Life
Nieuws   |   Huishoudelijk

De elektrische dweil van Dyson borduurt voort op de stofzuigers, maar werkt toch anders

Niettegenstaande de officieel door Dyson verstrekte afbeeldingen, kan de WashG1 door iedereen (m/v/x/) bediend worden ;)
Niettegenstaande de officieel door Dyson verstrekte afbeeldingen, kan de WashG1 door iedereen (m/v/x/) bediend worden ;)

We hebben het vaker genoteerd: je zou Dyson kunnen omschrijven als een bedrijf dat succesvol is geworden met het verplaatsen van lucht. Of dat nu in stofzuigers, luchtreinigers, haardrogers of stylers is: veel van de producten van het merk zijn gebaseerd op een ingenieus ontworpen motor, die heel rap lucht in beweging kan brengen. Zelfs de Dyson Zone hoofdtelefoon reinigt lucht met behulp van zo'n motortje. Elke regel kent echter z'n uitzondering. Het merk had al een buitenissige lamp zonder luchtverplaatsing, en ook de Dyson WashG1 elektrische dweil is nadrukkelijk géén stofzuiger.

Dyson WashG1: een draadloze elektrische dweil

In het verlengde van zijn fameuze draadloze stofzuigers had Dyson al een tijdje een apparaat met dweilfunctie. Deze V15s Detect Submarine is in de basis een nieuwste generatie Detect V15 stofzuiger, met een extra opzetstuk voor dweilen. De Dyson WashG1 is, ter vergelijking, puur en alleen een dweil - zij het wel een, die ook prima klein afval kan 'opzuigen'. 

Een cruciaal verschil tussen de twee is dat de WashG1 geen zuigmotor heeft. In plaats daarvan bevat het apparaat een pomp, waarmee het enerzijds schoon water naar de dweil brengt en anderzijds vies water afvoert. Een vergelijkbaar principe met twee reservoirs zagen we ook al bij het Submarine dweil opzetstuk. De Dyson WashG1 heeft echter een aanmerkelijk groter reservoir, dat eenvoudig afneembaar tegen de stang bevestigd is. Het heeft een capaciteit van 1 liter, waarmee je tot 290 m² moet kunnen reinigen.

Net als diverse Dyson zuig mondstukken (en de Submarine) werkt de kop van de WashG1 met roterende borstels. In dit geval twee, die in tegenovergestelde richting naar elkaar toe draaien. Ze zijn bekleed met microvezeldoek. Uiteraard geen gewone microvezeldoekjes zoals je er drie voor vijf euro bij je lokale super haalt, want dit is Dyson. Dus zijn het 'zeer absorberende microvezels, met 64.800 vezels per vierkante centimeter'. Elk van de twee borstels wordt continu van schoon water voorzien door 26 spuitmondjes. 

Een andere gelijkenis tussen de Submarine en de Dyson WashG1 is de manier waarop vuil van de borstels wordt verwijderd. Hiertoe draaien deze zeer nauw langs 'extractieplaten', die als het ware het vuile water uit de borstel persen. Secundaire borstelstangen met nylon borstels verwijderen groter vuil van de borstels. Het vuile water wordt met een 500 micron filter gescheiden in 'gewoon vies water' en 'drab die je apart kan weggooien'. De capaciteit van de vuilwatertank is 0,8 liter. Het vuil blijft in de kop van het apparaat, in een apart verwijderbaar bakje. 

Hoeveelheid water: zelf te kiezen

Afhankelijk van het type vloer, de hoeveelheid en het soort vuil en je eigen voorkeur kan je aangeven hoeveel water de Dyson WashG1 voor een dweilbeurt moet gebruiken. Dat regel je met de bedieningsknop in de handgreep. Gebruikers van recente Dyson steelstofzuigers zal het allemaal bekend voorkomen. Waar de dweil het beter moet doen dan sommige van de stofzuigers, is dat deze volgens Dyson over de volledige breedte van de reinigingsmond moet werken. Ook moet hij (nog) beter onder meubels kunnen komen - iets waar we met de Detect V12 toch nogal eens tegenaan liepen

Een ander herkenbaar element is de modulaire opbouw. Je kan veel onderdelen van de WashG1 vlot uit elkaar halen en apart reinigen, van de microvezelborstels tot de reservoirs en opvangbakjes. De microvezelrollers moet je overigens wel om de zoveel tijd vervangen, afhankelijk van het gebruik. De dweil heeft ook een automatische reinigingsfunctie: na gebruik spoelt het apparaat de borstels schoon. 

De combinatie van nauwkeurige waterverdeling, hoge snelheid en de dichtheid van de microvezels moeten ervoor zorgen dat de WashG1 korte metten maakt met vele soorten van viezigheid. De makers hebben het naar eigen zeggen met tientallen combinatie van vuil getest. Daarbij ook veel variaties die ouders van jonge kinderen bekend in de oren zullen klinken. We kunnen ons voorstellen dat die doelgroep een WashG1 op de wensenlijst zet, direct onder de Maxicosi en de Bugaboo. 

Prijs en beschikbaarheid Dyson WashG1

Daarbij moet de koper in spe wel rekening houden met een flinke uitgaaf - het blijft een Dyson. De WashG1 krijgt een adviesprijs van 699 euro. Vanaf augustus 2024 is de dweil daadwerkelijk te koop.