Review   |   Laptops

ASUS Zenbook 14 OLED (2024) review: hardloper met een lange adem

De 2024 editie van de Zenbook 14 OLED draait op een Intel Core Ultra processor, en dat levert een uitstekende balans tussen prestaties en accuduur op.
De 2024 editie van de Zenbook 14 OLED draait op een Intel Core Ultra processor, en dat levert een uitstekende balans tussen prestaties en accuduur op.

Ben je op zoek naar een krachtige, veelzijdige en lichtgewicht laptop en kies je niet automatisch voor een MacBook Air, dan zal een Asus Zenbook bij velen hoog op het lijstje opties staan. De Taiwanese fabrikant is er als een van de weinigen in geslaagd om een serie laptops te maken die zich weet te onderscheiden. Dat is niet eenvoudig in de wereld van Windows laptops. Met een nadruk op onderdelen die direct van invloed zijn op de gebruikerservaring weet het merk laptops te leveren die anders zijn dan de concurrenten uit Cupertino, en in elk geval in sommige opzichten ook beter. De Asus Zenbook 14 Oled van 2024 (UX3405MA) stelt wat dat betreft niet teleur.

ASUS Zenbook 14 OLED (2024): nu met Intel Core Ultra

De Asus Zenbook 14 Oled is een model dat alweer een paar jaar meegaat. In die zin kan je het vergelijken met een Volkswagen Golf, of een MacBook Air. Nieuwe versies brengen veranderingen, maar het basisconcept blijft hetzelfde. In het geval van deze laptop is dat een laag gewicht, gecombineerd met relatief veel rekenkracht voor het dunne chassis. 

In voorgaande series ging een 12e of 13e generatie Intel Core processor schuil, maar dit jaar is Core Ultra het paradepaardje van Intel voor luxe, lichtgewicht laptops. Het is dan ook niet verrassend dat Asus die in de Zenbook 14 Oled gebruikt. Je hebt de keuze uit een Core Ultra 5, 7 of 9, alle uit de H-serie. Dat betekent: voorzien van Intel Arc Graphics, een videokaart die aanmerkelijk krachtiger moet zijn dan die van de voorgaande generaties.

Naast de processor is de nieuwe Zenbook 14 Oled ook 2 millimeter dunner en 100 gram lichter geworden. Dat is een knappe prestatie. In deze gewichtsklasse merk je elke gram afname. Qua aansluitingen en beeldscherm is de laptop vrijwel hetzelfde als de voorgangers, al levert hij op een paar details wat in.

De ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) is een hele dunne laptop.

In de uitvoeringen is er nu een optie voor 32 gigabyte werkgeheugen, maar onduidelijk is of die ook in de Benelux beschikbaar komt. Dat geldt ook voor de versie met de krachtigste Core Ultra 9 processor. Aan de andere kant is de opslagruimte nu altijd minimaal 512 gigabyte, twee keer zoveel als bij de instapper van vorig jaar. Onze testversie beschikte over 1 terabyte opslag, waarvan nog 900 GB beschikbaar was na doorlopen van de Windows 11 installatiewizard.

Design van de ASUS Zenbook 14 OLED (2024): slank, licht en stevig

Ondanks de afname in dikte is de Zenbook 14 OLED een uitermate solide laptop. Het gebruikte materiaal (een magnesiumlegering) is zeer stijf. Zowel de behuizing als de schermklep zijn niet noemenswaardig uit model te brengen. Alleen een aluminium unibody is nog meer rigide, maar ook zwaarder. Asus heeft het bovendien afgewerkt met een laag die amper vingerafdrukken vasthoudt. Misschien oogt het niet zo luxe als gepolijst metaal, maar het voelt prettiger aan onder de vingers en polsen. Zeker als het koud is: een aluminium laptop is dan geen pretje.

