Life
Review   |   Huishoudelijk

Dyson V12 Detect Slim Absolute review: stofzuigen met hoge pieken en diepe dalen

De Dyson V12 Detect Slim Absolute is een lichtgewicht, snoer- en zakloze stofzuiger met een paar hele slimme (en een paar heel vervelende) eigenschappen.
De Dyson V12 Detect Slim Absolute is een lichtgewicht, snoer- en zakloze stofzuiger met een paar hele slimme (en een paar heel vervelende) eigenschappen.

Stofzuigers zijn de basis van het inmiddels omvangrijke Dyson imperium. Tegenwoordig kan je bij het hippe (en dure) lifestyle- en techniekmerk terecht voor ventilatoren, hairstylers en föhns, luchtreinigers en sinds enige tijd ook een hoofdtelefoon. De gemene deler blijft luchtverplaatsing - alleen de lampen van het merk vormen daar een uitzondering op. De stofzuigers blijft het ondertussen doorontwikkelen. De Dyson V12 Detect Slim Absolute is een relatief recente toevoeging aan het assortiment. We testten het apparaat enige maanden als vast onderdeel van het huishoudelijk arsenaal van huize TechFi.

Dyson V12 Detect Slim Absolute: lichtgewicht met laser

Momenteel biedt Dyson twee lijnen 'Detect' zak- en draadloze stofzuigers: de V15 en de V12. Voornaamste verschil tussen de twee is het gewicht: de V12 is een stuk lichter, 2,2 in plaats van 3 kilo. Dat vertaalt zich wel in minder zuigkracht en een kleinere opvangbak. De opgegeven werktijd op een accu is hetzelfde, volgens Dyson 60 minuten. Daar komen we nog op terug.

De werking is in de basis hetzelfde: een zeer krachtige motor genereert luchtwervelingen, die stof en vuil omhoog trekken, de opvangbak in. Dankzij de nodige geavanceerde filters verlaat alleen schone lucht het apparaat, aldus Dyson. Om precies te zijn: 99,99% van alle deeltjes van 3 micrometer en groter worden vastgehouden. 

De laser brengt stof en vuil genadeloos in beeld. Of je daar ook blij van wordt, is een tweede.

Kenmerkend aan de Detect-modellen is een van de meegeleverde zuigmonden. Deze is voorzien van een zachte, ronddraaiende cilinder, en een zeer nauwkeurig uitgelijnde (exact 1,5 graad omlaag gericht, 7,3 millimeter boven de grond, dixit Dyson) groene laser. Die verlicht in een waariervorm de vloer om optimaal te kunnen zien waar zich vuil bevindt. Als dat klinkt als een marketingpraatje, dan is dat omdat dit - vooruitlopend op onze ervaringen - echt zo werkt. Het is niet te vergelijken met de lampjes waarmee de concurrentie zijn apparaten uitrust. Met de laser brengt de Dyson V12 Detect Slim Absolute stof en vuil genadeloos in beeld. Of je daar ook blij van wordt, is een tweede. Het werkt in elk geval als beloofd.

Dyson V12 Detect Slim Absolute: zuigen met de verlichte vloerzuigmond

Naast het verlichte opzetstuk komt de V12 Detect Slim Absolute ook met een 'Motorbar' vloerzuigermond en een mondstuk om meubilair te ontdoen van haren. Alle drie zijn gemotoriseerd en hebben een ronddraaiende cilinder die helpt om stof de zuiger in te vegen. Verder bevat de doos nog een tweetal opzetstukken zonder motor: een dunne zuigmond voor kieren en naden en een verstelbare borstel voor gladde oppervlakken. Plus een opzetstuk om die dingen in gekke hoeken te benutten.

Dyson V12 Detect Slim Absolute - borstel opzetstuk en opzetstuk voor kieren en naden

Het is een behoorlijk compleet pakket, wat ook wel mag: de adviesprijs bedraagt maar liefst 699 euro. Wel geeft Dyson af en toe korting, zo is het apparaat op moment van schrijven voor 549 euro aan te schaffen. Tenzij je 'm in een exclusief via Dyson zelf verkrijgbare gouden kleur wilt, dan betaal je gewoon de hoofdprijs.

Design van de Dyson V12 Detect Slim Absolute: what were they thinking?

