Review   |   Game controllers

ASUS ROG Raikiri Pro review: vorm boven functie

De ASUS ROG Raikiri Pro is een luxe en prijzige game controller voor PC en Xbox, met een ingebouwd OLED-schermpje.
De ASUS ROG Raikiri Pro is een luxe en prijzige game controller voor PC en Xbox, met een ingebouwd OLED-schermpje.

In de game- en techwereld is er haast niets zo persoonlijk als de keuze van een gamecontroller. Lange vingers, dikke duimen, grote handen: ze hebben allemaal invloed op de manier waarop je omgaat met een gamepad. De favoriet op de redactie is de Xbox One en Series-X|S controller, waarbij de Elite Series 2 wel de benchmark is. De ROG Raikiri Pro is op die leest geschoeid, dus de vraag is of deze controller zich kan meten met het origineel. En, gezien de prijs, die evenaart of zelfs overtreft. 

Design van de ASUS ROG Raikiri Pro

Controllers mogen wat ons betreft wat zwaarder zijn, maar dat is geen vereiste. Een goede griptextuur, bereikbare knoppen en fijne triggers zijn belangrijkere elementen, samen met een goede accuduur voor de draadloze exemplaren. Ook moeten de analoge knuppels lekker snel reageren. 

ASUS ROG Raikiri Pro

Het uiterlijk van een controller is minder belangrijk, maar daar denk Asus duidelijk anders over. Dikke prima, want met de Asus ROG Raikiri Pro heb je in elk geval een unieke en kleurrijke controller in handen. Net zoals andere producten binnen de Republic of Gamers-serie beschikt de Raikiri Pro over een led-strip die constant één of meerdere kleuren kan laten zien. Als je wil kun je die lampjes uitschakelen, maar dan verliest het product wel iets van z’n charme. Maar ook zonder verlichting valt het scherpe en hoekige design op tussen de andere Xbox-controllers.

Asus ROG Raikiri Pro: met OLED-scherm

Het design van de ROG Raikiri Pro is niet het enige opmerkelijke. In het midden zit voorop namelijk een compact oled-scherm van 1,3 inch (3,3 cm). Daar kun je verschillende soorten informatie op aflezen. Denk dan aan batterijduur, bluetoothverbinding, controllerprofiel of een eigen boodschap. Je kunt er ook een korte animatie op afspelen, maar dat leidt enorm af tijdens het gamen. Je ziet dan constant iets bewegen in je ooghoeken. Bovendien gaat het mettertijd vervelen. Gelukkig kun je met de twee extra knopjes bovenop de gamepad het scherm uitzetten, of snel van controllerprofiel wisselen als je een andere game opstart.

ASUS ROG Raikiri Pro

Aangezien dit een Pro-controller is, treffen we achterop nog eens vier extra knoppen aan. De functie daarvan kan je zelf instellen. Ook is het mogelijk de aflegbare afstand van de triggers in te korten. Vooral dat laatste is erg handig voor wanneer je schietgames speelt, of andere spellen waarbij je veelal op de triggers drukt. Door de afstand te beperken, kun je veel sneller reageren. Je levert dan wel wat precisie, bewegingsruimte en subtiliteit in; voor bijvoorbeeld racegames bevelen we dit dan ook niet aan.

ASUS ROG Raikiri Pro

Deze functie is niet uniek voor de ROG Raikiri Pro. Ook bij de Xbox Elite-controllers (en de DualSense Edge voor PlayStation 5) is het mogelijk de afstand in te korten. De Asus Raikiri Pro biedt twee standen aan en dat is eigenlijk voldoende. Op de andere Pro-controllers gebruiken we namelijk ofwel de hoogste, ofwel de laagste stand. Tot slot zit er nog een klepje achterop de controller. Daarachter verstopt Asus de draadloze dongle voor de 2,4GHz-verbinding. Een mooie vondst, want zo raak je deze niet kwijt wanneer je niet op een pc gamet.