Dichtgeklapt valt het subtiele Zenbook design achter het scherm op. Asus stapte hier enige tijd geleden op over, na pakweg tien jaar concentrische cirkels sinds de eerste Ultrabooks. Wij vinden het er fraai uitzien. De onderzijde is eveneens strak, maar wel voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid sleuven voor ventilatie.

In tegenstelling tot diverse andere Zenbooks heeft de UX3405M niet de kenmerkende 'Ergo Hinge' scharnier. Die tilt de basis van de laptop een stukje op, wanneer je hem openklapt. Goed voor de koeling, maar kennelijk was het niet nodig voor deze editie. Opvallend is dat het scherm geheel plat geklapt kan worden. Ook opvallend zijn de de stickers rond het touchpad op; die zouden we er snel vanaf halen. Op het touchpad zelf prijkt ook een sticker, maar die zit daar meer om aan te geven dat het ook kan werken als numerieke invoer. 

Het scherm van de laptop is dun omrand, al zijn boven- en onderrand wat dikker dan die aan de zijkanten. De scherm-laptop verhouding is nog altijd groot: de randen leiden beslist niet af. Het logo onder het scherm heeft Asus gelukkig bescheiden gehouden, het glimt niet hinderlijk.

Aansluitingen van de Zenbook 14 OLED UX3405MA

Een van de zaken waarin een Zenbook echt anders is dan een Macbook, zijn de aansluitmogelijkheden. Asus voorziet nog altijd in een usb-a aansluiting voor zaken als geheugensticks, een ouderwetse printer of een bedraad, maar favoriet toetsenbord. Dat is erg fijn. Ook is het prettig dat deze poort op 5 gigabit snelheid werkt, in sommige Zenbooks wilde Asus nog wel eens een usb 2.0 poort zetten. Dat is wel erg langzaam naar moderne maatstaven. Overigens is het wel een kleine achteruitgang vergeleken met de usb-a-poort van de voorlopers: die was op 10 gigabit gespecificeerd.

Voor snelle verbindingen beschikt de Zenbook 14 OLED (2024) dan ook over twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt 4. Naast datatransport tot 40 Gbit/s zijn die ook geschikt voor het aansluiten van monitoren. Je hebt ze ook nodig om de laptop op te laden, wat betekent dat je er aan de lader eentje kwijt bent. Zoals verderop te lezen zal zijn, zal dat niet vaak nodig zijn.

Verder treffen we een hdmi-aansluiting (helaas wel beperkt tot 4K60) en een 3,5 mm aansluiting voor een headset. Een stap achteruit vergeleken met de eerdere Zenbook 14 Oled is de microsd-kaartsleuf. Die is op het nieuwste model afwezig.

Een verbeterpuntje betreft de positie van de aansluitingen. Nu zitten de belangrijkste (hdmi, usb-c, audio) rechts. Precies waar je misschien ook een externe muis neerlegt. Tenzij je natuurlijk links bent, in welk geval de Zenbook 14 Oled een zeldzaam voorbeeld is waar je tegemoet wordt getreden als linkshandige. Maar de meeste mensen komen potentieel in aanraking met kabels die uit de laptop steken, wanneer ze hem in een bureausituatie met veel randapparatuur gebruiken. Een usb-c dock is dan een uitkomst.

Qua draadloze verbindingen biedt de Zenbook 14 Oled van dit jaar WiFi 6E en Bluetooth 5.3. Hij verschijnt denkelijk net te vroeg om de Intel WiFi 7 adapter mee te krijgen. Dat is jammer, want die zou net wat toekomstbestendiger zijn. De realiteit is dat je vermoedelijk weinig WiFi 7 routers gaat tegenkomen op korte termijn, dus heel zwaar kunnen we er niet aan tillen.