Dyson gaat er prat op dat het iteratief werkt bij het ontwerpen van de eigen apparaten. Dat houdt in dat het veel - heel veel - versies maakt, voordat het voor een product de definitieve vormgeving en techniek vaststelt. Aan de eerste Dyson stofzuiger gingen naar verluidt 5000 prototypes vooraf. Die mentaliteit van de oprichter van het bedrijf is onderdeel van het ontwerpproces gebleven, zo vernamen we meermaals van ingenieurs van Dyson.

Het vertaalt zich zonder meer in uitgekiende techniek. Wat verbazing oproept, is waarom in al die versies niemand aan de bel heeft getrokken over het ontwerp. Dat is namelijk - en dat is de vrijwel unanieme mening van iedereen die het apparaat onder ogen kreeg tijdens de test - heel erg lelijk, en bovendien weinig ergonomisch. De hoofdeenheid met daarin de motor en de opvangbak is uitgevoerd in geel/goud en paars. Een kleurcombinatie die alleen op carnaval acceptabel is. De knalrode aan/uitknop kan je dan nog eens niet missen in de kleurcompositie. Ook de diverse delen die  je moet indrukken om de stang en opzetstukken te ontkoppelen, zijn knalrood. Omdat ze allemaal rood zijn, is niet direct duidelijk wat wel en niet op elkaar past.

De Dyson V12 Detect Slim Absolute is een stofzuiger die bedacht lijkt om snel erbij te pakken en vlot orde op zaken te stellen. Je zou het kunnen zien als een groot uitgevallen, peperdure - en bijzonder effectieve - kruimeldief. Zo'n apparaat moet er enigszins discreet uitzien, zodat je het bij de hand kan houden. Desnoods hangend in een hoekje van de huiskamer of keuken. Dat geldt beslist niet voor het ontwerp van deze stofzuiger. Hij lijkt gemaakt om op te vallen, en niet op een positieve manier.

Stevig plastic, maar wel heel veel plastic

Daar komt bij, dat het apparaat overweldigend is opgetrokken uit plastic. Weliswaar keihard plastic, dat volgens Dyson - en onze ervaring - prima een val op een harde stenen vloer kan overleven. Maar wel, heel erg plastic. Van de doorzichtige opvangbak tot de stofzuigerbuis, maar ook de behuizing en de handgreep: alles is van glimmend, glad, hard plastic. Het oogt goedkoop en voelt goedkoop. Niet wat je verwacht, gezien de aanschafprijs. Plastic is een veelzijdig materiaal. De combinatie van stevigheid en lichtheid zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij de keuze. Maar ook in plastic kan je variëren, en de soort die Dyson heeft gekozen oogt en voelt niet premium. Als je kijkt naar de concurrentie zie je ook daar veel plastic, maar toch een aansprekender type. Dat geldt ook voor het design.

Dyson V12 Detect Slim Absolute - veel plastic

Dyson levert een simpele plastic wandhouder mee. Die kun je zo in elkaar kunt fröbelen dat de stekker van de oplaadadapter precies in de accu van het apparaat valt, wanneer je het erin hangt. (Zonder die houder is het nog best even speuren naar de aansluiting bij de eerste keer opladen.) Het werkt, maar het oogt wederom niet fraai. Een compleet basisstation, dat zelfstandig de stofzuiger leegt, hoeft nou ook weer niet. Maar een iets elegantere oplossing dan dit was leuk geweest. Dat geldt ook voor de houder voor de twee niet-gemotoriseerde accessoires: die is ontworpen om op de zuigsteel te klikken. Alleen is dat in de praktijk niet handig. Voor de andere mondstukken is er ook geen houder of bewaarrek, dus die slingeren al gauw ergens rond. Dat doet Samsung toch netter.

Bovenstuk van wandhouder

Het is een beetje inherent aan dit soort stofzuigers, maar zeker van een bedrijf dat zo opgeeft van oog voor detail zou een oplossing mooi zijn: de Dyson V12 Detect Slim is niet eenvoudig even ergens neer te zetten. Hij glijdt al snel weg, om vervolgens op de grond te vallen. Niet heel fijn, gezien de aanschafprijs. Er is ook niet echt een stand waarin hij van zichzelf 'lekker ligt'. Het zou mooi zijn als je het op een veilige manier even kon parkeren.

