Life
Achtergrond   |   Huishoudelijk

De Dyson WashG1 komt begin september naar Nederland, wij kregen alvast een demonstratie

De Dyson WashG1 komt begin september naar Nederland, wij kregen alvast een demonstratie
De Dyson WashG1 is een elektrische dweil, die moet helpen om deze huishoudelijke klus vaker en vlotter te doen.

Die vond plaats in Hamburg, want de Dyson WashG1 is sinds kort in Duitsland al te koop. Nederland moet nog even wachten, tot begin september 2024. Heel erg is dat niet, want het geeft wat extra tijd om te sparen: goedkoop is deze dweil niet, maar dat moet je bij Dyson ook niet verwachten. Het merk positioneert zichzelf in het premium segment, zowel qua onderzoek en ontwikkeling, design en materialen, en dus ook de prijsstelling. In Hamburg waren we in de gelegenheid om de WashG1 nader te bekijken en te praten met ingenieurs die eraan werkten.

Dyson WashG1: niet de dweil van je moeder

De Dyson WashG1 - vooralsnog houden we maar de spelling van het bedrijf aan, zonder spatie - is in essentie een dweil. Alleen niet zo'n geval op een stok in een emmer. De 'emmer' zit vast aan de stok, in de vorm van een stel reservoirs. Twee, inderdaad: een voor schoon water en een voor vuil water. Dat scheiden van vies en schoon water onderscheidt de WashG1 ook van de dweil van je - excuseer het stereotype - moeder. Die dompel je immers steeds weer in continu viezer wordend water. Bij de WashG1 stuurt een pomp juist vanuit het reservoir steeds schoon water naar de kop van de dweil. Daarin zitten twee met microvezel beklede rollers, die elk door 13 spuitmondjes bevochtigd worden met dit schone water.

Het microvezel is door Dyson ontwikkeld en bevat 64.800 haartjes per vierkante centimeter. De rollers kunnen hierdoor snel vloeistoffen absorberen, terwijl ze droog vuil oppikken en in de opvangbak van de dweil deponeren. Daarnaast schrobben ze ingedroogde vlekken schoon. Omdat de borstels in tegenovergestelde richting bewegen, werkt de dweil bij bewegingen naar voren en naar achteren. Dat is dus anders dan bij de stofzuigers van Dyson, die beter werken bij een voorwaartse beweging.

Twee plastic borstels draaien tegen de microvezelrollers om stukken vuil los te trekken. Daarnaast drukt een stel tegen de borstelrollers geplaatste strips - extractieplaten in het jargon van Dyson - vies vocht uit de rollers. Al het vuil valt in een verwijderbare opvangbak. Daar zit een filter in, die grover vuil scheidt van vloeistoffen. Dat grove is in de praktijk behoorlijk klein, want de openingen in het filter zijn 500 micrometer groot - een halve millimeter. Een tweede pomp brengt het vuile water naar het tweede reservoir, terwijl min of meer droog vuil in de opvangbak achterblijft.

De rollers van de Dyson WashG1 zijn bekleed met zeer dichte microvezels - en moeten na het reinigen uit het apparaat drogen.

Na een dweilbeurt plaats je de Dyson WashG1 op zijn basisstation en gooi je vuil water weg en vul je schoon water aan. Vervolgens draai je de reinigingsmodus en herhaal je nog eens dat legen en bijvullen van de reservoirs. Ten slotte verwijder je de rollers uit de basis, zodat die kunnen drogen. Dat kan met een eenvoudige handeling.

Dyson WashG1 versus Detect V15 Submarine

Wie bekend is met de producten van Dyson, zal veel van bovenstaande bekend voorkomen. De Dyson Detect V15 Submarine is een stofzuiger met een dweil opzetstuk. Dat opzetstuk vertoont veel overeenkomsten met de WashG1. We vroegen dan ook aan Dyson hoe je dat verschil moet zien. In de kern is de WashG1 gewoon groter en capabeler. Je kan er tot 290 vierkante meter mee dweilen, en hij kan met aanzienlijk grotere brokstukken overweg dan de Submarine. Hij heeft ook twee en grotere rollers dan het stofzuiger opzetstuk, en veel grotere reservoirs voor schoon en vuil water.

Dyson heeft inmiddels een indrukwekkend assortiment aan draadloze stofzuigers. De WashG1 is een ander soort apparaat.

Daarmee is de V15 Submarine eerder een apparaat voor kleinere appartementen en incidenteel opruimen van een kledder op de vloer. De Dyson WashG1 is bedoeld voor grotere huizen en frequentere noodzaak voor dweilen. Denk aan gezinnen met kinderen en huisdieren.

Niet connected, wel een app

Net als de stofzuigers van Dyson is er geen draadloze verbinding met een thuisnetwerk of bluetooth, laat staan de cloud. Waar bijvoorbeeld wel sprake van is bij Dyson luchtreinigers. Wel kan je de WashG1 (net als de stofzuigers) registreren in de Dyson app. Doe je dat, dan krijg je een reeks instructievideo's en tips voor het apparaat te zien. Bijvoorbeeld met handleidingen hoe het snel schoon te maken.

In gesprek met een woordvoerder van Dyson meldde deze dat het bedrijf terughoudend kijkt naar apps. Alleen als die echt iets toevoegen, zou men dat willen doen. Daarvan is op dit moment nog geen sprake, maar men kijkt wel naar zaken als bijvoorbeeld gamification ('wie heeft het vaakst en het best gedweild?') en notificaties ('je hebt al 3 weken niet gedweild'). 

De handgreep met de bedieningsknoppen van de Dyson WashG1.

