Corsair 7000D full tower kast review: groot en geraffineerd
De eerste behuizing die Corsair in 2009 introduceerde was de 800D, een model dat destijds indruk wist te maken met een combinatie van inbouwgemak, binnenruimte en koelprestaties. Sindsdien breidde het merk zijn kastenaanbod enorm uit. Zoals het wel vaker gaat, raakte vooruitstrevendheid als onderscheidend kenmerk wat uit het zicht, ten faveure van een breed assortiment dat zich laat omschrijven als degelijk, en afgestemd op de wensen van de liefhebber. De Corsair 7000D, onderwerp van deze review, is dat ten voeten uit - maar ook net wat meer.
Corsair 7000 varianten en prijzen
Voordat we nader ingaan op de Corsair 7000D Airflow, zoals de uitvoering die we voor dit artikel ontvingen voluit heet, een kort overzicht van wat Corsair vandaag introduceert. Opvallend is de afwezigheid van een serienaam: geen Obsidian, Vengeance of andere aanduiding, alleen een simpel typenummer. Er zijn twee varianten, 7000D en 7000X. De eerste heeft de aanduiding 'Airflow', de tweede 'RGB'. Zoals kenners al zullen verwachten, heeft de 7000X een glasplaat aan de voorzijde, zodat de daarachter gemonteerde rgb-verlichte ventilatoren mooi uitkomen. De 7000D heeft een metalen rooster, om optimaal koele lucht aan te voeren.
Beide varianten zijn verkrijgbaar in zwart en wit. De 7000D krijgt een adviesprijs van 259,90 euro, de 7000X van 329,90 euro. Voor de 70 euro meerprijs krijg je in elk geval één extra ventilator - vier in plaats van drie - en deze zijn dus voorzien van rgb-verlichting. Daarnaast is er het genoemde extra glazen voorpaneel van de 7000X. Hoe dan ook zijn het stevige prijzen, die deze kasten in de bovenkant van de behuizingenmarkt plaatsen. De verwachtingen mogen dan ook hooggespannen zijn.
Corsair 7000D: verre van klein, toch elegant
Als je de 7000D eenmaal uit de doos hebt gevist (een klusje op zich, dankzij het gewicht van een kleine 15 kilo) is één ding direct duidelijk. De 'Obsidian' naam mag ontbreken, maar deze kast is een directe afstammeling van de roemruchte lijn die ooit met de 800D begon en onder meer navolging kreeg in de 900D, 350D en 450D. Wat ons betreft is dat een compliment, want de kenmerkende strakke lijnen van die reeks zien er ook ruim een decennium later nog altijd fraai uit.
Met een enigszins paradoxale combinatie van retrofuturisme wekt het design enerzijds associaties op met de modernistische architectuur van de jaren '20 van de vorige eeuw, anderzijds zou het uitstekend tot zijn recht komen als onderdeel van het set design van films als Equilibrium of The Thirteenth Floor. Of je dat nu mooi vindt of niet, het is lastig te ontkennen dat het een stijlvol design is. Het zorgt er ook voor dat de behuizing, die met een breedte van bijna 25 cm, een hoogte van 60 cm en een diepte van 55 cm verre van klein is, toch elegant oogt.
Die eigenschap is ook terug te zien in hoe terughoudend Corsair is geweest de 7000D te voorzien van markeringen voor merk, logo en typeaanduiding. Her en der is subtiel de tekst 'Corsair' te vinden, op de voorzijde prijkt het beroemde logo met het gestileerde zeilschip. Voor de typeaanduiding moet je goed zoeken. Nadat je het voorpaneel los hebt getrokken, vind je het heel klein gestencilled op het uitneembare stoffilter daar achter.
Oog voor detail bij de Corsair 7000D
Oog voor detail is alom aanwezig bij deze behuizing en strekt zich ook uit naar hoe Corsair de 7000D voor verzending heeft voorbereid. Onderdelen die los kunnen schieten zijn vastgezet met stukjes tape, het glazen zijpaneel is aan weerszijden beschermd met plasticfolie. Vanuit milieuoogpunt minder prettig - en dat geldt ook voor de schuimrubberen stootkussens in de kartonnen doos - maar het zorgt wel voor een onberispelijke staat na het uitpakken.