Dyson V12 Detect Slim Absolute - in de hand

Last but not least, is de handgreep van het apparaat verre van ergonomisch. Je hoeft in elk geval geen 'trekker' knop ingedrukt te houden zoals op eerdere modellen het geval was. Maar het geeft ook geen enkele houvast, terwijl dat ook met een gewicht van ruim 2 kilo wel prettig zou zijn. Waarom zit er niet een simpele voorgevormde handgreep op, eventueel met wat stroef, handvriendelijk materiaal? 

De zuigmonden van de Dyson V12 Detect Slim Absolute: voor- en nadeel

Draadloze stofzuigers kunnen niet (zo) sterk zijn (als een model met draad naar het stopcontact), dus ze moeten slim zijn. Dat komt erop neer, dat ze met een gemotoriseerde zuigmond stof in beweging brengen, zodat een relatief bescheiden luchtstroom het kan opzuigen. De Dyson V12 Detect Slim Absolute heeft er daar zoals gezegd drie van: de 'illuminated' (verlichte) 'Fluffy Optic' vloerzuigmond, de Motorbar vloerzuigmond en de 'schroefvormige klitvrije borstel' voor meubilair en stoffen oppervlakken. 

De Motorbar is bestemd voor ruwe ondergronden - tapijt, kleden, matten. De cilindervormige borstel werkt als een soort mattenklopper. Deze borstel is niet voorzien van verlichting, helaas. 

Helaas, want de verlichte 'Fluffy Optic' vloerzuigmond heeft dankzij zijn ingebouwde laser een enorm voordeel, vergeleken met de Motorbar. Je ziet er - overdag, maar helemaal bij wat minder verlichting - elk stofje mee. De opzet van de groene laser is echter zo, dat die alleen werkt op gladde oppervlakken. Ruwe oppervlakken, zoals de haren van een tapijt, verstrooien het licht te veel. 

Dyson V12 Detect Slim Absolute: zuigen met de verlichte vloerzuigmond

Je moet dus wisselen tussen de zuigmonden. Hoe vaak, dat zal afhangen van je huisinrichting. In huize TechFi ligt vooral laminaat en tegels, dus het grootste deel van het huis kon met de zachte borstel met laserverlichting. De Motorbar moest er alleen wel steeds bijgepakt worden voor een vloerkleed en de matten in huis. Je kan de opzetstukken niet wisselen wanneer de stofzuiger aan staat - tenminste, dan gaat de cilinder in de zuigmond niet draaien. Nu kan je sowieso beter de accu sparen voor daadwerkelijk zuigen, maar het 'voelt' minder vlot als je het apparaat steeds aan en uit moet zetten om de zuigmond te wisselen.

De borstels in de zuigmonden draaien in één richting, en dat merk je behoorlijk. Ze werken veel effectiever bij een voorwaartse beweging van de zuigmond: dan lepelen ze groter vuil - kattengrit, broodkruim, hagelslag, etc. - netjes naar binnen. Trek je de zuigmond naar je toe, dan laten ze dat soort gruis grotendeels liggen, tot je weer naar voren beweegt. Op ruwe oppervlakken biedt de Motorbar zuigmond voelbaar weerstand: je mag maar één kant op. Dat maakt het stofzuigen ondanks het lichtere gewicht vermoeiend. Klinkt als een kleinigheid, maar het gaat na een tijdje irriteren. Alsof de stofzuiger maar de helft van de tijd werkt. Na weer wat langer, wen je eraan en ga je compenseren. Maar wat zou het mooi zijn als de borstel direct de andere kant op gaat draaien, als je de zuigmond in de tegenovergestelde richting beweegt.

Dyson V12 Detect Slim Absolute als stofzuiger in de praktijk

Het gebruik van de V12 Detect Slim Absolute bleek een ervaring met pieken en dalen. Momenten van euforie wisselden af met momenten van flinke frustratie. Om met een voorbeeld van het eerste te beginnen. De laserdetectie in de verlichte zuigmond is fan-tas-tisch. Het voor- en na van een stukje stofzuigen was nog nooit zo duidelijk. Daarnaast geeft het aan het stofzuigen een spelelement: je gaat als het ware stof verzamelen. Daar komt bij dat je op een schermpje op het apparaat kan zien wat je opzuigt: het analyseert middels een piëzosensor in realtime hoe groot de stofdeeltjes zijn en hoeveel je van elk opzuigt (in percentages). Het enige wat nog ontbreekt zijn 'achievements' - wie weet een idee voor een volgende versie. Stofzuigen was nog nooit zo leuk.