Geen draadloze Xbox-verbinding

Er bestaat ook een niet Pro-variant van de Asus Raikiri. Dit is een controller die zowel op Xbox als pc louter via een kabel werkt. Ook heeft dit model minder knoppen achterop en geen oled-scherm. Ook de d-pad (de vierpuntdruktoets) is net even anders. De standaardversie is met 120 euro goedkoper dan de Pro, maar alsnog flink duurder dan de reguliere Xbox-controller.

De ASUS ROG Raikiri Pro werkt alleen met een kabel met een Xbox console

Een flinke domper van de ROG Raikiri Pro is dat je ook deze niet draadloos kunt gebruiken in combinatie met een Xbox. Helaas is dat niet uniek voor deze Asus controller: er is op moment van schrijven maar één third-party draadloze controller voor Xbox. Om onduideljike redenen staat Microsoft het andere bedrijven niet toe om producten te maken op basis van de zelfontwikkelde, draadloze Xbox-technologie. Daardoor zadelt het bedrijf gamers die geen Microsoft controller willen op met bedrade exemplaren.

In de praktijk is het niet het einde van de wereld, maar zo'n losse kabel oogt rommelig en komt met alle risico's vandien: dat je erover struikelt of onbedoeld spanning zet op de verbinding tussen controller en console. Wil je de ROG Raikiri Pro gebruiken als pc-controller, dan heb je drie opties tot je beschikking, waarvan twee draadloos: kabel, Bluetooth of 2,4GHz.

Gebruiksgemak van de ROG Raikiri Pro: slecht bereikbare knoppen

In onze weken met de controller is een aantal dingen minder positief opgevallen aan de Raikiri Pro. Dat begint met de vier knoppen achterop: die zijn slecht bereikbaar. Je kunt de gamepad onmogelijk comfortabel vasthouden en gebruikmaken van de vier extra buttons. Mocht je een positie gevonden hebben waarbij dat wel lukt, dan zijn de licht verhoogde schouderknoppen juist niet goed bereikbaar. Bovendien liggen je vingers niet echt lekker op de triggers. Ze zijn iets breder dan die van een reguliere Xbox-controller, maar de schuine rand is veel steiler en scherper.

ASUS ROG Raikiri Pro

Met de triggers zelf is weinig mis. Dankzij hun flexibiliteit en zachte lading in de behuizing reageren ze vlot en accuraat. Datzelfde kunnen we zeggen over de vier actieknoppen voorop (A, B, X en Y). De niet te vervangen knuppels hebben geen duurzame hall-sensoren, waardoor het risico op slijtage na verloop van tijd groot is. In deze prijsklasse een dubieuze omissie, naar onze mening. Gelukkig reageren ze wel vlot en soepel. Daarvoor moet je ze wel eerst instellen met behulp van de Asus Armoury Crate software. Doe je dat niet, dan reageren ze veel te laat op input, waardoor enige subtiliteit al snel verloren gaat. Het gebruik van Armoury Crate wordt daardoor in feite verplicht - wat voor pure console gamers geen plus is.

De overige knoppen laten eveneens een gemengde indruk achter. De d-pad gaat acht richtingen op, wat veel opties biedt. De kanteling gebeurt echter vrij vlot en kort, waardoor je soms per ongeluk extra input geeft of niet voelt dat je dat al gedaan hebt. Dat levert geen accurate ervaring op. De drie menuknoppen in het midden zijn slecht bereikbaar door andere factoren. Het rechter pookje zit namelijk in de weg van de knop rechts van het midden, terwijl de deelknop helemaal opgaat in het design. Je kunt die knop niet blind indrukken.

Asus ROG Raikiri Pro aanpassen met Armoury Crate

De genoemde Armoury Crate-software is overzichtelijk, maar alleen beschikbaar voor Windows. Hiermee kun je de controller personaliseren. Zoals gezegd is minimaal één keer aansluiten een must, omdat je de pookjes wil aanpassen. Als je wilt, kun je heel nauwkeurig een grafiek voor de accuraatheid instellen, maar je kunt ook vooraf ingestelde mogelijkheden gebruiken. Verder kun je de gevoeligheid van de triggers, de sensatie van de trilmotor en de functies van de vier knoppen achterop instellen.

