Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Apple AirPods Pro 2 review: De beste draadloze oordoppen?

Apple AirPods Pro 2 review: De beste draadloze oordoppen?
De Apple AirPods Pro (2e generatie) overtuigen met uitstekende ruisonderdrukking en geluidskwaliteit - voor wie diep in het Apple ecosysteem zit, is de hoge aanschafprijs te verantwoorden.

Je kunt er niet aan ontsnappen: het prijskaartje van 299 euro maakt de AirPods Pro 2 inderdaad duur. Een stuk prijziger dan nagenoeg alle rivalen, zelfs. Zeker als je rekening houdt met de volatiele prijzen van de draadloze oortjes van Samsung en andere smartphonebouwers is de kloof groot. Apple doet meestal niet aan ordinaire praktijken als kortingen of koopjes.

Let dus op dat als je goedkopere AirPods Pro tegenkomt, je checkt of het over de nieuwste uitvoering gaat.  De modellen die in 2022 werden geïntroduceerd bieden namelijk heel wat meer dan de eerste generatie. Naar goede Apple-gewoonte werkt het bedrijf echter niet met nummers in de modelnaam. Je moet zelf uitvissen welke generatie je in huis haalt. Er schijnen ook namaak-AirPods te bestaan. Bij Apple kun je het serienummer op de case invoeren om hun authenticiteit te checken.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Apple AirPods 2: sterke Apple-integratie

Er zit veel technologie in deze draadloze oortjes: noise-cancelling, headtracking en spatial audio. De AirPods Pro 2 zetten echter bovenal in op integratie met het Apple ecosysteem. Naast de iPhone en iPad dus ook de Mac-computers. Bij de mobiele toestellen hoef je geen app installeren, de AirPods nestelen zich als nieuwe onderdeel bij de instellingen. Open je de case, dan zie je ook meteen een groot venster op je iPhone of iPad verschijnen. 

Ook de integratie met Macs is het vermelden waard. Alle draadloze oordoppen kun je wel verbinden met je computer. Instellingen aanpassen gaat dan echter niet, dat moet via de mobiele app. Met de AirPods kun je echter in macOS nagenoeg alles van de AirPods Pro aanpassen. Heb je een Apple Watch? Dan verbinden de AirPods Pro 2 automatisch met je iPhone en je smartwatch. Nog iets? Jawel, de AirPods Pro 2 koppelen ook moeiteloos met de Apple TV 4K.

Apple AirPods Pro - instellingen verschijnen na verbinden

Maar, hoe zit het als je een Android-telefoon gebruikt? De AirPods Pro verbinden en gebruiken is geen enkel probleem. Er is alleen geen app van Apple beschikbaar, dus instellingen aanpassen is niet mogelijk. Zo lukt het bijvoorbeeld niet om de headtracking in te schakelen. In de App Store vind je wel allerhande apps van derden, maar buiten informatie over het batterijniveau bieden die weinig.

Draadloos laden

De hogere prijs komt niet bijzonder tot uitdrukking in de afwerking of de presentatie van de 2e generatie AirPods Pro. Uiteraard hoef je Apple niets te vertellen over hoe een product attractief te verpakken. Maar toch, op dit vlak onderscheiden de AirPods Pro 2 zich niet van de rivalen in het luxere segment. Sommige overtuigen zelfs meer. De Sennheiser Momentum Wireless 3 bijvoorbeeld, heeft veel meer een luxe-uitstraling dan deze witte toestellen. Zelfs na een korte testperiode zagen we wat krassen en schrammen op de compacte case verschijnen. Na een tijdje gaat het glanzend witte doosje er heel wat anders uitzien, gissen we.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Over die oplaadcase gesproken: onderaan kun je een Lightning-stekker insteken om te laden, geen USB-C. Vergeet dus maar niet om die kabel mee te nemen op vakantie. Gelukkig zijn er ook draadloze opties. Jawel: opties. Want naast een Qi-lader kun je je draadloze MagSafe- of Apple Watch-laders gebruiken.

Het laaddoosje bevat in deze tweede generatie iets meer technologie, in de vorm van Apples U1-chip. Ongelooflijk eigenlijk dat we de naam weten van een chip in een case. Missie geslaagd, marketingafdeling van Apple! Enfin, de case kan hierdoor wel in de Vind mijn iPhone-app gevonden worden en de case kan ook lawaai maken. Laaddoosjes die verloren raken, dat gebeurt inderdaad - en bij de Apple AirPods Pro is de kans weer wat groter, dat je ze terugvindt.

