Review   |   Smartphones

Apple iPhone 15 review: we testten een reeks USB-apparaten om de mogelijkheden van de USB-C te verkennen

Dankzij de USB-C aansluiting met DisplayPort-signaal kan je de iPhone 15 ook prima aansluiten op een USB-C monitor.
Dankzij de USB-C aansluiting met DisplayPort-signaal kan je de iPhone 15 ook prima aansluiten op een USB-C monitor.

Het is alweer even gelden dat de Apple de iPhone 15 introduceerde, maar wij vonden dat deze generatie wat extra tijd en aandacht verdiende. Daarbij nemen we een duik in nieuwe usb-c aansluiting van de Apple iPhone 15. In het gehele spectrum van Apple producten was dit de laatste zonder deze aansluiting. Nu hij er eenmaal is, rijst de vraag: wat kan je allemaal met die aansluiting op de iPhone? 

Apple iPhone 15: wederom in twee varianten

De Apple iPhone 15 is er in 2 varianten: de iPhone 15 en de iPhone 15 Plus. Laatstgenoemde heeft een groter scherm, 6,7 inch in plaats van 6,1 inch. Een grotere telefoon betekent ook iets meer gewicht: 171 gram ten opzichte van 201 gram. Het zijn geen wereldschokkende verschillen, maar de Plus is wel duidelijk groter en zwaarder. Apple gaf ons de keuze: “Wil je de Plus of de normale?” Oh en welke kleur. Wij hebben gekozen voor de reguliere in de “groene” kleur. Het is een wat zachtere tint groen, die aan de achterkant meer opvalt dan aan de zijkanten van de telefoon.

Die achterkant van de iPhone 15 is interessant. Hier zit namelijk een vingerafdrukbestendige coating overheen. Wij kunnen bevestigen dat die werkt! Vingerafdrukken zijn verleden tijd (op de achterkant dan). Aangezien de overgrote meerderheid van de gebruikers een hoesje of een leren wallet om de telefoon draagt, is de meerwaarde betrekkelijk. Het is voornamelijk Apple dat graag zou zien dat mensen hun iPhone 'au naturel'  gebruiken.

Het 6,1 inch oled-scherm heeft een resolutie van 2556 x 1179 pixels. Belangrijk verschil met de vorige generatie is dat het iets uit de Pro-lijn van die generatie heeft geërfd: het Dynamic Island.  Daar komen we later op terug. Iets anders heeft het nog altijd niet van de duurdere Pro's overgenomen: de beeldsnelheid is nog altijd beperkt tot 60 beelden per seconde.

Een oudere processor, geen snelle USB: meer verschillen met de iPhone 15 Pro

De 'gewone' iPhone 15 blijft in diverse opzichten achter op de Pro-modellen. Dat moet ook wel, want die zijn (nog) duurder. De processor van de iPhone 15 was nieuw - vorig jaar, toen hij in de 14 Pro en Pro Max zat. Deze Bionic A16 chip telt zes rekenkernen: vier zuinige en twee krachtige. Verder zit er een videokaart met vijf rekenkernen in en Apples 'Neural Engine' met 16 rekenkernen. Die laatste is bestemd voor het verwerken van taken op het vlak van kunstmatige intelligentie.

Een tweede verschil met de iPhone 15 Pro-modellen betreft het camerasysteem. Er zijn twee lenzen, waar de Pro's er drie hebben. De standaard iPhone moet het zonder optische zoomlens stellen. Wel is de hoofdcamera gemoderniseerd, dat is nu degene die - wederom - vorig jaar in de Pro-versies zat. Deze 48 megapixel camera wordt bijgestaan door een 12 megapixel ultragroothoek. Verder mag je optische beeldstabilisatie verwachten en natuurlijk alle bekende opties/snufjes die Apple in het arsenaal heeft voor fotografie. Die vlieger gaat ook op voor het video gedeelte. Filmmodus, actiemodus, timelapse-video met stabilisatie, videostabilisatie en nog veel meer. 

Apple iPhone 15

De behuizing van de iPhone 15 is wat ronder geworden in vergelijking met vorig jaar. Aan de onderkant vinden we de usb-c-aansluiting waar zoveel over te doen is geweest. Uit de specificaties kunnen we opmaken dat we deze kunnen gebruiken voor opladen, DisplayPort-beeldsignaal en een usb-dataverbinding op USB 2.0 snelheid. Dat komt neer op 480 Mb/s) en is lichtelijk teleurstellend.

Veel mensen associëren usb-c met USB 3.x-snelheden. Dat komt voornamelijk omdat usb-c en USB 3.1 tegelijk hun intrede deden. Maar die combinatie is geen wetmatigheid. Dat laten ook talloze Android smartphones met usb-c zien, zeker in goedkopere klassen. Dat Apple op een toestel van pakweg 1000 euro geen hogere snelheid biedt is spijtig. De iPhone 15 Pro doet wél 10 Gbit/s over dezelfde verbinding.

