Nieuws   |   Headsets en hoofdtelefoons

Meer details bekend over futuristische Dyson Zone hoofdtelefoon annex persoonlijke luchtreiniger

Meer details bekend over futuristische Dyson Zone hoofdtelefoon annex persoonlijke luchtreiniger
De Dyson Zone is het eerste audioproduct van de bekende fabrikant van stofzuigers, luchtreinigers en haarverzorgingsproducten.

Vermoedelijk hebben heel wat marketeers jaloers zitten kijken naar de eerste artikelen over de Dyson Zone. Deze hoofdtelefoon met afneembaar actief luchtreinigend masker klonk velen als een 1-aprilgrap in de oren bij de aankondiging. Waarna er onvermijdelijkerwijs weer over geschreven moest worden: het was toch geen grap. Dat blijkt ook uit de flinke hoeveelheid nieuwe informatie die de fabrikant onlangs vrijgaf over dit bijzondere product.

Dyson Zone met luchtreiniger geplaatst

Dyson Zone: high-end hoofdtelefoon én luchtreiniger in één

Dyson stelt graag dat het 'problemen oplost die anderen laten liggen'. Je zou ook kunnen stellen dat het steeds weer nieuwe toepassingsgebieden zoekt voor de eigen expertise in het in beweging brengen van lucht. Na zakloze stofzuigers, ventilatoren, luchtreinigers en föhns bevat namelijk ook de Dyson Zone deze techniek. Het is geen gekke gedachte om te vermoeden dat het bedrijf werd geïnspireerd door de coronajaren waarin we gemaskerd over straat gingen. Toch meldt het dat de ontwikkeling van deze hoofdtelefoon en luchtreiniger in één al eerder begon, zo'n vijf jaar geleden.

Stedelijke vervuiling: stof en allergenen...

Laten we maar beginnen met het meest buitenissige aspect van de Dyson Zone. Middels een afneembaar vizier moet het ervoor zorgen dat je aanmerkelijk schonere lucht inademt. Luchtvervuiling is met name in steden een probleem, dankzij uitlaatgassen en asfaltdeeltjes. De Dyson Zone claimt 99% van die deeltjes met een formaat tot 0,1 micron weg te filteren.

Dyson Zone met luchtreiniger geplaatst

Dat doet de headset met behulp van compressoren in de oorschelpen. Deze draaien op 9750 toeren (!) en zuigen lucht aan door dubbellaagse, vervangbare filters, en reinigen die verder met elektrostatische en koolstoffilters. Laatstgenoemde 'met kalium verrijkte koolstoffilters' moeten 'zure gassen' afvangen. De drager ademt via het vizier vervolgens gezuiverde lucht in via neus en mond.

Ook voor mensen met allergieën belooft de Zone een verbetering van de leefkwaliteit, want ook allergenen vangt de headset af. We kunnen ons voorstellen dat mensen met een ernstige pollenallergie het ervoor over hebben om met een wat vreemd ogende constructie weer vrijelijk door de natuur te kunnen bewegen. 

...en lawaai

De andere bron van vervuiling in steden die de Dyson Zone wil aanpakken, is lawaai. Hiervoor bevat de headset conventionelere technologie, namelijk actieve ruisonderdrukking. Die is wel 'des Dysons' grondig aangepakt, met 8 microfoons die omgevingsgeluid registreren. Het anc-systeem analyseert dat 384.000 keer per seconde en produceert op basis daarvan anti-geluid. Het effect moet een afname van ervaren geluidsdruk zijn van 38 decibel.

Dyson Zone

Dyson Zone als hoofdtelefoon

Naast het wegnemen van luchtverontreiniging en omgevingsgeluid, belooft de Dyson Zone ook een bovengemiddeld goede hoofdtelefoon te zijn. Daarvoor gebruikte het bedrijf naar eigen zeggen een wetenschappelijke benadering, waarbij het een eigen ideale geluidscurve ontwikkelde. Die testte het overigens wel met 'uitgebreide gebruikerstests'. Kenmerkend aan het product is de interne signaalverwerking, die het geluid continu analyseert en aanpast om harmonische vervorming te elimineren. 

De Dyson Zone heeft indrukwekkende specificaties (zie tabel), al valt op dat de eigenschappen voor een 'HiRes audio' certificering lijken te ontbreken. Ook opvallend is de relatief lage weerstand, een indicatie dat de hoofdtelefoon geen ingewikkelde (of dure) aansturing moet vereisen. 

Dyson Zone

Naast gebruik voor geluidsweergave, moet de headset ook dienst doen voor handsfree bellen. Naast de genoemde 8 microfoons voor ruisonderdrukking zijn er nog eens drie microfoons voor het oppikken van spraak en wegfilteren van omgevingsgeluid tijdens het bellen.

Bij gebruik als hoofdtelefoon moet de Zone 50 uur meegaan op een acculading. Met het luchtreinigende vizier geactiveerd is dat aanmerkelijk korter: 4 uur. Opladen van 0 naar 100% duurt 3 uur.

Prijs en beschikbaarheid

De Dyson Zone komt eerst, in januari 2023, op de markt in China. In maart volgende de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Singapore. Voor Nederland wordt een beschikbaarheid verwacht rond het tweede kwartaal van komend jaar, maar dat kan nog veranderen. De vanafprijs wordt 749 pond - op de lokale prijs in euro's moeten we nog even wachten. 

Dyson Zone in een oogopslag
Luidsprekers 40 mm neodymium drivers
Weerstand 16 Ohm
Frequentiebereik 6 - 21.000 Hz
Harmonische
Vervorming
0,08% @ 94 dB @ 1 kHz
DSP 48.000 aanpassingen/seconde
Equalizer Dyson EQ, Bass Boost, Neutraal
ANC 8 microfoons
384.000 samples/seconde
38 dB geluidreductie
Spraak 3 microfoons met beamforming
Luchtreiniging 2 compressoren (9750 TPM)
Elektrostatisch stoffilter (99% van deeltjes tot 0,1 micron)
Kalium/koolstof filter voor NO2 (stikstofoxide), SO2 (zwaveloxide), O3 (ozon)
Levensduur filters: tot 12 maanden
Accuduur 50 uur audio
4 uur audio + luchtreiniging
3 uur laden voor 0-100%
Aansluiting USB-C
Adviesprijs v.a. 749 GBP