Review   |   Toetsenborden

Corsair K70 RGB Pro review: voelbare vernieuwing van een roemrucht toetsenbord

Corsair K70 RGB Pro review: voelbare vernieuwing van een roemrucht toetsenbord
De Corsair K70 RGB Pro is voelbare verfijnd in vergelijking met de voorganger. Fans kunnen gerustgesteld zijn: het befaamde logo zit erop, en deze nieuwste versie is bovenal vertrouwd onder de vingers.

Als je het over mechanische toetsenborden hebt, kun je niet om Corsair heen. Het merk deed ermee waar het goed in is: een bestaand concept met een kleine schare fans polijsten en aan een grote doelgroep bekend maken. Geen model heeft daarbij zoveel impact gehad als de K70. De Corsair K70 RGB Pro die we vandaag bespreken, is de nieuwste incarnatie van dat roemruchte toetsenbord. Met zowel zichtbare als onzichtbare vernieuwingen is het een voelbare verbetering op zijn voorgangers. 

Wat is er nieuw aan de Corsair K70 RGB Pro?

De nieuwste versie van de K70 is, om fans van de klassieker gerust te stellen, geen radicale vernieuwing. Het is eerder een verfijning, de ultieme vorm van een product waar al weinig op viel aan te merken. 

Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Jaja, fijne woordspeling hoor Corsair Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro - doosinhoud Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro Corsair K70 RGB Pro - achterzijde: USB-C en tournament switch Corsair K70 RGB Pro - detail

Slijtvaste toetsen

Corsair K70 RGB Pro - doubleshot PBT keycapsAllereerst vermeldenswaard zijn de standaard doubleshot pbt keycaps. Toetsen van dit type plastic zijn aanzienlijk minder slijtgevoelig dan het abs waarvan de meeste keyboards voorzien zijn. Pbt is duurder dan abs, maar de K70 RGB Pro is niet veel duurder dan de K70 Mk2 bij introductie was. Dat model is inmiddels voor rond de 150 euro te koop, maar vermoedelijk zal de K70 RGB Pro ook nog wel wat in prijs dalen.

Axon voor snellere verwerking aanslagen (en complexe verlichting)

Daarnaast heeft Corsair de K70 RGB Pro voorzien van de Axon technologie. Deze techniek zorgt voor een vier keer snellere detectie van aanslagen. Ook stuurt het signalen acht keer sneller door naar de aangesloten computer. Eerder introduceerde Corsair al de K70 RGB TKL Champion Series met deze techniek.

Het effect van Axon is een kortere tijdsduur tussen het indrukken van een toets en een reactie op het scherm. Daarbij gaat het om (fracties van) milliseconden. Corsair claimt een vertraging van 0,25 milliseconden voor de K70 RGB Pro. Concurrerende toetsenborden zonder deze snelle detectie en verwerking zouden 2 tot 8 milliseconden laten noteren.   

Laat gezegd zijn dat met name esporters en zeer veeleisende gamers hier profijt van zullen hebben, of er überhaupt iets van merken. Die doen er alles aan om de zogenaamde end-to-end latency te verkleinen: de totale keten tussen gebruiker en beeldscherm.

Naast de verwerking van aanslagen zorgt de Axon-processor ook voor de aansturing van de verlichting. Het kan tot 20 'lagen' aan verlichting combineren.

Tournament schakelaar

De derde vernieuwing van de K70 RGB Pro is een schakelaar aan de achterzijde.  Deze 'tournament switch' schakelt alle custom acties en macro's uit. Daarmee zou je anders mogelijk een oneerlijk voordeel kunnen hebben in een officiële wedstrijd. Ook zet je hiermee de verlichting naar een constante weergave in een kleur, om eventuele afleiding te voorkomen. Ten slotte is hiermee slechts één profiel beschikbaar.

Om de 'tournament modus' te activeren schuif je de schakelaar opzij. Vervolgens kan je die ook nog vastzetten, door een plastic klepje er overheen te draaien. Een rood lampje aan de achterzijde toont de buitenwereld dat het toetsenbord echt 'vrij van trucen' is.

Corsair K70 RGB Pro - tournament switch

Afneembare kabel bij de Corsair K70 RGB Pro

Corsair K70 RGB Pro - geen vaste kabelHet mag klinken als een kleinigheid, maar een van de grote verbeteringen van de K70 RGB Pro wat ons betreft is de kabel. Corsair-toetsenborden hadden altijd een vaste, dikke en stugge kabel met twee stekkers. Formaatje ruimtelift, zeg maar. De Corsair K70 RGB Pro heeft een aanzienlijk dunnere, soepeler kabel. Die is bovendien ook nog eens te vervangen - aan de toetsenbordkant zit een usb-c poort.

