ASUS Zenbook 14 OLED vs Apple MacBook Air M2
Gezien prijs, formaat en eigenschappen vinden we het interessant om de Zenbook 14 Oled eens tegen de MacBook Air 13 inch aan te houden. Heel eerlijk: vrijwel niemand die al van plan is een Apple laptop te halen, zal voor Windows kiezen. Maar wie nog twijfelt tussen de twee kampen, is allicht gebaat bij deze vergelijking op punten.
Afmetingen en gewicht: gelijkspel
De Zenbook 14 OLED meet pakweg 31 bij 22 bij 1,5 cm. Hij weegt 1,2 kg. De MacBook Air 13 inch is iets kleiner en dunner, maar weegt min of meer hetzelfde: 30 bij 21,5 bij 1,13 cm, met een gewicht van 1,24 kg. Het is geen verschil waarbij we een voorkeur zouden uitspreken.
Beeldscherm: Zenbook
De MacBook Air heeft een 13,6 inch (34,5 cm) lcd-scherm met 2560x1440 pixels, goed voor 224 pixels per inch. Het kan een helderheid van 500 nits behalen en een groot kleurbereik nauwkeurig weergeven. Het staat bekend als een van de beste in zijn soort.
Het scherm van de Zenbook 14 Oled meet 14 inch (35,5 cm) en maakt gebruik van oled-techniek. Daarmee heeft het een superieur contrast, met een kleurbereik dat zeker niet onderdoet voor dat van de MacBook. Het heeft bovendien een hogere beeldsnelheid en een hogere pixeldichtheid, want het telt met 2880x1800 pixels beduidend meer beeldpunten: 242 ppi. De helderheid bij gewoon gebruik is iets lager dan dat van de MacBook, maar de hdr-weergave is veruit superieur.
Toetsenbord en touchpad: persoonlijke voorkeur
Beide laptops hebben een uitstekend toetsenbord en touchpad. Het gigantische haptische Force Touch-trackpad van de MacBook kent amper een gelijke in de Windows-wereld, maar het NumberPad van de Zenbook is ook gewoon heel erg goed (en handig). Het is eerder een kwestie van wat je gewend bent, dan dat een van de twee echt beter is. Apple monteert tegenwoordig weer fatsoenlijke toetsenborden in zijn laptops, en er is weinig mis met dat van de MacBook Air. Dat van de Zenbook 14 Oled is in elk geval minstens zo goed. Kortom, gelijkspel en een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Camera en speakers: MacBook (net)
De webcam van de Zenbook 14 Oled is een van de beste die we gezien hebben, en de speakers klinken ook bovengemiddeld goed. Dit zijn echter twee zaken waar Apple met de MacBook Air een heel hoge standaard neerzet. De Zenbook komt dichtbij, maar we zouden de winst hier toch nipt aan Apple geven. De vier luidsprekers in de Air klinken, zo is onze ervaring, zeer indrukwekkend voor zo'n dunne laptop.
Aansluitingen: Zenbook
Qua aansluitingen wint de Zenbook het makkelijk, want naast twee keer Thunderbolt 4 en een 3,5 mm jack biedt deze laptop HDMI en een usb-a poort. Bij de MacBook heb je die niet. Die heeft wel een aparte MagSafe 3 laadpoort, waardoor je bij het laden geen usb-c poort kwijt bent. Wil je je laptop eens op een tv aansluiten, dan maakt de Zenbook het je al een stuk eenvoudiger. Bovendien kan je op de Zenbook zo je wilt drie externe monitoren aansluiten, bij de MacBook kom je niet verder dan één. Op draadloos vlak heeft de Zenbook ook een klein streepje voor, met ondersteuning van WiFi 6E en de 6GHz-frequentie. De MacBook houdt het bij WiFi 6.
Processor: gelijkspel
Deze vergelijking is bijzonder lastig, want het voordeel dat Apple behaalt door de nauwe integratie van software en hardware is uniek voor dit merk. De M2 processor in de MacBook Air zet in Geekbench 6 iets hogere single core prestaties neer, maar de multicore resultaten zijn duidelijk beter bij de Core Ultra 7 van de Zenbook 14 Oled. Apple zal in de alledaagse praktijk voordeel hebben van genoemde nauwe samenwerking tussen programma's en processor, maar de Zenbook kan met ruwe rekenkracht compenseren. Beide chips beschikken over een neural processing unit voor AI-bewerkingen. We houden het op gelijkspel.
Geheugen en opslag: Zenbook
Dit is een wedstrijd die de Zenbook eenvoudig wint. Apple levert de basisversie van de 13 inch MacBook Air met 8 gigabyte werkgeheugen en 256 gigabyte opslagruimte. Bij Asus krijg je voor hetzelfde geld een laptop met 16 gigabyte werkgeheugen en 1 terabyte aan opslag. Respectievelijke twee en vier keer zoveel. Een MacBook Air met dezelfde hoeveelheid geheugen en opslagruimte kost 1989 euro.
Accucapaciteit en werktijd: Zenbook (net)
Nog een lastige vergelijking: hoe lang houden de twee het uit op een acculading? De MacBook Air lijkt wat betere kaarten te hebben voor wie graag video's op een laptop kijkt, maar de werktijd bij gematigd gebruik is nagenoeg gelijk. Daarbij levert Asus een aanmerkelijk krachtiger lader standaard mee, bij Apple moet je daarvoor extra betalen. Als je accu leeg is, laadt de Zenbook dus vlotter op. Het is een fotofinish, maar we neigen ernaar de Zenbook het voordeel te geven.
Besturingssysteem: persoonlijke voorkeur
Het valt niet te ontkennen dat MacOS het fraaiere, geliktere besturingssysteem is. Van ingebruikname tot het dagelijks gebruik, MacOS wordt door de meeste gebruikers als prettiger ervaren. Windows is ook in versie 11 nog relatief weerbarstig. Dat begint al met een eerste gebruik met veel te veel dialoogvensters en keuzes, en sijpelt door iedere keer wanneer je weer op een antieke optie uit de Windows 95 tijd (of nog ouder) stuit. Ook nu nog heeft Windows 11 nog altijd twee programma's voor instellingen (Instellingen/Settings en Configuratiescherm/Control Panel).
Maar die keuzes en opties zijn ook precies de sterke kant van Windows: je kan er meer kanten mee uit, je mag er meer aan verspijkeren en aanpassen. Er zijn (veel) meer programma's beschikbaar en zeker voor gamers is het een uitgemaakte zaak: Windows wint. Ook bij deze vergelijking is dat relevant, want zowel de Zenbook 14 Oled als de MacBook met M2 hebben voldoende grafische rekenkracht om games mogelijk te maken.
Conclusie: een waardige concurrent
Zoals al geschreven aan het begin van deze pagina, de keuze voor Windows of Mac is voor de meeste mensen een bij voorbaat uitgemaakte zaak. Reden ook waarom het maken van dit soort vergelijkingen maar beperkt nuttig is. Heb je een iPhone? Dan ligt een MacBook al bijna meer voor de hand. Wil je gamen? Welkom bij Windows. Dat soort zaken zijn van meer invloed dan welk scherm beter is of welke processor sneller.
Maar toch. Waar Apple ooit een ongenaakbare standaard neerzette op het gebied van luxe laptops, laat Asus met de Zenbook 14 Oled zien dat het in de Windows-wereld een uitstekend alternatief kan bieden. Als er ooit een waardige concurrent was voor het populaire aluminium apparaat uit Cupertino, dan is het wel deze fraaie creatie uit Taiwan.