Dyson V12 Detect Slim Absolute: zuigen met de verlichte vloerzuigmond

Dezelfde feature is tegelijk ook een bron van frustratie. Voor je álle stofjes hebt opgezogen, ben je vijf keer over hetzelfde stukje vloer gegaan. Zeker laminaat geeft niet elk stofje even makkelijk prijs. En ligt er vermoedelijk alweer nieuw stof op het vloerdeel dat je met pijn en moeite stofvrij had gekregen. Huisdiereigenaren moeten niet neigen naar compulsief gedrag, als ze met de V12 Detect Slim Absolute aan de slag willen. Met twee katten is de kans op nieuw zuigmateriaal afgerond 100%, ook terwijl je nog aan het zuigen bent. De laser maakt pijnlijk duidelijk: je bent gewoon nooit klaar. Niet geschikt voor perfectionisten, dus. Tenzij je in een clean room woont.

Extra pijnpuntje: de laser kan niet uit. De stofzuiger drukt je dus altijd pijnlijk met je neus op de feiten, ook als je gewoon voor je eigen gevoel van properheid even een snelle sessie wilt doen voor het bezoek arriveert. 

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Zo goed als de zachte borstel werkt op gladde vloerdelen, zo goed werkt de Motorbar op tapijt, kleden en matten. Correct gebruikt maken beide echt heel schoon. Wel merk je al snel, dat ze maar zeer beperkt vuil opzuigen dat zich naast in plaats van onder de zuigmond bevindt. Gewone stofzuigers zuigen vaak meer van opzij aan. Dat is bijvoorbeeld handig langs plinten, of laag op de poten staande bankstellen. Daarnaast gaan de gemotoriseerde borstels niet fijn om met kabels, snoeren en slierten. Die proberen ze 'op te eten'. Dan slaan ze vast, met een geluid dat klinkt alsof ze stuk gaan. Vervolgens kan het een klusje zijn de snoeren er weer uit te krijgen, zeker bij de Motorbar.

Heel prettig is dat de zuigkracht zich automatisch aanpast op basis van wat de piëzosensor detecteert. Dat optimaliseert de accuduur, maar laat je ook horen als er meer vuil is. Dat werkt heel bevredigend, zeker samen met de verlichting in de zachte zuigmond. Je kan met een knop op het apparaat ook de zuigkracht aanpassen. Dat is soms handig, bijvoorbeeld als je stof uit een kier wilt zuigen met het daarvoor bestemde opzetstuk. Meestal is de automatische stand prima.

Soepel bewegend, maar niet in elke positie

Uiteraard gebruik je een stofzuiger voornamelijk op de vloer. Mocht je even snel wat spinrag of vuil van een uur of plafond willen verwijderen, dan is de Dyson V12 Detect Slim Absolute niet je vriend. De zuigmonden bewegen zeer flexibel, wat handig is om rond stoel- en tafelpoten of onder bedden te reinigen. Maar ze gewoon plat tegen een muur - of kast - plaatsen, dat werkt niet. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar de zuigmonden bewegen niet goed parallel aan een verticaal oppervlak. En ondersteboven al helemaal niet.

Onder laagstaande bankstellen kan je niet komen. Doordat de zuigkracht opzij zeer beperkt is, is dat best vervelend. Je kan bij wijze van spreken het stof onder de bank nét buiten bereik zien opbouwen, terwijl er recht naast een smetteloze vloer schittert na je laatste zuigbeurt. Frustrerend. Dan kan je het opzetstuk voor kieren en spleten erbij pakken en de motor naar standje maximaal zetten - maar dat voelt toch alsof je met een hele dure kruimeldief lapwerk aan het doen bent. De accu is dan ook in luttele minuten leeg.