Apple AirPods Pro 2 draagcomfort

De AirPods Pro bezitten een hybride design. De toestellen passen met dopjes in je oorkanalen, maar bengelen ook met een stokje of steeltje uit je oor. Positief: Apple levert oordoppen in vier maten mee, in plaats van de gebruikelijke drie. Vanwege de oordoppen ben je wel meer gewaar dat je de oortjes draagt. Toch zitten de Apple-oortjes vergeleken met de goedkopere AirPods en gelijkaardige bud-designs zeker niet slecht. De stabiliteit is goed.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Desondanks geven de AirPods Pro vaak de indruk niet helemaal juist te zitten. Het is subjectief, dat klopt, maar er zijn toch draadloze oortjes waar we dat gevoel nooit hebben. Misschien moeten we er gewoon aan wennen. Ze zijn in elk geval heel licht: minder dan 6 gram per stuk. De AirPods Pro dragen een IPX4-label. Tegen wat zweet en kortstondig lichte regen kunnen ze wel. Sommige mensen dragen ze bij het sporten. Het kan blijkbaar, maar dat IPX4-label is eigenlijk niet voldoende voor een intense zweetsessie.

Ruimtelijke audio op de Apple AirPods Pro 2: een ingewikkeld verhaal

We verwezen al naar ruimtelijke audio en headtracking, twee functies waarmee Apple graag uitpakt. Het eerste is een synoniem voor surroundgeluid, het tweede fixeert het geluid op het scherm. Als je wegkijkt van je iPad-scherm bijvoorbeeld, verplaatst het geluid zich naar het oor het dichtst bij de tablet. Het effect is hetzelfde als wanneer je tv kijkt. Sommige mensen vinden het net voor meer immersie zorgen.

Spatial Audio of ruimtelijke audio is vooral leuk bij het bekijken van films. Wel is het weer vooral een Apple-verhaal, want het werkt enkel met bepaalde toestellen . Intrigerend is dat je deze functie ook kunt gebruiken als je kijkt via een Apple TV 4K. Dat werkt bijzonder goed, merkten we onder meer bij het bekijken van de Luc Besson-film ‘Lucy’ via Amazon Video.

Zoals wel vaker bij dit soort functies, wordt het geluid wel iets dunner en kunstmatiger, maar win je wel een heel stukje onderdompeling wanneer je ruimtelijke audio combineert met headtracking. Ruimtelijke audio kan je overigens nog verder personaliseren, maar daarvoor moet je het instellen via de camera van je iPhone met iOS 16 (of hoger). Zo’n toestel hadden we niet tot onze beschikking tijdens de test. Na het instellen op een iPhone, wordt een persoonlijk profiel gecreëerd die je kunt toepassen op een iPad of een Apple TV.

AirPods Pro 2e generatie: matige touchbediening...

De AirPods Pro 2 gaan ongeveer zes uur mee met noise-cancelling ingeschakeld. Dat is een goede, maar geen uitzonderlijke prestatie. Let wel: ruimtelijke audio en headtracking knippen hier een uurtje af. Het heeft dus zeker zin om die zaken tijdens het pendelen uit te schakelen. Dat is niet zo erg. Headtracking in het bijzonder is een functie die beter past bij passief video kijken of gamen. Tijdens het muziek luisteren onderweg is het eerder storend.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Bedienen kan, naast op je mobiele toestel, met touch. Dit aspect van de AirPods Pro 2 vinden we minder geslaagd. Touchbediening is altijd wisselvallig van kwaliteit, maar er zijn draadloze oordopjes die je makkelijk met een lichte aanraking bedient. Bij de AirPods Pro moet je de juiste kleine oppervlakte op het steeltje vrij hard aanraken. Om dat goed te doen, moesten we altijd met de duim onderaan de AirPods Pro stabiel houden, terwijl de wijsvinger tikte of veegde. Het went wel, maar het blijft een gedoe. Dit hadden we beter verwacht van Apple, dat de gebruikerservaring doorgaans hoog in het vaandel heeft staan.

...en uitstekende noise-cancelling

De AirPods maken het waar op vlak van ruisonderdrukking. Terwijl er op twee meter afstand een luidruchtig animatiereeks afspeelt, verdwijnen irritante geluiden daarvan bijna helemaal. Enkel de dialoog is nog zachtjes hoorbaar. Wanneer we zelf nog een aflevering van Star Trek: Lower Decks starten op de iPad, hebben we nergens meer last van. Bij onze vaste NC-testvideo verdwijnt bijna alle lawaai. Vermeldenswaard: er is ook nagenoeg amper ruis van de noise-cancelling te bespeuren.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Ook opmerkelijk en ongebruikelijk is de mogelijkheid om ruisonderdrukking in één oor uit te schakelen. Apple heeft wel meer functies voorzien die eerder vallen onder ‘toegankelijkheid’, bijvoorbeeld voor mensen met beperkingen. Het blijkt zelfs dat de AirPods Pro 2 niet slecht functioneren als gehoorapparaten. Dat komt omdat de transparantie-modus op de AirPods zeer goed is. De microfoons op de Apple-oortjes sturen stemmen lichtjes versterkt, maar niet hard door.