Je kunt hier andere knoppen van de controller op huisvesten, maar helaas geen macro’s mee instellen. Dat is een gemiste kans. De Chinese fabrikant 8bitdo maakt dat bijvoorbeeld wel mogelijk via de eigen Ultimate-software. Een macro is een knoppencombinatie onder één button, waarmee je dus nog sneller een bepaalde handelingen verricht.

Qua verlichting kun je gaan voor allerlei presets, kleuren en bewegingen. Je kunt de verlichting op de controller zelfs gelijk laten lopen met andere Asus-producten. Heb je Philips Hue in huis, dan kunnen zelfs de lampen reageren op wat de controller doet. Leuk bedacht, maar zoiets wordt na korte tijd al ontzettend druk – al kan het voor streamers wellicht voor sfeer zorgen.

Het aanpassen van het oled-schermpje is prima te doen. Binnen de software kun je snel een eigen boodschap uploaden, de animatiesnelheid aanpassen of een aangepaste animatie gebruiken. Onthoud dat wanneer je iets wil aanpassen, dat alleen kan wanneer je de Asus ROG Raikiri Pro aansluit met de meegeleverde usb-c-kabel. De bestanden of teksten uploaden naar de controller gaat niet zo heel snel. Uiteindelijk heb je er als doorsnee gebruiker niet zo veel aan. Je kunt er grappige dingen mee doen, maar verder is deze functie even uniek als zinloos.

Conclusie

Zoals je uit bovenstaande kunt opmaken, zijn we niet erg enthousiast over de ROG Raikiri Pro. Het schort aan basisaspecten, zoals de layout en werking van de knoppen. Deels is dat wellicht een kwestie van het formaat van je handen en deels kan je met de software aanpassingen doen. Maar ook dan is het geleverde voor de prijs niet van het niveau dat je mag verwachten.

Het is best handig om te zien welk controllerprofiel je nu gebruikt op het oled-scherm en ook de batterij-indicatie kan handig zijn. Maar die laatste functie kan je op een Windows-pc ook gewoon uitlezen - en in combinatie met een Xbox is het niet relevant, want daarmee is de Raikiri Pro niet draadloos te gebruiken. Andere controllers hebben een simpel ledje, dat hiervoor ook volstaat.

Het is de prijs die de Raikiri Pro echt de das omdoet. Hij kost 200 euro, maar de Xbox Elite draadloze controller Series 2 kost minder (180 euro) en is in alle opzichten beter. Deze heeft een comfortabelere grip, betere knoppen, bereikbare buttons op de achterkant en de knuppels zitten de menuknoppen niet in de weg. Als je de ROG Raikiri Pro voor minstens 80 euro minder kan vinden, ontstaat voorzichtig een ander beeld. Dan krijg je in elk geval veel aanpassings- en personalisatieopties. Maar ook dan moet je rekening houden met de basale minpunten. Het is te hopen dat Asus voor een opvolger nog eens terug naar de tekentafel gaat.

ASUS ROG Raikiri Pro in een oogopslag
Afmetingen 15,5 x 10,3 x 6,4 cm (BxDxH)
Gewicht 330 g (incl. kabel)
Verbinding USB-C
Bluetooth
2,4 GHz eigen verbinding (dongle)
Aansluitingen USB-C
3,5 mm audio
Accu Tot 48 uur speelduur (zonder verlichting of vibratie)
Bijzonderheden Aanpasbare trekkers
1,3 inch (3,3 cm) OLED-scherm, 128x40 pixels, 2 grijstinten
Ingebouwde ESS DAC
4 extra actieknoppen
I.c.m. Xbox alleen bedraad
Adviesprijs € 199,99
Koop bij Bol.com