Qua accu belooft Apple een weergavetijd van 20 uur voor video afspelen, 16 uur als je streamt. Audio luisteren komt neer op 80 uur. Dat lijken prachtige cijfers, maar ze geven geen realistisch beeld van het dagelijks gebruik en de accuduur. 

De iPhone 15 in het dagelijks gebruik

Over het algemeen gebruiken we onze smartphone op dezelfde manier: we bellen, appen, betalen, scrollen door social media, streamen films en luisteren muziek. Dat was ook het gebruikspatroon voor ons tijdens de testperiode van de Apple iPhone 15. Daarbij was uiteraard een belangrijk aandachtspunt hoe lang de accu het in de praktijk uithield.

Opvallend is dat we een groot verschil merkten als we veel door social media scrollen. Op een langzame maandag scrollen we een goeie 4 à 5 uur door Instagram en Reddit, afgewisseld met wat filmpjes op Youtube. Na een halve dag merken we dat we al voor 70% procent door de accu heen zijn. Na een paar dagen ontvingen we een update voor iOS. Die zorgde voor een betere accuduur.

Wij bellen en appen veel op een dag. Ook het versturen van emails gaat de hele dag door. Laten we dit even zakelijk gebruik noemen. Als we de iPhone 15 op deze manier gebruiken, dan redden we het makkelijk een hele dag. Ook zonder opladen kunnen we nog een gedeelte van de volgende ochtend doorwerken. Toch blijft social media een opvallend grote impact hebben op de accu.

Dynamic Island: een voordeel met nadelen

Als we het hebben over dagelijks gebruik, dan ontkomen we niet aan het Dynamic Island. Apple introduceerde dit op de Pro-serie van de iPhone 14. Dit jaar komt het ook naar de reguliere iPhone-toestellen. Heel eerlijk, wij zijn er nog niet over uit of we dit zo'n goede vondst vinden. In de praktijk is het Dynamic Island een soort tweede scherm. Hierop is extra informatie af te lezen. Daarbij kan je denken aan muziek, gespreksinformatie of navigatie. Apple heeft er veel mee mogelijk gemaakt en het voegt in veel gevallen ook waarde toe.

Waar het een doorn in het oog wordt, is bij het kijken van video’s. Het lang uitgerekte ovale Dynamic Island blijft zwart bij het kijken van video’s. Dat is storend zichtbaar bij YouTube video's, films en series van streamingdiensten zoals Netflix, of gewoonweg bij het bekijken van een reel op Instagram of Facebook. Bij een kort fimpje valt er nog wel te leven met een zwart balkje in beeld. Bij het bekijken van een complete film of serie is dat echt een ander verhaal.

De iPhone 15 camera: een verbetering

Hoewel de nadruk lag op de usb-c functionaliteit, hebben we wel gekeken naar de camerakwaliteit van de iPhone 15. De nieuwe 48-megapixel sensor levert weer duidelijk betere plaatjes op dan bij de iPhone 14. Ook bij nabewerking merk je dat je meer speelruimte hebt. Daarnaast zijn de prestaties bij weinig licht flink verbeterd. Dat geldt vooral voor statische foto's, bij 'live foto's' is het verschil kleiner. Zeker bij weinig licht - bij voldoende omgevingslicht is het resultaat eigenlijk altijd goed. Onderstaande foto laat goed zien hoeveel detail de camera weet vast te leggen - en dat zelfs met deze smartphonecamera fraaie scherptediepte effecten te behalen zijn.

Foto gemaakt met de Apple iPhone 15

Wat is er mogelijk met USB-C op de Apple iPhone 15?

Zoals gezegd is een belangrijke verandering op de iPhone 15 de komst van usb-c, waarmee de aloude Lightning-aansluiting verdwijnt. Dat was op de iPad al gebeurd, de iPhone was het laatste onderdeel in het assortiment dat nog niet op de universele aansluiting was overgegaan. Vergeleken met Lightning heeft usb-c niet alleen voordelen. De stekker is groter en de aansluiting kan - afhankelijk van hoe die is ingebouwd - meer ruimte voor beweging toelaten. Oude accessoires met Lightning zullen niet werken met usb-c, in elk geval niet zonder een verloopje. 

Maar usb-c biedt ook voordelen. Het maakt een veel hogere datadoorvoersnelheid mogelijk - al reserveert Apple die helaas voor de iPhone 15 Pro. Daarnaast kan je ook een videosignaal via usb-c sturen, volgens de zogenaamde DisplayPort-standaard. En er is heel veel apparatuur met een usb-c stekker - veel meer dan er is met een Lightning stekker. Ten slotte is usb-c een open standaard, waardoor ook goede usb-c kabels een stuk goedkoper zijn dan Lightning-kabels van Apple. En laten we eerlijk zijn: die hadden niet de beste reputatie qua levensduur.