De reden hiervoor lijkt te zijn, dat de usb-a aansluiting van de eerdere modellen niet meer op het toetsenbord zit. Je kunt er dus niet meer rechtstreeks je muis op aansluiten. Wat ons betreft een prima afweging, want zo handig vonden we zo'n 1-poorts usb hub niet. De dunnere, afneembare kabel maakt het aanzienlijk eenvoudiger om de K70 Pro mee te nemen of gewoon een plekje op je bureau te geven. 

Corsair K70 RGB Pro: nieuw en vertrouwd

Afgezien van deze veranderingen is de K70 RGB Pro een vertrouwde verschijning. Gebleven is de aluminium constructie: super stevig en wat ons betreft ook gewoon fraai. Het is een strak uiterlijk, met een zwevend toetsontwerp en een geborstelde afwerking van het zwart geanodiseerde aluminium. 

Linksboven zitten drie knoppen: profiel wisselen, verlichting helderheid aanpassen in zes stappen (inclusief uit), en een knop om de Windows-toets te deactiveren. Rechtsboven treffen we de bekende 'volume roller' met links ernaast een mute-knop, en eronder vier toetsen voor het bedienen van mediafuncties.

Ook vertrouwd is de gebruikte toetstechniek. Corsair is van meet af aan grootafnemer van Cherry MX schakelaars. Ook de K70 RGB Pro is hier weer van voorzien. Ons testexemplaar had bruine schakelaars, met een voelbare klik. Hij zal ook te koop zijn met rode, blauwe, stille rode en 'snelle' zilveren schakelaars.

Zoals we recent al schreven, Cherry MX heeft duidelijke voordelen - zoals een hoge degelijkheid, Cherry garandeert 100 miljoen aanslagen per schakelaar, maar ook enige nadelen. Het zijn relatief hoge schakelaars, ze maken relatief veel geluid en de verlichting is niet gecentreeerd. Corsair lost dat op door de beide functies van een toets naast elkaar aan de bovenkant te plaatsen, maar heel fraai of duidelijk vinden we dat ook niet. Het blijft een compromis. Dat geldt ook voor de noodzaak voor een polssteun, die Corsair gelukkig meelevert bij de K70 RGB Pro.

Corsair K70 RGB Pro - logo Corsair K70 RGB Pro - polssteun Corsair K70 RGB Pro - schakelaars voor profiel, verlichting en Windows key lock Corsair K70 RGB Pro - media en volume toetsen Corsair K70 RGB Pro - ANSI layout Corsair K70 RGB Pro - numpad Corsair K70 RGB Pro - cursor eiland Corsair K70 RGB Pro - onderzijde Corsair K70 RGB Pro - laagste stand Corsair K70 RGB Pro - middelste stand Corsair K70 RGB Pro - hoogste stand

iCue 4.0: oneindige mogelijkheden

De Corsair K70 Pro is nadrukkelijk gericht op gamers - niet alleen pc gamers, maar ook Xbox Series X|S console gamers, getuige de doos. Het mag dan ook niet verbazen dat Corsair uitgebreid aandacht heeft besteed aan kleurrijke verlichting. Het merk is een pionier op dat gebied. De iCue software waarmee je de verlichting naar je hand zet, is inmiddels dan ook aan versie 4 toe.

Deze software dient ook voor het aanpassen van toetsfuncties en opnemen van macro's. De mogelijkheden zijn schier oneindig. Dat waren ze al een tijdje, maar het had tot gevolg dat je zo ongeveer een universitaire studie moest doorlopen, om alles eruit te halen.

De nieuwste versie van iCue is aanmerkelijk gebruiksvriendelijker. Wie deze het eerst opstart, krijgt korte tutorials voor de diverse functies te zien. Daarmee neemt Corsair je aan de hand om in elk geval de basiswerking inzichtelijk te maken. Vervolgens kan je het diepe induiken, met tot 20 (!) 'lagen' voor verlichtingseffecten. Ook de toetsfuncties zijn zeer uitgebreid te configureren, met desgewenst sneltoetscombinaties, starten van programma's of uitvoeren van macro's. Met de Fn-toets kan je aan elke toets een extra functie toewijzen.

Aardig is de toevoeging van 'scenes', die je veel instelwerk voor verlichting uit handen nemen. Heb je geen zin om zelf uitgebreid hiermee aan de slag te gaan, dan kan je kiezen uit diverse vooraf bedachte scènes. Maar ook die kan je zelf maken, wanneer je eenmaal zover bent. Dat wordt wel al snel een stuk complexer. Dat geldt ook voor wanneer je met andere 'custom' mogelijkheden aan de slag gaat: de handleiding heb je dan al snel nodig. Maar goed, je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Corsair K70 RGB Pro in de praktijk

We hebben de Corsair K70 RGB Pro een paar dagen - heel lang van tevoren kregen we 'm niet - in de praktijk gebruikt. Onder andere deze review van pakweg 2000 woorden is erop getikt. Daarnaast hebben we er een beetje mee gegamed, maar eerlijk is eerlijk: TechFi gamet niet op een niveau dat het verschil tussen 0,25 milliseconden en 2 milliseconden merkbaar is. 

