Life
Review   |   Persoonlijke verzorging

Dyson Airwrap review: geen kapper meer nodig om haar in model te brengen?

Dyson Airwrap review: geen kapper meer nodig om haar in model te brengen?
De nieuwe opzetstukken van de Dyson Airwrap maken gebruik van het Coanda effect om haar in het gareel te krijgen.

Dyson test altijd allerlei nieuwe dingen in hun lab. Stofzuigers, luchtreinigers, handdrogers, maar ook voor de diverse haarverzorgingsproducten die het inmiddels heeft gemaakt. Daarbij verbetert het niet alleen de essentie van wat Dyson doet, namelijk 'dingen met bewegende lucht maken', maar ook de opzetstukken om die lucht optimaal te benutten. Dat gaat dan met nieuwe opzetstukken voor de föhn en styler van het merk. Daarbij zet het bedrijf recentelijk hoog in op het Coanda-effect. Hierbij volgt het haar een bolle vorm, waardoor het als het ware automatisch naar de vernieuwde Dyson Airwrap wordt toegetrokken. Hierdoor moet het minder moeite kosten om het haar snel in model te krijgen.

Deze review focust op gebruik bij lang haar, hier lees je een review bij gebruik met middellang haar.

Dyson Airwrap (2022) demonstratie

Dyson Airwrap 2022: niet helemaal nieuw

In principe is de Dyson Airwrap dus niet nieuw: het apparaat is al sinds 2018 op de markt. Uiteindelijk doet deze nieuwe versie dan ook hetzelfde als het origineel: door warme luchtstromen je haar in model brengen. Dat doet het met behulp van verschillende opzetstukken. Die opzetstukken zijn bij deze editie wél helemaal nieuw. Ze hebben onder andere een roterende, koele punt om mooie golven en krullen te kunnen maken. Er zijn ook nieuwe borstel-opzetstukken, waarmee je je haar gladder kunt maken. 

Dyson Airwrap (2022) met opzetstukken

Waar de Supersonic föhn van Dyson puur bedoeld is om je haar droog te maken, heeft de Airwrap echt als doel om je haar in model te brengen. Niet strak naar beneden of do it yourself gegolfd zoals met de Corrale stijltang, maar door middel van warme lucht en een flink arsenaal aan opzetstukken precies zoals jij wil. Bijvoorbeeld een soort pijpenkrullen aanbrengen, of juist gladder maken zonder dat je inlevert op volume. Maar, je kan er óók je haar mee drogen. De Airwrap is daarmee in vergelijking met de andere haarverzorgingsproducten van Dyson meer een alleskunner. Of nou ja, dat moet hij in elk geval zijn.

Dyson Airwrap (2022) gladmakende haardroger met Coanda-effect

Coanda-effect

Is dat in de praktijk ook zo? Zeker wel, als het haar er eenmaal een slag omheen zit. Heb je dat niet, dan blijft het toch vooral een föhn-achtig effect hebben, waarbij je haar juist alle kanten op wordt geblazen behalve op je opzetstuk. Daarbij moet het Coanda-effect te hulp schieten. Dat doet het ook wel, als je eenmaal met Airwrap en al je haar omhoog aan het rollen bent. Bovendien helpt dit effect om kwetsbaar haar te beschermen, doordat het de langere haren over de kortere haren heen blaast. Het voordeel is dat je niet met je vingers aan de Airwrap hoeft te zitten, wanneer hij door de warme lucht steeds heter wordt.

De nieuwe opzetstukken van de Dyson Airwrap maken gebruik van het Coanda effect om haar in het gareel te krijgen.

Straks meer daarover, want het is eerst handig om te weten met welke accessoires de Dyson Airwrap geleverd wordt. Dat zijn twee borstels die je op het apparaat zet om je haar lekker zacht te maken en een beetje te ‘temmen’. Daarnaast zijn er twee vrij lange krulopzetstukken van 30 en 40 millimeter dik aanwezig, waarmee je golven in het haar maakt. Ook is er een wat groter en korter opzetstuk met brede tanden, om kroeshaar in model te brengen. 

Dyson Airwrap (2022) met opzetstukken

Opzetstukken van de nieuwe Dyson Airwrap

Die borstels zijn handig, zeker als je haar nog wat vochtig is en je het even droog wilt föhnen. Ze werken zeker niet zo effectief in het stijlen van haar als bijvoorbeeld de Dyson Corrale, maar even met de Airwrap met borstel door je haar heen betekent wel dat je je haar iets meer een bepaalde kant op dwingt. Immers, het haar wordt alsnog verwarmd en vervolgens naar beneden geborsteld, waardoor het wat stijler is dan wanneer je het zo zou laten opdrogen. Erg handig, maar dat is niet echt waarvoor je dit apparaat koopt.

Dyson Airwrap (2022) demonstratie

Denk je aan de Airwrap, dan denk je waarschijnlijk vooral aan de rondgevormde opzetstukken die het apparaat op een soort wapenstok (of, laten we het leuk houden, lichtzwaard) doen lijken. Die zorgt namelijk voor het typische Airwrap-effect - en haartrend - van gegolfd haar. De bedoeling is dat je een van de lange, cilindervormige opzetstukken gebruikt en je vervolgens een plukje haar pakt en dit een klein stukje rond het opzetstuk vouwt. Vervolgens doet de lucht de rest, terwijl jij in een draaiende beweging zorgt dat de golf ontstaat.