USB-C en USB-A accessoires getest met de Apple iPhone 15

Wat kan je allemaal doen met usb-c op de iPhone? Om die vraag te beantwoorden hebben we een verzameling verloopstekkers en producten gepakt, om te kijken wat daarvan wel en niet werkt. Dat leverde het volgende lijstje op:

  • Verloopstekkers:  usb-c naar 3,5 mm, usb-a naar usb-c & 3,5 mm en usb-c naar usb-a female
  • Dell 34 inch usb-c-monitor 
  • Logitech toetsenbord (usb-a)
  • Logitech muis (usb-a)
  • Teufel gaming headset (usb-a)
  • AudioQuest DragonFly Cobalt externe DAC
  • AudioQuest Jitterbug noise filter
  • Samsung Portable SSD T7
  • Merkloze game controller

We gaan vast verklappen dat er slechts 1 ding uit de lijst niet heeft gewerkt!

Testen met USB-C op de iPhone 15: verloopjes...

We beginnen met de verloopstekkers en kabeltjes. Die zijn handig als je een bedrade hoofdtelefoon wilt aansluiten op de iPhone 15, of een apparaat met usb-a-stekker. Alle verloopkabels blijken uitstekend te werken. De verloopkabel van usb-c naar usb-a maakt het mogelijk om nog veel meer accessoires aan te sluiten. Bij de gedeelde kabel (usb-c + 3,5mm) vraagt de iPhone of we een koptelefoon accessoire gebruiken. Zodra we dit bevestigen, kunnen we opladen en luisteren tegelijk. Ook de 3.5 mm verloopkabel zonder extra usb-c werkt zonder problemen.

...audio-accessoires...

Omdat we toch met audio bezig zijn, pakken we de AudioQuest DragonFly Cobalt en Jitterbug erbij. Ondanks de grote vooruitgang van de afgelopen jaren in de kwaliteit van draadloze in-ear hoofdtelefoons, blijft de echte liefhebber bedraad luisteren. En dan bij voorkeur met een hoge kwaliteits geluidsbron, oftwel een externe digitaal-analoog converter (dac). De AudioQuest DragonFly Cobalt is zo'n apparaat. De AudioQuest Jitterbug is dan weer bedoeld om het signaal op te schonen.

Beide hebben een usb-a-stekker, dus we pakken het juiste verloopje erbij. De DragonFly Cobalt werkt direct, de samenwerking resulteert in geluid, goed geluid. Vervolgens stopppen we de Jitterbug ertussen. Misschien kan je het al raden, we hebben nog beter geluid. Dit werkt! Toch zouden we het niet direct aanraden, omdat deze combinatie van apparaten veel stroom vraagt vanuit de iPhone. Je luistersessie mag dan in hoge kwaliteit plaatsvinden, het zal niet zo lang duren als met een setje AirPods. De Teufel gaming headset werkt ook uitstekend - inclusief de microfoon. Deze kan je gewoon gebruiken voor bijvoorbeeld een Teams meeting.

Beeld van de Apple iPhone 15 op een USB-C monitor...monitor, toetsenbord en muis...

Voor het testen van het beeldsignaal dat de iPhone 15 kan aanleveren met usb-c, sluiten we deze aan op onze 34-inch ultrawide Dell monitor met usb-c ingang. Met een simpele klik gaan we van USB-C naar USB-C en we hebben beeld. De Apple iPhone 15 geeft het beeldsignaal door aan de monitor, wat resulteert in een identiek beeld als op de iPhone zelf. Dat betekent dus ook dat het beeld verticaal is: het is niet alsof de volledige resolutie van het Dell-scherm wordt benut. Maar goed, het kan.

De volgende stap zijn toetsenbord en muis. Beide krijgen een vinkje, al moet je voor het tonen van een muiscursor een optie in iOS aanzetten. Rechtstreeks aansluiten van toetsenbord en muis (met een verloopkabel) kan, maar het kan slimmer. Omdat de Dell-monitor een ingebouwde usb-hub heeft, sluiten we daarop beide invoerapparaten aan. Vervolgens prikken we de usb-c kabel van de monitor in de iPhone - en zo heb je een soort desktop-pc van je iPhone gemaakt. Alle apparaten - muis, toetsenbord en monitor - werken gewoon.

...en externe opslag

De externe opslag via usb-c, in dit geval met een externe Samsung T7 Portable SSD, werkt ook prima. Deze wordt gewoon getoond in iOS en je kunt er bestanden van uitlezen en naartoe kopiëren. Wel moet je er rekening mee houden dat de overdrachtssnelheid met een niet-Pro iPhone 15 beperkt is tot slechts 480 Mbit/s. Met een Pro zou je de volledige snelheid van de T7 moeten kunnen benutten, maar dat konden we helaas niet testen.