Bij de Dyson WashG1 is daar dus nadrukkelijk geen sprake van. De bediening zit gewoon op het apparaat, aan de bovenkant van de steel. Daar zit een schermpje dat aangeeft hoeveel water er naar de borstels wordt gepompt. En een knop om die hoeveelheid aan te passen, plus een knop om het apparaat aan- en uit te zetten. Deze knoppen starten ook de zelfreiniging, wanneer de WashG1 in het basisstation staat.

In de praktijk

Ik heb de Dyson WashG1 in een paar demo-opstellingen aan het werk gezien, en kon hem zelf ook uitproberen. Op een tegelvloer spreidde een medewerker van het bedrijf een mix uit van geplette frambozen, vruchtensap, yoghurt, theeblaadjes en nog wat andere zaken die bij een goed ontbijt op de vloer kunnen belanden. Vervolgens nam ik de Dyson WashG1 ter hand om de rommel op te ruimen.

Deze ingenieurs van Dyson werkten aan de ontwikkeling van de Dyson WashG1 en demonstreren hem hier.

Het moet gezegd, dat werkte ongekend goed. Natuurlijk kan je denken: dat kan ik ook met een duizend-dingen-doekje. Maar mijn ervaring is dat het toch aardig wat inspanning kan zijn om een vloer weer echt schoon te krijgen. Zeker als je zaken als yoghurt met fruit, boter met jam - zeg maar vet en plakkerig tegelijk - moet opruimen. Wil je dit soort gemors goed ongedaan maken, dan komt er al snel warm water en een sopje bij kijken. Wat op houten vloeren weer niet zo wenselijk is, en hoe dan ook nadrogen vereist. In dat opzicht is de WashG1 een openbaring, want je gaat er een keer over heen en weer, en voilà: schone en nagenoeg droge vloer. Het efficiënte watergebruik zal denk ik veel mensen aanspreken, zeker met kwetsbare vloeren.

De schoonmaakkop van de Dyson WashG1 bevat twee rollers die in tegenovergestelde richting (van elkaar weg) draaien.

Het apparaat voelt ondanks gebruik van lichtgewicht, maar naar verluidt bijna onverwoestbaar plastic, niet echt licht in de hand aan. Toch is het daadwerkelijke dweilen prima te doen. De rollers zorgen ervoor dat het bewegen weinig inspanning vereist. Ook zwenken en van richting veranderen gaat lekker soepel. Het mondstuk is ontworpen om dicht langs wanden en randen te kunnen dweilen, en moet laag genoeg zijn om onder veel meubels te komen. Verwacht alleen niet dat je onder een lage bank komt. De lat ligt wat hoger dan voor een gewone vloermop.

De reservoirs voor schoon en vuil water zijn eenvoudig los te koppelen.

Het reinigingsproces is in de basis eenvoudig, maar voelt toch wat omslachtig. Bij een relatief kleine dweilbeurt - bijvoorbeeld na het avondeten van je peuter - kan je het apparaat direct in het basisstation zetten, de reinigingscyclus starten en dan vuil water weggooien, de vuilbak legen (en eventueel afspoelen) en de borstels laten drogen. Na een grotere dweilbeurt moet je allicht eerst vuil water weggooien, schoon water bijvullen, de reiniging doen en dan die stappen nog eens herhalen, plus de rest van de genoemde klusjes. Het afnemen van de reservoirs is wel heel eenvoudig en ingenieus. Beide hebben een eigen deksel, dat niet verwisselbaar is met elkaar. Ook terugzetten kan maar op één manier.

Vooral voor het grotere dweilwerk?

De Dyson WashG1 is mede geïnspireerd door de reinigingscultuur in het (Verre) Oosten, waar reinigen met water frequenter gebeurt dan in Nederland. Dat heeft weer te maken met dat er vaker harde, gladde vloeren zijn in plaats van tapijt. Het apparaat lijkt met name geschikt voor grotere woningen met tegelvloeren, of linoleum, laminaat of een ander oppervlak dat goed tegen water kan. Al kan ik me zoals geschreven voorstellen dat het zelfs op een hardhouten vloer zou werken, mits met mate gebruikt. Ook als je meerdere keren per dag vochtige troep moet opruimen, kan het een nuttige toevoeging zijn aan het huishoudelijk arsenaal. Daarbij is het wel belangrijk om minstens een keer per dag het apparaat te reinigen op de beschreven wijze. Anders gaat het vermoedelijk al snel minder prettig ruiken. Net als een gewone vloermop.

Het verschil daarmee is, afgezien van dat het dweilen zelf minder inspanning vergt, dat de WashG1 aanzienlijk meer gaat kosten dan een setje van zeg Vileda. Al zijn die ook niet supergoedkoop, maar goed. De verwachte prijs van de WashG1 is 699 euro en daarmee zit het in hetzelfde segment als de stofzuigers van het bedrijf. Dan moet dweilen wel echt onderdeel zijn van je wekelijkse huishoudrituelen. Aan de andere kant: door het gemak waarmee je de WashG1 erbij pakt, is het allicht eenvoudiger dweilen onderdeel te maken van die rituelen.

Of de WashG1 dat ook echt doet, hoop ik later dit jaar zelf uit te gaan vinden met een test. Met twee katten en een tweejarige in huis is er meer dan genoeg reden om wat vaker met vocht te reinigen. Met een draadloze stofzuiger heb ik wel gemerkt, dat je die er sneller bijpakt dan een klassiek model met uitrolbaar snoer. Wie weet wordt dat de grootste aantrekkingskracht van de Dyson WashG1: je pakt 'm net zo makkelijk als de stofzuigers.