Toetsenbord en touchpad van topniveau

Het is niet eenvoudig om een goed toetsenbord in een heel dunne laptop te verwerken. De toetsen moeten ook nog ingedrukt kunnen worden en dat vereist nu eenmaal ruimte. Het toetsenbord van de Asus Zenbook 14 OLED ligt enigszins verzonken, waardoor de toetsen wat meer lijken uit te steken. Ze blijken in de praktijk bijzonder prettig in het gebruik, met voldoende beweging en een duidelijke respons. 

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) - toetsenbord en touchpad

Asus heeft bovendien 'gewoon' de VS Internationaal layout gekozen, dus met een lange linkershift en een brede, maar geen hoge entertoets. Ook de shift rechts is lekker groot. De rechter controltoets is wat klein, maar dat is niet de meestgebruikte. De cursortoetsen zijn uitgevoerd op halve hoogte, maar wel zo dat je ze op de tast snel kunt vinden: allemaal dezelfde hoogte, dus. Dat vindt uw schrijver in elk geval prettiger dan een combinatie van hoge en lage pijltjestoetsen.

Het toetsenbord is ook verlicht. Die verlichting kan je desgewenst automatiseren. Dan gaat hij alleen aan als er weinig omgevingslicht is. Ook dimmen bij veel licht is mogelijk. Standaard zijn deze opties niet actief. Hiervoor moet je in de MyASUS app zijn, waarover verderop meer. 

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) - toetsenbord (detail)

Dan het touchpad, dat is zeer riant te noemen. Het neemt ruim een derde van de polssteun in beslag, en reageert zeer soepel op vingeraanwijzingen. Zoals al aangehaald, kan het ook doubleren als numerieke invoer. Asus noemt dat een NumberPad. Je activeert het met een druk op een klein puntje rechtsboven in het touchpad. Dan lichten numerieke toetsen op. Handig voor Exceltijgers en andere datatypisten. Overigens kan je het ook gewoon als touchpad gebruiken in deze stand. Asus levert deze voorziening alweer de nodige jaren en het is wat ons betreft een vondst die navolging verdient. 

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) - NumberPad

Het voortreffelijke beeldscherm van de ASUS Zenbook 14 OLED (2024)

Asus levert alle Zenbooks met een Lumina (een marketingterm van het bedrijf) oled-scherm, maar er zijn wel variaties in kwaliteit. Ons testmodel beschikte over de beste optie, met een zeer hoge resolutie, hoge verversingssnelheid, hoge helderheid - en geen touchbediening. De variant die dat wel heeft, komt met een wat lagere helderheid (al scheelt het niet veel), en glimt meer. Touch op een laptop is leuk, maar met Windows 11 nog altijd verre van essentieel. 

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA)

Het is lastig om te beschrijven hoe goed het beeldscherm van de Zenbook 14 OLED is. Daarom meten we het ook, waarover zo direct meer. Maar we doen toch een poging. Qua scherpte is het al bijzonder goed. Je hebt ook 4K uhd op dit formaat, maar dat is volstrekt onbruikbaar. Schaling naar 300% is dan verplicht. Standaard schaalt Windows naar 200% op de Zenbook 14 Oled. Dat komt neer op 1440x900 pixels. Het kan best minder extreem. Wij vonden 125% al prima bruikbaar, wat equivalent is aan 2304x1440 pixels. Iets minder dan qhd, maar nog altijd veel meer dan full hd. Met 150% schaling kom je daar wel op uit, 1920x1200. Hoe dan ook zijn de pixels zo klein, dat je met of zonder schaling geen vertekening ziet.

De kwaliteit van het Zenbook 14 OLED scherm gaat verder dan scherpte en werkruimte. Dankzij de oled-techniek is zwart écht zwart, en dat zorgt voor een uitstekend contrast. Daar heeft elke kleur baat bij. Samen met een zeer hoog kleurbereik, wat zorgt voor zeer verzadigde kleuren, ogen afbeeldingen en video's ongekend fraai op deze laptop. Ook bij sdr-beelden. In hdr laat het pas echt spierballen zien, hdr video komt prachtig tot zijn recht. De relatief hoge piekhelderheid zorgt daarbij voor nog meer impact. Zet je hdr aan (op de accu moet je daarvoor wel even dieper in de instellingen duiken, maar dat ligt aan Windows), dan ben je verzekerd van een voortreffelijke beeldkwaliteit in video's en games.