Dyson Airwrap (2022) demonstratie Dyson Airwrap (2022) demonstratie

Dyson Airwrap en lang haar

In veel video’s van Dyson zie je vooral vrouwen met halflang haar Airwrappen en na het testen snappen we wel waarom. Als je haar hebt dat langer is dan schouderlang (in ons geval is het haar ongeveer op navelhoogte), merk je dat het apparaat er moeite mee heeft om in elk deel van de pluk een goede golf te maken. Het is niet onmogelijk, maar je zal je haar in veel meer kleine plukken moeten verdelen om hetzelfde effect te krijgen.

Gebruik je meer, dan heb je al gauw dat het haar van de onderkant nu eenmaal wel goed gekruld is doordat dit direct op het apparaat wordt gehouden, terwijl haar dat pas na een paar omwentelingen aan bod komt aanzienlijk minder hitte op zich krijgt. Bovendien heeft lang haar nog een uitdaging, namelijk dat het vaak wat zwaarder is. Dat betekent dat de golven die je enthousiast hebt gemaakt, al vrij snel uit je haar glijden. 

In onze test was het haar eerst zonder haarlak in de krul gezet en voor zover het er überhaupt in bleef zitten, verdween dat effect toch vrij snel. Deden we er nog haarlak bij, dan leek het zeker wel even mooi, maar ook hier was er na drie kwartier tot een uur nog maar weinig van de golven over. Niet eens bij uitbundig dansen: bij gewoon stilzitten in een dichte ruimte was eigenlijk al te veel voor het golfeffect van de Dyson Airwrap. Waarschijnlijk is de ervaring bij korter haar aanzienlijk beter, maar heb je echt lang haar, dan moet je het in meerdere kleinere plukjes doen en dat vergt de nodige tijd.

Zo gebruik je de Dyson Airwrap

De beste manier om Airwrap te gebruiken is op haar dat net gewassen is en bijna geheel droog is. Vervolgens maak je een klein plukje, rol je dat omhoog en wacht je 15 seconden waarbij je het geheel met warme lucht uit de Dyson Airwrap verwarmt.

Veel mensen zweren erbij om daarna nog even de koude stand te gebruiken. Die kun je makkelijk vinden door de aanknop naar boven te schuiven. Toegegeven, met die koude stand moet je wel wat geduld hebben: heel erg koud wordt hij sowieso nooit. Wel schijnt het goed te zijn voor je haar, dat lekker warm is en dan even ‘schrikt’ en daardoor beter in model blijft.

(Meestal) niet te heet

Het voordeel van dat warme van Airwrap is dat het niet extreem heet is, zoals menig stijltang of föhn wel wordt. Die hitte is niet goed voor het haar en deze gadget zou je dan ook makkelijker vaker kunnen gebruiken, omdat het het haar minder aantast. Het voordeel is ook dat de punt wat koeler blijft, waardoor je bijvoorbeeld met je vingers in de buurt kunt blijven als je het puntje van je pluk wil vasthouden voor stevigheid.

Toch betekent dat het minder hitte uitstraalt niet per se dat het niet flink heet kan zijn. Zeker op de hoofdhuid merk je dat je op een gegeven moment wel even moet stoppen, omdat het te heet wordt. Dat geldt met name wanneer je het apparaat op de heetste stand gebruikt. Je kunt drie standen kiezen: heet, warm en koud. Die koude stand is echter ook tijdelijk aan te zetten door de aan-knop even omhoog te houden. 

Dyson Airwrap (2022) detail

De Dyson Airwrap is verder eenvoudig in gebruik. Er zitten niet talloze knoppen en schermpjes op: Dyson houdt het simpel. De enige knoppen zijn de aanknop, de knop om de warmte in te stellen en het schuifje waarmee je de opzetstukken even makkelijk van het apparaat afklikt als je ze erop hebt geklikt. Door de vele verschillende opzetstukken kun je inderdaad met elk type haar wel een mooi kapsel maken, maar zoals geschreven is het nog wel even zoeken hoe je dat kapsel ook mooi kunt houden. Het is immers zeker met lang haar een best tijdrovende klus, omdat je veel kleinere plukjes moet maken voor het beste resultaat: dan wil je niet dat dat er te snel uitzakt.

Conclusie

Toch mag het zeker gezegd worden: je hoeft niet meer naar een dure kapper om je haar in model te laten brengen met deze alleskunner in huis. Dat is zeker het geval als je haar schouderlang of korter is. Dat maakt dit apparaat niet goedkoper in aanschaf, want het blijft een prijzig apparaat. Als je veel kappersbezoeken plant om je haar te modelleren, kan de Dyson Airwrap wel veel geld schelen. Daarbij zouden we wel aanraden ook het gewone föhn-opzetstuk erbij te nemen, zodat je hem ook voor de alledaagse föhnklussen kunt gebruiken.

De Dyson Airwrap kost 579 euro. Hij is er in een standaard en in een 'Long' variant, met langere opzetstukken. Extra opzetstukken zijn verkrijgbaar voor 35 euro per stuk of 165 euro als set.

Dyson Airwrap (2022) in een oogopslag
AFmetingen 27,2 x 4,1 x 4,8 cm
Gewicht 592 gram
Snoerlengte 2,7 meter
Vermogen 1300 watt
Luchtstroom 13,5 l/s
Instellingen 3 warmte, 3 luchtstroom
Adviesprijs € 599
Koop MediaMarkt