Eenmaal ontdaan van die beschermmiddelen valt een aantal zaken direct op. In de eerste plaats natuurlijk de grote gehard glazen plaat die dient als linker zijpaneel. Deze is uitgevoerd als een deur, met het scharnier aan de achterzijde. De vergrendeling is solide, met een pin-klem constructie aan de boven en onderkant van de voorzijde. Aan de boven en onderrand is een strook rubber aangebracht die het glas beschermt en zorgt voor een sluiting zonder kier, vergelijkbaar met een tochtstrip. Ook het rechterpaneel is een deur, maar dan van metaal, op gelijke wijze vastgezet. Aan de achterkant zijn de bovenste scharnieren gezekerd met een schroef - haal die eruit en je kan de panelen in zijn geheel afnemen. Dat is wel zo handig bij de initiële montage.
Achter- en bovenzijde: krasgevoelig, maar rock solid
Aan de achterzijde vallen 8 slotplaatjes op, een meer dan standaard en een indicatie dat er ruimte is voor buitenformaat moederborden. Ernaast verticaal geplaatst nog eens drie van die slotplaatjes, voor wie een videokaart zo gedraaid wil monteren. Daarvoor is uiteraard wel een riserkabel nodig, die niet is meegeleverd. Ook wijzen we er nog maar even op dat die wijze van montage weliswaar fraai oogt (mits je videokaart voorzien is van mooie rgb-verlichting, maar daar gaan we wel vanuit als je deze kast gaat gebruiken), maar niet optimaal is voor de koeling van de grafische kaart. Aan jou de keuze.
Verplaatsen we de blik naar boven, dan zien we ook daar een afklikbaar metalen paneel. Eronder bevindt zich een magnetisch vastgezet stoffilter, met een aardig detail: een geel lipje met het Corsair-logo, waardoor je niet krampachtig hoeft te proberen te korte nagels onder de filterrand te wurmen. Een meer praktische reden om dat soort hefbomen te monteren is er ook: de door Corsair gebruikte afwerking van het metaal is behoorlijk gevoelig voor krassen. Tenminste, een soort veegeffecten, die zich ook wel weer laten wegpoetsen - maar bij het onder handen nemen liepen we hier nogal eens tegenaan. Het is een gevoelige coating, lijkt het.
Afgezien daarvan is de 7000D overigens rock solid: hij staat als een huis op de vier met rubber afgewerkt voetjes en er zit nergens in het chassis speling. Ook het rechter paneel is voldoende rigide, al is dat eenmaal opengeklapt wat eenvoudiger te torderen. Over het deurtje daaronder komen we op de volgende pagina terug.
Externe aansluitingen van de Corsair 7000D: handige plek, of juist niet?
Ook aan de bovenzijde bevinden zich de nodige externe aansluitingen. Vier 5 Gbit usb type-a poorten om precies te zijn, vergezeld van een 10 Gbit usb-c exemplaar. Verder zit hier een enkele 3,5 mm audio-aansluiting, voor een gecombineerde speaker/microfoon of waarschijnlijker: een headset. Een power- en reset-knop (gelukkig, die wordt nog weleens wegbezuinigd) completeren het frontpaneel.
Dat frontpaneel zit dus - we benadrukken het maar even - aan de bovenzijde. Dat stelt je voor een al te bekend dilemma. Een behuizing van dit formaat zet je eerder onder een bureau dan erboven. In dat geval zitten de externe aansluitingen precies op de goede plek, onder handbereik. Alleen, dan blijft er weinig te zien van een eventueel fraai uitgelicht binnenwerk. Met zo'n groot glazen paneel is de 7000D toch bovenal een showcase, die je dus óp het bureau een plek wilt geven. Doe je dat, dan is de positie van de externe aansluitingen juist verre van handig.
Dit is niet uniek voor deze kast van Corsair, maar wel iets dat onderhand al zo lang een issue is, dat het mooi was geweest als Corsair met een oplossing was gekomen. Bijvoorbeeld een modulair paneel, dat naar believen aan de boven of de onderzijde is de monteren. Of een dubbel uitgevoerd paneel met een interne schakelaar tussen boven en onder.
Corsair 7000D: wat zit er achter de deuren?
Daarmee keren we terug aan de voorzijde van de 7000D. Ook hier bevindt zich een afklikbaar paneel, met daarachter, zoals we al schreven een uitneembaar stoffilter. Dat is ook de enige plaats waar subtiel de typeaanduiding van deze kast te vinden is. Achter het filter treffen we twee 14 cm fans en een eerste blik op het binnenwerk. Daarover meer op de volgende pagina.