In het gewone gebruik is de soepele beeldweergave een plus, al zet Asus die standaard wel uit. Vermoedelijk om de accuduur te rekken. Activeren doe je via de MyASUS app. Daarin kan je ook diverse kleurprofielen selecteren. Meer over die app hieronder.

De combinatie van scherpte, helderheid, contrast en kleurweergave zorgt voor een voortreffelijke ervaring. Zoals hieronder te zien is valt er nog wel wat te verbeteren aan de kalibratie, maar dat is iets waar alleen mensen die professioneel aan beeldbewerking doen om zullen malen. Voor het dagelijks gebruik is de afstelling meer dan goed genoeg. 

Een kleine kanttekening: het oled-scherm vertoont meer spiegeling dan een doorsnee lcd-paneel. Bij direct invallend licht kan dat storend zijn. Tijdens onze test hadden we er geen noemenswaardige last van.

Het scherm van de ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) kan wat reflecteren...

Webcam en speakers van de Zenbook 14 Oled (2024)

De Asus Zenbook 14 Oled webcam is geschikt voor gezichtsherkenning voor Windows Hello en het is werkelijk een uitstekend exemplaar. Dat mag best vermeld worden, want vaak valt dit onderdeel ronduit tegen. Qua kleurweergave en scherpte produceert deze camera echter een bijzonder fraai plaatje. Ook bij weinig licht is er geen noemenswaardige ruis. Daarnaast reageert de camera heel snel op veranderende lichtomstandigheden, en ben je eigenlijk altijd goed belicht in beeld. Als je niet goed stil kan zitten, zal je gespreksparter naar bij deze laptop weinig last van hebben - althans, van hinderlijke veeg- en naijleffecten is geen sprake. 

Wel lijkt de camera weinig te doen met de AI-mogelijkheden van de Intel Core Ultra processor. Zo ze al worden ingezet, dan kan je er niets aan aanpassen. Asus biedt wel enige AI-voorzieningen voor de microfoon. Zo kan die zowel 360-graden geluid registreren, als uitsluitend het geluid van recht voor het scherm. Dat laatste om omgevingsgeluid zoveel mogelijk te negeren. Standaard staan die opties (die je kan vinden in de MyASUS app) uit. Er zijn ook specifieke instellingen voor videovergaderen. Deactiveren van de webcam gaat gewoon met een schuifje in de bovenrand, daar komt geen software aan te pas.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405MA) speaker

De geluidskwaliteit van de ingebouwde stereospeakers van de Zenbook 14 Oled is heel behoorlijk. Midden en hoge tonen produceren ze overtuigend, alleen laag is hoegenaamd afwezig. De equalizer werkt via Dolby Atmos en biedt de nodige verschillende profielen. Je kan daarvoor terecht in de MyASUS app, of in de Dolby Atmos app. Die laatste is vooral nodig als je eigen profielen wil aanmaken. 

MyASUS app: veel mogelijkheden, weinig overzicht

We haalden hem al een paar keer aan: de MyASUS app. Veel van de mogelijkheden en instellingen van de Zenbook 14 OLED zijn hierin terug te vinden. Met deze app kan je de hele laptop beheren, van registratie voor garantie tot en met inzicht in de prestaties en hardware - en een boel instellingen. Het is geen app die uitblinkt door overzichtelijkheid. Daarbij helpt niet, dat hij ook niet heel geweldig schaalt. Het beste wat je ervan kunt zeggen, is dat alles wat relevant is voor de laptop, ergens in deze app zit.

De instellingen zijn allemaal onder elkaar gezet en lopen uiteen van de manier waarop de accu oplaadt en hoeveel geheugen de videokaart krijgt, tot de werkingsmodus van de microfoon en de equalizer-instellingen voor de speakers. Ook diverse beeldscherminstellingen én oled-onderhoud zijn hier te vinden - je scrollt gewoon verder. Overzichtelijk is het niet, maar het is wel handig hier eens in te duiken. Zo kan je de verversingssnelheid van het scherm hier aanpassen. Die staat standaard gefixeerd op 60 beelden per seconde, maar 120 kan ook - of dynamisch aanpassen aan de toepassing. Ook het gedrag van de toetsenbordverlichting kan je hier naar je hand zetten. Of van het touchpad. 

Het zou mooi zijn als Microsoft eens werk maakte van een manier waarop laptopmakers een stukje ruimte in het algemene instellingenmenu van Windows konden vullen. Dat is de logische plek voor dit soort zaken. Maar dat kan niet, en dus moeten fabrikanten als Asus steeds het wiel opnieuw uitvinden. Met wisselend succes. Hoe dan ook is dit geen app die je links moet laten liggen, daarvoor zitten er te veel nuttige zaken in.

Testresultaten beeldscherm

De subjectieve positieve indruk van het beeldscherm wordt grotendeels bevestigd wanneer we dit doormeten met een colorimeter. In de standaardmodus ('Normal') is het beeld, vergeleken met de P3-standaard, iets oververzadigd. De gemiddelde kleurafwijking is klein, al zijn er wat uitschieters. De grijsbalans is minder overtuigend en dat geldt voor alle gemeten kleurmodi. Naar de reden is het een beetje gissen, met name bij zeer donkere tinten zijn de afwijkingen wat groter dan gewenst. Het gaat uitdrukkelijk om zaken die je vooral kan meten - met het blote oog zal je er weinig van zien.

Via de MyASUS app kan je diverse andere kleurmodi selecteren. Twee daarvan hebben we ook doorgemeten. De sRGB-modus is van belang voor wie natuurgetrouwe weergave wenst voor online doeleinden. Hij is prima gekalibreerd, met alleen in het grijsverloop wat uitschieters qua afwijking. De witbalans is dik in orde en het resultaat is een mooi, natuurlijk plaatje. Voor videobewerking en hdr is de P3-modus nuttig. Ook die is keurig gekalibreerd, met hetzelfde voorbehoud voor de grijsbalans. 

De maximale helderheid bij standaard beelden is overigens ruim 400 nits. Pas in hdr komt de 600 nits in zicht. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je de laptop veel buiten wilt gebruiken. Het is een uitstekend helder scherm, maar er zijn modellen die ook in sdr-modus nog wat feller gaan. Alleen zijn dat doorgaans geen oled-schermen. De minimale helderheid is zo donker, dat je niets meer kunt zien. Prima dus voor gebruik 's avonds laat in bed, je gaat niet verblind dromenland in nadat je laatste werkmail is verzonden.

Testresultaten prestaties en accuduur van de ASUS Zenbook 14 OLED (2024)

Tot dusver veel lof over de Zenbook 14 Oled, maar hoe zit het met de prestaties? Hoe bevalt die Intel Core Ultra? Overwegend heel goed, kunnen we stellen. Qua ruwe rekenkracht is de Core Ultra 7 155H in de laptop vergelijkbaar met een 13e generatie Core i5-13500H, een Core i7-1360P, of een Ryzen 7 7840U. Die processors doen het iets beter in single-core prestaties, iets minder in multithreaded toepassingen. Het is geen verschil dat je in de praktijk gaat merken. Kortom, het is een lekker vlotte processor. Bij de meeste taken zal je geen moment op de laptop hoeven te wachten. 

Waar het interessant wordt, is de ingebouwde videokaart. De Intel Arc Graphics laat een aanmerkelijk hogere score in benchmarks noteren dan de Iris Xe Graphics van de voorgaande generaties van Intel. De prestaties liggen iets boven de helft van die van een GeForce RTX 4050 laptop videokaart van Nvidia. Verwacht dus nog altijd geen fantastische gamingprestaties, maar een beetje gamen kán wel. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat Intel op een stuk minder grafische expertise kan bogen dan AMD en Nvidia. Oftwel, de ene game zal het beter doen dan de andere. 

Dat merkten we al bij het draaien van diverse game benchmarks met 3DMark. De resultaten waren wisselvallig, met behoorlijke verschillen bij meerdere keren draaien van dezelfde test. Zo zagen we met aangesloten voedingsadapter een score van 16910 punten in de Night Raid test, maar ook van 21695 punten. Die laatste Night Raid testresultaten lagen nog onder die van een AMD Radeon 780M iGPU uit, maar ze wisten ze in elk geval te benaderen. Bij de Time Spy test waren de prestaties consequenter - en consistent beter op de accu dan op de adapter. Dat zou je andersom verwachten. Ook in de Cinebench R15 multi-core test zagen we overigens op accu een iets beter resultaat. Ook na herhaaldelijk draaien van de test. 

  Adapter Accu % verschil
PCMark10 6.272 4.791 -23,6%
GeekBench 6 CPU single-Core 2.373 1.468 -38,4%
Geekbench 6 CPU Multi-core 12.492 9.299 -25,6%
Cinebench R15 Single-core 1.752 1.274 -27.3%
Cinebench R15 Multi-Core 9.624 9.828 +2,1%
3Dmark Night Raid (beste) 21.695 19.436 -10,5%
3DMark Time Spy 2.365 3.305 +39,7%

Afhankelijk van de benchmark liggen de prestaties op de accu relatief dichtbij die op de adapter. Dat maken de getallen in bovenstaande tabel duidelijk. Laten we de vreemde scores van Time Spy buiten beschouwing, dan presteert de Zenbook 14 Oled op de accu gemiddeld zo'n 20 procent minder dan op de adapter. Dat is overkomelijk.

De werktijd op een acculading is bovendien goed. In de Modern Office test van PCMark10 houdt de Zenbook 14 Oled het ruim 15 uur uit, bij het afspelen van video komt de 8,5 uur in zicht. De gaming test is veeleisender en vraagt na 2 uur en 19 minuten om de oplader. Met name de Modern Office test is indrukwekkend - de Asus ExpertBook B9 met ultrazuinige, aanzienlijk minder krachtige Core i7-1244U processor houdt het bijna, maar niet helemaal, net zo lang vol. 

Nog een laatste noot: alle tests zijn gedraaid in de standaardmodus waarin de laptop uit de doos komt. In het geval van de Zenbook 14 Oled is dat een fluisterstille. Alleen wanneer de processor langere tijd vol aan de bak moet, is deze heel licht hoorbaar. Je kan de ventilator harder laten draaien en dan hogere prestaties verwachten - en uiteraard een kortere accuduur.

Conclusie

De Asus Zenbook 14 Oled (UX3405MA) is een zeldzaam fijne laptop. Natuurlijk mag je het een en ander verwachten voor de vraagprijs, maar deze Zenbook laat over de hele linie bijzonder weinig steken vallen. Alle aspecten die er naar onze mening primair toe doen bij een laptop zijn dik in orde. Het beeldscherm is uitmuntend, toetsenbord en touchpad van topkwaliteit, de webcam is een van de beste die we zagen in een laptop. De speakers doen het heel behoorlijk, al was een aparte woofer voor wat meer laag welkom geweest.

De prestaties zijn ruimschoots voldoende voor elke denkbare toepassing voor een laptop in deze klasse. Daarbij is prettig dat die niet enorm inzakken, wanneer je naar de accu overschakelt. Dat is immers toch hoe je een laptop als deze hoofdzakelijk zal gebruiken. De accuduur bij doorsnee gebruik is bovendien extreem goed: meer dan 15 uur is een gebruiksduur die tot voor kort was voorbehouden aan MacBooks en laptops met aanzienlijk lagere prestaties. 

Daar komt bij dat Asus voldoende aansluitingen biedt om zonder adapters bruikbaar te zijn. Dat de usb-a poort wat minder snel is dan bij de voorgangers en de microsd-kaartsleuf is gesneuveld is jammer, maar niet het einde van de wereld. 

Het voornaamste kritiekpunt betreft de videokaart. Intel Arc Graphics is vooralsnog een mes dat aan twee kanten snijdt. De prestaties zijn fors beter dan die van voorganger Iris Xe Graphics - maar wat het in de praktijk betekent, verschilt nogal per toepassing. Intel werkt hard aan drivers, maar je zal rekening moeten houden met de mogelijkheid dat net jouw favoriete game kuren vertoont. Aan de andere kant, het is al heel wat dat je überhaupt na kunt denken over gamen op een laptop van nog geen 1,3 kilo. 

Onder de streep is de Asus Zenbook 14 Oled een absolute aanrader. Ben je in de markt voor een lichtgewicht Windows laptop met flink wat rekenkracht en een lange adem, dan is dit zeker een model om te overwegen. Twijfel je tussen een MacBook Air en deze laptop, lees dan nog even door op de volgende pagina.

Uitstekend Februari 2024

ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA)

ASUS Zenbook OLED 2024 (UX3405MA) in een oogopslag
Materiaal Magnesium-aluminium legering
Afmetingen 31,24 x 22,01 x 1,49 cm (BxHxD)
Gewicht 1216 g
Beeldscherm 14 inch (33,8 cm) OLED
2880x1800 pxiels, 242 PPI
Piekhelderheid 600 nits
Audio 2 speakers met Dolby Atmos
Arry microfoon
Aansluitingen 1x USB-A 5 Gbit/s
2x USB-C met Thunderbolt 4
1x HDMI 2.1 TDMS (HDMI 2.0)
1x 3,5 mm combo jack
Accu 75 Wh, 4-cel
65W USB-C adapter meegeleverd
Toetsenbord Verlicht
Webcam 1080p met Windows Hello
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5
Beveiliging Windows Hello gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner, TPM 2.0
Processor Intel Core Ultra 7 155H
16 cores, 22 threads (6 P-cores, 8 E-cores, 2 LP E-cores)
Tot 4,8 GHz, 12 MB cache
Werkgeheugen 16 GB LPDDR5X
Opslag 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: WD SN560)
Testresultaten

Op adapter

Cinebench 23
9624 multi core (gebalanceerd)
1752 single core

PCMark10
Score: 6272
Storage score: 1806
Storage bandwidth: 289,58 MB/s 

Geekbench 6 CPU:
Single core: 2373
Multi-core: 12492

Geekbench 6 GPU: 33451

Op accu

Cinebench 23
9828 multi core
1274 single core

PCMark 10
Score: 4791
Gaming accuduur :  139 min.
Modern Office accuduur: 917 min.
Video accuduur: 503 min.

Geekbench 6 CPU:
Single core: 1468
Multi-core: 9299

Geekbench 6 GPU: 26538

Testresultaten
Beeldscherm

Helderheid en contrast:
Maximaal 422 nits
Minimaal 0,3 nits
Contrast: Oneindig
Uniformiteit: uitstekend

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 100%
DCI-P3-dekking 100%
AdobeRGB-dekking 96,2%

Native vs P3
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,3
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,27
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2,41
Kleurtemperatuur 6423 K
Gamma 2,21

sRGB vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,69
Max. kleurafwijking (dE2000): 4,29
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2,45
Kleurtemperatuur 6422 K
Gamma 2,21

P3 vs P3
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,59
Max. kleurafwijking (dE2000): 4,09
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2,52
Kleurtemperatuur 6429 K
Gamma 2,23

Adviesprijs € 1299