Zoals gezegd bewegen de zuigmonden - zeker het kleinere, verlichte exemplaar - soepel langs meubels en obstakels. Even uit de losse pols rond een meubelstuk zuigen gaat zo uitstekend. Wanneer je het apparaat plat legt, is dat een stuk minder het geval. Je kan het wel heel strak plat leggen, beter bijvoorbeeld dan de Samsung Bespoke Jet. Om het dan een andere richting op te sturen, moet je behoorlijk vanuit je pols bewegen, wat tamelijk zwaar is. Bijvoorbeeld onder een bed. Daar loop je er ook tegenaan, dat het deel met de hoofdeenheid en de motor te dik is om onder ook een relatief hoogstaand bed te steken. Met een 'gewone' stofzuigerstang aan een slang is dat geen probleem. Staat je tweepersoonsbed aan een kant tegen een muur - niet onmogelijk in een kleinere slaapkamer - dan heb je een probleem.

Wat het gewicht betreft: de V12 Detect is prettig licht, maar na een kwartiertje stofzuigen gaat ook 2,2 kilo merkbaar aan de arm trekken. De afwezigheid van een ergonomische grip draagt daar vermoedelijk aan bij. 

Reservoir legen: voor verbetering vatbaar

Dyson doet niet aan stofzuigerzakken, zoveel mag bekend zijn. Het hele concept is juist dat die dingen naarmate ze voller worden, de zuigkracht doen afnemen. Niet efficiënt. Vandaar de transparante opvangbak. Zeker bij de Dyson V12 Detect Slim Absolute moet je die regelmatig legen, want er gaat maar 0,35 liter in. Dat legen doe je door de stang af te nemen en dan boven een afbalbak een handgreep onder de opvangbak naar voren te duwen. Dan duw je het vuil zo uit de opvangbak. Een paar keer heen en weer bewegen is meestal wel nodig: er blijft vaak wat plakken. Wanneer je door hebt hoe het werkt, is het logisch. De eerste keer blijkt voor veel gebruikers toch even zoeken.

Dyson V12 Detect Slim Absolute - legen van de opvangbak

Helaas geeft de stofzuiger het niet aan wanneer de bak vol is. Dat moet je op het oog doen, maar het is niet direct inzichtelijk wanneer het juiste moment is om de bak te legen.  Er is geen indicatie op het display en je hoort het ook niet tijdens het zuigen. Veiligheidshalve doe je het dan maar - vermoedelijk - vaker dan nodig. Dat legen voelt toch enigszins onhygiënisch. Al dat stof dat de filters zorgvuldig binnen de opvangbak hebben gehouden, kan in een wolk boven je afvalbak belanden. Natuurlijk, je kan het ding in een vuilniszak steken en op de tast legen, maar in de praktijk doe je dat niet. Er is iets te zeggen voor een basisstation dat de stofzuiger leegtrekt.

Daar komt bij dat als je per ongeluk een vloeistof hebt opgezogen, het legen een stuk lastiger wordt. Ook moet je dan echt wachten tot de zuigmond (zeker in het geval van die voor harde vloeren) weer droog is. Anders veeg je overal viezigheid aan bij het zuigen. Dyson heeft recent een variant met mogelijkheid tot dweilen aangekondigd, en na de nodige maanden angstvallig vermijden van waterplasjes bij drinkbakken enzo klinkt die heel aantrekkelijk. Helaas kan je de V12 Detect Slim Absolute niet uitbreiden met de betreffende zuigmond: de hoofdeenheid kan er niet mee overweg.

Accuduur van de Dyson V12 Detect Slim Absolute

We haalden het al aan, Dyson claimt een werkingsduur van 60 minuten voor de V12 Detect Slim. Dat geldt voor de Eco modus op een harde vloer. Zoals geschreven, standaard staat de stofzuiger in de automatische stand. Hierin past het apparaat de zuigkracht aan op basis van informatie van een piëzosensor, die de stofdeeltjes (15.000 keer per seconde!) detecteert en analyseert. 

De opvangbak bleek eerder een beperking dan de accu.

