Hoe ASUS laptops je beschermen tegen virussen en bacteriën (sponsored)
Sinds corona heeft het onderwerp onze aandacht als nooit tevoren: voorkomen van besmetting door virussen. Het belang van handen wassen is duidelijker dan ooit. Toch is dat niet voldoende om gevrijwaard te blijven van virussen en bacteriën. We raken immers continu ons gezicht aan, en allerlei oppervlaktes om ons heen. Zoals de laptops waar we mee werken. Met een antimicrobiële beschermlaag zoals de ASUS Antimicrobial Guard en ASUS Antimicrobial Guard Plus krijgen virussen en bacteriën geen kans zich te vermenigvuldigen.
Waarom een antimicrobiële laag zoals ASUS Antimicrobial Guard?
Gedragsonderzoek laat zien dat de gemiddelde mens zijn of haar gezicht 23 keer per uur aanraakt. Heb je iets onder de leden, dan is de kans groot dat je iets van je gezicht naar je handen overbrengt. Van je handen verspreid je het naar wat je verder aanraakt. Vaak zal dat een laptop zijn. Daar maken we immers vele uren per dag gebruik van (gemiddeld bijna 3,5 uur per dag in Europa).
Door een laptop te voorzien van een antimicrobiële afwerking, krijgen virussen en bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen op het aangeraakte oppervlak. Hoe dat werkt, lees je hieronder.
Hoe werkt een antimicrobiële afwerking op een laptop?
Een antimicrobiële laag bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes. Specifiek, positief geladen zilverionen. Ionen zijn geladen deeltjes, die een verbinding kunnen aangaan met andere deeltjes. Daaronder vallen ook de microbiële cellen van virussen en bacteriën. De negatief geladen deeltjes in deze cellen trekken de zilverionen aan, en vice versa.
Zo dringen de zilverdeeltjes de cellen van bacteriën en virussen binnen, met als gevolg dat die van binnen beschadigd worden. Daardoor kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen. Normaal gesproken is dat precies wat ziekteverwekkers doen op een oppervlak: zich vermeerderen. Dankzij de antimicrobiële laag met zilverionen, wordt dat proces gestopt voor het kan beginnen.
Het effect zoals getest in laboratoriumomstandigheden op basis van ISO-normen (ISO 21702 en ISO 22196 voor meten van respectievelijk virale en bacteriële activiteit), is enorm. Waar een laptop zonder antimicrobiële laag na 24 uur een verdriedubbeling van de hoeveelheid ziekteverwekkers laat zien, is de aanwezigheid van ziektekiemen op een laptop mét antimicrobiële laag na dezelfde periode verwaarloosbaar klein.
Tegen welke ziekteverwekkers beschermt ASUS Antimicrobial Guard (Plus)?
De ISO 21702 test voor antivirale activiteit test normaal gesproken met het influenza-A virus (H3N2) oftewel een griepvirus, en met het feline calicivirus. ASUS voegde hier tests aan toe met SARS-CoV-2 (COVID-19 oftewel het coronavirus) en H1N1, ook wel bekend als de varkensgriep die in 2009 de gemoederen bezighield. Daarnaast is er de ISO 22196 test voor activiteit van de staphylococcus aureus en E. coli bacteriën.
De antimicrobiële laag van ASUS in de vorm van ASUS Antimicrobial Guard doet bacterieële activeit met 99% afnemen. De ASUS Antimicrobial Guard Plus doet hetzelfde, maar laat ook activiteit van de COVID-19, H1N1 en H3N2 virussen met dezelfde hoeveelheid afnemen.
De bescherming van de ASUS Antimicrobial Guard (Plus) is aanwezig op de oppervlaktes van de laptop die je het vaakst aanraakt: het toetsenbord, touchpad en de power/login-knop, alsmede de polssteunen. Om te zien welke delen van de laptop die je overweegt voorzien zijn van antimicrobiële bescherming, kan je het beste de ASUS website raadplegen.
Hoe lang werkt de bescherming van ASUS Antimicrobial Guard (Plus)?
De antimicrobiële beschermlaag op de ASUS laptops gaat bij normaal gebruik ten minste 3 jaar mee. Frequent typen of gebruik van normale reinigingsproducten (alcohol, zeep en water) heeft geen invloed op de zilverionen.