De Cherry MX Brown schakelaars blijven aangenaam typen, dankzij de tactile feedback. Hoewel niet zo luidruchtig als blauwe schakelaars, zijn ze verre van stil. Net als bij alle Cherry MX toetsenborden hoor je een luide klak wanneer de toetsen hun laagste punt bereiken ('bottom out'). Ook het metalige geluid van de veertjes in de schakelaars is duidelijk hoorbaar. Wie stil wil typen, kiest doorgaans niet voor een mechanisch toetsenbord. Zeker niet een met Cherry MX schakelaars. 

Aan de andere kant is het gevoel direct herkenbaar en vertrouwd voor de vele fans van deze switches. Al is het niet onze persoonlijke favoriet, voor die fans is het belangrijkste dat Corsair met de keuze voor Cherry MX op de K70 RGB Pro precies levert wat ze verwachten.

Vertrouwd en verfijnd

Verder is iCue 4 een verademing in vergelijking met eerdere versies. Er is een duidelijke workflow voor het maken van verlichtingschema's en doen van toetsaanpassingen. Als er een punt van kritiek is, dan is het dat het contrast soms matig is. Grijs op grijs staat misschien cool, maar het is niet op elk scherm even leesbaar. Daarnaast blijft de complexiteit die de geavanceerdere instelmogelijkheden met zich meebrengen een punt: er is een leercurve als je er alles uit wilt halen. 

De dunnere, afneembare kabel is fraai. Doordat de usb-c-stekker deels verzonken in de achterrand is, zit hij ook stevig op zijn plek. Een aansluiting onderop het toetsenbord waarbij de kabel naar links of rechts is weg te leiden, was wellicht nog net iets mooier geweest. Ook zo is het een enorme verbetering op de polsdikke kabels van eerdere Corsair-borden. De ingeleverde usb-a poort missen wij in elk geval niet. De K70 RGB Pro laat zich kennen als een vertrouwde tikpartner, met de nodige verfijning.

Conclusie

Met de Corsair K70 RGB Pro levert het bedrijf een product dat de fans zullen waarderen. Voor een vergelijkbare vraagprijs (zeker als de markt zijn werk doet) als de voorganger krijg je nu hogere kwaliteit toetsen, een snellere respons en een handzamere kabel. De tournament schakelaar is een aardige extra, al vermoeden we dat de meeste kopers die nooit zullen gebruiken. De meeste esporters zullen de voorkeur geven aan de al eerder verschenen tkl uitvoering

Voor 'gewone' gamers, maar ook mensen die graag tikken op een mooi, verlicht high-end toetsenbord, laat de Corsair K70 RGB Pro weinig te wensen over. De prijs is stevig, maar zoals gezegd verwachten we dat die in de praktijk wel wat lager zal uitvallen. Al weet je het nooit zolang de onderdelencrisis voortduurt. Het enige voorbehoud zijn de schakelaars: op een toetsenbord met zoveel innovatie onder het oppervlak, is de keuze voor de inmiddels bejaarde Cherry MX switches iets waar je over kunt discussiëren. Aan de andere kant, een K70 zonder Cherry MX is eigenlijk geen K70. In dat licht is de keuze van Corsair volstrekt begrijpelijk.

Heb je een relatief nieuwe K70, dan is er weinig reden naar de winkel te rennen. Tenzij je merkbaar last hebt van de 'hoge' input lag van de oudere versie. Heb je een K70 die slijtsporen begint te vertonen, wat zeker bij abs-plastic toetsen het geval kan zijn, dan is de K70 RGB Pro een mooie upgrade. Zoek je nog een cadeau voor Valentijnsdag voor je gamende geliefde (m/v), dan is de kans groot dat je scoort met de K70 RGB Pro.

Uitstekend Februari 2022

Corsair K70 RGB Pro

 

Corsair K70 RGB Pro in een oogopslag
Afmetingen 44,4 x 16,6 x 4 cm
(zonder polssteun)
Gewicht 1,15 kg
Schakelaars Cherry MX RGB, mechanisch
- rood (lineair)
- blauw (clicky)
- bruin (tactile)
- silent rood (lineair)
- speed silver (lineair)
Voorzieningen Numeriek deel
Profielschakelaar
Helderheidsregeling
Game mode
Mediatoetsen, volumeregeling
Verbinding USB-C naar USB-A, 5 Gbit/s
tot 8000 Hz
1,82 meter kabel
Techniek 4000 Hz keyscan
N-key rollover, 100% anti-ghosting
8 MB onboard geheugen
Onboard profielen tot 50
(afhankelijk van complexiteit)
Onboard verlichting tot 20 lagen
Adviesprijs € 189,99 - € 199,99
Afh. van uitvoering
Kopen Coolblue