Van windturbulentie lijkt de ruisonderdrukking van de Apple-oordoppen ook weinig last te hebben. Bij het bellen zijn wind en omgevingslawaai lastiger, al rapporteren gesprekspartners wel een goede kwaliteit in een stille omgeving.

Adaptive EQ op de AirPods Pro 2

De AirPods Pro klinken zonder twijfel heel goed. Muziek wordt krachtig en vol gepresenteerd, relatief in balans met iets meer bassen en iets nadrukkelijkere hoge tonen. Daardoor is het iets detailrijker dan de Harman Curve die invloedrijk is bij veel makers van volledig draadloze hoofdtelefoons. Het is een geluidsprofiel dat even goed de pop op ‘Unity’ van Nina Hagen als de fusionjazz van The Bad Plus weergeeft, al vonden we het bij symfonische werken wat ruimtelijkheid missen. Maar toch, een van de betere resultaten (en bedenk dat de verschillen qua klank eerder met keuzes van de ontwerper dan met kwaliteit te maken hebben).

Er is overigens geen equalizer om de tuning zelf aan te passen. Dat hadden we ook niet verwacht van Apple. De AirPods zijn verder ook prima voor podcasts.

Interessant is dat de AirPods Pro heel consistent klinken. Dat is te danken aan Adaptive EQ, waarbij de microfoons aan de binnenkant van de oortjes meten of wat je hoort overeenkomt met het geluidssignaal. Deze functie compenseert voor als een AirPod Pro iets losser komt te zitten. En inderdaad, als we een oortje iets lostrekken, valt het laag niet weg. Dat is meestal bij in-ear hoofdtelefoons wél het geval.

Conclusie

Gezien de prijs was het oordeel over de AirPods Pro (2e generatie) eenvoudiger geweest, als ze ondermaats presteerden. Dan was het een kwestie van ‘kost te veel, niet de moeite waard’. Maar dat dat zou geen recht doen aan deze draadloze in-ears. De AirPods Pro zijn met 300 euro inderdaad prijzig. Je krijgt echter wel noise-cancelling op het hoogste niveau en degelijke audioprestaties voor je investering.

Bovendien is de integratie in het Apple ecosysteem, voor zie zich daarin bevindt, uitstekend. De Apple-oortjes werken bijzonder goed samen met iPhone en iPad – helemaal zorgeloos. Dat kan je verwachten, maar de samenwerking met Macs en Apple TV is iets bijzonders. Voor Apple afficionado's blijken de AirPods Pro 2e generatie een uitstekende keuze. Dat de prijs wat hoger ligt, tsja, daar zal die doelgroep niet van wakker liggen.

Ben je geen die-hard Apple-gebruiker of vind je het niet erg om wat meer moeite te doen qua instellingen? Dan denken we dat je beter voor even goede, maar duidelijk minder prijzige TWS in-ears kiest. We denken dan bijvoorbeeld aan de Sony WF-1000XM4 of de Samsung Buds 2 Pro.

Uitstekend December 2022

Apple AirPods Pro 2

 

Apple AirPods Pro (2e generatie) in een oogopslag
Afmetingen 3,09 x 2,18 x 2,4 cm (oortje, HxBxD)
4,52 x 6,06 x 2,17 cm (case, HxBxD)
Gewicht 5,3 g (oortje)
50,8 g (oplaadcase)
Accu 6 uur speeltijd (zonder headtracking of spatial audio)
5,5 uur speeltijd (met headtracking of spatial audio)

30 uur luistertijd (met case)
24 uur gesprekstijd (met case)

5 min. laden is goed voor 1 uur luisteren/gesprekken

Opladen via Lightning, Qi of MagSafe
Verbinding Bluetooth 5.3
Bijzonderheden Apple H2-koptelefoonchip
Apple U2-chip in MagSafe oplaadcase
Headtracking
Spatial audio
Huiddetectiesensor
2 versnellingsmeters
Adaptieve EQ
Waterdicht IPx4 spatwaterbestendig
ANC Adaptieve ruisonderdrukking
Adaptieve transparantie
Adviesprijs € 299
Koop

Bol.com