In die stand is de werktijd eerder een goed half uur tot een minuut of 40, afhankelijk van hoeveel vuil er is en of je bijvoorbeeld flink de vloerkleden te lijf gaat. Dat klinkt als een stuk minder, maar het is in de praktijk ruim voldoende om een appartement van 75 vierkante meter grondig te stofzuigen. Grondig genoeg om te kunnen leven met wat de groene laser nog laat oplichten, zeg maar. En dan hou je nog wel een minuut of 10 over. Wat dat betreft is het handig dat het apparaat laat zien hoeveel tijd je nog hebt: na een tijdje gebruiken merkten we dat zorgen over resterende accucapaciteit niet nodig waren. De opvangbak bleek eerder een limiet dan de accu: zeker met huisdieren moet je die tussendoor wel een keertje legen.

Heb je een grotere woning, dan kan het krap worden met de meegeleverde accu. Dyson levert extra exemplaren, maar die zijn erg duur. 150 euro, als je geen zin hebt om te klikken. Een andere reden om zo'n ding te kopen kan de oplaadtijd zijn: het kost 4 uur voor de accu is opgeladen, dat is niet heel snel. De grotere Dyson V15 Detect heeft overigens wel een grotere opvangbak en een grotere accu, maar daarvoor belooft Dyson een even lange gebruiksduur. Dat model heeft immers ook meer zuigkracht. 

Conclusie

De Dyson V12 Detect Slim Absolute is een stofzuiger met geweldige en behoorlijk frustrerende kanten. Laat vooropgesteld staan: we willen 'm eigenlijk niet meer kwijt, want een lichtgewicht, krachtige draadloze stofzuiger is gewoon heel erg handig. Zeker als je katten en kleine kinderen hebt. Je pakt deze stofzuiger er net zo snel bij als een kruimeldief, maar hij is een stuk potenter. Daarbij is de vloerzuigmond met zachte borstel en laserverlichting een vondst van jewelste. Je ziet wat je opzuigt, wat zowel bevredigend werkt als het zuigen effectiever maakt. Elke andere stofzuiger voelt toch een beetje als 'blind zuigen', als je dit eenmaal hebt gezien. Ook die met een lampje. De andere gemotoriseerde opzetstukken zijn ook goed (over de conische antiklitborstel hebben we niets gemeld, maar iedereen met huisdieren zal die waarderen). 

Ga je voor deze stofzuiger, dan moet je je wel rekenschap geven dat je tegen dingen aan gaat lopen. Hij zuigt maar één bewegingsrichting op echt goed, door de draaiende borstels (en dat merk je meer dan bij de concurrentie). Hij zuigt geweldig als hij goed zuigt - maar heel matig als hij dat niet doet. Bijvoorbeeld (opzij) onder lage bankstellen, tegen muren of plafonds, of op meubilair (met de gemotoriseerde borstels). En dat geweldige groene laserlicht laat ook genadeloos zien hoe snel je werk weer ongedaan is gemaakt, zeker als je een paar pluizige huisvrienden hebt. 

Ten slotte valt, misschien juist wel omdat de basisvaardigheden zo goed geïmplementeerd zijn, op hoeveel ruimte er nog voor verbetering is aan het apparaat. Qua design, qua ergonomie, qua afwerking, qua gebruik. Plaatsen en bewaren van opzetstukken, de wandhouder, de laadsnelheid van de accu, het gebruikte materiaal: het kan allemaal beter. Dyson brengt continu nieuwere, betere versies van zijn stofzuigers uit. Dat maakt het aantrekkelijk nog even te wachten met deze forse uitgave. Maar als die geen bezwaar voor je is, haal je wel een zeer innovatieve, lichtgewicht, snoer- en zakloze stofzuiger in huis. 

Innovatie Oktober 2023

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Dyson V12 Detect Slim Absolute
Afmetingen 123,4 x 25,2 x 15 cm (LxBxD)
Gewicht 2,2 kg
Zuigkracht 150 AW maximaal
Accu Max. 60 min. gebruiksduur
4 uur oplaadtijd
Filtratie 99,99% tot 0,3 micron
Inhoud
opvangbak
0,35 l.
Geleverd met Fluffy Optic vloerzuigmond
Motorbar vloerzuigmond
Schroefvormige klitvrije borstel
Borstel opzetstuk
Kieren en naden opzetstuk
Verloopstuk
Adapter
Wandbevestiging
Bijzonderheden Piëzosensor voor stofdetectie en automatische aanpassing zuigkracht
Laserverlichting (op Fluffy Optic vloerzuigmond)
Adviesprijs € 699
Kopen

Coolblue

MediaMarkt