zijn voorganger. Dat moet voor betere prestaties in games zorgen, al zal de M2 de afzonderlijke grafische kaarten van AMD en Nvidia nog niet kunnen bijbenen. Ook in tal van creatieve toepassingen (foto- en videobewerking, 3D-rendering) zal de krachtiger videochip vruchten afwerpen. 

Ook de Neural Engine Cores zijn opgepoetst. Het aantal blijft weliswaar gelijk, maar toch stelt Apple daar ruim 40 procent meer bewerkingen uit te persen. Steeds meer programma's maken gebruik van AI-algoritmes, die hier flink profijt van zullen hebben. Vermeldenswaard is dat Apple op dit vlak geen vergelijkingen met concurrerende producten maakt. De vergelijking wordt alleen getrokken met de M1.

Apple M2 verschil met Apple M1 prestaties/watt Apple M2 versus '10 core Windows PC', wat dat ook moge zijn Apple M2 verschil met Apple M1 videokaart prestaties/watt Apple M2 videokaart versus die van een '10 core Windows PC', wat dat ook moge zijn Apple M2 videokaart stroomverbruik versus die van een '10 core Windows PC'

De prestaties van de Apple M2

Cijfers zijn natuurlijk leuk, maar uiteindelijk komt het neer op de prestaties. Concreet zegt Apple hierover dat deze sowieso de M1 omver blazen. Ook concurrerende Windows-laptops bijten in het stof, aldus Apple. Maar dat Apple niet vies is van een stevige stellingname, is bekend. Het bedrijf meldt dat de Apple M2 vergeleken met "Windows-laptops die draaien op tien rekenkernen" twee keer zoveel prestaties zou leveren op hetzelfde stroomverbruik. Tsja. Dat klinkt toch een beetje alsof Apple geen vergelijking maakt met een topmodel van Intel. Die hebben inmiddels tot wel 14 rekenkernen. Ook Intel gebruikt sinds vorig jaar 'power' en 'efficiency' cores, wat het totaal nogal opdrijft. Uiteindelijk zullen tests moeten uitwijzen hoe snel de M2 nu werkelijk is, vergeleken met de concurrentie.

Er vanuit gaande dat Apple in elk geval eerlijk is over de prestatietoename vergeleken met eigen producten, moet de Apple M2 bij multithreaded taken tot achttien procent beter presteren dan de M1. Daarbij kan je denken aan het renderen van video's of 3D-beelden. Die toepassing 'schaalt' altijd het beste over meerdere cores en threads. Het stroomverbruik moet daarbij hetzelfde blijven. De grafische chip van de M2 verbruikt wél meer stroom dan die van de M1. Gezien het grotere aantal transistors en de hogere prestaties, is dat niet vreemd. Daarnaast zou de media-engine veel profijt moeten hebben van de verdubbelde geheugenbrandbreedte. Content creators zouden daar hun voordeel mee moeten behalen.

De Apple M2 is nauw verbonden met tot 24 gigabyte werkgeheugen, wat voor een zeer snelle verbinding zorgt (= veel geheugen bandbreedte)

Bij de videokaart maakt Apple weer een vergelijking met Windows-laptops. Het stelt dat 'in vergelijking met Windows-laptops de grafische chip van de M2 ruim twee keer zo goed presteert bij hetzelfde stroomverbruik'. De piekprestaties van andere laptops zouden bovendien geëvenaard worden bij slechts een vijfde van de stroomconsumptie. Dit zijn grote woorden, die weinig zeggen - er zijn tal van verschillende processors met verschillende ingebouwde videokaarten voor Windows laptops. Ook hier geldt dus: het is afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt.

Voor wie is de Apple M2?

Naast prestaties is er natuurlijk ook de vraag wie de doelgroep is. De Apple M2-laptops zijn ten eerste aantrekkelijk voor de gebruikelijke doelgroepen. Denk aan professionele videomakers of muzikanten. Bezitters van een "oude" M1-MacBook zullen zich afvragen of het de moeite waard is om te upgraden. Dit hangt af van het model dat je hebt. Als je huidige MacBook is gebaseerd op de gewone M1, ziet het ernaar uit dat de M2 een flinke vooruitgang voor je kan betekenen.

Dat ligt anders als je huidige MacBook is gebouwd op de M1 Max of Ultra. Naar verwachting doen deze chips het namelijk nog steeds een stuk beter dan de M2 die Apple heeft aangekondigd. De verwachting is dat Apple ook van de M2 krachtigere varianten gaat uitbrengen. Die zullen later volgen - in eerste instantie komt de M2 naar de MacBook Air en MacBook Pro.

Wat betreft bezitters van de M1 Pro, is het moeilijk te zeggen of het de upgrade naar de Apple M2 waard is. Op papier is de M1 Pro een stuk krachtiger dan de M2. Echter, cijfers zijn lang niet altijd betrouwbaar als je verschillende generaties hardware met elkaar vergelijkt. M1 Pro-bezitters doen er dus goed aan om de recensies af te wachten.

Apple M2 in een oogopslag
Rekenkernen 8 of 10
prestatiekernen 4
efficiëntiekernen 4
gpu-kernen 8 of 10
Neural Engine
cores
16
transistors 20 miljard
maximaal
geheugen
24 GB
Maximale
bandbreedte
1000 GBps
procedé Tweede generatie 5 nm