Review   |   Behuizingen

Corsair 7000D - interieur, inbouwgemak en koeling

Achter de grote glazen deur van de Corsair 7000D tref je een buitengewoon opgeruimd binnenwerk. Hier is goed zichtbaar wat er de afgelopen tien jaar is geïnnoveerd op kastengebied. Er zijn geen zichtbare ophangpunten voor opslag en van voor naar achter is er alle ruimte voor een luchtstroom langs videokaart, moederbord en processor. Ruimtes waar je kabels naar de achterkant van de kast kan wegleiden, zijn kunstig weggewerkt.

Corsair 7000D open deur: alle ruimte van binnen. Zicht naar achteren op de ruimte voor insteekkaarten. Een venster achter een venster: ook de voeding mag in beeld. Grote opening voor de processorkoeler, met uitneembare plaatje om een ssd op te bevestigen.

Corsair 7000D: nadere blik op het binnenwerk

Aan de onderzijde is over de volle lengte een afdekking gemaakt, waaronder voeding en kooien voor opslagmedia - harde schijven of ssd's - schuil gaan. Aardig detail is het venster (jawel, er zit een venster achter het venster) om de voeding zichtbaar te maken. Zo kan je laten zien dat je ook aan dat detail hebt gedacht. 

De opening in de moederbordplaat om het monteren van de processorkoeler te vereenvoudigen is enorm. Interessant is dat Corsair deze opening weer goeddeels heeft afgedekt met een (uitneembaar) plaatje. Getuige het opschrift kan je daaraan een ssd of harde schijf vastschroeven, mocht de verder al overweldigende hoeveelheid ruimte voor vaste opslag niet volstaan. Het is ook een van de weinige plekken waar je een schroevendraaier ter hand zou moeten nemen, want het merendeel van de behuizing en componenten is schroefloos te (de)monteren. Hetzij met kliksystemen, hetzij met duimschroeven. Net af-fabriek hebben die wellicht nog even een schroevendraaier nodig, overigens. 

Mocht je een luchtkoeler gebruiken voor de processor, dan mag die een riante 190 mm hoog zijn. De kans is groot dat je in een kast als deze voor waterkoeling gaat, waar dan ook alle ruimte voor is - daarover verderop meer. Voor videokaarten is een onafgebroken ruimte van 450 mm beschikbaar - meer dan je voor welke videokaart dan ook nodig zal hebben, met voldoende ruimte voor het aansluiten van stroomkabels.

Een deur achter een deur

De andere verrassing van de 7000D bevindt zich achter het metalen rechterpaneel. Als je dat opent, zie je namelijk een ongemeen opgeruimd plaatje. Bijzonder, want doorgaans is dit de dumpplek voor alle kabels die nauwlettend aan het zicht onttrokken moesten worden om het zicht achter het glas te perfectioneren. Daardoor is het achter het rechterpaneel vaak toch een beetje een rommeltje, niettegenstaande recente innovaties op het vlak van kabelbinders, klittenband, gootjes en wat dies meer zij.

Corsair gaat met de 7000D nog een stapje verder en dekt ook hier het kabelwerk af, met een eigen deurtje. Dat is niet uniek, maar wel fraai gedaan. Minder fraai is dat dit tweede deurtje merkbaar zwabbert als je het opent, zo dun is het metaal. Achter dat deurtje treffen we, jawel, kabelgootjes en klittenband om kabels op zijn plek te houden. En de onvermijdelijke kabeltros van de ingebouwde fans en externe aansluitingen, uiteraard.

Achter het rechterpaneel van de Corsair 7000D Achter de deur achter de deur. Het is net Inception. Drie brackets voor 2,5-inch ssd's (of harde schijven, als je heel anachronistisch aan de slag wilt). Klassieke 3,5-inch harddisks kan je onderin in sledes monteren - al kan je ook daar ssd's in bevestigen. Bovenin achter de tweede deur zit de fan hub van de 7000D.

Toch nog wat te schroeven

Aan de linkerkant bevindt zich een houder waarop je een radiator gemonteerd kan monteren. Deze dekt ook een van de twee kooien met sledes voor opslag af. Wil je daarbij, dan moet je de radiatorhouder losschroeven. Het is een van de weinige wat minder gebruiksvriendelijke aspecten van de 7000D. In totaal is er ruimte voor zes 3,5-inch harddisks in deze sledes. Daarnaast is er dan nog plaats voor vier 2,5-inch ssd's (of, als je heel anachronistisch te werk wilt gaan, disks) - achter de moederbord plaat. Daarvoor ontkom je dus niet aan schroeven.

Genoeg koelmogelijkheden in de Corsair 7000D

Qua koelvoorzieningen biedt de 7000D meer dan genoeg. Standaard levert Corsair met deze 'Airflow' drie 140 mm AirGuide fans mee - twee aan de voorzijde gemonteerd, een achterin. In totaal zes fans kunnen aangesloten worden op de pwm fan hub achter de moederbordplaat - in totaal kan je tot twaalf 120 mm fans of tot zeven 140 mm exemplaren monteren. Er is ruimte voor drie 140 mm exemplaren voorin, of vier 120 mm fans. Aan de bovenkant is ruimte voor drie keer 120 of 140 mm. Achterop één van die twee opties - waarbij er standaard dus al een fan aanwezig is. Daarnaast is er ruimte voor vier fans naast de moederbordplaat, vier keer 120 mm wel te verstaan - of drie keer 140 mm.

Logischer is om op die plek een radiator te monteren, het is een van de drie mogelijke posities om een 420 mm radiator te monteren, naast de voorzijde en de bovenkant. Desgewenst kan je twee 420 mm rads tegelijk gebruiken, voor en boven of naast de moederbordplaat en boven. Drie keer 360 mm kan uiteraard ook op die plekken. Wil je voor absolute overkill gaan, dan kan je aan de voorzijde of naast de moederbord tray een 480 mm radiator plaatsen - tegelijk kan niet, dan zouden ze elkaar in de weg zitten. 

De ervaring leert dat behuizingen van deze omvang zoveel lucht bevatten, dat drie grote fans absoluut vereist zijn om die in beweging te krijgen. Bij de Corsair 7000X zit een extra fan, die geen overbodige luxe zal zijn. We zouden zeker aanraden gebruik te maken van waterkoeling om de processor te koelen. De kastfans kunnen dan volledig dienen om warme lucht van videokaart en moederbord af te voeren.