Het enige apparaat dat we met geen mogelijkheid aan de praat kregen, was de merkloze gamecontroller. Er gaan zelfs geen lichtjes op branden, en in games wordt hij ook niet herkend. Wellicht dat een andere, luxere controller wel zou werken. Anders ben je aangewezen op Bluetooth, maar het voordeel van een bedrade verbinding is natuurlijk juist dat je geen last hebt van input-vertraging.

Conclusie

De nauwe samenwerking van hardware en software blijft een groot pluspunt voor de Apple iPhones. Wellicht mede daardoor kan het bedrijf zich veroorloven in sommige opzichten niet voorop te lopen. Zeker niet met de 'gewone' iPhone 15. Vandaar de late toevoeging van usb-c, vandaar de naar moderne maatstaven antieke beeldsnelheid van 60 Hz. En dat terwijl de prijs fors is, zij het iets lager dan bij de iPhone 14: vanaf 969 euro voor het model met 128 GB opslagruimte. Dat is niet uitbreidbaar, en gezien de lange ondersteuningstijd die Apple biedt is het reëel om te stellen dat je beter voor een 256 GB model kan gaan. Dan leg je wel direct 1099 euro neer.

Een iPhone 14 is 100 euro minder duur. Dan heb je geen usb-c en een processor die nog een generatie ouder is, en een toch net wat minder goede camera. Maar ook geen Dynamic Island, wat naar onze mening niet per se een nadeel is. Heb je al een iPhone 14, dan kan je de 15 rustig overslaan. Is je iPhone 8 of X net gesneuveld, dan zouden we toch aanraden wat meer uit te geven voor de toekomstbestendiger keuze. 

Usb-c voegt méér toe aan de iPhone 15 dan het gemak van dezelfde kabel voor al je apparaten. Je kunt echt veel verschillende randapparatuur aansluiten, al is soms een verloopje nodig. Die hoeven zeker niet duur te zijn. Daarmee is dat wat ons betreft nog het grootste argument voor het nieuwste model. 

 

Apple iPhone 15 en 15 Plus in een oogopslag
KLeuren Zwart, blauw, groen, geel, roze
Afmetingen
&
Gewicht
iPhone 15
14,76 x 7,16 x 0,780 cm, 171 gram

iPhone 15 Plus
16,09 x 7,78 x 0,780 cm, 201 gram
Materialen Voorzijde: Ceramic Shield
Achterzijde: doorkleurd glas
Frame: aluminium
Beeldscherm iPhone 15
6,1‑inch OLED
2556 x 1179 pixels, 460 ppi

iPhone 15 Plus
6,7‑inch OLED
2796 x 1290 pixels, 460 ppi

Dynamic Island
HDR, TrueTone, P3
60 Hz verversingssnelheid
100 nits helderheid
1600 nits piekhelderheid HDR
2000 nits piekhelderheid buiten
Duurzaamheid IP68 stof- en spatwaterdicht
30 minuten onderdompeling tot 6 meter diep
Camera's Hoofdcamera
48‑MP, 26 mm, f/1.6 lens, optische beeld­stabilisatie met sensor­verschuiving,100% Focus Pixels

Ultragroothoek
12‑MP, 13 mm (120°), f/2.4 

2x optisch uitzoomen; 2x optisch inzoomen, 10x digitale zoom

Selfie
12‑MP camera, f/1.9, autofocus

Video:
4K - 24, 25, 30 of 60 fps, 4K HDR filmmodus met 30 bps, 4K HDR in Dolby Vision met 60 bps
1080p HD - 25, 30 of 60 fps
720p HD - 30 fps

Actiemodus tot 2,8K - 60 fps
Slow motion 1080p - 120 of 240 fps
Accu iPhone 15:
20 uur video afspelen
16 uur video streamen
80 uur audio afspelen

iPhone 15 Plus:
26 uur video afspelen
20 uur video streamen
100 uur audio afspelen

Snelladen: met 20W adapter binnen 30 minuten tot 50%
Draadloos 4G / 5G
WiFi 6 2x2 MIMO
Bluetooth 5.3
NFC
Ultra Wideband 2nd gen.
Aansluiting USB-C (2.0, 480 Mbit/s, DisplayPort)
Processor Apple A16 Bionic
6-core CPU met 2 performance en 4 efficiency cores
5-core GPU
16-core Neural Engine
Opslagruimte 128 / 256 / 512 GB
GPS en kompas GPS, GLONASS, Galileo, QZSS en BeiDou
Digitaal kompas
Adviesprijs v.a. € 969
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt