Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation review: méér dan een gaming headset

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation review: méér dan een gaming headset
De B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation is een luxueuze gaming headset met noise-cancelling die ook prima onderweg of op kantoor werkt.

De B&O Beoplay Portal die we hier bekijken is eigenlijk de tweede uitvoering van deze luxueuze headset. Met deze latere versie kun je verbinden met je pc, PlayStation of mobiel toestel. De allereerste Portal is alleen te gebruiken met een Xbox-console. Deze heeft een iets ander draadloos gedeelte, dat inhaakt op de low latency-audio van de Microsoft-consoles. Beide edities zijn verder qua mogelijkheden en eigenschappen nagenoeg gelijk.

Een belangrijk verschilpunt: de B&O Beoplay Portal voor pc en Playstation komt met een usb-dongle. Daarmee kan je een draadloze verbinding maken tussen de headset en een PlayStation of computer. Voor een verbinding met je smartphone of Switch kan je bluetooth gebruiken. Klinkt misschien ingewikkeld in de oren – pardon the pun – maar in de praktijk valt dat mee. Bang & Olufsen voorziet namelijk in een paar slimme dingen om het instellen en beheren van de Portal eenvoudig te houden.

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation

Je weet allicht welke van de twee uitvoeringen je moet hebben, tenzij je zowel een nieuwste generatie Xbox als Playstation hebt. Daarmee is de keuzestress nog niet verjaagd. Bang & Olufsen is een merk dat graag inspeelt op de nieuwste trends qua kleuren en stijlen. Daarom kun je de Portal in drie kleuredities aanschaffen: zwart, donkerblauw en beige. B&O durft bovendien af en toe speciale uitvoeringen uitbrengen, misschien ook wel van de Portal. Het maakt dat deze headset, net als de andere Bang & Olufsen-koptelefoons, veel minder als een massaproductie-apparaat oogt.

B&O Beoplay Portal: superdeluxe

Bang & Olufsen kennen we al langer. Het Deense merk is heel bekend in de audiowereld, met een combinatie van nieuwe technologie en het eigen huisgeluid met soms spraakmakend design en dure materialen. Echte premiumproducten, dus, met prijskaartjes die vele duizenden euro’s kunnen bedragen. B&O is daarnaast de laatste decennia succesvol geworden met hoofdtelefoons en in-ears. Nog altijd met een voorliefde voor veel luxe, maar wel wat toegankelijker geprijsd. Al is dat relatief: het prijskaartje van 499 euro van de B&O Beoplay Portal laat zien dat de Denen nog altijd hoger durven te mikken.

B&O Beoplay Portal naast Beoplay H4Je krijgt wel wat terug voor dat bedrag, want de B&O Beoplay Portal is even fijn afgewerkt als de andere hoofdtelefoons van dit merk. Het design is heel herkenbaar. De gelijkenis met de bekabelde B&O H4 die in ons huis wordt gebruikt met de elektrische piano is direct zichtbaar. Het kenmerkende gebruik van echt leder voor de oorkussens, een deel van de behuizing en de buitenkant van de hoofdband levert ook bij de Portal een knap resultaat op. De binnenkant van de hoofdband is dan een stof uit bamboevezels. Moeilijk te zeggen na slechts enkele weken testen, maar het lijkt duurzaam. Ook helemaal Bang & Olufsen: de grote R en L binnenin de oorkussens, zodat je hoofdtelefoon altijd meteen juist opzet.

Het is niet te missen hoe je de B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation op je hoofd moet zetten.

Een mooi designelement zijn de cirkels van aluminium aan de buitenkant van de oren, fijn afgewerkt met gepolijste randen en een geëtst logo. Het is een materiaal dat B&O graag gebruikt. Ook de dunne verbindingsstukjes om de hoofdband te verstellen zijn van aluminium. Superdeluxe allemaal, maar ook vrij van krakende geluiden en heel licht. 280 gram is bijzonder weinig voor een draadloze hoofdtelefoon of een gaming headset. Samen met de luxe materialen en de goede pasvorm levert het een uitstekend draagcomfort op.

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation

Goede microfoons, slimme bediening

Het fashion-gehalte mag hoog zijn, dat wil niet zeggen dat deze headset daar volledig op teert. Het is meer dan een mooi smoeltje. De Portal is echt wel aangepast voor gamers, onder meer met ondersteuning voor Dolby Atmos en veel aandacht voor het microfoon-gedeelte. Nochtans bengelt er geen lange microfoonarm voor je gezicht, zoals bij veel gaming headsets. B&O noemt het een “virtual boom arm”. Dankzij allerlei technologische hocuspocus registreren vier microfoons aan de zijkant jouw stem correct. Goed voor je teamgenoten, maar ook voor jezelf. Want de Portal geeft ook je eigen stem helder door, in te stellen door te swipen. Dit klinkt misschien als een rare eigenschap, maar helpt wel om een gesprek natuurlijk te laten aanvoelen.

De B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation heeft in totaal acht ingebouwde microfoons

Afgaande op de feedback van andere gamers bij het online gamen (onder meer bij spelsessies Valorant en tijdens chats, lijkt de verstaanbaarheid uitstekend. Vier extra microfoons, voor een totaal van acht dus, dragen bij aan de ruisonderdrukking. Dat is echt een must-have functie op een high-end gaming headset geworden. Het laat je heel gefocust in je spel zitten, ook als verderop een huisgenoot muziek zit te beluisteren.

Slim daarbij is hoe je vlot schakelt tussen meer/minder noise-cancelling en een transparantiemodus waarmee je wel de stem van die huisgenoot beter kunt horen. Je beweegt je duim gewoon over de rand van de hoofdtelefoon, achteraan de linkerzijde. Doe je dat rechts, dan verander je het volume. Het werkt heel goed, omdat je niet héél precies hoeft te zijn. Je wordt dus niet uit de zone gesleurd omdat je aan knoppen zit te futselen. Goed gevonden, en handig bij sommige shooters (zoals de Halo Infinite-campaign), waar je misschien lang in relatieve stilte speelt, maar opeens in een hels vuurgevecht kunt belanden.

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation

Verbind de B&O Beoplay Portal met USB of Bluetooth

B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStationZoals wel meer headsets, kun je de Portal via Bluetooth verbinden of via een piepkleine usb-dongle. Deze steek je in een usb-c of usb-a-poort (je krijgt een adapter) van je pc of PlayStation. Waarom? Voornamelijk omdat je dan een lage latentie-verbinding krijgt. Dat is belangrijk als je wat meer competitief online speelt. Plus, met de dongle kun je op een Windows-machine dan de Dolby Access-app openen om Dolby Atmos te ervaren. De Portal installeert automatisch een licentie in deze app, zodat je geen extra aankopen moet doen. Bovenal: de dongle werkt gewoon meteen. Zowel bij een iMac, Surface Pro als een PlayStation was het gewoon kwestie van insteken en gebruiken. Op een Xbox dan weer niet, maar daarvoor dient de andere versie van de Portal.

De USB-adapter voor B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation - met een adapter van USB-C naar USB-A. Beide met een dopje. Tegelijkertijd met de dongle én Bluetooth verbinden kan, zelfs met verschillende toestellen. Hierdoor konden we gamen op onze pc, en tussendoor via de B&O-app op de smartphone de klank en noise-cancelling aanpassen. Hoewel de standaard B&O-geluidstuning heel aangenaam is, kun je toch kiezen om in de app via een aantal presets of een equalizer de sound aan te passen. Bovendien ontdek je er een paar nuttige opties. Je kunt bijvoorbeeld gameaudio dempen als iemand je op de telefoon opbelt – of net niet bereikbaar zijn. Dingen als chat muten doe je ook heel snel door op je oor te tikken.

Wie trouwens heel bezorgd is over lag, kan ook een gewone aux-kabel of een usb-kabel aansluiten. Het grote voordeel bij dat laatste is dat de batterij niet leegloopt. Wij vonden het niet nodig. De lag is met de dongle laag en de batterij gaat heel lang mee. Reken op 19 uur met alles ingeschakeld met de dongle, en zelf 42 uur als je gaat pendelen met enkel bluetooth en ANC.

Dit krijg je geleverd bij de B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation

Van alle markten thuis

De B&O Beoplay Portal lijkt ontworpen om zowel voor games als voor muziek en film niet teleur te stellen. Een opgave, maar ook een waar B&O wat ons betreft wel in slaagt. Bij het gamen scoort hij dankzij een goede detailweergave en vollere, iets warme klank (wat de echte B&O-sound is). Met name als muziek heel intens wordt gebruikt om sfeer te scheppen, zoals bij Star Wars Jedi: Fallen Order of het indiespel Sable denken we: fijn! Alles wordt ook vrij groots neergezet, wat het epische gevoel aanwakkert.

Ook slaagt B&O erin om de chat en effecten uit de game elkaar niet laten overstemmen. Heel lage bassen worden niet heel heftig neergezet, wat helpt om spraak heel verstaanbaar te houden. Misschien dat je dan explosies, donderslagen en carcrashen minder spectaculair vindt. Dat is een beetje de keuze van B&O. Via de app kun je zelf nog wat aanpassen. We keken ook naar ‘Godzilla vs Kong’ op een tablet en via bluetooth, waarbij we tevreden waren over de ervaring. De Portal is iets verfijnder en detailrijker dan vele goedkopere headsets. Dat helpt ook bij filmkijken, en zeker als je gewoon naar muziek luistert.

Geen head tracking

Qua positionele audio krijg je veel mee, al missen we wel de pin-point accuratesse in veel situaties. Speel je op een pc en heb je Dolby Atmos-audio, dan klopt het surroundbeeld wel wat meer. Dat is natuurlijk niet bij elk spel even belangrijk. Wat we een beetje missen is een head tracking-functie. Niet iedereen is er gek van, maar in een high-endmodel in deze prijsklasse verwachten we het wel een beetje. De Audeze Mobius (onze vaste gaming headset) of JBL Quantum One hebben het bijvoorbeeld wél. Zo’n functie zorgt ervoor dat geluidseffecten verankerd worden ten opzichte van het beeld. Als je jouw hoofd beweegt, bewegen de geluidseffecten. Heel cool met een racespel en multimonitoropstelling.

De noise-cancelling voldoet voor thuisgebruik. Onderweg ga je wel merken dat je iets meer omgevingsgeluid hoort. Een Sony WH-1000XM4 of een Bower & Wilkins PX7 elimineert meer van het lawaai van onze vaste testvideo van een treinrit door een sneeuwstorm. Dat gezegd zijnde, hebben die meer invloed op frequenties die ook de verstaanbaarheid van een film in gedrang brengen. We schatten dat je met de B&O Beoplay Portal onderweg geen problemen zult hebben om een Netflix-stream te bekijken.

De B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation zit in een luxe verpakking B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation in de doos B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation in de doos Dit krijg je geleverd bij de B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation De USB-adapter voor B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation - met een adapter van USB-C naar USB-A. Beide met een dopje. B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation aansluitingen en knopjes B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation - goed te zien is dat de onderkant van de kussens, waar ze op de wang rusten, wat dikker zijn, voor extra comfort. B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation Het is niet te missen hoe je de B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation op je hoofd moet zetten. B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation B&O Beoplay Portal voor PC en PlayStation

Conclusie

De elegante B&O Beoplay Portal is geen doorsnee gaming headset. Je hebt de prijs natuurlijk, die ligt een stukje hoger dan de norm. Ter vergelijking, de SteelSeries Arctis Pro kost ruim 300 euro, voor de SteelSeries Arctis 7P+ betaal je net geen 200 euro. Bij de B&O Portal betaal je uiteraard voor de naam en premiumafwerking, maar ook echt voor een mooie combinatie van geluidskwaliteit en technologie. Die combinatie maakt de Portal veelzijdiger dan een doorsnee gaming headset. Je kunt hem ook perfect tijdens de werkuren gebruiken op kantoor of tijdens het forenzen. Het lage gewicht en de degelijke noisecancelling dragen daar flink aan bij.

Hiermee lijkt de Portal met name geschikt voor gamers die ook iets zoeken om te gebruiken in andere situaties. De Portal is veel meer dan klassieke gaming headsets een alleskunner. Zo bekeken, als vervanger van potentieel twee of drie afzonderlijke headsets, valt de prijs ook nog te rechtvaardigen.

 

B&O Beoplay Portal (2022) in een oogopslag
Audio

40 mm drivers
20-22.000 Hz
95 dB @ 1kHz/1mW

Afmetingen 16,7 x 17,9 x 9,3 cm
Gewicht 279 g (PC/PlayStation)
282 g (Xbox)
Bijzonderheden Dolby Atmos for headphones
Adaptieve actieve ruisonderdrukking (ANC)
met transparantie modus
Accu

1200 mAh, 2 uur opladen

PC of PlayStation:
tot 19 uur draadloos gamen met Bluetooth en ANC; tot 42 uur luisteren met Bluetooth en ANC

Xbox: tot 12 uur draadloos gamen met Bluetooth en ANC; tot 24 uur luisteren met Bluetooth en ANC

Draadloze verbinding

Bluetooth 5.1, multipoint
Xbox: Xbox Wireless Connect
PC/Playstation: met USB-C dongle

Codecs: SBC, AAC, aptX Adaptive

Google Fast Pair
Made for iPhone
Microsoft Swift Pair

Microfoon 4x MEMS voor spraak (2 gedeeld met ANC)
4x MEMS voor ANC (2 per earcup)
Aansluitingen 3,5 mm, USB-C
Meegeleverd 1,25 m audiokabel
1,8 m USB-A naar USB-C kabel
Adviesprijs € 499